Természetbarát Híradó

84. szám

1999. március

Doma István: Kökörcsin (MTSZ archív)Napfogyatkozás hazánkban is

IN MEMORIAM

Damokos Albert

HÍRCSOKOR

Kiemelkedően közhasznú szervezet lettünk
Cím pontosítás: Heves mTSz
Bükki VMSE cím, telefonszám
Vándortúrák a Országos Kéken és az Őrségben
A Kaposvári Meteor tervei
Mi újság az úttörőknél?
Ipoly menti vasutak
Két apró hír a Mecsekből
Győr-Moson-Sopron Megye Természetjárója
Magyar templomfelújítás nemzetközi sikere
Pro Natura kiállítás Békéscsabán

ÉLETKÉPEK

Öt éves a PITE
Torda Lajos emléktúra
Hó... hahó!
Trappolás havas utakon

MEGJELENT

Természet (a MK. kalauz sorozata)

LEVELES LÁDÁNKBÓL

Csavargás a megye szélén
Ajánlat a rakacai tározó mellől - táborszervezőknek

Korunk időjárási jelenségei és a turistaság kapcsolata

ÚTON

Észak-Somogy: gondolatok egy térkép kapcsán
Bükki tájakon
Legendák földje: a Csalhó
Csalhó annó

VERS

Gyenes Iván: Tavasz

VISSZATEKINTŐ

Honvéd turistákNapfogyatkozás hazánkban is - Garadnay Sándor cikkét lásd külöm lapon.


In Memoriam

DAMOKOS ALBERT
1900 -1998

Berci bácsi 1922 óta volt tagja a Természetbarátok Ferencvárosi Osztályának, ahol másodpénztáros, majd pénztáros, később ellenőr lett. Szokta volt mutogatni a fényképeket, melyeket a Kevély-nyergi turistaház építésénél készítettek róluk, mert abban is részt vett. Azokon több ismert turistát is lehetett látni, többek között Schubert Jánost is.

1952-től a Spartacus sportkör tagja, 1955-ben az Óbudai Spartacus egyik alapítója és 1961-ig vezetője. Később a Kőbányai Lombik, majd összevonás révén a Vegyipari Természetbarát Egyesület tagja. Itt tett alapfokú túravezetői vizsgát. 1979-től az OSC Gyopár túravezetője. 16 éven át a Bp. XXII kerületi Szövetség TESZ vezetője. megkapta az "Erdők védelmezője" kitüntető jelvényt. 1962-től részt vett a BTSZ propaganda bizottság munkájában, 1974-ben Balatonakalin BTSZ táborvezető.

A Budapesti természetbarát Központnak 1985 óta volt tagja. Mi itt mint túravezetőt ismertük meg. Nagyon jó túravezető volt, amikor a vezetéseket abbahagyta, mindenki aki vele járt, hiányolta hangulatos, szép túráit.

Az Egyesületünkben végzett szervezési munkákat is. Ezeken kívül kiváló dia-előadásokat is tartott. Részt vett minden megmozduláson, amíg bírta szusszal, lábbal. S amikor nem bírta a lába akkor is megjelent minden összejövetelen, klubnapon. Mesélt a fiatal évekről, mindenki leste minden szavát, mert érdekes dolgokról beszélt.

Aki figyelte turista munkája közben, sokat tanulhatott tőle akár túraszervezésben akár túravezetésben, akár az emberekkel való bánásmódban, mert ő mindenre és mindenkire vigyázott.

A polgári életben faszobrász volt. A Parlamentben mindenütt látni a munkáját. Nekünk meg is mutogatta az egyik látogatás alkalmával.

Ha valaki, valaha parlamenti látogatást tesz, figyeljen a famunkákra, fafaragásokra mert a folyosókon a karfáknál, a lépcsőházakban a korlátokon mindenütt ott van ma is Berci bácsi keze munkája. Ugyancsak megtalálhatók famunkái Budapesten a Petőfi téren lévő görögkelti templomban is.

