97. szám

2000. április

Regéci vár (Szádeczky Kardoss Géza felvétele)

A TERMÉSZETNEK IS SZÜKSÉGE VAN BARÁTOKRA!Vers

Gyenes István: Ébredő erdő

Hírcsokor

Elnökségi hírek
A Természetbarát Híradó új fejlécéről
Közgyűlés Ácson
Tisztújítás Somogyban
Aranyjelvényes Túravezetők Klubja
Számváltozás Győr-Sopronban
Személyi hír
Helyesbítés
Új turistaemlék a Gerecsében
Galambos Márton tavaszköszöntő emléktúra
Úttörők az ezeréves emlékeink nyomában
A Bükk 900-as hírei
Zöld pont
Idén is lesz Tátrai tábor

Megjelent

Dobogókő, Báró Eötvös Loránd menedékház

Mesélő

Quitt András puliszkás és pirítós emlékei

Ifjusági oldal

Túramozgalom a Millenium tiszteletére

Kerékpáros turista

A kerékpározás az idegenforgalomban

Természetvédelem

Művelési ág változtatására javasolt területek

Úton

A Vértes szélén
A Mágori-dombon
Húsvét a Zemplénben
Laborc - Ung - Latorca - Bodrog vízitúra

VisszatekintőELNÖKSÉGI HÍREK

2000. március18-án tartotta - e választási ciklus utolsó - soros ülését az elnökség.

Jelen voltak: Bársony András elnök, Horváth Zoltán, Georgiades Gábor alelnökök, Thuróczy Lajos tiszteletbeli elnök, Szabó Imre főtitkár; Baronek Jenő, Bükiné Törő Ágnes, Dr. Dénes György, Hluchány József, Dr. Juhász Ágnes, Kiss Gyula, Kovács Dezső, Kovács Tamás, Kovács T. Attila, Németh Imre, Pálmai Vencel, Quitt András, Rakaczky István, Szilágyi László, elnökségi tagok; Bittó Sándor, a Számvizsgáló Bizottság elnöke, Bognár Mária, Kalmár László és Kárpáti Tímea a központ munkatársai.

Napirenden volt:Tisztelt Olvasók! Kedves Barátaim!

Többen észrevették és észrevételezték, hogy a Híradó ez évtől új fejléccel és új logoval jelent meg. A "Természetbarát" újságnál (TTE lapja) és más lapoknál is bevett gyakorlat volt, hogy időnként apró változtatásokat eszközöltek a címlapon. Ezt a hagyományt én is követendőnek tartom. Ezért kapóra jött a jelvény korszerűsítési törekvés és így került a fejlécbe a javasolt jelvényhez hasonló, nyitottságot kifejező, ugyanakkor minden hagyományos elemet magába foglaló embléma felhasználása. Bevallom, alkalmazásában az a cél is vezérelt, hogy minél több szem szokja a többszörösen zárt formáktól való eltérést. Fogadtatása vegyes volt, kaptam néhány elmarasztaló és valamivel több dicsérő véleményt is. Megítélésem szerint megújuló tartalomhoz, megújuló forma sem árt. Mindenestre a fejléctől függetlenül, a jelvény elfogadásról majd a közgyűlés dönt.

Természetbarát üdvözlettel:

Kalmár László


Hírcsokor

Közgyűlés a vendégszerető Ácson

A Komárom Esztergom Megyei Természetbarát Szövetség szokásos évi közgyűlését Ácson tartotta, ahol a Bakancsos Klub nagy szeretettel, mindenre kiterjedő szervezéssel kitűnő házigazdának bizonyult.

A megyei sportigazgatóságot Krenner Csilla helyettes vezető képviselte. Az első siker a remek körülmények (Zichy park, kastély, önkormányzati hivatal) révén a második a megjelentek számából adódott, hiszen 24-ből 19 tagszervezet képviselője volt jelen.

A 21. éve elnökként funkcionáló Horváth Zoltán beszámolóját azzal kezdte, hogy nem véletlen a remek helyszín, hiszen a három(!) szakcsoportot (gyalogos, barlangász, kerékpáros) is magába foglaló helyi Bakancsos Klub már két éve(!) jelezte, hogy helyet kíván adni a közgyűlésnek és a nyári megyei természetbarát találkozónak.

