Megjelent

MEGJELENT
1996-ban

A bükk turistakalauza
Solymári Ördöglyuk
Salgótarján és környéke túristakalauz
Budapest Római part - Dunaújváros és Ráckevei dunaág Vizitúra-térkép
Új térkép: Sokoró
Új kivágatban: Zselic turistatérkép
Uj kivágatban: Szekszárdi dombság, Dél-Sárköz és a Gemenci erdö turistatérkép
Tisza térkép kerékpárosoknakA Bükk turistakalauza

A BAZ Megyei Természetjáró Szövetség jóvoltából újabb kalauzzal gazdagodott a hazai turista irodalom. A Rakaczky István szerkesztette 386 oldalas zsebkönyv formátumú munka elsö része hagyományos turistahalauz. Ez a Bükk-hegység általános ismertetése, gyakorlati tudnivalók és túraajánlatok témaköröket öleli fel. A közel 100 oldalas függelék ismerteti a Bükk településeit, a bükki jelvényszerzö túramozgalmakat. Tartalmazza a Bükk kis enciklopédiáját, kislexikonát és a Bükk ismert személyiségeiröl szóló rövid ismertetést. A gazdag képanyag mellett számtalan útvonal magassági metszetvázlata is segíti a használhatóságot.
Az útikalauzhoz a Bükk-fennsík: Bánkút és a Lillafüred A/4 méretü 1:25.000 méretarányú térképeit is mellékelik.
Örvendetes, hogy viszonylag rövid idön belül már a második megyei szervezet jelentet meg útikalauzt. Ahogy e munka belsö címlapjából kitünik, egy sorozat elsö darabját tartja kezében az olvasó. Reméljük, lesz erö, kitartás és pénz a sorozat többi tagjára is.
Végezetül - úgy érzem, megérdemlik - álljanak itt a szerzök ABC sorrendben: Balabás László, Csehovicsné Kóródi Judit, dr. Egri Kiss Tibor, Farkas Gyula, Francia István, Garadnai Sándor, Herr Gyula, Hídvégi Emil, Kiss Tamás, dr. Komlóssy Attila, Kovács Attila, Kriston Béla, Lovász József, Nyéki Attila, Pintér Vendel, Rakaczky István, Trestyánszki Tibor. És a fotósok: Bogsán Gyula, Farkas Gyula, Halász Ferenc, Hídvégi Emil, Kiss Tamás, dr. Komlóssy Attila, Kovács László, Rakaczky István, Trestyánszky Tibor.
A kalauz ára: 690 Ft. Érvényes természetbarát igazolvánnyal: 600 Ft.

kalmár


Solymári Ördöglyuk

Az A/6 méretü, 8 oldalas, böséges tartalmú összeállítást Hazslinszky Tamás szerkesztette. A barlangfeltárás történet és a túraleírás a szerkesztö írása, az öslénytani részt Dr. Jánossy Dénes, a földtan és a formakincs Kraus Sándor, a denevérekröl szóló rész dr Topál György munkája.
A kis füzet a Magyar Karszt és Barlangkutató Társulat Solymári Bizottsága kiadása. Ára: 40 Ft. Megvásárolható az MKBT központjában: Budapest, Fö utca 68., és ügyeleti napokon (hétvégeken) a Solymári barlangnál.


Salgótarján és környékeSALGÓTARJÁN ÉS KÖRNYÉKE

Kétszeresen is harmadik a sorban. Nem csak a megyei szervezetek kiadásban újabban megjelent turistakalauzok között, hanem e tájegységről szóló között is harmadik önálló munka. dr. Dornyay Béla 1929-ben jelentette meg az elsőt, magánkiadásban "Salgótarján és a Karancs-Medves vidék részletes kalauza" címmel. Harmincöt évvel később /1964-ben/ a Panoráma turistakalauz sorozatában jelent meg a második, a Veres Mihály és munkatársai által készített "Karancs-Medves útikalauz" A mostani könyv több mint 200, A/5 oldal, számos fekete-fehér és színes képet néhány térkép-vázlatot és grafikákat is tartalmaz.

Azért, hogy nehogy úgy járjak mint a Bükk kalauz ismertetésénél, ahol figyelmetlenségem folytán, az általam oly nagyrabecsült egyik meghatározó szerző, Repei Zoltán kimaradt - amiért ezúton is elnézését kérem - a könyv második oldalán lévő felsorolást szó szerint idézem:

"Szerkesztette: Gubola Zoltán.
Írták: dr. Fancsik János, Gubola István, dr. Nyíri László.
Fotók: Bencze Péter, F. Csaba Mária, dr. Fancsik János, dr. Nyíri László.
A térképvázlatokat rajzolta: Fancsik Mária. Grafikák: dr. Fancsik János.
A geológiai metszet késztette: Prakfalvi Péter."

