Természetbarát Híradó

63. szám

1997. június

Bárdos József: Nyári útonDr. Tóth József: Fölfelé a Dunán (vers)
Turista dalok: Bükki erdők közt

HÍRCSOKOR

A Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra 1996. évi teljesítői
Újra működési engedélyt kell kérni
Egyesületté alakult a TeSz
Természetvédők figyelmébe
Tájak - Korok - Múzeumok túrafüzet
2000-re 2000 (kerékpárút-építés)
Kerékpárút avatás
Címváltozás (Bp. IX. ker Bizottság)
Nemzeti parkok és Természetvédelmi Igazgatóságok új vezetői
IC-n is lehet kerékpárt szállítani
Aranykönyvet terveznek
Kulcsosház átadó

ÚTJELZÉSEK

Új jelzések a Mátrában
Új jelzések a Börzsöny - Cserhát közötti térségben
Új jelzések a Zempléni hegységben

TÉRKÉP HÍREK

Zempléni-hegység (észak) turistatérkép
Kékestető, Mátraháza és Mátrafüred környékének térképe
Duna vizitúra térkép-sorozat két új tagja

MÚZEUMI MOZAIK

Országos Földtani Múzeum
Sümeg Mogyorósdomb Természetvédelmi Terület

ÉLMÉNYEK

Kudarcok, emlékek, tanulságok - egy túraversenyző történetei II. (Horváth T. Csaba)
Emlékek a Super 8-ról (Németh Imre)

ÚTON

Zselici tájakon (Gyenes Péter)
Balaton-felvidéki túranapló I. (Szádeczky-Kardoss Géza)
Kerékpáron Budapest körül: Biatorbágy - Szentendre (Dr. Nagy Sándor)
Bihari Napló - Szamosbazár (Kalmár László)
A 6. ICF Elba-túra, 3. rész (Dr. Garay Dénes)


Hírcsokor

A Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra 1996. évi teljesítői

 1. Szécsi József Budapest
 2. Herendi Gábor Budapest
 3. Ecser Béla Cegléd
 4. Czinege Csaba Cegléd
 5. Nagy Attila Cegléd
 6. Mester Tibor Cegléd
 7. Matécz Péter Komló
 8. Zentai István Budapest
 9. Zsurek József Pécs
 10. Csipai György Budapest
 11. Krammer László Budapest
 12. Krammer Lászlóné Budapest
 13. Kerekes Attila Budapest
 14. Kerekes Zoltán Budapest
 15. Csige József Budapest
 16. Kálmánfi Mónika Budapest
 17. Győrfi Antal Budapest
 18. Vidovenyecz Zsolt Békéscsaba
 19. Kovács Éva Békéscsaba
 20. Szegfű Gábor Békéscsaba
 21. Tóth Attila Békéscsaba
 22. Bánszki Attila Békéscsaba
 23. Thúróczy József Békéscsaba
 24. Szarvas Mátyás Békéscsaba
 25. Zajácz György Debrecen
 26. Beregi Endre Mezőberény
 27. Dora László Göd-felső
 28. Káldi Géza Ajka
 29. Gulyás Péter Ajka
 30. Jankovics Béla Pécs
 31. Bota János SzabadszentkirályÚJRA MŰKÖDÉSI ENGEDÉLYT KELL KÉRNI

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy 1997. augusztus 31-ig - a 4/1997.(I.22.) Kormányrendelet értelmében - újra kell kérni a müködési engedélyét azoknak a turista és kulcsosházaknak, amelyek turista szálló /TEÁOR 5512/ besorolással, kereskedelmi szálláshelyként üzemelnek.

A működési engedélyt a területileg illetékes önkörmányzat jegyzőjétől kell kérni, aki azt, ha a működésben változás nem történt, a korábbi záradékolt üzletnyitási bejelentés alpján adja ki.