Elismeréssel szólt a taglétszám alakulásáról, mivel az 1487 igazolt fővel a megyék rangsorában a negyedik helyen vagyunk. Igaz kritika is elhangzott, hogy kevés az iskolai létszám. A minősítésben elért 11 és a 63 túravezető (új) létszám is elfogadható. Örömteli, hogy a kiemelt események hagyománnyá váltak, vagyis a rendszeres programkínálat adott (Gerecse 50, Táncsics-túra, Turul-túra, Kölyök-túra, Sámuel nyomában, Tenyei emlékverseny, Vértesbarát találkozó, Vértes Kupa, Természetjárók Napja, Mikulás-, Karácsony- és Szilveszter-túra). A folyamatos, rendszeres kínálat egyben azt is igazolja, hogy aktívak a szakosztályok.

AZ IVV-10, 20, 40 km-es túrák is népszerűek. Az elmúlt évben Tatán volt a Világ-konferencia 21 ország képviselőjével. Ez azért örvendetes, mert a megyénkbe látogató turisták száma egyre nő.

Közel 200 km turistaút lett felújítva, festve, segítve ezzel a tájékozódást. Az elmúlt évben több szervezet jubilált, így 50 éves volt a megyei szövetség, 45 a Pedagógus, 40 a Molaj és az OTSC, 25 a Vulkán-Komép, 20 az Erőmű.

A célok is megfogalmazást nyertek Horváth Zoltán elnök beszámolójában: rendszeresség, nyílt túrarendszerek bővítése, képzés, minősítés fokozása, svédasztalos kínálatrendszer bővítése, szakágak fejlesztése, diákcsoportok bevonása tekintetében.

A szakosztályvezetők a beszámoló után hozzászólásokkal, javaslatokkal emelték a közgyűlés színvonalát, majd megbízták az elnököt, hogy 4 mandátummal képviselje a megyét a május 6-i MTSZ közgyűlésen.

Horváth ZoltánTisztújítás Somogyban

A Somogy Megyei Természetbarátok Turista Szövetsége 2000. március 10-én megtartott közgyűlésén teljes tisztújítást hajtott végre a 4 évre megválasztott tisztségviselők : Kis Gali János elnök, Fodor Péter elnökhelyettes, Lukács Éva titkár, Hevesi Zoltán technikai felelős, Soós Tibor oktatási felelős, Graffits László kerékpáros szakági ügyek, Pintér József gyalogtúrázó szakági ügyek.

Felügyelő bizottság: Oroszi Józsefné elnök, Kovácsné Kiss Éva és Horváth György tagok.

A közgyűlés kidolgozta és elfogadta új Alapszabályát, melynek értelmében a szövetség neve a jövőben: Somogy Megyei Természetbarát Szövetség.

Működési formája : közhasznú szervezet. Működési területe: Somogy megye és a Duna-Dráva Nemzeti Park. Tevékenysége kibővült a természet és környezetvédelem tárgykörével is. Az országos választáson Kis Gali János elnök képviseli Somogy megyét.

Hevesi Zoltán


ARANYJELVÉNYES TÚRAVEZETŐK KLUBJA

Az Aranyjelvényes Túravezetők Klubjának márciusi összejövetelén Gáspár József aje.tv. zenés diavetítés keretében mutatta be Karintia csodálatos tájait. Művészi felvételeit még 1984 nyarán készítette az aje-klub ausztriai kirándulása alkalmából. A felvételeken sok egykori kedves túravezető társukat is viszontláthatták az est résztvevői.

-Dr.TJ -


SZÁMVÁLTOZÁS GYŐR-SOPRONBAN

Megváltozott a Győr-Sopron Megyei Természetbarát Szövetség telefonszáma.

Az új számok: (96) 318-222/164 és (96) 522-222/164.
A postacím és ügyeleti idő változatlan: 9022 Győr, Batthyány tér 2. Csütörtök 16-17 óráig.

