Természetbarát Híradó

69. szám

1997. december

Szervátiusz J. és T.: Tamási Áron emlékElnökségi hírek

IN MEMORIAM

Muskát Ede (1907-1997)
Hartmann Aladár (1929-1997)

HÍRCSOKOR

Részleges tisztújítás az MKTSZ-ben
A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szervezet elismerése
Biitó Sándor kitüntetése
Természetjáró rádióműsorok helyi adókon
Fehérváriak tanácskozása
Kiállítás a Százház utcai sportházban
Munkarend-változások 1998-ban
5 éves a Hód Bakkancsos T.K.
5. Barcika-40 teljesítmenytúra
A Fehér Holló-ban olvastuk
Új jelvényszerző túramozgalom: Veszprémi barangolások
Új látnivaló: a Gyöngyirág Tanösvény
Régi lappéldányok kiárúsítása

TÚRISTAHÁZAINK TÖRTÉNELMÉBŐL

Ó-kút völgyi Arányi Ignác menedékház

Hótalptól a kanyarlécig - a sízés rövid története

ÚTON

Megyei tábor a Biharban
Tamási Áron szülőföldjén

KUDARCOK, EMLÉKEK, TANULSÁGOK ...

A győzelemhez néha puska kell

SZILVESZTERI OLDAL

Két sírvers, és egyéb viccek
Ki kicsoda (Plaszauer István grafikái)

TURISTA DAL

Ettünk falombot


Elnökségi hírek

A Szövetség elnöksége, a soron lévő ülését 1997. november 28-án tartotta.

Jelen voltak: Bársony András elnök, Horváth Zoltán, Georgiades Gábor alelnök, Szabó Imre főtitkár, Baronek Jenő, Bükiné Törő Ágnes, Csávás István, Dr. Dénes György, Hluchany József, Dr. Juhász Ágnes, Kiss Gyula, Kovács Dezső, Kovács Tamás, Kovács Tamás Attila, Dr. Nagy Sándor, Németh Imre, Quitt András, Rakaczky István, Szilágyi László elnökségi tagok, Thuróczy Lajos tiszteletbeli elnök, Bognár Mária gazdaságvezető, Kalmár László titkár, valamint az ülés kezdetén Egri Péter Pál.

Napirenden volt

Napirend előtt Egri Péter Pál, a Tesz alulról építkező megoldásával nem ért egyet, az erős központi irányítás híve és ebben kellő támogatást nem kapott, ezért elnökségi tagságáról és a Tesz egyesületben viselt tisztségéről lemondott és távozott.

Az elnökség kisebb viták után, csekély módosításokkal valamennyi napirendi pontot elfogadta, illetve tudomásul vette.

Az 1%-os törvénnyel kapcsolatban jövőre módosítani kell az alapszabályunkat. Ezért az elnökség a februári területi vezetői tanácskozás (elnök-főtitkári) keretében rendkívüli közgyűlést hív egybe.

A rendkívüli közgyűlés 1998 február 20-án lesz Csillebércen. Témája alapszabály módosítás. Az alapszabályunkat az alábbi mondattal tervezzük kiegészíteni:

A szövetség országgyűlési képviselőt nem állít és nem támogat.

Az elnökség pénzügyi okokból kéri a tisztelt küldötteket, hogy éljenek az összevont szavazat lehetőségével.

Az elnökség tudomásul vette a gazdaságvezető előterjesztését a Híradó 1998 évi áráról. Ennek értelmében az egy éves előfizetési díj 1560 Ft. A tagegyesületenkénti egy darabra vonatkozó kedvezményes ár 1080 Ft.

Az elnökség az Oktatási albizottság előterjesztése alapján Quitt András részére az aranyjelvényes túravezető cím odaítélését tudomásul vette.

A munkaülés szünetében ünnepélyesen megemlékeztek a Szövetség újjáalakításának 10 éves évfordulójáról. Emléklapot kaptak a testület azon tagjai, akik 1987-től folyamatosan elnökségi tagok. Az ünnepségen részt vett Peták István volt elnökünk is.In Memoriam

Muskát Ede (1907-1997) - a visszaemlékezést lásd a Mecsek Híradó 1997. novemberi számában.HARTMANN ALADÁR
(1929 - 1997)

Tapolcán a Bauxit Sportegyesület munkáját irányította 15 éven keresztül. Ő volt az egyesület elnöke, egyben a Tapolca Városi Természetbarát Bizottság titkára. Vezetése alatt a bizottság főleg az általános iskolás fiatalokkal foglakozott. Személyesen járta az iskolákat, bíztatta szervezte a túrákat.