EGYESÜLETTÉ ALAKULT A TeSz

A Természetvédelmi Szolgálatosok Országos Találkozóján 1997. május 3-án a találkozó résztvevői elfogadták az az előterjesztést, melynek alapján a TeSz megszűnésével egyidőben megalakul a "Tesz. Természetbarátok Természetőr Egyesülete". Az egyesület nevében megőrizzük a folyamatosságra utaló Tesz-t, de igévé alakítottuk át. Azt kívánjuk jelképessen kifejezni, hogy olyan természetbarátokból és természetet szeretőkből álló egyesület lettünk akik a hagyományt folytatva a gyakorlatban tesznek is a természetvédelme érdekében. Az egyesület elsődleges célja összefogni az országban müködő természetbarát polgári természetőröket és a természetvédelem más elkötelezettjeit. Szándékunk szerint az egyesület fő gerincét a természetbarát természetvédők, a volt Társadalmi Erdei Szolgálat valamint a természetvédelmi Szolgálat tagjai alkotják akik a folyamatosságot figyelembe véve és eddigi tevékenységüket is elismerve nem fizetnek tagdíjat, hanem tevékenységükkel járulnak hozzá az egyesület müködéséhez.

Az egyesület önálló jogi személy és a magyar Természetbarát Szövetség tagegyesülete. legfelsőbb fóruma az éves közgyülés, illetve küldöttgyülés, melyet az Országos TeSz Találkozókhoz hasonlóan minden évben méás megyében tervezzük megrendezni. Első izben 1998. május első hétvégéjén Szegeden.

A Salgótarjánban tartott alakuló közgyűlés elfogadta az alapszabályt. A működési szabályzat kialakítása , az egyesületi tagok toborzása, a szervezet alakítása folyamatban van. Szeretnénk, ha minél több helyen, de lagalábbis minden megyében, széleskörű autonomiával rendelkező helyi csoportok alakulnának. Addig is a teSz megyei, kerületi szervezetei tovább végzik az elmúlt évben beütemezett, vállalt természetvédelmi tevékenységüket a szokásos adminisztratív jelentésen alapuló rendszerben.

Kérjük minden, a természet íránt elkötelezett barátunk tevékeny közreműködését, segítségét, megértését az előttünk álló szervezési feladatok zökkenőmentes lebonyolítására.

Telek György


TERMÉSZETVÉDŐK FIGYELMÉBE

Kedves Sportársak!

Amint az ismert, a Természetvédelmi Szolgálatunk és a "Tesz. Természetbarátok Természetőr Egyesülete" átalakulásának idején sem csorbulhat a természet védelme. Ezért erre, valamint a jelenlegi jogi szabályozottságra tekintettel, az egység megőrzésére a következő tájékoztatást adjuk: A kapcsolatos és várható miniszteri rendelet alapján készített tájékoztatásig a "TeSz"-tevékenység ellátása - az 1996/-LIII. számú a természetvédelméről szóló törvény figyelembevételével - szükséges.

A jelentés nyomtatványok elkészültével azokat a megyei szervezeteknek postázzuk.

A korábban felnőttek részére kiadott TeSz igazolványok 1997. évi érvényesítésről a Híradóban már adtunk tájékoztatást. Az "Ifjú természetvédő" igazolványok 1997. évi érvényesítése a felnőttekéhez hasonlóan történik. Amennyiben az eredeti érvényesítési helyek beteltek, úgy a "...szám" alatt elhelyezendő bélyegzővel és az évszám ráírásával történikaz ideiglenes érvényesítésük. Az érvényesítésre kerülő felnőtt és ifjúsági igazolványok nyílvántartása változatlanul szükséges.

A "régi" TeSz-esek mellett célszerű új tagok toborzása is.

Jó egészséget és eredményes természetvédelmet kíván mind több sporttársanak:

Egry Péter Pál


TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK TÚRAFÜZET

A nyíregyházai Zay Anna SzKI természetjárói, közel évtizedes hiányt pótolva összeállították a Tájak-Korok-Múzeumok bélyegzőhelyeinek címjegyzékét.

A munka alapja az 1988-ban megjelent térkép és a Turista Magazinban folyamatosan közreadott változások.

A gyűjtemény 1996. december 31-ig bezárólag tartalmazza a bélyegzőhelyek megnevezését, címét és a bélyegző számát.

A túrafüzet 220 Ft/db + 70 Ft postaköltség fejében megrendelhető a szakosztály vezetőjénél. A pénzt, a megrendeléssel egyidőben postai utalványon kell befizetni.

Cím: Pilló József, 4400 Nyíregyháza, Városmajor út 28. Telefon: (42) 430-170.2000-re 2000

A Közlekedési, Hírközlési és Vízügyi Minisztérium, a Belügyminisztériummal, valamint a Környezetvédelmi és Területfejlesztési Minisztériummal egyetértésben hírdette meg az önkormányzati törzsvagyonhoz tartozó kerékpárutak építésének 1997. I. félévre kiírt pályázatát.