Ugyanakkor változott a Vinyei Turistaház telefonszáma is: (Csak munkaidőben!)
(96) 318-222/159 és 522-222/159 Jókai Andrásné vagy Mészáros Józsefné.

- Hj -


SZEMÉLYI HÍR

Szabó Imre, Szövetségünk főtitkára lett márciustól a Parlament Ifjúsági és Sportbizottságának elnöke.


Lakcím helyesbítés

Az Oxigén Természetjáró Egyesület kérésére közöljük, hogy az 1999. évi Kéktúra teljesítők között szereplő Balogh Mária lakóhelye nem Salgótarján, hanem Sátoraljaújhely. Az elírásért elnézést kérünk.


ÚJ TURISTAEMLÉK A GERECSÉBEN

A MOLAJ és a Komárom-Esztergom Megyei Természetbarát Szövetség az 1997-ben elhunyt, aranyjelvényes túravezető, a "Természetjárás fejlesztésért" kitüntetés tulajdonosa KÓBOR JENŐ emlékére kopjafát állított a Gerecse nyugati végein, a Kőpite közelében. Az emlékoszlopot Salló István fafaragó készítette, állítását a dunaalmási polgármester engedélyezte. Az elhelyezést, a bejárást, Gruber Csaba szomódi polgármester irányította személyesen. Köszönet érte!

Negyed százada is van annak, hogy minden év február végén Komáromi Olajmunkások Természetbarát Szakosztálya a Szomód-Dunaalmás útvonalon megrendezte a "Fánk-túrát". Ennek Jenő bácsi is rendszeres résztvevője volt.

Ez évben sem szakadt meg a hagyomány, csupán néhány napot késett és emléktúra lett belőle. Március 11-én, a késő téli időjárás ellenére több mint 200-an indultak neki Szomódról a zöld sáv jelzésnek. Hol szálingózó hó, hol szemerkélő eső és időnként erős szél nehezítette az egyébként kényelmes utat.

A legmagasabb pontot elérve - a komáromi természetbarátok jóvoltából - zsíroskenyér és egy-egy pohár bor várta a résztvevőket.

A kopjafa felavatása során Horváth Zoltán a Megyei Természetbarát Szövetség elnöke méltatta Kóbor Jenő természetjáró tevékenységét és Szigligeti Antal a MOLAJ túravezetője emlékezett meg a túratársról, az emberről. Ekkor tudtuk meg, hogy Jenő bácsi - combnyaktöréséből felépülve - ezen az útvonalon túrázott utoljára...

A kopjafa megkoszorúzása után következett a meglepetés: a fánk.

- KL-Galambos Márton "Tavaszköszöntő" emléktúra

Az Egyesült Vegyiművek M.T.E. rendezésében immáron 25. alkalommal került sor a Galambos Márton Tavaszköszöntő Emléktúrára. A korábban csak "tömegesítő"-ként emlegetett túra komoly hagyományként szerepelhet az éves programfüzetben. A Nyugati pályaudvarról - vonattal - mintegy hatvan, Rákoskeresztúrról - autóbusszal - negyven természetjáró érkezett Erdőkertesre. Így hosszú sor kígyózott az erdő irányába. A kacsalábon forgó csodaépítmények errefelé is sokasodnak. Lehet, hogy a sárga-négyzet kivezetését nemsokára ez okból módosítani is kell. Az erdőbe érve jól jelzett - itt még hókásás, sáros - utakon vándoroltunk. A Margita alatt éppen festették, újították a Pest-Megyei Piros jelzéseit. Az erdőirtások és bozótégetések mértéke azonban meglehetősen aggasztó. Vajon Isten emberarcú barmai hányadik természeti katasztrófát követően veszik majd komolyan a természeti értékrendekben gondolkodók aggodalmait... Zárszóként elmondom, hogy ismét remek időt fogtunk ki. Gálosné - "nagyasszonyunk" - az ördöggel cimborál. Egészségére!