Nem csak szervezett és irányított, hanem rendszeresen túrázott. Végigjárta az Országos Kéktúrát, arany minősítési fokozattal rendelkezett a gyalogos szakágban.

Az utóbbi években gyakran panaszkodott betegsége miatt, ennek ellenére nem hagyta el magát. Haláláig részt vett a szervező munkában.

Rokonai, barátai és ismerősei 1997. október 10-én kisérték utolsó útjára.

Nyugodjék békében!

Szilágyi László


Hírcsokor

RÉSZLEGES TISZTÚJÍTÁS AZ MKTSZ-BEN

Jó hangulatú, alkotó légkörű közgyűlést tartott november 15-én a Magyar Kerékpáros Túrázók Szövetsége. Az elnökség beszámolója után a szervezeti és működési szabályzat elfogadására és részleges tisztújításra került sor, mivel több elnökségi tag leköszönt. Így új alelnököket választottak. VARGA ANDRÁS - az Építőipari és Díszítőművészeti ODK, valamint a "Margitta 344,2" TE vezetője - budapesti, VÉGH SÁNDOR - az MKTE alapító elnöke, az MKTSZ tiszteletbeli tagja, a Táborfalvai KSE kerékpáros vezetője - vidéki alelnök lett. A megnövekedett elfoglaltsága miatt lemondott Had András helyett, SZÉKELY ZSOLT - BIKE - az új ügyvivő. Elnökségi tagként bekerült a testületbe HORVÁTH CSABA egyéni tag (TTT) és SZABÓ LÁSZLÓ - Békásmegyeri "Vándor" Kerékpáros Klub - is. A közgyűlés során - a túrakerékpározás és kerékpáros túravezetőképzésben több évtizeden át végzett munkája alpján - tiszteletbeli taggá választották KEVICZKY JÓZSEF-et.

MEGYEI SZERVEZETÜNK ELISMERÉSE

A Szabolcs-Szatmár-Beregért Alapítvány ez év október 3-án díszülést rendezett nyíregy-házán a Városháza dísztermében. A felkért hét előadó a turizmusról tartott színvonalas előadást. Az ülés zárásaként a kuratórium a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Természetbarát Bizottság részére a "SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG MEGYE TURIZMUSÁÉRT" díjat adományozta.

BITTÓ SÁNDOR KITÜNTETÉSE

Szövetségünk Számvizsgáló Bizottságának elnökét, aki egyben a Bp. VII. kerületi Termé-szetbarát Bizottság főtitkára, a kerületben végzett több évtizedes munkája elismeréséül a helyi önkormányzat "ERZSÉBETVÁROS SPORTJÁÉRT" kitüntetést adományozta. Gratulá-lunk. Erzsébetvárosi Természetbarát nyomán

MÁR NEM CSAK A CIVIL RÁDIÓ

Amint arról már korábban hírt adtunk Budapesten a Civil rádió minden csütörtökön negyed tizenegytől háromnegyed tizenegyig "Hátizsák" címmel magazin műsort sugároz. Most újabb helyi rádió rendszeresített természetjáró műsort. Szeptember 1-től minden csütörtökön 16-17 óra közötti időben túraajánlatokat közöl a Nyíregyházi Jonatán Rádió is.

FEHÉRVÁRIAK TANÁCSKOZÁSA

A Székesfehérvár Városi Természetbarát Szövetség hagyományos év végi szakosztályvezetői tanácskozását a Börzsönyben, Kemencén a Kőrózsa panzióban tartotta. A tanácskozáson nem csak a város, hanem a megye más területén működő természetbarát szervezetek vezetői is résztvettek, kölcsönösen tájékozódhattak egymás gondjairól és örömeiről. Németh Gyula a Városi Szövetség elnöke tervekről, feladatokról adott időszerű tájékoztatót és számtalan a túraszervezésben felhasználható közhasznú ismeretet tett közzé. Az MTSz központját Kalmár László képviselte.

