Természetbarát Híradó

67. szám

1997. október

Kalmár: Dobogókő '97IN MEMORIAM

Házy Ilona (1918-1997)
Kóbor Jenő (1912-1997)

HÍRCSOKOR

Természetjárók napja
Egyeztető megbeszélés (vadaskertek)
Budapesten elkészült a 100. km kerékpárút
5. jubileumi PilisiTrapp
Forrásavatás
Jól sikerült találkozó Dömösön
Új jelvényszerző mozgalom
Találka Királyházán - jegyzetek egy tábor ürügyén

MEGJELENT

Zselic turistaútjai és létesítményei
Tanácsok kullancsokról, betegségekről
Szent Anna-tó és környéke térképe
Erdővidék - mini turistakalauz

KUDARCOK, EMLÉKEK, TANULSÁGOK ...

Mindenki hibázhat

TECHNIKAI MUNKÁK

Eltévedt a jelzésfestő, avagy felújítjuk a felújítottat ?!

TERMÉSZETVÉDELEM

Gondolatok a fenntartható fejlődésről (3. rész)

ÚTON

Balatoni mozaik
Tavasz Alpokalján
Barangolások a Kárpátokban II. - Gyergyói havasok

TURISTA DAL

Magas hegyek közt


In Memoriam

HÁZY ILONA
1918 - 1997

Aranyjelvényes túravezető. Az Aranyjelvényes Túravezetők Klubjának megalakulásától vezetőségi tagja.

1950 óta volt szervezett természetbarát, a Tungsram /Izzó/ szakosztályának a tagja. 1952-től versenyzett, majd 1953-tól 65-ig a szakosztály vezetője. 1959-ben túravezetői vizsgát tett és élete során számtalan túrát vezetett. 1964-ben belépett a TESZ-be és lelkesen végezte a szolgálattal járó feladatokat. 1965-től A IV. kerületi Szövetségben dolgozott, 1970-ig az adminisztrációs feladatokat látta el, '70-'80 között Ő volt az elnök.

1982-től - amíg az egészsége engedte - a Tungsram nyugdíjas csoportját vezette.

Élete során több kitüntetést is kapott: 1966-ban erdészetit, 1971-ben a MNK Sport-érdemérem ezüst fokozatát, 1981-ben OTSH-tól a Kiváló Társadalmi Munkáért.

Sajnos az elmúlt három évben egészsége rohamosan megromlott és visszavonult a természetjáró közélettől.

Dalos kedve, mindig mosolygós, kedves arca nagyon hiányzik, nemcsak az Aranyjelvényes Klub tagjainak, hanem mindekinek, aki ismerte, akivel együtt túrázott vagy együtt dolgozott a Természetbarát Mozgalomért.

Cselényi Vilmos

KÓBOR JENŐ
1912 - 1997

Aranyjevényes túravezető, a Komáromi Olajmunkás Természetbarát Szakosztály tagja. 1973-tól volt a TESZ tagja. Tavasszal a Komárom Megyei Tesz Találkozón a Szarvaskútnál még egy asztalnál ültünk és beszélgettünk múltról, jelenről, s még a jövőről is. Tőle tudom, hogy mint politikai elitélt dolgozott a bányában és szabadulása után, az ötvenes évek elején-közepén kapcsolódott be a természetjárásba..

És, hogy milyen sikerrel, arról az 1991-ben kapott kitüntetése: a "Természetjárás fejlesztésért" arany fokozata tanuskodik.

Kedves, alacsony, szikár alakja nem szinesíti többé a megyei Tesz találkozókat. Tapasztalatával és tanácsaival nem segítheti többé sem szűkebb, sem tágabb közösségét.

- KL -Hírcsokor

TERMÉSZETJÁRÓK NAPJA

A hagyományokhoz híven ez évben is Dobogókőn volt a Természetjárók Napja központi ünnepsége. Ragyogó napfényben, csodálatos túraidőben több százan gyűltek egybe, hogy meghallgassák Bubla Gyula - a Fővárosi Önkormányzat Környezetvédelmi Bizottságának vezetője és szövetségünk alelnöke - köszöntő szavait, majd együtt énekeljen Budai Ilonával és együtt örüljen a kitüntetettekkel.