- GyP-


Úttörők az ezeréves emlékeink nyomában

A bakancsos úttörő-turisták idei első országos találkozóján 15 csapat 115 képviselője ismerkedett Tata, Pannonhalma, Győr nevezetességeivel az "Ezeréves emlékeink nyomában" c. jelvényszerző túramozgalom keretében. Ezenkívül diavetítés és országismereti vetélkedő során adtak számot tájékozottságukról a résztvevők. A színes programot a tavaszi napsütéssel váltakozó hózáporok sem zavarták. A kétnapos országjárást Dr. Tóth József aranjelvényes túravezető irányította.

- Dr.TJ -


A BÜKK 900-as hírei

Az 1991-ben indult túrasorozat azt hisszük, minden beképzeltségtől mentesen hazánk egyik legnépszerűbb jelvényszerző vándorlása. 1999 végéig 1564 kitűzőt ad-tunk ki a bármikor, bármennyi idő alatt teljesíthető. mi úgy hívjuk: "normál" túrára. Ez a szám egyrészt jóval több nekiindulót, másrészt valamivel kevesebb személyt jelent a teljesítőket illetően. Normál túrában is, még inkább a teljesítménytúrákon sokan félvállról veszik a rájuk váró feladatot és sajnos még sem sikerül végigjárniuk a 20 csodálatosan szép környezetben levő csúcsot. Van egy 11-szeres normál-túra teljesítőnk s Lovász Józsi bátyánk ezenkívül háromszor járta be teljesítménytúrán a csúcsokat és még néhányszor "csak úgy" - mert ott voltak. Neki, tiszteletünk jeléül most küldjük el a 11 teljesítést a nevét is feltüntetően igazoló külön számára készített kitűzőt. 10-szeres teljesítő az ugyancsak egri Franczia Pista barátunk, s most küldtük el Papp László igazgató úrnak a 10. Normál teljesítéshez igazolólapunkat. Rendkívül tiszteletre méltóak azok a tanárok, tanárnők, akik Budapestről, Tisza-újvárosból, Székesfehérvárról... szinte évente elhoznak egy-egy újabb osztályt s szerettetik meg velük a természetet s ismertetik meg a fiatalokkal hazánknak ezt a szép táját.

Készen van már régóta a harmadik teljesítésre járó kitűző, s mivel már többen is közelítenek a már említett tizes számhoz, kész a 10. teljesítést elismerő jelvény is. Úgy döntöttünk azonban, mivel a teljesítménytúrákon elsősorban elég sokan vannak, akik az ország távolabbi tájairól jönnek el, a 10. bejáráshoz hozzászámítjuk a teljesítménytúrákat is, ehhez azonban azt kérjük az ezt igénylők a teljesítménytúráik igazolólapjait hozzák magukkal.

A Bükk 900-as csúcsai teljesítménytúráinak elismerése egyébként is "színesedett" az utóbbi években. A fehér alapszínű mellett van már rózsaszín, világoszöld, sárga és kék alapszínű kitűzőnk is. S ígérjük, mielőtt ezeket bárki teljes sorozatban begyűjtené, lesz újabb is. Külön kitűzőt készíttettünk az 1.000. teljesítőnek. Elhatároztuk, ha egyszerre többen küldik be lapjaikat, névsor szerint döntjük el, kit illet az 1.000. Szerencsénk volt: Lovász Józsi bátyánké volt aznap az egyetlen, ráadásul Neki ez volt a 10. Normál túrája is. A teljesítménytúrákon eddig 1045-en kísérelték meg bejárni a szintidő alatt az utat. Mivel ez az ország egyetlen olyan teljesítménytúrája, amelynél - senkit nem akarunk megbántani - de nemcsak baktatni kell a többi után, de csoportonként legalább egy-egy főnek jól kell tudni tájolni is, ez a túra felkészült, azt mondhatnánk túravezetői szintű tudást és felkészültséget követel. Sajnos azzal sem számolnak többen, hiába emlegetjük is az indulóknak: mészkő hegységben nincsenek a csúcsokon források. Ezt figyelmen kívül hagyva sokan szomjúsággal küzdenek. Így talán érthető, hogy 774 főnek sikerült csak az indulók közül teljesíteni a követelményeket. Még sem kell félni a túrától, hiszen ebben a 774 főben (74,6%) volt 9 éves kislány és volt 70 éven jóval túli férfi. Normál túrán 4 éves kislány és 84 éves nagymama az általunk ismert határok. (Reméljük ez még felfelé tágulni fog!) Szeretnénk bíztatni a Bükk barátait: készen van már a 2000. teljesítő kitűző.