Emlékén túl két turistaingét megőriztük. Sok más régi érdekes fénykép és relikvia is látható tőle fönn a dobogókői Turistamúzeumban, mert odaadtuk - mint legjobb helyre - miután itt hagyott minket.
Martyán Lajos
BTK GyopárHírcsokor

Kiemelkedően közhasznú szervezet lett a
Magyar Természetbarát Szövetség

Szövetségünkhöz megérkezett a 13.Pk.60.049/1989/16. számú Fővárosi Bírósági végzés, amely 1998. január 1. napjától a Magyar Természetbarát Szövetséget kiemelkedően közhasznúnak nyilvánítja.CÍM PONTOSÍTÁS

A Heves Megyei Természetbarát Szövetség kérésére közöljük, hogy azok akik személyen szeretnék felkeresni a Szövetséget az Eger, Dobó tér 6/a C. Ép, III. em. 308. cím helyett a Kossuth L. u. 9. E ép. 2˝ em. 250. keressék. A Dobó tér 6/a ugyanis valójában nem a Dobó téren, hanem az Eszperantó sétányon van. A Kossuth L utca felől viszont lifttel könnyen elérhető az iroda mert a 2˝ emeletnél össze van kötve a két épület. Ügyelet csütörtöki napokon 9-18 óra között van.
Telefon: (36) 312-888.
Postacím:300 Eger Pf. 204.A Bükki VMSE postai elérhetősége Jakab Lajosné címén:
Postacím: 3300 Eger, Egészségház u.7.
Telefon: (36) 317-925Vándortúrák

A Veszprém városi Természetbarát Bizottság ez évben is folytatja hagyományos vádortúráját az Országos Kéken. A túra július 10- 25. között lesz a Dorog - Tapolca szakaszon. Szállás házakban.

Június 19-26-ig hasonló vándorlást szerveznek az Őrségben is, Körmendtől Zalalövőig, a Szent Imre Vándorúton és a Dél-Dunántúli Kéktúrán.

Érdeklődni lehet Vrazsovics Gábornénál Telefon: (1) 208-3633. Postacím: 1119 Budapest, Allende park 18. III/22.A Kaposvári Meteor tervei

Egyesületünk a pályázati úton nyert támogatás segítségével ezévben szeretne kiadni a Rockenbauer Dunántúli Kéktúra és a Dél-Dunántúli Piros Túra Somogy megyei szakaszainak részletes útvonal ismertető fűzeteit. Szívesen látunk a kiadványhoz élménybeszámolókat, képeket segítő jellegű észrevételeket! Minden információt címemre várok!

Hevesi Zoltán

METEOR Természetbarát Turista Egyesület Kaposvár


Mi újság az úttörőknél?

BUDAVÁR A MIÉNK

1998. januárjában öt szervezet - Honvédelmi Minisztérium, Magyar Cserkész Szövetség, Magyar Gyermekbarátok Mozgalma, Magyarország Felfedezői Szövetség és a Magyar Úttörők Szövetsége összefogásával elindult egy két éves rendezvénysorozat.

Kezdeményezésüknek a "Kossuth Lajos azt üzente .." nevet adták, azt kívánván felismertetni a résztvevőkkel, hogy a 150 évvel ezelőtti eseményeknek mi az üzenete számunkra, példájukból merítve milyen legyen viszonyunk ma a haza ügyéhez.

Programukat az ország összes iskolájában meghirdették és amikor a Honvédelmi Minisztériumban megvonták az előző év mérlegét, igen pozitív képet kapták.

Ennek szellemébe kidolgozták az 1999. év eseményeinek naptárát, amelyből az Úttörőszövetség a BUDAVÁR A MIÉNK! című hadijáték megrendezését vállalta.

A rendezvényre 1999. május 22-én 10- 15 óra között kerül sor.

ÚTTÖRŐ BAKANCSOSOK

Eddig 26 csapat kapcsolódott be a bakancsosok mozgalmába. A beküldött túrajelentések alapján kiderült, hogy 40.000 kilométert gyalogoltak Magyarországon az úttörő bakancsosok.

Az elmúlt évben 4 alkalommal rendeztünk túratalálkozót: kétszer Csillebércen, valamint egyszer Komáromban és egyszer Pákozdon. Ezeken a programokon a bakancsos csapatokat öt-tíz fős kis csoportok képviselték. A programok része volt éjszakai túra, tájolóval történő tájékozódás, turisztikai ismeretek elsajátítása... stb., s közösen barangoltuk be az ország különböző részeit.


