Természetbarát Híradó

72. szám

1998. március

Lengyel József: AlulnézetbenIN MEMORIAM

Bazsai József
Tálos Zoltán

HÍRCSOKOR

Területi vezetői tanácskozás
Komárom-Esztergom megyei tisztújító közgyűlés
Van még néhány hely - erdélyi autóbuszos túra
40 éves a Csongrád megyei Természetbarát Szövetség
A kerékpárúthálózat fejlesztése
Jó évet zárt a Bakony TE
Bakancsos bál Hajdúhadházán
A Budai Trappról
Balatoni gyermektábor
Salgótarjániak lomnici tábora
Magashegyi túravezetői tanfolyam

JOG

Az illetékfizetésről - kivonat

KUDARCOK, EMLÉKEK, TANULSÁGOK ...

Számolni pedig tudni kell

ÚTON

Az éledő Bükk-fennsík
Séta a Cserhát-alján
Balatoni jégtúra
Két keréken Bécstől Budapestig a Csallóközön át
Stina din Riu - Retyezát

TURISTA DAL

Volt egyszer egy kisgyerek


In Memoriam

BAZSAI JÓZSEF

A sokak által ismert és szeretve tisztelt Bazsai József, a túratársak Józsi bácsija 1998. február 6-án befejezte földi életútját és az örök turista ösvényre lépett.

Az MTSZ nyári Balaton parti táborainak egyik lelkes szervezője, vezetője, a BTSZ "Kéktúra" táborainak éveken át volt táborvezetője, a Spartacus természetjárója. A Wekerle-telepi 133. számú Szent György Cserkészcsapat öregcserkésze 86 éves korában hagyott itt bennünket.

Egy igazi barátot, turistatársat és cserkésztestvért veszítettünk el.

Emléke legyen áldott, pihenése csendes.

Utolsó útjára 1998. február 27-én indult Siófokon.

Dworschak György

TÁLOS ZOLTÁN

Az idősebb hegymászók talán még emlékeznek rá. Nem csak kiváló mászó volt, hanem jó szervező, kitűnő fotós és remek pedagógus is. Feloszlatásakor Ő volt a BETE elnöke.

Alapító tagja lett a Magyar Földrajzi Társaság Hegymászó Szakosztályának és a Magyar Természetbarát Szövetség Hegymászó Bizottságának. Hosszú időn át szervezte a tátrai képző táborokat.

Mint a Pannonhalmai Bencés Gimnázium testnevelő tanára nemzedékeket ismertetett meg a sziklamászás szépségeivel, a magas hegyek világával és a Rába-túrák izgalmával egyaránt.

Ő, aki számos csúcsot és sziklafalat leküzdött, nem bírt a súlyos betegséggel és életének 72. évében 1998 február 23-án az örök csúcsra felérkezett.

KL

Tálos Zoltán - megemlékezés A magyar hegymászás és turizmus arcképcsarnokábanHírcsokor

Szövetségünk február 23-24-én tartotta meg a szokásos területi vezetői tanácskozását. Szombat délután Puskás Zsigmond úr a KTM Természetvédelmi hivatal főosztályvezetője tartott tájékoztatót a polgári természetőr szolgálattal kapcsolatban és ecsetelte az együttműködés lehetőségeit. Majd Kurucz Váradi Károly a PM munkatársa ismertette a közhasznú szervezetekkel kapcsolatos tudnivalókat.

Ezt követően került sor a rendkívüli küldöttközgyűlés megtartása, amely rövid volt A mejelent küldöttek egyhangúlag elfogadták az alapszabály megváltoztatására vonatkozó előterjesztést. Az időközben megjelent törvényi lehetőségek igénybe vételére születtek a változtatások, melyet mellékletként, az alapszabályba beragaszthatóan közre adunk.

Másnap Szabó Imre a Wesselényi Közalapítvány elnöke adott tájékoztatót az idei pályázatokkal kapcsolatban. A főtitkár szólt a Szövetség éves tevékenységéről, amelyet a Számvizsgáló Bizottság elnöke egészített ki, megállapítva, hogy jónak minősíthető a gazdálkodás, nemcsak likviditási gondjaink nincsenek, de megfelelő, többhónapos tartalékkal is rendelkezünk. A számviteli munka a pénzügyi előírásoknak megfelelő. A bizottsági tájékoztatók után Szabó Zoltán - az MTSZ honlap szerkesztője - ismertette az Internet felhasználási lehetőségeit.TISZTÚJÍTÓ KÖZGYŰLÉS A ZICHY-KASTÉLYBAN

A Komárom-Esztergom megyei természetbarát Szövetség tisztújító közgyűlésére Ácson a Zichy-kastélyban került sor. Horváth Zoltán - aki 19 éve a megyei szövetség elnöke - számolt be az elmúlt öt év eseményeiről, majd az alapszabály módosítása után a 18 tagszervezet 52 küldötte egyhangúlag választotta meg 4 évre az új elnökséget. Elnök: Horváth Zoltán. Tagok: Forisek Ferenc, Forisek György, Kovács István, Vadócz Miklós, Vadóczné Tessényi Hedvig és Váczi István.