- Gyetvay Iván -


Tisztelt Sporttársunk!

A Zöldpont Szerkesztősége immár 10 éve foglalkozik a hazai szabadidősport világával. Műsoraink mellett (Zöldpont: MTV1 kedd, 18.30, Zöldpont magazin: minden hónap utolsó vasárnapja, MTV2 déli órák, Zöldsportreggel: Petőfi rádió péntek 8.45) létrehoztuk egyedülálló szabadidősport adatbázisunkat, melyet iskolakezdés óta az ország összes középiskolájában elérhetnek a diákok a sulineten keresztül (w3.sulinet.hu/zp.nsf).

Adatbázisunk természetesen nem teljes, és ahhoz hogy minél szélesebb körű tájékoztatást nyújthassunk szükségünk van az Ön segítségére is. Kérjük, hogy a szakosztályaiknak, egyesületeiknek szóló hírlevélben adjon hírt a Zöldpont adatbázisáról, és elérhetőségeiről.

Címünk: 1072 Budapest, Akácfa u. 18.
Telefon: (1) 353-33-33 Fax: (1) 269-60-94, E-mail: zold.pont@mail.matav.hu

Cziráki PéterIDÉN IS LESZ TÁTRAI TÁBOR

Az EUROCAMP FICC közvetlen szomszédságában található kemping 70 férőhelyes tábora a Salgótarjáni Természetbarát Egyesület szervezésében immár több mint másfél évtizede fogadja a magyar turisták ezreit. A fapadozatra állított 2-3-4 személyes túrasátrakban szivacs- és afrikmatracok, plédek, hálózsákok (eü. Huzattal) biztosítják a turisták kényelmét.

A kempingben BÜFÉ, kultúrált önkiszolgáló étkezde, jól felszerelt szociális létesítmények, főzőhelyiségek találhatók. A táborban az egyesület két tagja segíti a vendégek programjának megszervezését. A tábort a Tátra és a magashegyek szerelmeseinek, természetbarátoknak, ifjúsági csoportoknak kifejezetten ajánljuk.

Turnusidő: 6éj/7nap (szombattól-péntekig), igény esetén a 7. éjszaka is lehetséges. Turnuskezdés: jún. 27., júl. 01., 08., 15., 22., 29. aug. 05., 12., 19., 26.
Elő- és utószezoni turnusok: jún. 24., aug. 19., 26.
Ellátás: önellátó, igény szerint félpanzió (reggeli, vacsora 5.700 Ft/fő/turnus)

RÉSZVÉTELI DÍJ: (Ft/fő/turnus)
4 személyes sátorban 2-3 személyes sátorban
Felnőtt 6-14 évig 6 évig Felnőtt 6-14 évig 6 évig
Főszezon 4.390 3.670 2.150 4.830 4.100 2.150
Elő-, utószezon 3.930 3.170 2.000 4.370 3.600 2.000
7. éjszaka 590 420 350

Az árak a közlekedés és a biztosítás költségét nem tartalmazzák!

Helyben fizetendő: parkírozási ktsg.: szgk. 50 sk/nap, autóbusz. 100 sk/nap

Jelentkezés: levélben vagy faxon a Gyöngyszem Utazási Irodában. (3100 Salgótarján, Március 15 út 12. ( /fax: (32)422-404 Megrendelést a beérkezés sorrendjében igazoljuk vissza.

Előleg: a részvételi díj 30%-a, mely összeget a visszaigazolást követően, az abban közölt számlaszámra kell teljesíteni. A megrendelés az előleg befizetésével válik véglegessé. Hátralék: a turnuskezdés előtt 30 nappal kell a teljes részvételi díjat átutalni az iroda számlájára. A teljes részvételi díjat követően küldi meg az iroda a részvételi jegyet (VOUCHER), útvonalvázlatot. Hasznos tudnivaló Szlovákiáról segédanyagot és egy túraprogram összeállítását a magas-tátrai túrák tervezéséhez.Dobogókő, Báró Eötvös Loránd menedékház - a Tájak, Korok, Múzeumok kiskönyvtár sorozat új tagjának bemutatását lásd Megjelent rovatunkban.