Ipoly menti vasutak

Megjelent az Ipoly Füzetek 3. száma. Ez a kiadvány - elődeivel ellentétben - másmilyen témát dolgoz fel, ugyanis az Ipoly vidék vasútvonalairól szól. A könyvben a vasútvonalak múltjának és jelenének részletes ismertetése mellett a vasút környezeti előnyeit, valamint a vasútvonalakhoz kötődő túralehetőségeket is bemutatja.

Kiadvány 150 Ft-os áron megvásárolható a Zöld boltban (Bp. Vadász u. 29.), vagy Vácott a Göncöl házban (Ilona u. 3. tel.: 27/304-484)

Fodor Illés


Két apró hír a mecsekből

Távközlési kábelt fektetnek a Misina-Tubes-Lapis-Vágot gerincen; a munkaárkot a sárga sáv jelzésű turistaút nyomvonalán ásták ki. Az út jelenleg gyalogosan szinte járhatatlan.

A Lóriból Orfűre vezető Z sáv jelzésű turistaút mellett, Lóri után, ahol az út az erdészeti kövesutat Vízfő felé elhagyja, fakitermelés folyik, melynél a jelzett fákat is kivágták.

Mecsek Híradó nyomán


Győr-Moson-Sopron megyei túramozgalom hírei

A Győr-Moson-Sopron Megye Természetjárója túramozgalom új kitűzői elkészültek, így a túramozgalom megismételt teljesítésének is megteremtődött a lehetősége.

A túramozgalom igazoló füzete beszerezhető a Megyei Sporthivatalban a Győr-Moson-Sopron Megyei Természetbarát Bizottság irodájában, az ügyeleti idő alatt (csütörtök 16-17 óra között), vagy levélben a 9022 Győr, Batthyány tér 2. címen.

A túramozgalom gyalogosan vagy kerékpárral teljesíthető.

Az igazolófüzet ára: 100,- Ft+ ÁFA, amely már a kitűzők árát is tartalmazza.


Természet (a Magyar Könyvklub kalauz sorozata) - Németh Imre véleményét lásd Megjelent: rovatunkban.


Magyar templomfelújítás nemzetközi sikere

Ez év január 28-án Párizsban ünnepélyes keretek között hozták nyilvánosságra az Európa Nostra-díj 1998. évi nyerteseit.

Az Európa Nostra-díjat 1978-ban alapították azzal a céllal, hogy elismerésben részesüljenek azok a helyreállítási tervek, amelyek jelentősen hozzájárulnak az európai építészeti és természeti örökség értékeinek emeléséhez.

Huszonhárom kiváló helyreállítást oklevéllel, a legkiemelkedőbb négy pályázatot pedig éremmel jutalmazták az Európai Bizottság védnöksége alatt álló rendezvényen. A megtisztelő elismeréseket Henrik dán herceg, az Európa Nostra elnöke, Marcelino Oreja, az Európai Bizottság kulturális és audiovizuális ügyek felelőse és Frederico Mayor, az UNESCO főigazgatója jelenlétében adták át.

A tavalyi felújítások közül az alábbi négy helyreállított emlék képviselői kaptak díjat:

1998-ban több mint 130 pályázatot nyújtottak be Európa 20 országából a magánszektor, a nemzeti, regionális és helyi kormányzatok részéről. A Nemzetközi Bíráló Bizottság konzervátorokból, tájépítészeti szakértőkből és művészettörténészekből tevődött össze.

Magyarországról a Sonkádi református templom nyert érmet a kiváló épületkutatásért és a magas szellemiségű helyreállítási munkáért, mely a templom építésének sokszínű történetét építészeti egységének tökéletes megőrzésével összhangban mutatja be. A történethez hozzátartozik, hogy az évszázadok viharai annyira megviselték a sonkádi templomot, hogy a 60-as évek végén már életveszélyesnek nyilvánították az épületet, és az Európai Közösség anyagi támogatása révén sikerült megvalósítani a teljes körű rekonstrukciót.