...És örüljenek egymásnak. Hiszen ilyenkor- mint, ahogy most is - Soprontól Szegedig, Pécstől Miskolcig igen sok helyről érkeznek a résztvevők. Régi ismerősők, egykori túratársak találkoznak üdvözlk egymást és beszélgetnek el a legútóbbi ünnepség óta történtekről.

A kitüntetettek tiszteletére adott állófogadás az Eötvös Lóránd Turistaház termében volt, mindannyiunk örömére, mert már ilyen is van. Nagyon szépen halad a turistaház újjáépítése. A Magyar Turista Egyesület úgy tervezi, hogy jövőre, 110. éves születésnapjára befejezi a teljes rekonstrukciót. Erről a házigazda, Peták István, az MTE elnöke szólt. Ahogy az építkezés ütemét láttuk, ebben nem is kételkedhetünk.

EGYEZTETŐ MEGBESZÉLÉS

Szeptember 15-én Szövetségünk nevében Pálmai Vencel és Kalmár László titkárok egyeztető megbeszélést folytattak a Földművelésügyi Minisztérium Vadgazdálkodási és Halászati Főosztályán. Az FM részéről Vajai László főosztályvezető, Pintér István osztályvezető és Dr. Balázs István az Erdészeti Hívatal főtanácsosa vett részt. A tárgyalás előzményéhez tartozik, hogy Szövetségünk levélben fordult a Földmüvelésügyi Miniszterhez a vadaskertek létesítése során esetlegesen felmerülő gondok ügyében. A tárgyalás eredményeként megállapodás született arról, hogy a vadaskertek létesítésének engedélyezésére irányuló államigazgatási eljárás során az illetékes megyei vadászati hatóság túristaaútvonalak érintése esetén, véleményének kialakítása előtt megkéri a Magyar Természetbarát Szövetség területi szervezetének a véleményét.

Ehhez a Földművelésügyi Minisztériumon keresztül eljutattja a megyei szervezetek címlistáját.Kerékpárral a lakhatóbb városért

Budapesten elkészült a 100. km kerékpárút

Ahhoz, hogy Budapesten biztonsággal lehessen közlekedni, legalább 300 km kerékpárútra volna szükség. Ma ennek egyharmadánál tartanak. Szeptember 9-én adták át a forgalomnak a fővárosban az Ecse-ri út és az Epreserdő utca között épült szakaszt, amely az Üllői út közelében haladja meg századik kilométert.

Kerékpárút

Budapest kerékpárút hálózata kerékpár-utakbók, -sávokból és kisforgalmu utcákból áll majd össze. 2005-re az Útalap, a Fővárosi és a kerületi Önkormányzatok pénzügyi forrásai összehangolt felhasználásával kialakul az a rendszer, amely biztosítani tudja a gépjárműforgalom mentes kerékpáros közlekedést Budapesten.5. JUBILEUMI PILISI TRAPP

Idén augusztus 3-án, immár ötödik alkalommal inditotta útjára a BTSSz Gyalogtúra Bizottsága a Pilisi Trapp teljesítménytúra résztvevőit. A kellemetlen, szeles, esős időjárás ellenére 81-en vágtak neki a távnak.

Az ajánlott útvonal Leányfalu - Pilisszentlászló - Dobogókő - Maróti-hegyek - Fári-kút - Vaskapu - Sipoló-hegy volt.

A célnak idén is a Gyopár Kemping adott helyet. Ide már csak 65-en érkeztek be és vehették át teljesítményükért az emléklapot és kitűzőt.

Szontagh Ottó és Wernke Tivadar, akik ötödször teljesítették a túrát, névre szóló "Ötszörös Pilisi Trappoló" emlékkitűzőt kaptak. Az elfogyasztott melegítő tea és a forró virsli remélhetőleg feledtette az időjárás viszontagságait és jövőre kellemesebb időben, hasonló vagy nagyobb létszámban ismét találkozhatunk ezzel a lelkes és kitartó csapattal.