A Csoportok életéből

A bakonyi végeken

Ez év január 5-én kétnapos kirándulásra indultunk a Bakonyba. Autóbuszra ültünk, Ajkán át Magyarpolányig utaztunk. Autóbuszról leszállva felmentünk a kálváriára, majd gyalog indultunk Döbröntére. Jó volt az utunk, hó csak kevés helyen volt, az erdőbe érve viszont jeges, havas úton haladtunk. Délután érkeztünk Döbröntére, a turistaszállón elfoglaltuk szálláshelyünket. Este Győri Csaba társunk nagyon finom vacsorát készített.

Másnap felmentünk a várhoz, ahonnan tisztán láthattuk a Somlót. Megnéztük a lesikló pályát, ahol már csak az alsó részén egy kevés hó volt. Előkerültek az alkalmi szánkók, azaz a nylon zacskók, szatyrok. Jókat derültünk, gyereknek, felnőttnek egyaránt élményt jelentett a "szánkózás".

Innen Gannára mentünk, megnéztük a híres körtemplomot, majd Bakony-pölöskére gyalogoltunk és autóbusszal tértünk haza Tapolcára.

Túravezetőnk Hartmann Aladárné volt.
Sárközi Árpádné
TapolcaQuitt András puliszkás és pirítós emlékeit lásd Mesélő rovatunkban.


IFJÚSÁGI OLDAL

Túramozgalom a Millennium tiszteletére
ŐSEINK NYOMÁN...

"Őrizd meg mindazt, ami magyar és ne feledd el,
amely nemzetnek nincs múltja, jövője sem lehet!
"

(Szent István intelmei fiához)

A Természetjáró Fiatalok Szövetsége túra/vetélkedősorozatot hirdet a természetet kedvelő, történelmet szerető gyermekek, fiatalok, baráti társaságok számára. A túramozgalom célja a 2000. évhez kapcsolódó méltó megemlékezés a kereszténység felvételéről, az államalapításunkról és Szent István királyról.

A túramozgalom 2000. június 1-jétől 2001. szeptember 30-ig tart.

Jelentkezés: 2000. május 1- szeptember 30. (Cím:Természetjáró Fiatalok Szövetsége, Budapest, Pf. 483, telefon: 311-2467, fax: 353-1930)

Feladatok: túrák (tájegységenként), múzeumok (előre megadott feladatokkal), székesegyházak, kötelezően érintendő pontok (Árpád-kori templomok, várak, műemlékek) felkeresése.

Nevezési díj: egyéni résztvevőknek: 500 Ft (TFSZ tagoknak 300 Ft),

csoportoknak: 2000 Ft+100 Ft/fő, (TFSZ csoportoknak 1000 Ft+100 Ft/fő)

A csoportok tagjai is igényelhetnek igazolófüzetet (amely a felkeresendő pontok rövid leírását is tartalmazza) 300 Ft/db-ért. A nevezési díj fejében minden csoport, illetve egyéni résztvevő térítésmentesen igazolófüzetet, és valamely feltétel teljesítése esetén az azért járó kitűzőt, jelvényt vagy plakettet kap. A feladatokat teljesítők (egyéni résztvevők, illetve csoportok) elért pontjaik alapján kaphatnak különböző fokozatú jelvényeket, illetve emlékplaketteket:
I. fokozat:
2 túra 100
1 múzeum és 1 püspöki székhely 100
2 skanzen vagy arborétum megtekintése 50
érintőpontok - melyekből legalább 2 kiemelt érintőpont - felkeresése 250
összesen 500
II. fokozat:
5 túra 250
2 múzeum és 2 püspöki székhely 200
2 skanzen vagy arborétum megtekintése 50
érintőpontok - melyekből legalább 5 kiemelt- és/vagy határon túli 500
összesen 1000
III fokozat:
10 túra 500
5 múzeum és 5 püspöki székhely 500
10 skanzen vagy arborétum megtekintése 250
érintőpontok - melyekből legalább10 kiemelt- és/vagy határon túli érintőpont - felkeresése 750
Érintőpontok(középkori templomok, várak stb.), skanzenek, arborétumok: 25 pont
Kiemelt érintőpontok, püspöki székhelyek, múzeumok 50 pont
Határon túli érintőpontok 100 pont

Jelentkezési lap telefonon, faxon vagy levélben igényelheto név és cím megjelölésével.