A régi-új elnök a közgyűlés után Buda László salgótarjáni fotós "Csúcsok és mélységek" című kiállítását nyitotta meg, majd a résztvevők megismerkedtek a június 26-28-i Megyei Természetbarát Találkozó helyszínével, a kastély-parkkal, melyet Tóth János az Ácsi Bakancsos Klub vezetője mutatott be. Az újólag megalakult Vértes Volán szakosztály vezetése a tagszervezeteket meghívta az 1999-es közgyűlésére, míg a TSC szakosztálya elvállalta a jövő évi megyei találkozó rendezését. Ezután emléklapok átadására került sor, hiszen idén 40 éves a MOLAJ és az Oroszlányi Szakosztály. jövőre 50 éves a megyei szövetség és 25 éves a Komép/Vulkán szakosztály.

- Horváth Zoltán -


VAN MÉG NÉHÁNY HELY

A Budai Pedagógus Természetjáró Szakosztálya Háromszék, Barcaság, Fogaras, Szász-föld, Kalotaszeg, Partium vidékeinek történelmi, művelődéstörténeti és természeti emlékeinek megismerésére autóbuszos túrát szervez. A túra 11 napos, félpanziós.

Bővebb felvilágosítás: Dr. Sasi Nagy Istvánné: (1) 275-0521


40 éves a Csongrád megyei Természetbarát Szövetség - a cikket lásd a Csongrád megyei Szövetség honlapján, a Toboz januári számában.


KERÉKPÁRÚTHÁLÓZAT FEJLESZTÉSE

A Közlekedési, Hírközlési és Vízügyi- (KHVM), a Környezetvédelmi és Területfejlesztési- (KTM) és az Ipari, Kereskedelmi és Idegenforgalmi- (IKIM) Minisztérium közös pályázatot írt ki több mint 300 millió forint értékben, önkormányzatok részére kerékpáros úthálózat fejlesztésére. A pályázat megjelent az érintett minisztériumok közlönyeiben és az Önkormányzati Közlönyben, valamint hozzáférhető a KHVM honlapján az Interneten is: http://www.mav.hu./khvm/defhu.htm.


Bakony TE.JÓ ÉVET ZÁRT A BAKONY TE

1997-ben 23 ifjúsági, 77 felnőtt és 44 taggal működött. 21 vizsgázott és 4 gyakorló túravezető 231 hazai és 22 külföldi túranap vezetésével segítették tagjaik az eredmények elérésében. 25-en bronz, 10-en ezüst és 7-en arany minősítést értek el. 20-an teljesítették a balatoni Kéktúrát.

A Bakony TE tagjai 1997-ben 310 gyalogos, 6 kerékpáros, 7 sí és 8 vízi túrán vettek részt. 63 km turista utat tisztítottak ki és 43 km-t jeleztek újra, 41 természetvédelmi szolgálatot láttak el és 22 klubestet is rendeztek.

Simon ÁgostonBAKANCSOS BÁL HAJDÚHADHÁZÁN

Az év elején tartotta a Hajdúhadházi Havasi Gyopár Sportkör hagyományos batyus bakancsos bálját. Kezdésként a szakosztály ifjúsági tagjai verset mondtak, majd Szabó Julcsi és Szabóné Póka Katalin ez évre szóló megzenésített túraajánlata hangzott el. Stílszerűen minden túrához a megfelelő település vagy körzet nevét magába foglaló dalokat énekeltek. A közel háromszáz fős szakosztályt az MTSZ elnöksége és a szomszéd megye nevében Kiss Gyula elnökségi tag, megyei elnök köszöntötte és kívánt sok sikert a szép tervekhez.


Budai TrappA BUDAI TRAPPRÓL

Február 14-én hatodik alkalommal került megrendezésre a Budai Trapp elnevezésű teljesítménytúra. Kellemes tavaszi időben 210-en kezdtek el "trappolni" Piliscsabáról, hogy teljesítsék a 30 km-es távot, mely Nagyszénáson, Vörös-pocsolyás-háton, Makkosmárián át vezetett a Csillebérci Gyermeküdülő Centrumban lévő célba. Ahová a 207 éhes túrázó meg is érkezett, hogy jó étvággyal elfogyaszthassa a jól megérdemelt gulyáslevest. Ezen felül természetesen emléklap és kitűző is járt teljesítésért.

