Útjelzés

Jelzések

Új jelzések, változások, felújítások

 
Jelzett utak egyes körzetekben

Csongrád megye jelzett turistaútjai
Fejér megye jelzett turistaútjai
Somogy megye jelzett turistaútjai
Jelzett turistaútvonalak Békécsaba zöldövezetében
Felújitott jelzések a Mátrában
Zala megye jelzett túristaútjai

 

Változások az Országos Kéktúra útvonalán:

Dobogókő - Pilisszentkereszt 1996. január
Sirok 1996. január
Bélapátfalva 1996. január
Jelzés felújítások a Vas megyei szakaszon 1996. február
Országos Kéktúra bélyegzőhely változás a Cserhátban 1996. december
Bélyegzőhely változás Bélapátfalván és Szarvaskőn 1997. január
Zempléni változások az OKT útvonalán 1998. december

 
Egyéb hírek

Felújítások a Mátrában és a Cserhátban  1996. január
Változások a Pilisben 1996. január
Útjelzés hírek Hevesből 1996. február
Baranyai jelzés-felújítások 1996. február
Felújítások a Budai- és a Pilis-hegységben 1996. november
Új jelzések a Mátrában 1997 június
Új jelzések a Börzsöny - Cserhát közötti térségben 1997. június
Új jelzések a Zempléni hegységben 1997. június
Jelzésfelújítások 1997-ben Baranya megyében 1998. január
Útvonal-módosítás az Őrségben (Himfai parkerdő, Nádasdi erdő) 1998. május
Jelzés változás a Kövestető (Mecsek) környékén 1998. május
Változás a Csicsó-hegynél (Villányi-hegység) 1998. május

(A dátum a változásról szóló cikk megjelenésének a dátuma)

Eltévedt a jelzésfestő, avagy felújítjuk a felújítottat ?!

Weblapok szerzőinek: Jelzés képek


Felújítások a Mátrában és a Cserhátban

A Cserhát Baráti Társaság tagjai jelzésfelújítást végeztek a Mátrában és a Cserhátban, Pásztó vonzáskörzetében az alábbi útvonalakon:

MÁTRA:
Pásztó vá. - Ágasvári th. Zöld sáv 12,3 km
Pásztó vá. - Nyikom-nyereg Zöld kereszt 7,3 km
Mátrakeresztes - Kosik-tanya (Z sáv) Piros sáv 2,5 km
Mátraszőlős - Hasznos vm. - Hasznos (Z sáv) Zöld kereszt 1,2 km
Hasznos: szőlők (Z sáv) - Hasznosi várrom Zöld rom 0,4 km
Mátrakeresztes (P sáv) - Erdészrét (P sáv) Piros kereszt 2,1
Kiágazó jelzések a Zsivány-barlanghoz Piros barlang 0,1 km
Felsővizeséshez (Lyukas-kő) Piros háromszög 0,2 km
 
CSERHÁT:
Ecseg am. - Nagymezőpuszta Kék kereszt 8,7 km
Garábi-nyereg - Tepke-kilátó Kék sáv 2,9 km

Jelzés változások, új jelzések:

A Mátraszőlős - Hasznos vm. - Mohora közötti Piros sáv jelzés megszűnt, új jelzések létesültek az alábbi szakaszokon: Mátraszőlős - Hasznos vm. - Garábi-nyereg Kék kereszt 6,5 km Garábi-nyéreg - Garáb am. Kék négyzet 1,1 km

A régi OK. nyomvonalán Kutasó és Dobogó-nyereg (K sáv elág) közötti útvonalon Sárga sáv (6 km), ebből leágazó Sárga háromszög (0,2 km) a Dobogó-tető-i kilátóhoz vezet (amely egyben a Cserhát 500-as csúcsai túramozgalom egyik érintendő pontja).