A felhívásra 46 önkormányzat nyújtott be támogatási igényt, saját erőforrásukhoz pályázva az útalapból. A közzétett pályázati feltételeknek 24 pályázat felelt meg. Szakmai előkészítés után Szakértői Testület - a tagjai között van többek között a kerékpáros szervezetek képviseletében Balogh Gábor, Háner János Ferenc és Kalmár László - véleményezte és adott javaslatot a támogatásra.

A Szakértői Testület a felhasználó kerékpáros szempontjából mérlegeli a benyújtott kerékpárút építésének az elsődleges szempontjait, a tervezett kialakítást, figyelembe veszik a kisebb-nagyobb térségi fejlesztés lehetőségét, az Országos Kerékpárút Hálózat kialakításának a lehetőségét. Ez utóbbi érdekében a pályázati feltételek módosítására javaslatot készítenek elő. A Szakértői testület véleményére támaszkodva Tárcaközi Bizottság dönt a pályázatok támogatásáról. Jelen estben 24 önkormányzat 205.721 mFt értékben, kerekítve 36 km. hosszú kerékpárút építésére vállalkozott. Ezek többsége ugyan a településeken belül létesül, de például a Nagymaros és Kismaros a Duna balpart (Budapest-Szob), a nagyhalászi pedig a szabolcsi regionális kerékpárút része. A három minisztérium és a szakértői testület szorgalmazza, hogy 2000-re készüljön el hazánk 2000-ik km kerékpárútja.

- HJF -


KERÉKPÁRÚT AVATÁS

Május 10-én Nagymaroson a korábban elkészült szakasz folytatásként felavatták a komp és a város északi széle között épült kerékpárutat. Ezzel a lakott terület legforgalmasabb belső részei, a nagyszerű látványt nyújtó Duna parton kerülhetők el. A helyreállítási munkák befejeztével az út Szob irányában a meglévő szervízúton könnyen meghosszabítható és két-háromszáz méter kiépítésvel a már meglépült két kerékpárút könnyen összeköthető. A déli irányú meghosszabbítás a közeljövőben várható.

- KL -


CÍMVÁLTOZÁS

A Budapest IX. kerületi Természetbarát Bizottság új helyre költözött.
Az új cím: 1092 Budapest, Köztelek u. 8. 316-os szoba.
Ügyelet: szerdán 17-19 óra között.


ÚJ VEZETŐ NÉHÁNY NEMZETI PARK ÉS TERMÉSZETVÉDELMI IGAZGATÓSÁG ÉLÉN

Bükki Nemzeti Park, Eger: Duka József;
Kiskunsági Nemzeti Park, Kecskemét: Dr. Tölgyesi István;
Duna-Dráva Nemzeti Park, Pécs: Dr. Iványi Ildikó
Közép-Dunántúli Természetvédelmi Igazgatóság, Veszprém: Dr. Márkus Ferenc
Aggteleki Nemzeti Park, Jósvafő: Salamon Gábor;


IC-N IS LEHET KERÉKPÁRT SZÁLLÍTANI

Május 9-től egyes InterCity vonatokon is lehet kerékpárokat szállítani. Budapest - Pécs, Bp. Keleti-Győr-Sopron, Budapest-Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza vonalakon reggel és délután, mind a két irányban kerékpárszállító kocsival közlekednek a vonatok. Egy-egy kocsiban 58 db. kerékpár helyezheztő el, a pótjegy ára 250 Ft.

Budapest-Szolnok-Gyula viszonylatban fél pár vonat segíti a kerekesszékkel, illetve kerékpárral utazókat.


ARANYKÖNYVET TERVEZNEK

Az Aranyjelvényes Túravezetők Klubjának a legutóbbi megbeszélésén javaslat vetődött fel MTSZ Aranykönyv összeállítására. A könyv feldolgozná a klub eddigi történetét és megörökítené az aranyjelvényes túravezetők legfontosabb adatait. Az elhatározást az motiválja, hogy maradandó emléket állítsanak annak - a sajnos egyre fogyó - túravezető gárdának, akiknek a tevékenysége alapvetően meghatározta a XX. század második felének magyar természetbarát mozgalmát.