- Lengyel József -


FORRÁSAVATÁS

A Tolna Megyei Természetbarát Bizottság és a Völgység Turista Egyesület összefogva Bonyhád Város Polgármesteri Hívatalával, a Völgység- Televízióval, Rádióval, Nyomdával, a Völgységi Múzeummal és a Völgységi Takarékszövetkezettel, emléktúra keretében avatta fel a nemrég foglalt, mecseki Csengő forrást, amely a Völgységi-patak eredete. Itt a forrásnál emlékeztek meg a közelmúltban elhunyt Solymosi Imre gazdaságtörténészre, a Völgység kutatójára a Völgység TE tagjára.


JÓL SIKERÜLT TALÁLKOZÓ DÖMÖSÖN

A BTSSz szeptember 12-14 között, ideális időjárási viszonyok mellett rendezte meg évadzáró és tanévnyitó találkozóját. A rendezvényt a gyermek és ifjúsági bizottságok szervezték, de a gazdag program minden korosztálynak megfelelő elfoglaltságot biztosított. A Szőke-forrás völgyében lévő táborhely kellően nomád körülményeket, és kielégitő "civilizációt" nyújt. Van víz, WC, hidegvizes mosdó, főzésre alkalmas faház, valamint villany. A helyszín jó választás volt, hiszen az előzőeken túlmenően szebbnél szebb, vonzó körtúrák tehetők a táborból.

Az átvonulókkal együtt mintegy 400-450-en vettek részt a találkozón. 43-an sikeresen vágtak neki a teljesítménytúrának, 11 csapat /átlag 4 személlyel/ a "Rámtól a romig" túraversenyben, 7 csapat a tájékozódási versenyen indult. Nagy sikere volt a patak futással és egy szál kötélből álló híddal nehezített "túlélő" akadálypályának is. Többen a nehézség kedvéért súlyos hátizsákkal teljesítették.

Három teli találat is volt a nem éppen könnyű turista szellemi totón.

Csak azt furcsáltam, hogy az olyan nagy ifjúsági létszámmal rendelkező kerület, mint a X. nem képviseltette magát. Az sem ártott volna, hogyha azok az idősebbek, akik a természetjárás jővőjét féltik, arra sétáltak volna....

Persze az sem ártott volna, ha a BTSSz alelnökei és a kerületek vezetői nagyobb számban tisztelték volna meg a találkozót.

- KL -METEOR TúristaházakÚJ JELVÉNYSZERZŐ MOZGALOM

Feltételek: Azok a személyek kaphatják meg a kiadvány címlapján is látható jelvényt, akik 6 éven belül valamennyi szálláshelyet igénybe veszik legalább 2 éjszakára alkalmanként.

Az igazolólapon az igénybevételt aláírással, és a házat üzemeltető szervezet bélyegzőjével igazoltatni kell! Ha a 11 szálláshely igazolása megtörtént, akkor a jelvényszerző füzetet a METEOR Természetbarát Szervezetek Országos Szövetsége 4400 Nyíregyháza, Nádor u. 61. címre egy válaszboríték csatolásával el kell postázni. A kiadvány a házkezelő Meteor szakosztályoknál 150 Ft/db áron megvásárolható.

Csak a kiadványban lévő igazolást fogadják el. A kiadvány árában a jelvény ára is benne foglaltatik.

A 16 szállást tartalmazó szines képekkel készült kiadványt Kallós Gyula és Bakonyi János szerkesztette. Simonfán, Szigetmonostoron, Újhután - ahol egy területen több ház is található - csak az egyiket kell igénybevenni.


Megjelent: Zselic turistaútjai és létesítményei, Tanácsok kullancsokról, betegségekről, Szent Anna-tó és környéke térképe, Erdővidék - mini turistakalauz: lásd külön lapon.