Bártfai László
ügyvivőVáltozások a Pilisben

Mint ahogy az útvonal tervezésről már korábban hírt adtunk, az "Óbudai ravaszfa" új turistautat létesített Dobogókő - Pilisszántó - Cigánypuszta között. Ez az új Sárga kereszt jelzés a Pilis két sárga sávval jelzett útját köti össze.
Pontos nyomvonala: Dobogókő alatti tisztás - Zsivány sziklák - Joci-forrás - Mária-pad - Pilis hegy alatti földek - Szántói-nyereg - Pilisszántó, Kőőrlő - Cigánypuszta. Táv: 11 km. Az úttal fonódó egyéb útjelzések is felújításra kerültek.

Útkorrekciók:

A Magyar Turista Egyesület javaslatára új nyomvonalra került az Országos Kék jelzés Dobogókő és Pilisszentkereszt között. Ezentúl a kék jelzés Dobogókőről déli irányba indul a piros, a sárga és a piros körsétaút jelzésekkel együtt. Keresztezi a Kanyargós-patak völgyét és a korábbi kék kereszt jelzésen a Zsivány sziklákat érintve megy le Pilisszentkeresztre. A eddigi kék út kék keresztre lett átfestve. Az új nyomvonal felfestését és fonódó jelzések felújítását Dobogókő-Kanyargós-patak között a Természetjárók Napja reggelén elkészítettük. Mi aznap így is ünnepeltünk. Az útvonal többi részének felfestését az MTE végezte el.

A Fekete-hegyen a zöld jelzés a Pilis-nyereg és a zöld négyzet elágazása közötti szakaszon a jól járható erdészeti úton került felfestésre, mert a korábbi nyomvonalat annyira benőtte a bozót és csalán, hogy járhatatlanná vált.

Felújított jelzések: A Magas-hegyi nyereg és Pilisszántó között a piros sáv jelzés, valamint Klotildliget vm. és a piros sáv közötti piros kereszt jelzés is teljes felújításra került.

Pilisborosjenő térségében az OKT mentén a Teve-sziklák és a Vendel-hegy között a kék kereszt elágazásában egy új útjelző tábla került kihelyezésre, amit sajnos egy hónap múltán megrongáltak. A tábla kijavítása folyamatban van.

Köszönetemet fejezem ki a Hegyek Vándorai Turista Egyesületnek az eszközök és a festék egy részének biztosításáért, az MTE-nek az útjelző táblához adott oszlopért valamint a festőknek, név szerint: Gáspár Verának, Varró Lídiának, Jákli Gábornak, Rakk Gyulának és Turi Lászlónak.

Sztancsik György
"Óbudai Ravaszfa"A Magyar Turista Egyesület megjavította a Rám-szakadék létráit és láncait, így a veszélyes szakasz újra biztonsággal járható..

Ugyanakkor a természetvédelem kérésére, a Dobogókőre vezető sárga sáv jelzés útvonalát módosították. Kikerülve egy - a bioszféra rezervátumhoz tartozó, szigorúan védett - magterületet, legalább olyan szép, ám lényegesen kényelmesebb utat választva a Sáros-bükk felé vezették el a jelzést.


Módosult a Kéktúra útvonala Sirokon, Bélapátfalván és térségében

A központhoz beérkezett panaszok alapján a Gyalogtúra Bizottság kezdeményezésére a Heves Megyei Természetbarát Bizottság útjelző brigádja módosította a Siroki-várba felvezető jelzés útvonalát. Korábban a várromoktól nyugatra lévő meredek ösvényen kapaszkodott fel az Országos Kék. Időközben ez az ösvény az erózió folytán veszélyessé vált. Ezért most a temetőt megkerülve egy könnyebb úton lehet feljutni a vár alatti nyeregbe, ahonnan az Országos Kék a régi nyomvonalon vezet tovább. A nyeregből a romok könnyen elérhetők.

- - -

Felülvizsgáltuk a Bélapátfalva - Gyári-tó - Szilvás-völgyi forrás - Bélkőnyak útvonalat, mivel az elmúlt időszakban a területen nagyarányú tarvágások voltak és még továbbiak is várhatók. Az MTSZ Gyalogtúra Bizottságával egyeztetve az Országos Kéktúra ezen szakaszán az alábbiak szerinti új nyomvonalat jelöltük ki: Bélapátfalva - Gyári-tó - Peresznye lápa - Lak-völgy - Katona sírok - Péter út (pirossal fonódva), majd Kásá út - Zöld-rét (sárgával fonódva).

