Megjelent

MEGJELENT

Könyv- és térképismertető

 

Megjelent 1996-ban
Megjelent 1997-ben
Megjelent 1998-ban
Megjelent 1999-ben

Túravezetők általános ismeretei
TTT eseménynaptár
Kullancs
Turistautak propaganda térképeken
Dobogókő, Báró Eötvös Loránd menedékházTÚRAVEZETŐK ÁLTALÁNOS ISMERETEI

A tizenhárom évvel ezelőtt kiadott "zöld könyv" utódja. Az új könyv az eltelt időszak társadalmi, politikai változásait is figyelembe véve, a mai igényeknek megfelelő, korszerű ismeretanyagot tartalmaz 14 fejezetben. Ezek sorrendben a következők:

A túravezető nevelőmunkája, A közösségépítés lehetőségei (Dr. Tóth József), A természetjárás története (Kalmár László), A természetjárás szakágai (Kovalik András), Utazási és szervezési ismeretek (Almási János, Székely Zsolt), Felszerelés, ruházat (Székely Zsolt), Turista egészségtan (Egri Kiss Tibor), Turista földrajz-honismeret, Élővilág-természetvédelem (Németh Imre), Időjárási ismeretek, Csillagászati ismeretek (Barabárs György), Műemlékvédelem (Székely Zsolt, Dr. Szűcs Miklós), Amit a túravezetőnek még tudnia kell. (Bognár Mária, Kalmár László, Pálmai Vencel).

A 240 (A/5) oldalas könyvet számos szövegközi ábra és kép teszi változatossá. A régen várt kiadványt Pálmai Vencel szerkesztette és a "Wesselényi Miklós Nemzeti Ifjúsági- és Szabadidősport az Egészséges Életmódért Közalapítvány" (NISZKA) támogatásával készült.

Beszerezhető a Szövetség központjában.
Ára 750 Ft. természetbarát kedvezménnyel 600 Ft.

-KL-TTT Eseménynaptár

"Hazai teljesítmény túrák 2000" címmel ez évben is kiadta a Teljesítmény Túrázók Társasága az eseménynaptárt.

Az immár hagyományosnak mondható - jó áttekintést biztosító - szerkesztési megoldásokat követve a teljesítménytúrázók számára hasznos információkat tartalmaz, a valamivel több mint 150, A/5 oldalnyi könyv.

Kapható az MTSZ központjában. Ára: 600 Ft.


KULLANCS

Med. vet. Dr. Kapiller Zoltán kitartó kutató munkát és évekig tartó tanulmányokat folytatott, hogy a Kullancsok titkait a nagyközönség elé tárja.

A szerző részletekig menő, gondos odafigyeléssel veszi "nagyítója" alá a számunkra szinte ismeretlen Kullancsok családját olyannyira, hogy a kullancsfajok alaktana, továbbá testfelépítésük és biológiájuk feltárul előttünk. Mindezt a régmúlt tudománytörténeti és szakirodalmi, valamint fényképekkel is bemutatva a saját felfedezései alapján teszi a szerző azzal, hogy a kullancsoknak az élő- és a fizikai világgal meglévő függőségeit is lényegretörően ismerteti.

Ez az érdekfeszítő könyv bemutatja, hogy a kullancsok a szúrásuk során milyen kórokozókat juttathatnak a kutyákba, macskákba, (és az emberekbe).

Továbbá leírja ezen kórokozók előidézte betegségek tüneteit is. A szerző legfontosabb célja, hogy felhívja a figyelmünket a kullancsok elleni szakszerű védekezésre, a bőrbe fúródott kullancs veszélymentes, új eltávolítási módjára és a kullancsszúrással terjedő kórokozó okozta új betegségben szenvedők gyógykezelésére.

Beszerezhető: Panda Állatklinika 1029 Bp. Csatlós u. 68.


Turistautak propaganda térképeken

Az elmúlt időszakban több idegenforgalmi térkép került a kezembe.

Örömömre már nemcsak Csongrád megyében lehet olyanhoz hozzájutni, amelyen jelzett túraútvonalak is vannak.

A legutóbb Szabolcs-Szatmár-Bereg megye térképén az Alföldi Kék-túra megyei szakaszát, Fejér megye hasonló térképén az Országos Kék-túra útvonalát, a Kecskemét város térkép hátoldalán lévő Kiskunsági Nemzeti Park térképen a Ladánybene-Ópusztaszer közötti piros sáv és a két leágazó (a Petőfi szállásra bekötő és a pusztaszeri Hétvezér emlékműtől az Árpádszállás vasúti megállóhelyig vezető) piros kereszt jelzés útvonalait fedeztem fel.

Jó volna, ha más területekről is születnének hasonló megoldások.

-KL-


A Tájak Korok Múzeumok kiskönyvtár sorozat 590 számú darabja:

DOBOGÓKŐ
Báró Eötvös Loránd menedékház

címmel. A 24 oldalas kiadvány - a sorozat hagyományos keretei között - bőséges színes képanyag kíséretében bemutatja a tájat, a látnivalókat, a házak történetét, a Turista Múzeumot és az MTE néhány volt vezető személyiségét.

A könyvecskét Peták István szerkesztette.

Kapható a TKM könyvtár terjesztőinél és Dobogókőn
 Természetjáró folyóiratok
A Magyar Természetbarát Szövetség honlapja
>A Magyar Természetbarát Szövetség honlapja