KIÁLLÍTÁS A SZÁZHÁZ UTCAI SPORTHÁZBAN

A Bp. VII. kerületi Természetbarát Bizottság kamara kiállítást szervezett. Az egyesületek, szakosztályok - a szó valódi és átvitt értelmében egyaránt - színes tablókon mutatják be tevékenységüket. Jó volna, hogyha minél több területi szervezet adna lehetőséget egyesületeinek ilyen átfogó bemutatkozásra.

MUNKAREND-VÁLTOZÁSOK 1998-BAN

A túrák és egyéb programok tervezésénél vegyük figyelembe az alábbi változásokat:Ünnepélyes keretek közt emlékeztek meg a csoport tagjai a HÓD-BAKKANCSOS T.K. 5 éves fennállásáról.

Az egyik túratársnál kapott, immár törzshelyen, családis hangulatú összejövetelen idézték fel az elmúlt évek közös élményeit. A szellemi vetélkedővel is egybekötöttt összejövetelen jelen volt a CSMTSZ elnöke és családja is.

A Hód Bakkancsos TK bemutatkozását lásd külön lapon - a CSMTSZ önálló honlapja alatt.


V. BARCIKA-40 TÉLI TELJESÍTMÉNYTÚRA

A Kazinbarcikai Természetbarát Egyesület hagyományos kisjubileumi teljesítménytúrája új időpontban, igazán szép változatos útvonalon, - a téli Bükk északi részén fekvő Harica- és Tardona völgyben, a Bükk-fennsík érintésével - kerül megrendezésre.

Rajt-/cél/: Kazincbarcika Városi Sporttelep 7-8 óra között.
Az eredményes résztvevők kitűzőt és emléklapot kapnak.
Nevezés: január 31-ig csekken: 150 Ft/fő, a helyszínen 200 Ft/fő
Szállás az Irinyi Szállóban egyénileg rendezendő: (48) 310-211/2752.

Ajánlott felszerelés: Bükk-észak turista térkép.

Aki nem akar gyalogolni, váltson sílécre. A túra ezzel is teljesíthető!


NEMZETKÖZI TERMÉSZETBARÁT TÚRAHETEK
1998. AUGUSZTUS 15-29. CAVIGLIANO

A svájci természetbarátok a fenti két hétben, nemzetközi találkozásra alkalmat adó túrájukra szeretettel várják Európa természetbarátait. Cavigliano, csodálatos hegyi környezetben, Locarnótól 8 km-re lévő, tessini falu. A találkozó központja egyszerű, de "pompás" turistaszálló (Casa Solidarieta). Naponta 2-4 vezetett, 4-7 órás túra közül lehet választani.

Jelentkezés: április 15-ig: INF Wanderwochen, Verena Marti Eigermatte 7. CH-3110 Münsingen +41 31 721 1915

Casa SolidarietŕA Fehér Holló-ban olvastuk

Ez az egyoldalas, szerény kivitelű, de gazdag tartalmú lap a Vasas Természetbarát Szakosztály hírlevele. Az időszerű szakosztályi híreken kiül mindig van benne közhasznú egyéb hír és a túrákhoz kapcsolódó kislexikon és néhány rajz is.

Koncsek János és felesége másodszor járta végig az egykori EB mind a négy szakaszát, ugyancsak ők negyedszer teljesítették a Pest Megye Turistája útvonalat. Bordás Lajos harmadszor is teljesítette a Kéktúrát.

Információjuk szerint az Osztrák Nemzeti Bank október 20-tól új 500 és 1000 schillinges bankjegyeket hozott forgalomba. A régiek 1998 áprilisáig maradnak érvényben.ÚJ JELVÉNYSZERZŐ TÚRAMOZGALOM:
VESZPRÉMI BARANGOLÁSOK

A túramozgalom Veszprém város történelmi múltjának, műemlékeinek, kulturális örökségének megismerésére, a közeli Balaton-felvidék és a Bakony legszebb túraútvonalainak bejárásához ad segítséget.

Veszprém

Négy városi séta közül hármat, a tizenöt túraajánlatból tizenkettőt kell időkorlátozás nélkül bejárni és igazolni.

A teljesítők jelvényt kapnak.

