Megjelent

MEGJELENT

1997-ben

 

Megjelent 1996-ban
Nógrádi Vártúrák, Karancs-Medves csúcsai
Zempléni-hegység (észak) turistatérkép
Kékestető, Mátraháza és Mátrafüred környékének térképe
Duna vizitúra térkép-sorozat két új tagja
Tengerparti természetbarát házak és kempingek
Zöld kalandra fel ! (második kiadás)
Tájak Korok Múzeumok kiskönyvtára
Zselic turistaútjai és létesítményei
Tanácsok kullancsokról, betegségekről
Szent Anna-tó és környéke térképe
Erdővidék - mini turistakalauzA Nógrád Megyei Természetbarát Szövetség, A/6 méretben, Gubola István és Dr. Nyíri László szerkesztésében, nyomtatott formában jelentette meg a NÓGRÁDI VÁRTÚRÁK és a A KARANCS-MEDVES CSÚCSAI jelvényszerző túramozgalmak kíirásait.

A külső színes borító fotóit Dr. Fancsik János illetve Dr. Nyíri László készitette. Mind a két fűzet közepén egy-egy térképvázlat segíti a túrák tervezést. A térképvázlatokat Bácsfalusi Ferenc, illetve Gubola István rajzolta.

A kiadványok számos érdekes tudnivalót közölnek az adott túramozgalom érintési pontjairól.

A két igazoló füzethez ezúton is gratulálunk, remélhetőleg folytatódik a sor és mások is kedvet kapnak hasonlók kiadására, hiszen sok ilyenre lenne szükség. Az igazoló füzetek beszerezhetők a Nógrád Megyei Természetbarát Szövetségtől. Címük: 3100 Salgótarján, Játszó u. 2.

Áruk 100 Ft, amelyet csekken kell befizetni.Új bővitett kiadásban jelent meg a Cartographia 22 SZÁMÚ "A ZEMPLÉNI-HEGYSÉG (ÉSZAKI RÉSZ)" turistatérkép.

Hagyományosan 1:40 000 méretarányú térkép, továbbra is 20 méteres szintvonalakkal ábrázolja a domborzatot.

Újdonság, hogy a szlovák területeket is ábrázolja. Így az Izra-tó és egy melléktérképen Szalánchuta is megtalálható. A másik kiegészítő térkép Sátoraljaújhely belső területeit ábrázolja.

A hátoldalon képes település-ismertetők vannak.


Újszínfolt a térképkiadásban: A Térképker megbízásából a Cartogrphia Kft "KÉKESTETŐ, MÁTRAHÁZA ÉS MÁTRAFÜRED KÖRNYÉKÉNEK TÉRKÉPE" elnevezéssel 1:26 000 méretarányban, 10 méteres szintvonalakkal adott ki turistatérképet.

A térkép kivágatát északon a mátraszentimrei Vállos-tető - Kis-Sas-kő vonala, délen a gyöngyössolymosi Kis-hegy - Markazi-vár vonala határolja.

A térkép kíválóan alakalmas alapismereti, illetve bronz jelvényes túravezői ismeretek oktatására és gyakorlására.


Két új taggal bővült a Duna vizitúra térkép sorozat

Vízisprot térkép: Duna

Az új térképekkel most már Komáromtól a déli országhatárig valamennyi Duan-ág és a Gemenci erdő holtágai szerepelnek új kiadású vízisport térképen. A két térkép az előzőtől eltérően nemcsak a hidak képét, hanem az adott szakasz hosszszelvényét is tartalmazza.TENGERPARTI TERMÉSZETBARÁT HÁZAK ÉS KEMPINGEK

NFI HäuserAz NFI ebben az A/5 méretű, a nyolc oldalas összeállításban a nemzetközi szövetséghez tartozó szervezetek tenger melléki szállás lehetőségeiről ad tájékoztatást. Korzikától, Finnországig, húsz ház és kemping adataival segít az túraútvonal és esetleges nyaralás megtervezésében.

