VOLT EGYSZER EGY ARÁNYI IGNÁC MENEDÉKHÁZ

75 évvel ezelőtt szomorú, kis turista csoport ballagott ki a Szentendre határában lévő Ó-kút közelébe, hogy lebontsa azt, amit kilenc évvel korábban oly nagy lelkesedéssel épített.

Bizonyára ma már kevesen vannak a természetjárók között, akik hallottak volna róla, hogy az Ó-kúti völgyben valaha turista-menedékház állt...

Lépjünk vissza az időben, egészen 1911-ig, amikor megalakult a Budapesti Turista Egyesület (BTE). Az egyesületnek már kezdetektől célja volt egy főváros környéki menedékház létesítése. Ne feledjük, hogy ez idő tájt csak a Dobogókőn volt turistaház. A turista egyesület két filléres bélyeget bocsájtott ki, hogy előteremtse a ház megvalósításának alapját. 1913-ban már olyan kedvezően állt a létesítendő menedékház pénzügyi előkészítése, hogy a tagok szétszélednek a Pilis hegyekben megfelelő hely keresésére. Boschán Miksa hamarosan talál is egy éppen lakatlan erdőőri házat az Ó-kúti völgyben.

A tulajdonos Szentedre városa hajlandó a turistáknak évi 2 koronás szimbolikus összeg fejében bérbeadni. Az ingatlan megtekintése után az egyesület vezetősége megállapítja, hogy a tatarozás és menedékházzá való átalakítás együttesen 1000 koronába kerül majd. Létrejött a várossal a szerződés 30 éves időtartamra, ám az utolsó pont kimondja, hogy csak akkor lép életbe, ha a helyi törvényhatóság is jóváhagyja.

A menedékház 1913 június 22-én, nagyszámú érdeklődő jelenlétében nyílt meg. A következő évben azonban a szentendrei vezetés egyoldalúan 10 évre csökkentette a bérlet idejét. A turista egyesület nem tudott kellőképpen ezen utólagos változtatással szemben fellépni, mert a kitörő I. Világháborúba legtöbb tagját behívták katonai szolgálatra. Mire a háborúnak váge lett, még bírósági úton se tudta igazát megvédeni a BTE, a pert Szentedrével szemben elvesztette.

Az egyesület választmánya elhatározta, hogy az általuk épitett szép verandát elbontja és azt majd egy létesítendő ujabb túristaházhoz használják fel. Erre a szomorú bontási munkára ment ki háromnegyed százada néhány turista. Az Ó-kúti ház turista menedék jellegének megszünésével nem csak a Pilisben barangoló kirándulók jártak rosszul, henem Szentedre idegenforgalmának sem használt a városvezetés eme szűklátókörű ügyködése.

Azért a történet még sem fejeződik be olyan rosszul, hiszen 1929-ben a BTE már meg is nyitja új, igazán a kor színvonalán álló, saját építésű turistaházát a budai Csúcs-hegy alatt.

(Végső fintor, hogy ez a csúcs-hegyi turistaház felújítva, a kincstár tulajdonában üresen áll néhány éve!)

Kép és szöveg: Kertész IstvánTermészetbarát Híradó 69. szám, 1997. december
Szemelvények a turistaság történetéből
A Magyar Természetjáró Szövetség honlapja
>A Magyar Természetjáró Szövetség honlapja
>A Magyar Természetjáró Szövetség honlapja
>A Magyar Természetjáró Szövetség honlapja