Találka Királyházán

JEGYZETEK
EGY TÁBOR ÜRÜGYÉN

Jegyzet

Börzsöny - Királyháza 1997.Királyháza boldog találkahely. Kis hegyi patakok botladoznak a köveket mosva-simogatva, hogy a Kemence-patakba hazataláljanak. A Magas-Börzsöny méltóságos csúcsai az Északi-Börzsöny magaslatainak hódolatát fogadják.

Tölgyesek és bükkerdők határán kis gyermekcsapat kanyarog a turistaösvényen. Mi vagyunk a csabdi iskolások, a Dunántúli-dombok öleléséből a hegyek karjaiba tértünk.

Szívmelengető élmény volt számunkra ez a tábor. Emlékeinkben egymás elé gördülnek kedves tolakodással a képek: Drégelyvár szelleme, kilátás a Nagy-mánáról, Csóványos tisztasága, Nagy-Hideg-hegy távlatai, Magosfa, az Oltárkő, Kőkorsó az Oltár-patakkal, Kámor, Diósjenő, Kemence békessége: mind más-más csoda és mind a Börzsöny.

Néha könnyedén, máskor küzdve-szuszogva 160 km-t kampalyogtunk együtt gyerekek és tanítók.

Megannyi különféle ember, ám azonos szívdobbanás: és ez is mind -mind a Börzsöny. Mert a találkára mi is hivatalosak voltunk. Együtt tapostuk a követ és port, együtt sóhajtoztunk, kacagtunk az erdőkkel, patakokkal. A Börzsöny nagy tanítómester: nemcsak gyógyírt ad sebeinkre, vigaszt a vígasztalanoknak, többet nyújt.

A táborban is hazavezet!

Bizony nehéz azt megérteni az Idegenszívűeknek, hogy mivégre hagyjuk le gyönyörű falunkat, szuszakoljuk fel magunkat a hegyek közé. Nehéz eltűrni, hogy szűkebb hazájához hűségesebb ragaszkodással senki nem kötődik, mint éppen a természetjáró. Nehéz elviselni, hogy mi kis hazánk földjét tapossuk csupán, s nem embertársaink szívét. Ez már a Börzsöny tanítása: példát adó pedagógia! Nemcsak élmények, tájak, hanem új barátságok, meleg segítő légkör és szeretet, amit kapunk tőle. Kívánom tanártársaimnak, legyen a mesterük. Túratársaimnak az emberi és természeti csodák ölelésében fogant hitet kívánok.

Kis csabdi csapatunk együtt csivitel a hegyi patakkal. Tisztasága a szemükben. Eggyé lettünk, találkoztunk. Börzsöny! Köszönjük a tanítást.
Kisvári Gyula
a Csabdi Petőfi DSK túravezetőjeKudarcok, emlékek, tanulságok - Egy túraversenyző történetei (Horváth T. Csaba sorozata): Mindenki hibázhat - lásd külön lapon.

Balatoni mozaik (Gyenes Péter) - lásd külön lapon.

Tavasz Alpokalján (Szádeczky-Kardoss Géza) - lásd külön lapon.

Barangolások a Kárpátokban II. - Gyergyói havasok (Rácz Erzsébet) - lásd külön lapon.

Eltévedt a jelzésfestő, vagy felújítjuk a felújítottat ?! - lásd külön lapon.

Magas hegyek közt - hegymászó dal - lásd külön lapon.


A Természetbarát Híradó (ISSN 1217-0194) a Magyar Természetbarát Szövetség tájékoztatója.
Kiadja: a Szövetség Elnöksége.
Postacím: 1396 Budapest, Pf. 483. Telefon: (1) 111-2467 Fax:: (1) 153-1930
Felelős kiadó: Szabó Imre
Felelős szerkesztő: Kalmár László
(A Web változatot készíti: Szabó Zoltán)
A Természetbarát Híradó nyomtatott példánya előfizethető a kiadónál.
Megjelenik havonta.Természetjáró folyóiratok
A Magyar Természetbarát Szövetség honlapja
Természetbarát Szövetség honlapja
Természetbarát Szövetség honlapja
Természetbarát Szövetség honlapja