Ezúttal Kugler György, Nagy Zoltán és Szontagh Ottó kapta meg névre szólóan az "ÖTSZÖRÖS BUDAI TRAPPOLÓ" emlékkitűzőt. Remélhetőleg az időjárás jövőre is kegyes lesz a rendezőkhöz és az ideihez hasonló létszámban "trappolják" végig a résztvevők az útvonalat.

Lengyel JózsefBALATONI GYERMEKTÁBOR

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Természetbarát Bizottság megbízásából a Nyíregyházi Konzervgyár SE Természetjáró szakosztálya üdülési és túrázási lehetőséget biztosít a Somogy Megyei Ifjúsági és Gyermektáborban, Fonyódligeten 10-15 éves gyermekek részére. A tíznapos turnusok 13800 Ft-ba kerülnek. Bővebb felvilágosítást Csekk Sándor szakosztályvezető nyújt a (42) 456-802 telefonon, reggel 9-ig, illetve este 20 óra után.

A fenti táborozási lehetőség nem azonos az MTSZ központja által korábbiakban szervezett alapismereti táborral, amely a tervek szerint ez évben is lesz. A részletek kidolgozása a társszervekkel, elsősorban az OTSH-val folyamatban van. Kiírása a jövő hónapban várható.


SALGÓTARJÁNIAK LOMNICI TÁBORA

A Salgótarjáni Természetbarátok ez évben is megrendezik a hagyományos, nagysikerű, önellátó tátrai táborukat Lomnicon, a Sport Kempingben. Elhelyezés sátrakban. A hét éjszakás turnusok (VI. 6-, 13-, 20- és VIII. 29-től ) elő- és utószezonban (2-3 sz. sátor) 4320, (4-5 sz. sátorban) 4140, főszezonban: (VII. 27-, 4-, 11,- 18-, 25-, és VIII. 1-, 8-, 15-, 22-től) 4870, illetve 5330 Ft. Félpanziós felár: 5740 Ft/turnus.

Az árak nem tartalmazzák a parkolás, a közlekedés és a biztosítás költségeit.

Néhány ez évi tátrai program: Szlovák Turista Találkozó (VII. 5-12.), Rysi (Tengerszem-csúcs) emléktúra (VII. 29 -VIII. 2.), Tátrai teljesítménytúrák (VIII. 8-9.)

Végül ne feledjük el, hogy 125 évvel ezelőtt, 1873. VIII. 10-én Ótátrafüreden indult meg a szervezett magyar természetjárás.

Jelentkezés faxon vagy levélben: Gyöngyszem Utazási Iroda, 3100 Salgótarján, Március 15. út 12. Telefon és fax: (32) 422-404.MAGASHEGYI TÚRAVEZETŐI TANFOLYAM

A Magyar Természetbarát Szövetség Gyalogtúra Bizottsága 1998-99. évben Magashegyi túravezetői tanfolyamot indít. A tanfolyam ezüstjelvényes túravezetői végzettséget nyújt és gleccserjárás kivételével magashegyi túrák vezetésére jogosít.

A tanfolyamra jelentkezhet minden olyan húsz év feletti szervezett természetbarát, akinek bronzjelvényes túravezetői képesítése, alapfokú hegymászó (sziklamászó) végzettsége van, és egyesülete/szakosztálya javasolja. 5 évnél régebbi sziklamászó vizsga esetén sportorvosi javaslat is szükséges.

Bővebb felvilágosítás a Magashegyi túravezetői tanfolyam kiírásából, vagy hétfői napokon 16.00-18.00 óra között a Gyalogtúra Bizottságtól.


ERDÉLYI SZÁLLÁSHELYEK

Érdekes és hasznos összeállítást közöl a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Természetbarát Bizottság időszaki tájékoztatója. Közreadták a Budapest Tourist nyíregyházi kirendeltségének összeállítását az erdélyi olcsó szálláslehetőségekről. Ezekről érdeklődni lehet levélben: 4400 Nyíregyháza, Rákóczi út 10. és faxon: (42) 407-596Az illetékfizetésről szóló törvény-részletet lásd külön lapon.

Honvéd turisták - az 1848-as események 150. évfordulója tiszteletére közreadott rövid felsorolást lásd külön lapon.

Egy természeti veszélyforrás: a veszettség - a cikket lásd külön lapon.


ez + az

Van egy TV műsor, a "TÚRABAKANCS". Ez jó. Szombaton reggel 8 órakor adták. Ez (az) nem jó, mert egy ilyen műsor elsősorban azokhoz kellene, hogy szóljon, akik ez idő tájt már javában "bakancsolnak" valahol...

Akiknek meg kedvet adhatna némi mozgásra, azok alighogy ébredeznek.