Bélyegzési gondok miatt a Bélapátfalván átvezető szakasz is új nyomvonalra kerül. Megszüntették a Bélapátfalva-Cementgyár vasúti megállóban a jegykiadást, így ott pecsételni sem lehet, az Apátsági templom is ritkán van nyitva, ezért ott is nehéz pecsételni. Az új útvonal: Cementgyár vm. - IV. Béla út - Apátsági út. Itt számos vendéglátó és kereskedelmi egység is található, és itt van a Polgármesteri Hivatal is. Az új szakasz a temetőnél csatlakozik a régi útvonalhoz.

Ezeket a változtatásokat - amint az idő engedi - a tavasz folyamán felfestjük.

Lovász József


Jelzés felújítások az Országos Kék Vas megyei szakaszán

A Vas Megyei Természetbarát Bizottság tájékoztatása szerint 1995 őszén az Országos Kéktúra Hidegkúti erdészház - Káld közötti, valamint a Káld - Hosszúpereszteg közötti szakaszait a Kemeneshát turistatérképnek megfelelően felújították. Egy helyen - csemetekert létesítése miatt - azonban kisebb eltérés van a térképhez képest: Káldot a Hidegkúti erdészház irányában elhagyva, a gáznyomás-fokozó állomás után a kék sáv jelzés nem a második, hanem a negyedik nyiladéknál tér le. A felújításokkal egyidőben a régi útjelzéseket megszüntették.


Útjelzés hírek Hevesből

A Heves Megyei Természetbarát Bizottság technikai brigádja 1995. évben az alábbi útfestési munkákat végezte:

A Hevesi Tájak nyománBaranyai jelzés-felújítások

A Keleti-Mecsekben Király László, a Közép-Mecsekben Balogh István és Strasser Péter irányitásával az év során összesen 131,1 km jelzett utat újitottak fel. Így az alábbi szakaszok felújítása készült el:

Valamint:Felújított turista útjelzések a Budai- és a Pilis hegység területén

Egyre többet járva a főváros környéki turista útvonalakat, néhányunknak feltűnt az útjelzések igen gyenge, zűrzavaros állapota. Tenniakarásunk odáig "fajult", hogy a Pilisi Parkerdő Rt-vel történő egyeztetés után tényleges útjelzés-festési munkálatokba fogtunk. A Hegyek Vándorai Turista Egyesület és az Óbudai Ravaszfa ez irányba történő kezdeményezéseit főleg két körülmény határozta meg: részben a fent említett "kaotikus" állapotok felszámolása (pl: azonos színű és alakú útjelzés három irányba történő elágazásának megszűntetése), valamint a minden ősszel megrendezésre kerülő "3x50" teljesítménytúra útvonalán található jelzések felújítása.

A Hegyek Vándorai Turista Egyesület a továbbiakban - az egyeztetésektől függően - a Kevély-csoportban lévő útvonalakat tartja karban.

Munkánkat igyekeztünk precízen, a szabványnak megfelelően végezni - akárcsak az Őrségben. A kivitelezés során elsőrendű szempont és követelmény volt a jó követhetőség, az élénk színek alkalmazása (trinát, durol festékek). Valamennyi felújított útvonalon a fonódások (párhuzamosan haladó jelzések) is teljes felújítása megtörtént, egyúttal a régi, fakó jelzéseket megszüntettük. A Parkerdőgazdaság, valamint az MTE illetékeseivel egyeztetve megszűntettük a Kevély-nyeregből három irányba elágazó zöld sáv jelzés Kevély-nyereg-Csobánka közötti szakaszát, ugyanis ez szabvány ellenes és térképen nem szereplő jelzés volt.
Budai-hegység
1. Nagy-Szénás, emlékfal - Zsíros-hegy, th. rom kék sáv 3,0 km
2. Kopár-Csárda - Nagykovácsi am. piros sáv 11,0 km
3. Pilisvörösvár - Zsíros hegy, th. rom sárga sáv 5,0 km
4. Nagykovácsi am. - Zsíros hegy, th. rom zöld sáv 2,5 km
Pilis és Visegrádi-hegység
1. Zsivány-sziklák - Dobogókő kék sáv 2,0 km
2. Csillaghegy - Csikóváralja, elágazás piros sáv 14,5 km
3. Pilisszentkereszt - Magas-hegyi nyereg piros sáv 3,0 km
4. Pilisszentkereszt - Hutaújtelep zöld sáv 2,0 km
5. Szántói-nyereg - Pilis-nyereg zöld sáv 9,5 km
6. Budakalász Lenfonógyár - Szarvas téglagyár zöld sáv 15,0 km
7. Kopár-Csárda - Vörös-hegy - Kopár-Csárda piros körút 2,7 km
összesen: 70,2 km