Budapest, 2000. március 1.

Természetjáró Fiatalok SzövetségeKERÉKPÁROS TURISTA

TERÍTÉKEN A KERÉKPÁROZÁS AZ (OIB) ORSZÁGOS IDEGENFORGALMI BIZOTTSÁG ASZTALÁN

Az OIB legutóbbi (III.7-i) ülésén Kazatsay Zoltán a KHVM helyettes államtitkár adott tájékoztatást a kerékpáros közlekedés jelenlegi helyzetéről és a tervezett feladatokról. A Gazdasági Minisztérium szakértői és koordinációs szerepű, Lasztovicza Jenő elnök vezette, 21 fős testület tagjai, akik közül heten más tárcát képviselnek (államtitkári szinten), képet kaphattak a hazai és nemzetközi kerékpározási tendenciákról. Az előre kiosztott írásos, részletes tájékoztató anyag alapján ill. az ülésre külön meghívott, a kerékpáros civil szervezeteket képviselő KEF elnökének szóbeli kiegészítése után az OIB tagjai a turisztikai szempontok érvényesülését firtatták. Az ülésen több olyan, figyelemre méltó megállapítás és tény vált ismertté, amely minden bizonnyal segíteni fogja a tisztánlátást és a fejlődést a kerékpározás ügyében:

A közlekedési tárca a 80-as évek végétől rendszeresen foglalkozik a kerékpározás témájával. A KHVM által kidolgoztatott és a társ-tárcák által ismert u.n. "Kerék-páros Nemzeti Stratégia és Programterv"-ről, egy újabb egyeztetési kört követően, a kormány is tájékoztatást fog kapni. Ez a stratégia három alapcélt fogalmaz meg: a kerékpáros közlekedés megkönnyítését (elsősorban az infrastruktúra ill. a kerékpárút-hálózatok bővítése útján), a kerékpározás biztonságának fokozását (ebben a KRESZ-oktatásnak jut fontos szerep) és a kerékpározás-barát politika összehangolását (ez alatt az államigazgatási és a folyamatos pénzügyi koordinációt kell érteni). Itthon is elfogadást nyert az a felismerés, hogy legalább két fajta, mondjuk így: hivatásforgalmú és szabadidős biciklis "csoport" létezik, melyek jellegzetes viselkedésbéli eltéréseket és érdek-különbözőségeket mutatnak. Ezeket már a tervezésnél, majd a kiszolgáló rendszerek működtetésénél is figyelembe kell venni. Forgalomszámlálások bizonyítják, hogy hazánkban, az európai tendenciáknak is megfelelően, mindkét csoportban jelentős igényélénkülés tapasztalható.

A KHVM lépéseket tesz a hálózatfejlesztés és karbantartás felé és az önkormányzatok helyzetbe hozását segíti majd a következő terv megvalósításával: az országos kerékpárút törzshálózat lakott területen kívüli szakaszait a megyei Közútkezelő KHT-k gondjaira bízza, megfelelő anyagi háttér biztosításával. A kerékpáros turizmust több kiemelt fejlesztési program előkészítésével és koordinálásával segíti. Ilyenek pl. a Balaton körüli kerékpárút, az EuroVelo® programba illeszkedő Duna-, Bodrog- és Tiszamenti nemzetközi kerékpáros útvonalak, melyek tervezési munkái felgyorsultak, kivitelezésükre sem kell sokat várni.

A civil kerékpáros szervezetek is aktívan segítik a kerékpáros turizmus hazai térnyerését, részben összefogásuk és nemzetközi kapcsolataik, másrészt az állami szerepvállalókkal, az önkormányzatokkal, vállalkozókkal való együttműködésük révén.