KULCSOSHÁZ ÁTADÓ

A Ferencvárosi Természebarát Egyesület bekerülési költségen átadná más természetbarát szervezetnek a Nagybörzsönyben müködő, kiterjedt vedégkörrel rendelkező kulcsosházát. Érdeklődni lehet: Kiss Ádámnál, a 1092 Bp. IX. ker. Köztelek u. 8. címen.


ÚtjelzésTJELZÉS HÍREK

Új jelzések a Mátrában
Új jelzések a Börzsöny - Cserhát közötti térségben
Új jelzések a Zempléni hegységbenTÉRKÉP HÍREK

Zempléni-hegység (észak) turistatérkép
Kékestető, Mátraháza és Mátrafüred környékének térképe
Duna vizitúra térkép-sorozat két új tagja


MÚZEUMI MOZAIK

Az ORSZÁGOS FÖLDTANI MÚZEUM minden csütörtökön és a hétvégeken 10 és 16 óra között várja a látogatókat a Földtani Intézet, Budapesten Stefánia úton lévő palotájában. Csoportok számára előzetes jelentkezés esetén más napokon is lehetséges a látogatás.
Telefon: és fax: (1) 251-6878.

A földtani Intézet hazánk egyik legrégibb, 1869-ben alapított tudományos kutatóhelye. Az épületet Lechner Ödöna "magyar szecesszió" stilusában tervezte,a századfordulón épült fel.

A magasföldszinten KŐZETEK ÉS ŐSMARADVÁNYOK, különböző földtani korok élővilágából láthatók "életképek". Az első emeleten ÁSVÁNYOK ÉS KŐZETEK vállogatot példányai találhatók. A második emeleten a dísz teremben Ipolytarnócról áttelepített eredeti lábnyomok is vannak. Ezen kivül számtalan tabló mutatja be a z Intézet fejlődését, neves tudosok /Lóczy lajos, Eötvös Lóránd, stb/ munkásságát.

A pénztárnál ásványok, eredeti ősmaradványok és múzeumi másolatok, térképek és térképmásolatok, különleges kiadványok is kaphatók.

SÜMEG MOGYORÓSDOMB TERMÉSZETVÉDELMI TERÜLET

1960-ban, geológiai alapszelvény létesítése során fedezték fel ezt az újkőkorban és a rézkorban (6-4000 évvel ezelőtt) művelt tűzkőbányát.

A kőkorszak legfontosabb ásványi nyersanyagai a kvarckavics, az obszidián és tűzkő volt. Ez utóbbi a tengerben lerakódott üledékes közet. Kovaanyaga alsóbbrendű szervezetek /Radioláriák, kovaszivacsok, Diatomák/ szilárd vázából származik. Önálló rétegként, vagy mészkőrétegekeben, gumók formájában fordul elő.

A jura és a kréta időszakban éltek azok a Radioláriák /15-150 mikron nagyságú kovavázas, lebegő életmódot folytató egysejtűek/, amelyek haláluk után a Mogyorósdomb helyén lévő tenger mélyére süllyedtek. Pusztulásuk után a vázuk a tenger aljzatán felhalmozódott, a kovaváz részben feloldódva és újra kicsapódva gumókat, lencséket, rétegeket képezett. Később, az említett történelmi korokban ezeket bányászták agancs és kőszerszámaikkal a világ talán első "ipari munkásai".


EMLÉKEK A VALÓBAN SUPER SUPER-8-RÓL

Nem rajongok a teljesítménytúrákért, bár tízen-valahányat végigtalpaltam. Tudom szükségesek, tudom hogy hasznosak, ám értékrendem szerint nem kell támogatni "őket". S most mégis egy teljesítménytúra mellett állok ki.

Super 8Ez év június 14-én XI. alkalommal rendezi meg a BEAC szakosztálya a talán legjobban kitalált és legváltozatosabb teljesítménytúrát, a BEAC Super 8-at. Az eddigi 10-en indultam, beérkeztem. Innen az emlékek sora, amelyek lassan egybeolvadnak valami nagyon kellemes érzéssé. Ezt osztom meg most olvasóimmal.