A nemzetközi elismerésben túlnyomó többségében nyugat- és észak-európai települések részesültek. Sonkád mellett csupán egy osztrák ipari műemlék helyreállítása (a Wegelate-fűrészmalom Innervillgratenben) és egy erdélyi rekonstrukció képviseli tágabb régiónkat ebben a díszes társaságban. Erdélyben Kolozsmonostor Kálváriatemplomának korhű helyreállítását ismerték el ily módon az európai zsűri tagjai. Az Európa Nostra-díjra 1999-ben is lehet pályázni, négy kategóriában:

(olyan új épületek megvalósítása, amelyek a körülvevő történeti és természeti környezettel tökéletes összhangban vannak.)

A beadáshoz szükséges anyagot az Európa Nostra Titkárságán lehet igényelni:

Lange Voorhout 35, 2514 EC The Hague, Hollandia
Tel: 31 70 356 0333, Fax: 31 70 361 7865

Magyar Nemzeti Megbízott: Dr. Winkler Gábor építész.
E-mail: winkler@mail.planet.hu

TIG nyomán


LEVELES LÁDÁNKBÓL:

CSAVARGÁS A MEGYE SZÉLÉN

Százhalombatta nem kifejezetten turisztikai célpontként él a köztudatban, sőt inkább természetjárók által kerülendő helynek tartják az olajfinomító és az erőmű jelenléte miatt.

Ennek ellenére nem először láttam a TTT műsorfüzetben a megyeszéli csavargás lehetőségét, ám amíg nem szerepelt a "díjazás" címszó alatt a kitűző, meg sem fordult a fejemben az indulás lehetősége. Egyetértek ugyanis Lopussany Pista barátommal, aki szerint a jelvény vagy a kitűző a teljesítménytúrázónak olyan, mint vadásznak a trófea.

Idén örömmel láttuk, hogy "agancsa nőtt a szarvasnak" így nem volt kérdéses, hogy négytagú csapatunk megy-e a megye szélére.

A városba érve az előítéletek kezdtek beigazolódni, mert a levegőben nem éppen az erdő illata terjengett. Ez azért van - mondják a bölcsek - mert Százhalombatta két folyó, a Moldva és a "Mol ágyin" között terül el.

Na, de félre a tréfával, gyerünk a rajthelyre. Itt már jobb kedvre derültünk a szép sportcsarnok és a focipálya láttán, a sajátos szagot meg már meg is szoktuk. Nem sokkal elindulásunk után, még a városban Nap Laci felfedezett egy régi, lapátkerekes hajót. Ekkor még nem gondoltuk, hogy majdnem ez lesz az egyetlen látványosság utunk során. Tiszteletben tartva a rendezők jó szándékát és lelkesedését, mindenféle mellébeszélés nélkül el kell mondanom, hogy igen unalmas tájékon vezet a túra, tetézve szennyvíztisztítóval és dögkúttal. Unaloműzőnek valóban remek ötlet volt az ellenőrzőpontokon az azonosító jelek keresése, bár egy-két helyen volt némi bizonytalanság (pl. mi a neve a büfének? - nem volt neve, vagy legalábbis sehol sem találtunk cégtáblát).

Kellemes felüdülés volt - durván féltávnál - a Simon tanya. Jó volt az ellátás, külön meglepetésként hatott az ingyenes kávé. Itt láthattuk a túra második, egyben utolsó érdekességét: a szép, faragott kaput.

Aki ismeri a túra útvonalát, most bizonyára felhördül, hogy kihagytam valamit.

Nem én hagytam ki, hanem a rendezők. A településnek nevet adó halmokat bemutató múzeumról van szó, ami - legnagyobb megrökönyödésünkre - zárva volt.

Hamarosan meg is született az ideillő szójáték - káromkodás: Zárthalombatta meg!

Harmat Gabi, társaságunk negyedik tagja, rögtön mondta, hogy neki megérte volna, ha a belépődíj árával megnövelték volna a nevezési díjat, és így vélekedett később mindenki a túra résztvevői közül, akivel csak beszéltünk. Bizonyára el lehetne intézni a kivételes holtszezoni nyitvatartást, ha elegendő látogatót biztosítana a túra rendezősége. Volt is erre példa: Tákoson (Nyírség 50-en) is csak a túrázók kedvéért nyitották ki a templomot.