A tájékoztató füzet megtekinthető az MTSZ központjában


MÁSODIK, BŐVÍTETT, KIADÁS

Zöld Kalandra Fel!A szerző páros e nagyszerű két kötetes munkája, - a NISSZA kizárólagos költségvállalásával, a Havasi Rózsa Kft. gondozásában - újra megjelent. Az új kiadásban kissé bővebben szerepelnek a tájékozódási ismeretek, így a könyv alkalmas a gyalogos bronzjelvényes túravezetői tananyagnak is. Az új kiadás beszerezhető az MTSZ központjában.
A könyv teljes terjedelmében olvasható holnapunkon is: Zöld kalandra fel!


Tájak Korok Múzeumok kiskönyvtára

TKM KiskönyvtáraA hagyományos összeállítás valójában nem is 550, hanem az idegennyelvű változatokat is beleszámítva 631 füzet címét tartalmazza. A könnyebb keresést hely- és szerzői név- valamint téma szerinti mutatók segítik. A színes borítóval ellátott 28 A/5 oldalt tartalmazó kiadvány haszonnal forgatható egy-egy kevésbé ismert túraterület bejárása előtt.
A füzetecske és a kiskönyvtár egyes darabjai beszerezhetők a TKM Egyesület Szervező Irodájánál: Budapest, VIII. Könyves Kálmán krt. 40.
Levélcím: 1476 Bp. 100. Pf. 54.
Telefon: (1) 210-1330, fax: (1) 210-1329


Radwege Révátkelőhelyek Balinka, Bodajk, Fehérvárcsurgó, Kisgyón

Három érdekes térkép jelent meg az idén nyáron.

Ezek egyike az 1:25000 méretarányú kerékpáros és gyalogos térkép Dél-Burgenland-ról. Közelebbről a Rábától délre, a Hármashatárig húzodó háromszöget ábrázoló térkép. Ez korlátozott számban a Szövetségen keresztül megrendelhető.

A másik a hazai révátkelő helyeket ábrázolja. Kiegészitő részein az átkelőkkel kapcsolatos legfontosabb adatokat közli. Sajnos ebből csak mutatóban van.

Mind a két térkép a Térkép Studió munkája.

A harmadik valóságos csemege amelyet a Tájoló Térképészeti Iroda készített és a Bodajki Polgármesteri Hivatal adott ki.

Kisgyón és környékének 1: 15 000 méretarányú, 20 m szintvonalakkal ábrázolt térképe mellett Balinka - Bodajk - Fehérvárcsurgó - Isztimér által határolt területet 1: 10 000 méretarányban, sajnos szintvonal nélkül. Igaz, ez elsősorban idegenforgalmi térkép és bárcsak ebben a kategóriában mindegyik ilyen lenne! Meglátszik, hogy hozzáértő természetjáró szakember készítette.Az "ÉSZAK-MAGYARORSZÁGI TURISTAKALAUZOK sorozat második tagja.

Aggtelek és vidéke TuristakalauzaA miskolci Bibor Kiadó jóvoltából a Bükk-hegység után, most Aggtelek és vidéke kerülhet az érdeklődő természetjárók könyvtárába.

Az előző kötethez hasonlóan a szerzőgárda és szerkesztő a BAZ megyei természetjáró és a Magyar Természetbarát Szövetség tagaságából került ki. Szerkesztő ezúttal is Rakaczky István, a szerzők: Balabás László, Baross Gábor, ifj Ba-logh Sándor, dr. Dénes György, E Kovács Judit, E Kovács László, dr. Egri Kiss Tibor, Garadnai Sándor, Gellai Mária, Hidvégi Emil, Kiss Jenő, Rakaczky István, Repei Zoltán, Trestyánszky Tibor.

A közel háromszáz oldalas összeállítás négy nagy fejezetre oszlik.

A könyvet számos fekete-fehér és színes fénykép, valamint útvonalmetszetek táblázatok, rajzok teszik teljessé.