Rakk Gyula
a HVTE technikai felelőseORSZÁGOS KÉKTÚRA BÉLYEGZŐHELY VÁLTOZÁS

A CSERHÁTBAN a NAGYMEZŐ-PUSZTA volt gyermektábor magánosítása miatt a bélyezés lehetősége megszűnt. Helyette a volt gyermektábor és Alsótold között az országút mellett lévő és újra üzemelő "BABLEVES CSÁRDÁ"-ban lehet bélyegezni.

- Gyalogtúra bizottság -


Változások az Országos Kéktúra bélyezőhelyeiben

Bélapátfalva és Szarvaskő vasútállomásokon megszünt a jegykiadás, így megszünt a bélyegzési lehetőség is. Ezért a település nevét feltüntető bármely bélyegző /vendéglő, lelkészet, önkörmányzat stb./ alkalmas az igazolásra.

- Gyalogtúra bizottság -


ÚJ JELZÉSEK A MÁTRÁBAN

A Nógrád Megyei Természetbarát Szövetség Berki Zoltán tevőleges közreműködésével és a helyi önkormányzat támogatásával új turista utakat létesített.

A piros háromszög jelzés Mátralmás-ról kissé meredeken, de nagyon szép úton, a Galyvár-on át Lengyendi-galya Országos Kék és piros sáv fonódásához vezet

A másik jelzés kék kereszt ugyancsak Mátraalmásról indul, és Bükkfa-kút érintésével Mátraszentlászlón csatlakozik az Országos Kékbe.ÚJ JELZÉSEK A BÖRZSÖNY - CSERHÁT KÖZÖTTI TÉRSÉGBEN

A Káposztásmegyeri Természetbarát Egyesület a Pusztaberki-ben lévő kulcsosházuknál öt kilométeres piros körút jelzést létesített. Az jelzés további három kilométeres bővítését a közeli jövőben tervezik.

Ugyancsak a Káposztásmegyeri TE jóvoltából kék kereszt jelzés köti össze Pusztaberki-t és Bánk-ot. A kilenc kilométeres, meglepően szép útvonalat a későbbiekben csatlakoztatják az Országos Kékhez.A ZEMPLÉNI HEGYSÉGBEN

Azért, hogy végig jelzett úton - Rostallótól kisebb, illetve Telkibányáról nagyobb - körtúrát lehessen csinálni, Berki Zoltán új jelzést festett fel. Az új út kék kereszt. A Rostalló-Telkibánya közötti sárga sávból indul a Solymos alatti részen. A Susulya-tető oldalában, a Cserenkó-patak völgyében vezet fel a Tokártető alá. A Kavicsbánya-rét közelében köt be az Országos Kék jelzésbe.Őrség: HIMFAI PARKERDŐ
Dél-dunántúli Kéktúra

Az Őrség szélén, Halogy és Felsőmarác között kényszerűségből útvonal módosítást kellett végrehajtani, ugyanis a Himfai-parkerdő területén tarvágásokat végzett az erdészet. A fakitermelés során a nehézgépjárművek teljesen tönkretették a jelzett utak nagy részét, ezenkívül a levágott gallyakat a helyszínen hagyták, így gyakorlatilag az utak járhatatlanná váltak.