Reggel hattól a Római-parton virágzó nyár- és vadgesztenye fák alatt nyüzsög vagy száz elszánt sporttárs. Készülnek a vízi rajtra. Örömteli találkozások, évődő fricskák és szakszerű tanácsok oldják az indulás feszültségét. Hét órakor rajt. A Dunán lefelé a Kvassay-zsilipig nem fárasztó az út. Fővárosunk a vízről reggeli álmos, de szép arcát mutatja. Az idegeket és a vizet csak a nagy hajók farhullámai ill. a hidak környéki forgók borzolják. A Soroksári-Dunaág állóvizes lapátolásának egyhangúságát csinos evezőslányok edzése oldja. Az ELTE vízi telepén "átszerelünk" kerékpárra. Soroksár, majd Pestimre és Pestlőrinc külső részein gurulunk. Két helyen az önkéntesen kirendelt családtagok szolgálnak frissítőpontul: cseresznye, eper, házi süti, csoki, gyümölcslevek, ... Nehéz továbbindulni. A naplás-tavi ellenőrző pontnál már sejtjük, hogy a bringás táv nem fog ki rajtunk, ha a feltört fenekünk is úgy akarja. Az Újpesti-vasúti híd a finist jelzi; fél óra és a Harsány lejtői váltásnál leszünk.

Most, hogy következik a gyaloglás távja, szívesen gurulnánk még a két keréken. Igaz, a Hármashatár-hegy kaptatója se így, se úgy nem vonzó. A tetőn állomás, bodzaszörp frissítővel. Ami egy kicsit lelohaszt - nagyon szép, ám az út egészét bemutató látvány - sok van még hátra. Ekkor az elkövetkezendő hegycsúcsok már tervezhetően a négy óra, tíz óra, éjfél nevet viselik. De, hajrá továbbb! Virágos-nyereg, Csúcs-hegy, Solymár a maga "ördögi lyukával" az Ördoglyuk-kal. De nekünk inkább mennyei ez a barlangi túra! Itt lehet szusszanni, hűsölni, és megmozgatni eddig még nem strapált testrészeinket. Az átöltözés közben lebonyolítjuk a nap főétkezését: itt kerülnek elő a tartalmasabb energia- és tápanyag-bombák: ananászkonzerv, "varázsszendvics", menta tea, szuper müzlik, mézek, ... csak nézek.

Összepakolva az esti-éjszakai útra indulunk tovább a Remete-hegy árnyas tölgyei alá, ahol az ezerjó-fű szépséges virágai szegélyezik utunkat a szurdokig. Itt is van ellenőrző pont. Egy kis aszfalt, egy kis kaptató, újabb betonút, újabb meredélyek. A Szép-Juhásznénál történt frissítő pancsolás, és az utolsó emelkedő után a Jánoshegyen igazoljuk versenykartonunkat. A kilátóból mindig elvarázsol az éjszakai Budapest fénydísze. Most egy könnyű futam jön többnyire már holdfényben és tölgyek árnyékában Makkosmáriáig. A szokásos forró tea és egy kis beszélgetés, már a finálé reményében zajlik: két órán belül célba érhetünk. Csillebérc, Irhás-árok és jön a beton. Ez az egy, ami kellemetlen: a finis a morc betonon! Az Ugató-szikla után már gyakran tekintünk az órára, lassan fogy a táv. A csendes forgalmú utcákon csak a néha feltűnő, élelem után kutató nyestek látványa serkenti csapatunk hangulatát. A gellérthegyi víztározó lépcsőin mindig elfelejtjük fáradtságunkat. A célban barátok fogadnak, sporttársak és a rendezők. Mert azért sport (is) volt ez.

Hogy ez teljesítménytúra ? Hiszen szó sem volt elkeseredett nyögésekről, férfias vérhólyagokról, fogak csikorgatásáról! Hát ez az!

Mire a 17 km-es evezésben elfáradnánk, már bringára pattanunk. Mikorra az 58 km görcsöt idézne elő, már gyalogluk. S a 45 km talpalás monotóniáját is kettéosztja a barlangtúra.

S van még két vonzereje a Szuper 8-nak. Az egyik egy sajátos dopping, a társaság. Csudajó emberekkel lehet ismeretséget, barátságot kötni. S jó társaságban az idő is gyorsan száll. A másik, de talán a legfontosabb tényező a jó szervezés. Ezt nem lehet eléggé dicsérni! Szakszerűen és mégis családiasan zajlik le a hétvégi teljesítménytúra. Köszönet érte.