- Bringa info -Művelési ág változtatására javasolt területek - az Úton az Európai Únió felé, természetvédelem cikksorozatunk következő cikkét lásd külön lapon.

A Vértes szélén - Gyenes Péter élményeit lásd külön lapon.

A Mágori-dombon - Dr. Gábriel András ismertetőjét Szeghalom környékéről lásd külön lapon.

Húsvét a Zemplénben - Szádeczky-Kardoss Géza ismertetőjének és élményeinek első részét lásd külön lapon.

Laborc - Ung - Latorca - Bodrog vízitúra - Dr. Egri Kiss Tibor beszámolóját lásd külön lapon.


VISSZATEKINTŐ

185 éve

1815. IV. 25-én Csorbán született Markusowszky Lajos dr.
Orvos, az MTA tagja, 1857-ben megalakítja az Orvosi hetilapot, amelynek 32 évig állt az élén. Az orvos-továbbképzés élharcosa. az MKE Budapesti Osztály választmányi tagja (1888 -). I. Antall József: ML (Élet és Tudomány (1965).

165 éve

1835. IV. 23-án felkán született és 105 éve, 1895. IV. 25-én ugyanott hunyt el Scherfel V Aurél gyógyszerész, flórakutató.
Az MKE választmányi tagja (1873-81 -), helyi képviselője (1884-92 -), a központi választmány tagja (1886-91 -), a Tátra Osztály választmányi tagja (1889).

90 éve

1910 IV. 29-én Asch-ban születet és 55 éve 1945. IV. 25-én hunyt el Lux Géza
Építészmérnök a Műegyetem adjunktusa, középkori építészet kutatója. Az MTE választmányi tagja (1936-8). Több turistakaluz és a Turisták lapja illusztrátora. Az MTSZ Műszaki Bizottságának tagja (1939-41).

80 éve

1920. IV. 10-én hunyt el Pécsett Balogh Károly
Jogász, táblai elnök. Az MTE Budapesti osztály vidéki választmányi tagja, Pécs (1904-10). A Mecsek Egyesület válsztmányi tagja (1897-99 -), alelnöke (- 1905 -), elnöke (1907-11 -). Az MTSZ társelnöke (1914 -19).

75 éve

1925. IV. Budapesten hunyt el Csik Imre
Alerdőfelügyelő, Földművelési Minisztérium főtisztviselője, a tátra-aljai erdők gondnoka, majd az Állami gyógyfürdők és nyaralótelepek ügyosztály vezetője. vadászati Védegylet alelnöke.. Az MKE központi választmány tagja (- 1908-13 -), az Építőbizottság tagja (1913 -). Az MTSZ társelnöke (1918-19), a munkabizottság és az Idegenforgalmi B izottság tagja (1917 -)

55 ÉVE

1945. IV. Günskircheni koncentárciós táborban pusztult el Magaziner Pál
Gyáros. A Gyopár TE ügyvezető alelnöke (1922). Az MKE Sí és hegymászó osztály alelnöke (1925), elnöke (- 1927-30), IB tagja (1931 -), alelnöke (1933 -). Encián TE választmányi tagja (- 1923 -). Az MTSZ titkára (1919-20), a tanács tagja (1936-39). A Vezetképző Bizottság tagja (1936 -).
M: A síelés nem boszorkányság, Börzsöny turistakalauz. Kövágó Ferenccel közösen a Glockner környékén forgatott hegymászó filmje barcelóniai keskenyfilm pályázaton első díjat nyert.


ISSN 1217-0194
Kiadja a Magyar Természetbarát Szövetség Felelős kiadó: Szabó Imre
Előfizetési ügyekben: Telefon: (1) 311-2467, (1) 332-7177 fax: (1) 353-1930 Postacím: 1396 Budapest, Pf.: 483.
Szerkesztette: Kalmár László Telefon: 302-7990 e-mail: mtszhir@c3.huTermészetjáró folyóiratok
A Magyar Természetbarát Szövetség honlapja
  Magyar Természetbarát Szövetség honlapja