A módosított útvonal:

Halogy felől a parkerdő széléhez érve a kék sáv jelzés nem a Himfai-patak völgyében vezet, hanem a halastó szélén DNY-i irányba.

Elérve a csákánydoroszlói aszfaltutat, balra, D-i irányba kell fordulni és az aszfaltozott úton 20 perc alatt Felsőmarácra érünk, ahonnan már változatlan az útvonalon haladunk Ivánc irányába.

A Himfai-parkerdő területén a kék körsétaút - ugyancsak a fenti okok miatt - megszűnt!

Még egy változás az Őrség térképhez képest

A Nádasdi-erdő részleges privatizációja és az utak elbozótosodása miatt a Hegyhátszentjakab - Himfai-parkerdő közötti sárga sáv jelzés útvonala az alábbiak szerint módosult:

Hegyhátszentjakab - Szőce - Nyír-domb - Margit-major - Király út - Felsőmarác - Ivánc - Hegyhátszentmárton, ahol összekötésre került a már korábban is meglévő, Magyarlak - Hegyhárszentmárton között húzúdó sárga sáv jelzéssel.

Fenti útvonalmódosításokat a Hegyek Vándorai Turista Egyesület már el is végezte.

Pálmai Vencel


MECSEK

A Kövestető környékén a vasasi külfejtés "terjeszkedése" miatt meg kellett változtatni a Dél-dunántúli Kéktúra nyomvonalát egy rövid szakaszon (l. térképrészlet).

A VILLÁNYI-HEGYSÉGBEN

Kistótfalutól délre pedig a zöld sáv jelzésű utat kellett a Csicsó-hegynél "elterelni", mert az eredeti nyomvonala járhatatlanná vált. Az új nyomvonal az útszéli keresztnél csatlakozik a piros sáv jelzésre.

Egyébként a siklósi Tenkes TE és a pécsi Dél-Zselic TE tagjai felfestették a Villányi-hegység turistaútjai új - az 1997-ben megjelent térképnek megfelelő - jelzéseinek nagy részét. A hegység nyugati részén néhány kisebb útszakasz, illetve a kék sáv jelzés Vokány vasútállomás-Villány közötti szakasza van még hátra. A Villányi-hegységbe vezető túrákat már az új jelzések alapján, a térképnek megfelelően lehet szervezni.ZEMPLÉNI VÁLTOZÁSOK AZ OKT ÚTVONALÁN

A BAZ.Megyei Természetjáró 5zövetség az MTSZ által nyújtott pályázati összeg segítségével az Országos Kéktúra útvonalát újltja fel. A Zempléni-hegységben több helyen is mádosult a nyomvonal. Van, ahol kényszer, van ahol a racionalizálás szándéka vezetett a változtatáshoz (amelyhez előzetesen hozzá járult. az MTSZ Gyalogtúra bizottsága is)

1. Bányi-nyereg - Nagy-nyuyudó -Kecskehát- rudabárryácskai műút helyet a következő vonalvezetés került megfestésre: a Bányi-nyeregtől végig a műúton az új (épülő) turistaházig, ahol visszatérünk az ereeti nyomvonalra. Bélyegzés: alternativ lehetőség: vagy Sáturaljaújhelycn vagy az új turistatházban "Rudabányácska" felíratú bélyegzővel a "Sátoraljaújhely" négyzetbe. A bélyegző kihelyezéséről érrtesítjük a túrázókat.

2. A változtatás folytatásaként 1999-ben megváltozik az OKT-re vezető jelzés Sátoraljaújhelytől: a Z sáv jelzés a vasútállomástól indul, a belvárostól a mostani nyomvonalon halad ás az új turistaház közelében módosul lejön a műútra (OKT csatlakozás) és Rudabányacskán ér véget. WEmódusulással, egyidőben megszűnik a K + jelzés Széchenyi-tér - Sátorhegy - Nagy-nyugodó közötti szakasza is.