Németh ImreZSELICI TÁJAKON

Lett légyen tavasz helyett télútó, a Zselic akkor is Zselic... A pécsi gyors ablakából hószállingózást, szélrázta fákat, száguldó felhőket látok. Mégis egyre több zöldet, ahogy közeledünk délnek. Borús áprilisi gondolataom az elhanyagolt Döbrőköz és Dombó várromjai körül szállonganak. Szigetvár jóval nagyobb és még híresebb erőssége is arra vár, ne csak külsőségekben törjön felszínre elásott magyarságunk... A Kazamata Turistaszálló ma már csak legenda.

A zselic mégis virágzik, zöldülés elvarázsol. Bükkösd vasútállomásról csak a gyönyörű későbarokk kastélyig megyünk a Dél-Dunántúli Piroson. A kellemes környezet körülmászkálása után irány a terep. Sárga négyzeten mászunk ki a mély horhosból. legalább húsz féle árnyalata integet felénk a megnyugtató zöldnek. Korpád elhagyott falu - akár csak Gyürűfű volt, lent a völgyben - lassan eltűnik a felsarjadzó, burjánzó növényzetben. Különös hangulatú, elgondolkodtató mementó. A Puszta-Korpádi erdő időnként óriá hagyásfákkal szórakoztatja a vándort. Fenséges a csend! A követhető jelzést egy - a térképen is jól kivehető - jelzettlen földúton hagyjuk el. derékszögű irányváltásunk nyomán hamarosan bejön az eddig alant kanyargó kövesút és vele György-major is. Valamivel lejebb elérjük a Dél-Dunántúli Kék jelzését is. Ahol az élesen északnak fordul elkellene a nyíl meg néhány erősitő jel! Mi persze már tudjuk, mert tavaly is Bakócán végeztük. Ezt a látványos katlanban fekvő községet nem szabad kihagyni, ha erre jár az ember. Kedvéért elhagyjuk megint a "halvány-kéket" és jelzetlen úton húsz perc alatt lenn vagyunk. Végre a fazekasház-ra is van idő, no meg a Zátony pressó kitűnő csapolt sörére is. Röviden summázva: Godisa vasútállomása Bakócával, Sásdé Szágy községgel van autóbusz járattal összekötve. Javaslom mind a kettőta Zselic keleti fertályát megközelitendő. Szatina-Kishajmás megállótól még buszozni sem kell, hogy beltetaláljunk a vonalába. Ezek persze csak hétvégi rövídítésekre szolgálnak a tájékozódni tudóknak.

Kaposvár turista élete a benyomásaim szerint szépen alakul. Hát persze én itt csak lófrálok, de a godok az Övék. Zselickislak faluvégén, szép gondozott kertben áll a Vándor kulcsosház. Jónéhányan serénykednek, takarítanak. "Patent" is minden. Harminckét személy tudnak fogadni. A környék csodás, a jelek nagyjából követhe-tők, mi kell még? Kitűnő körtúra tehető a pompás környezetű Kardosfapuszta felé, majd Ropolypusztám át Szennára. Itt ugye nem kell mondani egy turisata embernek, hogy miért is érdemes elidőzni...

GyP


Kudarcok, emlékek, tanulságok - egy túraversenyző történetei II. (Horváth T. Csaba) - lásd külön lapon

Balaton-felvidéki túranapló (Szádeczky-Kardoss Géza) - lásd külön lapon

Kerékpáron Budapest körül: Biatorbágy - Szentendre (Dr. Nagy Sándor) - lásd külön lapon

Bihari napló - Szamosbazár (Kalmár László) - lásd külön lapon

A 6. ICF Elba-túra, 3. rész (Dr. Garay Dénes) - lásd külön lapokon


A Természetbarát Híradó (ISSN 1217-0194) a Magyar Természetbarát Szövetség tájékoztatója.
Kiadja a Szövetség Elnöksége.
Felelős kiadó: Szabó Imre
Levélcím: 1396 Budapest, Pf.: 483. Telefon: (1) 111-2467, fax: (1) 153-1930
Felelős szerkesztő: Kalmár László
(A Web változatot készíti: Szabó Zoltán)Események 1997. július
Természetjáró folyóiratok
A Magyar Természetbarát Szövetség honlapja
Magyar Természetbarát Szövetség honlapja
Magyar Természetbarát Szövetség honlapja
Magyar Természetbarát Szövetség honlapja