Stine din Riutól a Taul Mare al Crustura taváig

Utunk kiindulópontja az erdészház. Innen számtalan, állatok taposta ösvény vezet a Papusa (1200m) csúcsa alatti legelőre. Mi is elindulunk az egyiken. Nyugat felé átszeljük a völgyet és tíz percnyi menet után elérjük a Ciumfu vízesést. Mesés táj ahol a vizek 300 m. magasról jönnek alá. Átmenve a vízesés alatti hídon, kelet felé veszzük az irányt. 15-20 percet megyünk felfelé egy meredek domboldalon, amikor elérjük a törpefenyők határát, ahol sajátos jelzésű ösvényt találunk. Egymástól látó távolságra lévő kőrakások (steinmannok), "kőemberek"), vagy ahogy itt nevezik momai-k mutatják az irányt.

Ösvényünk egyre jobban megközelíti a Ciumfu völgyet, ahol számtalan kis vízesés követi egymást. A másik oldalon megpillantunk néhány különleges fenyőt, Pinius cembrát, ami elég ritka, elérhetik a 25 méteres magasságot is és a faszobrászatban nagyra becsült fafajta.

Ahogy felfele haladunk, a völgy egyre keskenyebb és egyre kevesebb a meredek. Egy órás út után elérjük a 2040 m magaságban lévő Ciumfu Mare tó partját. Három oldalról magas sziklafalak övezik, köztük jobbról egy kis patak a vidék legszebb tavainak egyikéből a Zanoagel Crusturiból fakad.

Custura Papusi

Cimfu első vízesése

Cimfu völgy

Utunkat a fővölgy bal oldalán, a patak mellett folytatjuk. Egyre meredekebb. Amikor elérjük a az egykori jégár következő lépcsőjét jobbra térünk. Sziklák, kövek, törpefenyők szegélyezik az utat.

A Ciumfu Mare tótól számítva fél óra elteltével érjük el a kisebbik Crusturi tavat. Kelet-nyugati irányú, 115 m hosszú, 80 m széles, 7,5 m mély. Felülete o,8 ha és 20545 köbméter vizet tartalmaz. A tó jobb oldalán tovább menve pár perc múlva a nagyobbik tónál vagyunk (lacul Mare la Crusturi). Hossza 125 m víz felülete 2,8 ha. És 109200 m a köbtartalma. Mögötte a két csúcs, a 2457 m magas Crustura és a valamivel alacsonyabb (2338 m) Malea Mare. A Crustura meredek lejtőjén egész évben egy nagy hónyelv nyúlik le, ez nyáron a zergék kedvenc tartózkodási helye.

A tó csücskétől egy kőemberekkel jelzett ösvény a Valea Mare (Nagy-völgyi csúcs) 2383 m oldalában felvezet a nyeregbe és csatlakozik a gerincen haladó piros csík jelzéshez.

Stina din Riu és a nagy Crusturi tó útja 2-2,5 óra alatt megtehető, annak ellenére, hogy turistajelzés nincs, csak kőemberek mutatta pásztorút. Tiszta időben a tájékozódás egyszerű. Visszatérésre is ezt az utat ajánljuk.

A táj szépsége az erőfeszítésekért mindenképpen kárpótol.

Kép és szöveg: Nicu Jianu (Déva), fordította Zehe István (Arad).

A térkép Nea Popescu: Das Retezat-Gebirge, UB sorozat 1984. Bukarest nyomán készült.Természetbarát Híradó 73. szám, 1998. április
Stina din Riu (Retyezát)
Úton: rövid túraleírások, élménybeszámolók
A Magyar Természetbarát Szövetség honlapja
Magyar Természetbarát Szövetség honlapja
Magyar Természetbarát Szövetség honlapja
Magyar Természetbarát Szövetség honlapja