Az igazoló füzet beszerezhető a Veszprém Városi Természetbarát Szövetségnél.Tanösvény térképvázlat Új látnivaló:

A GYÖNGYVIRÁG TANÖSVÉNY

ÁLLOMÁSOK:
  1. CSERES-KOCSÁNYTALAN TÖLGYES
  2. MÉSZKEDVELŐ TÖLGYES
  3. LEJTŐSZTYEPP
  4. KECSKE-HEGYI KILÁTÓ
  5. GYERTYÁNOS - KOCSÁNYTALAN TÖLGYES
  6. FEKETEFENYVES ERDŐSÍTÉS
  7. KÖKÖRCSINES SZTYEPPRÉT
  8. KÉTÉLTŰEK ÉS HÜLLŐK VÉDELME

A tanösvény 3,5 km hosszú. Saját járművel Sopronból Fertőrákos felé indulva, Sopronkőhida előtt a Tómalom fürdőhőz kell letérni. Közforgalmú járművel - májustól októberig - a 6. sz. helyi járattal a végállomásig utazva, egyébként a sopronkőhidai busszal az elágazásnál leszállva érhető el.Régi lappéldányok kiárusítása

A Magyar Cserkészszövetség Gyűjteménye jutányos áron kiárusítja fölöspéldány készletét. Kaphatók a régi Turisták Lapja, Természetjárás, Turista Magazin és más kiadványok egyes számai és évfolyamai, valamint a Magyar Cserkész, a Vezetők Lapja és más cserkész kiadványok. Ezen kívül megvásárolhatók az új cserkészkönyvek, postai cserkész emlékbélyegzések, FDC-k, cserkész katalógus stb.

Az árusítás a Cserkészházban lévő Gyűjteményben, Budapest II. Tömörkény utca 3/a sz. alatt, minden hétfőn és csütörtökön 14 és 18 óra között.

Megközelíthető a Batthyány téri Metró állomástól a 11 sz. autóbusszal a Pitypang utcai megállótól. Innen balra a Tömörkény utcában a második ház.

Ugyanezen időpontokban megtekinthető a Gyűjtemény kiállítása. A belépés ingyenes.


TÚRISTAHÁZAINK TÖRTÉNELMÉBŐL

Új sorozatunkat a magyarországi szervezett természetjárás 125. évfordulója alkalmából inditjuk útjára.

Nem kivánjuk valamennyi volt vagy létező házat ismertetni.

Az abc-t sorra véve - a mai Magyarország területéről - betűnként egyet-egyet mutatunk majd be, lehetőleg valamennyi tájegységet felölelve.

Az első cikket, az Ó-kút völgyi Arányi Ignác menedékház rövid történetét lásd külön lapon.


Hótalptól a kanyarlécig - a sízés rövid története (Kovács Tamás Attila) - lásd külön lapon.

Megyei tábor a Biharban (Garadnay Sándor) - lásd külön lapon.

Tamási Áron szülőföldjén (Dr. Gábriel András) - lásd külön lapon.

Egy túraversenyző történetei (Horváth T. Csaba sorozata): A győzelemhez néha puska kell - lásd külön lapon.


SZILVESZTERI OLDAL

Két sírvers, és egyéb viccek - lásd a Vidám percek - Túrista viccek lapon.

Ki kicsoda - Plaszauer István grafikái - néhány arckép az elnökség tagjairól és a központ munkatársairól - lásd külön lapon.


A Természetbarát Híradó (ISSN 1217-0194) a Magyar Természetbarát Szövetség tájékoztatója.
Kiadja: a Szövetség Elnöksége.
Postacím: 1396 Budapest, Pf. 483. Telefon: (1) 311-2467 Fax:: (1) 353-1930
Felelős kiadó: Szabó Imre
Felelős szerkesztő: Kalmár László
(A Web változatot készíti: Szabó Zoltán)
A Természetbarát Híradó nyomtatott példánya előfizethető a kiadónál.
Ára egy évre 1440 Ft, - tagszervezeteknek kedvezményesen 960 Ft.
Megjelenik havonta.
Lapzárta előző hó 15-én. Később érkező anyagokat, cikkeket, híreket csak a következő számban tudjuk figyelembe venni. Kéziratot nem küldünk vissza és nem őrzünk meg.Természetjáró folyóiratok
A Magyar Természetbarát Szövetség honlapja
>A Magyar Természetbarát Szövetség honlapja
>A Magyar Természetbarát Szövetség honlapja
>A Magyar Természetbarát Szövetség honlapja