A túrakalauz a hagyományos általános ismeretek áttekintése után külön fejezetben foglakozik Salgótarjánnal, majd 46 túra leírását közli. Ezenkívül tartalmazza a területhez kapcsolódó teljesítménytúrák és túramozgalmak összefoglalóját, néhány szálláshely ismertetését, valamint a kislexikont.

A sok információt tartalmazó, a számtalan változás miatt időszerű összeállítás a túra tervezés során jól használható.

- Kalmár -Térkép hírek

Új partnerrel folytatódik az MTSz VÍZITÚRA térkép sorozat kiadása. A PAULUS térképkiadó és a Magyar Természetbarát Szövetség megkezdte a DUNA vízitúra térképeinek az elkészítését.

Az új sorozat első tagja a Budapest-Római part - Dunaújváros és a Ráckevei-Duna 1:25 000 méretarányú, 21x12,5 cm méretű füzet 28 térképlapot tartalmaz, és egy oldalon közli a szakaszon található hidak sziluettjét és a hidlábak közötti távolságokat. Atérkép ára 400 Ft, természetbarát kedvezménnyel 320 Ft. Kapható a Szövetség központjában.Új térkép: SOKORÓ

A Cartographia kék-sárga sorozat 36. tagja eddig turistatérképen még nem ábrázolt területet fed le. "A SOKORÓ" című térkép 1:40 000 méretarányban ábrázolja a Pannonhalmai dombságot, a Győr (Ménfőcsanak felső vasútállomás) - Pér (repülőtér) - Bakonyszentlászló - Lovászpatona által határolt területet. Gic - Veszprém-varsány - Bakonyszentlászló térségében kb. 8x5 km-es átfedéssel csatlakozik a Bakony észak térképhez. Hátoladalon a település-ismertetők mellett 1:20 000-es Pannonhalma térképe található.


Új kivágatok

A 17. számú "A ZSELIC" című turistatérkép továbbra is 1:60 000 méretarányban, de a korábbinál nagyobb területet ábrázol. Megszűnt a Mecsek és Zselic közötti "légüres tér" és Kaposmérő - Zalakomár között kiegészítő 1:80 000 méretarányú kéktúra csík térkép mutatja be az eddig nem ábrázolt somogyi területeket.Ezzel, illetve az Őrség térkép új kiadásval most már a Dél-Dunántúli Kéktúra is teljes hosszában megtalálható turistatérképeken.

Ugyancsak új kivágatban és új néven jelent meg a 26. számú térkép. Az új név: "A SZEKSZÁRDI-DOMBSÁG, A DÉL-SÁRKÖZ ÉS A GEMENCI ERDŐ". A térkép elnevezése utal az ábrázolt területekre, a Dél-Sárköz valójában a Tolna Sárköz.

A Tolna megyei Természetbarát Bizottság közremüködésével készült térkép 1:40 000 méretarányú.
A Catografia térképek kaphatók a térképboltokban és a térkép terjesztőknél.28


TiszaTisza térkép kerékpárosoknak

Ez a térkép elsősorban kerékpárosoknak jelenthet némi újdonságot, hiszen nemrég a Freytag kiadó is megjelentetett hasonló méretarányú, több részből álló Tisza térkép sorozatot, amely esetenként több "vízes" információval szolgál (pl. Tisza-tó zsilipelési lehetőség) és nagyobb kitekintést ad a környezetre, ugyanakkor nem tünteti fel a kerékpározásra javasolt gátoldalakat.

A Cartogaphia most kiadott térképe egy lapon, tizenkét szelvényen mutatja be a címben megjelölt folyószakaszt és közvetlen környékét. Egy-egy szelvény úgy van kialakítva, hogy a kormánytáskák felső rekeszébe csúsztatható legyen. Sajnálatos módon csak a helységnév alatt, nem pedig a térképi helyszínen ábrázolja a kerékpár szervízeket és hiányoznak az alkatrész-utánpótlási helyek jelölés is.

A térkép alcíme számomra kissé furcsa, mert azt sugallja, hogy Szegedtől Tokaj felé folyik a Tisza.

- KL -Természetbarát Híradó 1996. július-augusztus
Természetbarát Híradó 1996. szeptember
Természetbarát Híradó 1996. december
A Magyar Természetbarát Szövetség honlapja Szövetség honlapja Szövetség honlapja Szövetség honlapja