Jövőbeni vonzerőként csak ezt tudom elképzelni, mert a kitűző bizony csalódást okozott. Nem szerepelt rajta a megtett táv, így a kilométerektől függetlenül mindenki egyformát kapott.

Még egyszer hangsúlyozom: becsülöm a rendezőket, hogy a rossz adottságok ellenére is megszervezték a túrát, de bízom benne, hogy az itt leírtakat megszívelik és akkor jövőre is találkozhatunk az egyébként igen jól jelzett túrán.

Rácz Frigyes


Észak-Somogy: gondolatok egy térkép kapcsán - Gyenes Péter cikkét lásd külön lapon.


Táborszervezők figyelmébe:

Ajánlat a rakacai tározó mellől

A víztározó északi partján, Szalonna községtől 4, Meszes községtől 2 km távolságra, közvetlenül a víz közelében, az országút mellett létesült egy oktató központ, az Aggteleki Nemzeti Park és a leendő Csereháti Tájvédelmi Körzet határán. Jósvafő 24, Aggtelek 30 kilométerre van. Az Oktató Központ mintegy hektáros park közepén fekszik, egy üdülőtelep szélső épülete. Délről a Rakaca víztározó határolja a létesítményt. A 60-as években épült völgyzáró gátas víztározó tó a vízi élet tanulmányozásának lehetőségét rejti. Fürdésre mintegy 300 méter távolságban van lehetőség. Keletre a telep épületei határolják. Nyugati szélén egy kis erecske bokorfüzes, mocsaras vízmosása található. Észak felől ma már kevéssé művelt almás ültetvény van. Mezei utakon északi irányban pár perces sétával ősgyepek és erdők érhetők el. Az udvaron lehetőség van sátorozásra, és a gépkocsik parkolására is. A panorámás telekről szép kilátás nyílik a tóra, de a közeli Szalonnai karszt hegyeire is. Az épület két részből áll. A "régi" épületszárny négyzet alakú, és a szálló rész szobáit, valamint az étkezőt foglalja magába. Az öt, fürdőszobás szobában, emeletes ágyakon 30 diák, vagy bakancsos turista elhelyezésére van lehetőség. Az étteremben, igény esetén teljes ellátás kapható, de kötelező fogyasztás nincs. A külön bejáratú "új" épületszárny földszintjén 30 személyes oktatóterem van. Diavetítő, írásvetítő, és vízvizsgáló minilabor vehető itt igénybe. Rendelkezésre áll még egy levegő mikroorganizmus szám számlálásra alkalmas készülék is. Ennek használati igényét előre kérjük jelezni, hogy a szükséges táptalajokat elő lehessen készíteni. Az "új" épület tetőterében három kétágyas apartman szoba áll a kísérő tanárok, vagy az igényesebb szállóvendégek rendelkezésére. Az épület egyedi kiképzése szabadtéri "oktató udvar" kialakítását is lehetővé tette, így kedvező időjárás esetén nem kell a tanteremben maradni. Az "új" épület földszintjén nagyméretű vizesblokk áll a sátorozó vendégeink rendelkezésére. Az oktató központ felhasználható: Természetiskolai programok kivitelezésére saját oktatókkal, vagy általunk szervezett programokkal; iskolai kirándulások, nyári táborozások megrendezésére; egyetemista, főiskolás csoportok terepgyakorlataira; konferenciák, munkaértekezletetek rendezésére; szakirányú posztgra-duális oktatási programok rendezésére; művészeti táborok lebonyolítására.

1999. évi árak: emeletes ágyakon 600, apartmanban 1300 Ft/fő/nap, egyszeri mosatás 150 Ft. Sátorhely: 115 Ft/fő/nap. Étkezés: R: 139, E: 285, V 224Ft/ adag.
Telefon: (46) 396-878EZT LÁTNI KELL!

A Magyar Kultúra Napján (január 22.) - a 85 éves Munkácsy Mihály Múzeumban - nyitották meg a Pro Natura természettudományi állandó kiállítást Békéscsabán.