Kapható a Szövetségben.Zselic turistaútjai és létesítményeiZselic turistaútjai és létesítményei

A Zselic Tájvédelmi Körzet turista létesítményeit és turista útvonalait tartalmazó füzet elolvasása után nyugodt szívvel útnak indulhat a turista vagy akár a járatlan utas is, és nem szabad, hogy eltévedjen. Füzetben megtalálja Kaposvár-Gálosfa-Bánya-Kaposmérő-Kaposvár közti terület összes jelzett turistaútjának a leírását. Hasznos tudnivaló a terület turista szállás lehetőségei is, amely szintén megtalálható ebben a füzetben. A középoldalon elhelyezett térképen a jelzett túrautak eredeti színének megfelelően vannak feltüntetve. Angol, eszperantó, francia és német nyelvű összefoglaló teszi teljessé a kiadványt. Magyar szöveg Bakonyi János és Borsos András, a német, francia, eszperantó fordítás Vukov Péter, az angol Károlyi Rita munkája. Beszerezhető a kaposvári METEOR Természetbarát Turista Egyesületnél.


KullancsokrólTanácsok kullancsokról, betegségekről

Az eddigi legteljesebb népszerűsítő kiadvány a kullancsokkal kapcsolatban, A Lyme Borreliosis Alapítvány adta ki.

Dr. Bózsik Béla Pál a könyv szerzője, aki szakmailag elismert kutatója a Lyme-kórnak. A csípés megelőzése és a kullancs bemutatása mellett a rovar által terjesztett betegségek közül ismerteti a vírusos agyhártya-, agyvelő gyulladást (kullancs-enkefalitisz), majd bő terjedelemben foglalkozik a Lyme-kórral, e rejtelmes betegség tüneteivel és gyógyítási lehetőségeivel.

A füzet beszerezhető a Lyme Borreliosis Alapítványnál: Johan Béla Országos Közegészségügyi Intézet, Szerológiai Laboratórium, 1097 Budapest IX. Gyáli út 2-6


A Szent Anna-tó és környéke

A Szent Anna-tó és környékeErdővidékKét, különböző erdélyi tájat ábrázoló magyar nyelvű térkép érkezett Szövetségünkbe. Az egyik a közkedvelt Tusnádfürdő, Szent Anna-tó, Torjai büdös, Bálványos-vár környékét ábrázolja 1:35 000 méretarányban, magyar és román helynevekkel. A térkép hátoldalán rövid ismertető: határai, megközelítése, vízhálózata, éghajlata, földtana, települések, védett területek - természeti ritkaságok, történelmi emlékhelyek - várromok, turista ösvények című fejezetekkel. A tér- képet a DIMAP Bt adta ki. Szerkesztette és az ismertető szöveget írta Zsigmond Enikő /Csík-szereda/ és Magyari Gábor lektorálta.

Ára 250 illetve 300 Ft.

Erdővidék

A másik az előzőhöz délről-délnyugatról csatlakozó, a magyarországi turisták körében méltatlanul kevéssé ismert Erdővidék - Benedek Elek szülőföldje - 1:75 000 méretarányú térképe és kis kalauza. Az előző térképhez hasonlóan 50 m szintvonalakkal ábrázolja a domborzatot. Uzonka-fürdő, Nagy Piliske térségben még átfedés is van a két térkép között. A hátoldalon két nyelvű ismertető Kósa Bálint metszeteivel. A térképet Varga Alfonz szerkesztette és Kolozsváron adták ki.

Ára: természetbarát kedvezménnyel 350 Ft.
Erdőfüle vashámor Unitárius templomTIZENHÁROM FANTASZTIKUS KÉP ÉS EGY KÖNYV

Természetesen Szendrő Szabolcs mindkettőnek szerzője. A könyv társszerzője Németh Géza.

Fél lábbal a csúcson

A hagyományos szép kivitelű 1998 évi hegymászó naptár és a "Fél lábbal a csúcson" című könyv egyaránt kapható a Szövetség központjában. A naptár ára: 650 Ft. A könyv ára: 690 Ft, MTSZ igazolványra 650 Ft.

Szabi naptárTermészetjáró folyóiratok
A Magyar Természetbarát Szövetség honlapja
>A Magyar Természetbarát Szövetség honlapja
>A Magyar Természetbarát Szövetség honlapja
>A Magyar Természetbarát Szövetség honlapja