Stina din Riu

Ez a hely - talán a Kárpátok legszebb, legnagyobb jégkorszaki katlanjában - a Riu Barbat felső völgyében található.

A Retyezát középső részén van egy hatalmas amfiteátrum, melyet délről a Custura Mare (2457 m), a Ciumfu (2338 m), és a Lazarul (2290 m), nyugaton a Kis- (2379 m) és Nagy Papusa (2500 m), északon a Capul Vaii Rele (2408 m), a Tapului (2379 m), a Portite Inchise és a Tapului (2378 m) csúcs határolja.

Ebben a hatalmas mélyedésben számtalan vízesést formáló, patak habzó vize gyűlik egybe. A patakok a Ciumfu Mare, a Zanoagele Custuri, a Taul Andic és a Taul Tapului tavakból erednek és számtalan további kristálytiszta forrás táplálja őket. Ezek nyomán alakult ki a Lapusnicului Mare mellett a Retyezát második vízgyűjtő medencéje. Ezt a látványos helyet a pásztorok, erdészek és a turisták Stna din Riu (Folyómenti esztena) néven ismerik. A környékbeliek nyáron ide terelik legelni nyájaikat. Emberemlékezet óta volt itt esztena. Az egyik gerendán 1932-es évszám olvasható. A zsindellyel fedett épület a hegység ma álló legrégebbi, ilyen jellegű építményei közé tartozik. Van itt egy erdészház is, ahol szükség esetén meg lehet húzódni. A Riu Barbat jobb oldalán az esztena és a Ciumfu vízesés között elterülő legelő táborverésre is alkalmas.

A Stina din Riu Pui faluból közelíthető meg. Ez a legjobb kiindulópont. Ide autóval és vonattal is lehet jutni. A Hátszeget Petrozsénnyel összekötő országos főútvonal mentén fekszik. (Az előbbitől 20, az utóbbitól 30 kilométerre van.) Piskitől (Simeria) Petrozsénybe vezető vasút is itt vezet el. Ha nem személygépkocsival érkezünk akkor atóbusszal mehetünk tovább. Ezek a vasútállomástól indulnak és Riu Brbat településen át, egész Hobitaig viszik az ingázókat. Idáig köves út vezet, tovább egy erdészeti fakitermelő úton megyünk az esztenákhoz. Akinek szerencséje van, teherautóval is eljuthat a völgy végéig.

Az út egyébként személykocsival járható. Puitól a Stina din Riu 28 km-re van.

Az esztenától már jelzett úton is mehetünk. A kék háromszög jelzés, egyik irányba a Baleia menedékházhoz, másik irányban a Crustura-Papusához vezet. Ez utóbbitól könnyen elérhetőek a Retyezát északi és déli gerincei.

Számos kőemberrel (steinmann) jelzett ősvény is van. Ilyenen juthatunk a Taul Tapului, Taurile Crusturi, Taul Ciumfu és a Tau Adinc tengerszemekhez.

A folytatás egy ilyen kőemberrel jelzett ösvényen vezető túra leírását adja közre: Stine din Riutól a Taul Mare al Crustura taváig.
Kép és szöveg: Nicu Jianu (Déva)
Zehe István (Arad) fordításaTermészetbarát Híradó 1998. március
Úton: rövid túraleírások, élménybeszámolók
A Magyar Természetbarát Szövetség honlapja honlapja honlapja honlapja