3. A következő változtatás Kisbózsva és Füzékomlós kőzött lesz. Akik azutóbbi időben erre túráztak, biztosan szidták - teljesen jogosan - a le és felmenőinket. A volt kisvasút pályája néhol úgy benőtt, hogy szinte áthatolhatatlan Itt rendszeres tisztitás lesz a régi úton, mivel a Cigányka - Bánya-tető érintésével a gerincre kérül a jelzés, előtt több kerítés is elzárja az utat. A füzéri Vár-hegy fölött a legújabb Zemplén térképen is hibás az útvonal. A valóságban (egy pár m-es módosltással) a parkolót érintve halad a sétaúton a Vár-forrás felé.

ltt jegyzem meg, hogy a várba a Rákóczi-túra piros sáv jelzése vezet fel, és újabban belápődíjat kell fizetni a várlátagatóknak. A díj ellenére érdemes felkapaszkodni, ugyanis gyönyörű panorámban lesz részünk, valanmint az omladozó kápolnát helyreállították, és fel is szentelték.

4. A következő változás Bodó-rét - Nyerges-hegyalja között történt. Ehhez tudni kell, hogy a László-tanyán találltató egykori Károlyi kastélyt a hozzátartozó parkkal, épületekkel együtt "privatizálták". Jelenleg az épület és a park felújítása folyik.

Sajnos e vandalizmus itt sem ismer határt, így a tulajdonosok érvei alapján - el kelIett fogadnom, hogy bekerítik a teljes területet. Ez azzal jár, hogy az OKT is módosul. Az új nyomvonal a Bodó-rétnél marad tovább a műúton, majd a volt parkoló előtt jobbra bevált az erdőbe. Itt egy jól követhető dózerúton kerüli ki a területet, majd csatlakozik vissza az eredeti nyomvonalra. A kastély és területének új gazdái, természetesen nem tiltják ki a turistátkat, hiszen turistaszálló is fog itt üzemelni, és az érdeklődők szakvezető segítségével járhatják végig a parkot. E lezárásnak még két következménye van: az itt található kéktúra emlékmű Hollóháza központjába, az OKT-végpontjára kerül át, melyet a település vezetése is támogat. Kérdéses, hogy hol lesz a Magyarország legészakibb pontját jelölő oszlop, amely a kastély mellett található. Ez még további egyeztetést igényel. Az OKT bélyegző a Bodó-réten üzemelő büfében található. Ugyanitt szállás és étkezés is igényelhető. Tel: (47) 305-155.

Az útvonal felújítsával kapcsolatban meg kell jegyeznem, egy rendkívül bosszantó tényt. Valaki bunkó és szadista a Bodó-réttől Füzérig (elnézést kérek, de aki látta a jelzéseket, biztosan egyetért velem) a teljes útvonalat olyan rondán "összegányolta", hogy legalább dupla munkába került a szabványhoz közeli jelzések elkészítése. De nemcsak itt működött, hanem a Zemplén más részein is. ahol úgy vert fel lemezeket, hogy azok mind átszakadtak. Sajnos sehol sem tudták megmondani, hogy ki volt az " elkövető" - így, ha olvassa e cikket, legyen benne annyi kurázsi, hogy jelentkezik. A Megyei Szövetség hosszútávú terv szerint újítja fel a megye - nem csekély kilométernyi - útjelzés hálózatát. természetesen előfordulhatnak, - mint ahogy sajnos elő is fordulnak - hiányosságok, de ez nem indukálja azt, hogy valaki készakarva tegyen tönkre sok km úthálózatot. Kérjük a "partizánokat", hogy vonuljanak "háborús területekre", megyénk területe nem az, itt nincs számukra feladat. Kérjük a túrázókat, hogy tapasztalataikról, időközben bekövetkezett változásokról értesítsék a Megyei Szövetséget, hogy mihamarabb intézkedni tudjunk.

Címünk: 3501 Miskolc, Pf. 11.
Rakaczky István
megyei elnökÚton: rövid túraleírások, élménybeszámolók
A Magyar Természetbarát Szövetség honlapja
>A Magyar Természetbarát Szövetség honlapja