A kiállítás rendezője a nemrég elhunyt kiváló grafikus, Réthy Zsigmond volt. Koncepciója alapvetően eltér az eddigi állandó kiállításoktól azzal, hogy nem tárlókban és vitrinekben, hanem sokkal látványosabban, színesebb diorámák segítségével mutatja be a Dél-Tiszántúl legjelentősebb, legkarakterisztikusabb élőhelyeit, azok növény- és állatvilágát. 5 diorámája a következő élőhelyeket mutatja be: szik és mocsárrét, erdős-puszta, Körösök víz alatti világa, pákászkunyhó és környezete (idő-utazás), gólya életkép. A nagy és kis diorámák sorát három földtani és őslénytani témájú vitrin zárja. A nagy diorámákban többek között a következő unikális madárvendégek láthatók karnyújtásnyi távolságban: daru, (Ókígyós-Szabadkígyós 1934.), fakókeselyű (Medgyesbodzás, 1934.), fekete sas (Csorvás, 1943.), vándorsólyom (Bélmegyer, 1928.). Nagy élményt nyújthat még a túzok (Békéscsaba, 1901.), a kuvik, a macskabagoly és az igen ritkán látható földikutya látványa a közel 100 állatfaj között. A diorámák tudományos értékét fokozza, hogy a bennük bemutatott preparátumok - a néprajzi anyag kivételével - a múzeum saját nagyértékű századeleji anyagának válogatott darabjai. A preparátumok készítői olyan országos hírű szakemberek voltak, mint a múzeumalapító dr. Tarján Tibor és Csath András ornitológusok. Az ő emlékük, és a régió többi nagy kutatója emléke előtti főhajtás a nagy elődeink archív fényképekkel illusztrált kiállítási egysége.

A bejáratnál induló tablósor elvezet a 3 m sugarú, kissé deformált kör akú, hangelnyelő függönnyel leválasztható közművelődési terembe, a vetítőbe. A főcímtől induló fotókkal illusztrált tablók, és a vitrinek szövegei a régió alaposabb megismerését hivatott elősegíteni. Ezek tematikája: természetföldrajz, régi tájak és vidékek, a Dél-Tiszántúl növényvilága (vizek, vízpartok és hullámterek - ártéri liget, erdők - szikes puszták - löszpusztarét - szikes erdei rét), a Dél-Tiszántúl egykori és mai állatvilága (puhatestűek - emlősök). A térelválasztó függöny elhúzásával kialakított zöld-drapp közművelődési tér, fényképek, képek, táblázatok, trófeák stb. segítségével egy természetbúvár "szentélyé-nek" hangulatát hivatott bemutatni. A munkát audiovizuális eszközök teszik még hatékonyabbá. Didaktikai célú a nagy diorámák hangosítása is, hiszen a diorámák megtekintése során hallható madárhangok szüneteiben hangzik el a hangadó madár megnevezése.

Mint minden természetvédelmi és helytörténeti oktatást, nevelést célzó kiállítás, ez is "korhatár nélkül" megtekinthető, a közismert szlogennel élve ajáoható 1-99 éves korig. Ha Békéscsabán járunk, feltétlen nézzük meg e tanulságos kiállítást is.

Varga JuditÖt évesek vagyunk - a PITE évfordulójáról szóló cikket lásd a Mecsek Híradó 67. számában