Van egy eseménynaptárunk, amiért köszönet jár az elkövetőknek. Hiba azért becsúszhat, ha ennyiféle egyeztetéssel jár a dolog. Nincs is gond, azért vagyunk, hogy figyeljünk. Szóval a "TARNAI LÁSZLÓ EMLÉKTÚRA" (4 old.), nem júliusban (VII. hó), hanem június (VI. hó) 20-án lesz megtartva ez évben. Szokás szerint a Moszkva téren találkozunk, reggel 8 órakor. Itt említem meg, hogy az Egyesült Vegyiművek természetjárói minden év február utolsó szombatján tartják hagyományos, tavaszköszöntő túrájukat a Gödöllői-dombvidéken. Ezt a túrát GALAMBOS MÁRTON emlékének szentelik, aki az iparági dolgozók túrázását elindította.

Visszatérve az eseménynaptárhoz; a Pest Megyei T.Sz. nyár végi barangolása eszerint június 6-ára esik (6. oldal). Nagyon szomorú lennék, ha az idei nyár ilyen rövidre sikeredne.

Nem tudom, van-e rá mód, de javaslom, hogy a felsorolt túráknak legalább a körzetét ismertessék jövőre.

A Híradó januári számában örömmel láttam Berda József a "Téli erdő" című versét. Szerintem lett volna hely, hogy ez a gyönyörű vers teljes egészében terítékre kerüljön... S ha már a legnagyobb turista költőnknél tartunk, remélem lesz olyan egyesület, aki egy éveleji séta alkalmával kilátogat a farkasréti nyugvóhelyhez, esetleg rendbe is hozza azt.

A Híradónak a "Szállás" rovatában a mezőföldön található Iváncsa is szerepel. Akik erre járnak (netán kerekeznek) feltétlenül nézzék meg a közeli Beloianisz község görög-keleti templomát. A településen már csak mintegy háromszáz görög él. Szép ifjú, s katona koromban - Anno 1960-ban - zenéltünk, műsort adtunk itt. A templom akkor e helyt még nem volt tervbe véve...

Hallottam, hogy Klastrompusztán nemigen szeretik a gyalogszerrel érkezőket, sőt megjegyzéseket is tesznek rájuk. Ezzel kapcsolatban két eshetőség állhat fenn. Vagy nincs elég pénzük a bakancsosoknak, vagy Klastrompuszta - légvonalban - távol esik Európától. Remélem az EU csatlakozás segít majd a közeledésben.

A Mátra úgy tűnik közelebb van, mert jól megférnek a kerítések és kapuk a turistajelzésekkel. Azért vérzik a szűm (vagy mifeném), hogy a Cserepesi-nyereg pofás kis vadászkunyhója lassan az enyészeté lesz. Milyen remek kulcsosház lehetett volna belőle, ha ...

A Börzsöny déli szélén található Só-hegy, kényelmesen járható gerincútja - úgy emlékszem - jelzett volt valaha. Most nem az. Talán mert a kismarosi vasútállomástól, jószerivel, csak országúton közelíthető meg? (költőietlen kérdés)

Talán érdemes volna újra bekapcsolni valahogy a vérkeringésbe, mert jó kiinduló pont kispénzűeknek.

GyP


Az éledő Bükk-fennsík - Németh Imre cikkét lásd külön lapon.

Horváth T. Csaba sorozatának - (Kudarcok, emlékek, tanulságok - egy túraversenyző történetei) - következő cikkét: Számolni pedig tudni kell lásd külön lapon.

Séta a Cserhát-alján - Gyenes Péter cikkét lásd külön lapon.

Szádeczky-Kardoss Géza: Balatoni jégtúra - a cikk befejező részét lásd külön lapon.

Két keréken Bécstől Budapestig a Csallóközön át - a cikket lásd külön lapon.

Stina din Riu - a rövid retyezáti ismertetőt lásd külön lapon.


A Természetbarát Híradó (ISSN 1217-0194) a Magyar Természetbarát Szövetség tájékoztatója.
Kiadja: a Szövetség Elnöksége.
Postacím: 1396 Budapest, Pf. 483. Telefon: (1) 311-2467 Fax:: (1) 353-1930
Felelős kiadó: Szabó Imre
Felelős szerkesztő: Kalmár László
(A Web változatot készíti: Szabó Zoltán)
A Természetbarát Híradó nyomtatott példánya előfizethető a kiadónál.
Ára egy évre 1440 Ft, - tagszervezeteknek kedvezményesen 960 Ft.
Megjelenik havonta.Természetjáró folyóiratok
A Magyar Természetbarát Szövetség honlapja >A Magyar Természetbarát Szövetség honlapja >A Magyar Természetbarát Szövetség honlapja >A Magyar Természetbarát Szövetség honlapja