TORDA LAJOS EMLÉKTÚRA

Február utolsó szombatján kilencedik alkalommal rendezte meg a Körösök Völgye Turista Egyesület a Jégtörő-túrát Békéscsaba és Gyula között. Az útvonal bejárásával az Egyesület tisztelgett tavaly elhunyt pártoló tagja, Torda Lajos előtt, aki feledhetetlen humorával, örök optimizmusával, áldozatkészségével megannyi éven át segítette a csoport működését. Bár reggel még felhős volt az égbolt, ez nem ijesztette el a mintegy 70 túrázót, akik a volt KISZ tábor mellett gyülekeztek. A résztvevők között ott voltak többek közt Torda Lajos meteorológus kollegai, valamint a muronyi általános iskola természetjárói is. Remek hangulatban indult neki a csapat a zöld sáv turistajelzésen, az elővíz-csatorna partján. Az első komolyabb erőpróbát Veszelynél, a 44-es út alatti átjáróban álló hatalmas pocsolya jelentette. Innen már a Pósteleki-erdő mellett folytatódott a gyaloglás, lassanként a nap is előbújt. Mindössze másfél óra kellett hozza, hogy Póstelekre érjen a csapat. A pihenő elején Szarvas Mátyás emlékezett meg néhány szóban a túra névadójáról. Az egyesület tagjai ezután teával kínálták a résztvevőket. A hosszúra nyúlt tízóraizás után a csapat kétfelé vált: többeknek Békéscsabára kellett visszaérni. Húsz, "mindenre elszánt" bakancsos indult tovább Gyulára, még mindig a zöld sávon. Már sokan örültek, hogy száraz lábbal megússzák a túrát, de csalódniuk kellett: a földúton mindenkinek jutott a jóból... Szerencsére az időjárás mellénk állt. Gyönyörű napsütésben értük el a Kölső-Törökzugi víkendházakat, a hőmérséklet tíz fok fölött járt. Az utolsó kilométer is tartogatott némi izgalmat, ugyanis a gyulai vasútállomásra szinte a vonattal egyidőben értünk be. Aki ott volt, tanúsíthatja, milyen kellemes tél végi kirándulást lehet tenni Békés megyében is. A mindössze 16 km-es táv nem volt fárasztó, viszont remek étvágyat csinált a szombati ebédhez.

Vidovenyecz Zsolt


Hó... hahó! - Őri Zsuzsanna cikkét lásd a Mecsek Híradó 67. számában


TRAPPOLÁS HAVAS UTAKON

Február 23-án harmadszor rendezte meg a BTSSz a "Budai trapp" elnevezésű téli teljesítménytúrát. A résztvevők ezúttal valóban igazi téli, havas túrán vehettek részt.

Aki szkeptikus nyugalommal kivárta a sorát a nevezésnél, az nem kis lelkesedéssel vágott neki a 30 kilométeres távnak. Az útvonal hagyományosan a Piliscsaba, Nagyszénás, Nagykovácsi, Vörös-pocsolya-hát, Petneházy-rét, Kis-kőfej, Makkosmária, Csillebérc, Gyermeküdülő Központ volt. Ide a 225 indulóból 212-en érkeztek meg, ahol ezúttal is gulyásleves várta a fáradt, átázott túrázókat.

Idén az ötödik teljesítésért Hárs István, Horváth Csaba és Török János kapta meg a névre szóló "Ötszörös Budai trappoló" emlékkitűzőt.

Azt, hogy jövőre mekkora hó várja majd a túrázókat, még nem tudjuk, de reméljük, hogy jövőre is legalább az idei létszámban "trappolják" végig az utat.

Lengyel JózsefKorunk időjárási jelenségei és a turistaság kapcsolata - Hidvégi Emil cikkét lásd külön lapon.

Bükki tájakon - Szádeczky-Kardoss Géza gyermektúráról írt élménybeszámolójának folytatását lásd külön lapon.

Legendák földje: a Csalhó - Lala Marincas cikkét lásd külön lapon.
Csalhó annó - Kalmár László emlékeit lásd külön lapon.


VISSZATEKINTŐ

Az 1848/49. évi Forradalom és Szabadságharc 150 éves évfordulójára való tekintettel, e számunkban nem a januárban megkezdett, az elődök időrend szerinti lexikális adatait közöljük, hanem kiegészítjük a tavaly márciusi (72.) számban megjelent összeállítást:

Honvéd turisták gyüjteményünket lásd külön lapon.


Természetbarát Híradó
ISSN 1217-0194
Kiadja a Magyar Természetbarát Szövetség
Felelős kiadó: Szabó Imre.
Postacím: 1396 Budapest, Pf. 483. Telefon: (1) 311-2467 Fax:: (1) 353-1930
Szerkesztette: Kalmár László Telefon: (1) 302-7990
(A Web változatot készíti: Szabó Zoltán)Természetjáró folyóiratok
A Magyar Természetbarát Szövetség honlapja

>A Magyar Természetbarát Szövetség honlapja