Megjelent

MEGJELENT

1998-ban

Megjelent 1996-ban
Megjelent 1997-ben
Márévár és környéke
Új vizitúra térképek
Cserháti várak, kastélyok, kúriák
Erdők, hegyek sportjai
Göcsejtől Mohácsig
Világörökségünk
Kalandozások és felfedezések a természetben
Környezetismereti táborok, túrák, terepmunkák
A bihari Pádis karsztvidéke térképe
Fedezd fel a természetet!
Püspökszentlászló, az arborétum és a Zengő
Képek a Kárpátokból
Madarak és fák a költészetben
Két hézagpótló utikalauz
Erdőpedagógia
A Káli-medence részletes utikalauz

A Mecsek Híradóból:

Az Őrség és a Vendvidék
Magyarország védett növényei

A Csongrád megyei honlapról:

A barlangjárás alapjai
Aggtelek és vidéke turistakalauza
Az E7 vándorút magyarországi szakasza
Erdély hegyei 1-2
Erdély hegyei 3.
Az Ormánság turistatérképe
Kisalföldi, csallóközi kerékpártúrák
Vendég Váró "Barangolások Csongrád megyében"

A Yeti Hegymászó Club honlapjáról:

Fél lábbal a csúcson
Csúcskönyv (hegymászó folyóirat)Márévár és környékeA Mecsek Híradó-ban olvastuk, hogy a Magyaregregyi Baráti Kör "MÁRÉVÁR ÉS KÖRNYÉKE" címen kiadott egy kismonográfiát. A közel 300 oldalas, B/4 méretű, sok fekete-fehér és színes képpel ilusztrált könyvet Füzes Miklós szerkesztette. A könyv a Mecseket járó és szerető embereknek és a helytörténet iránt érdeklődőknek egyaránt érdekes olvasmány.

Beszerezhető a Magyaregregyi Önkormányzatnál.

Ára: 600 Ft.ÚJ VÍZITÚRA TÉRKÉPEK

Elkészült a LABORCA - LATORCA - BODROG 1:75.000, a HERNÁD 1:50.000 és a SAJÓ vízitúra térkép a NYÍRKARTA BT kiadásában.

A közeljövőben kapható lesz a Tisza térképhez hasonló áron.

Dr. Egri Kiss Tibor


Cserháti várak, kastélyok, kúriák igazolófüzetCSERHÁTI VÁRAK, KASTÉLYOK, KÚRIÁK JELVÉNYSZERTŐ TÚRAMOZGALOM IGAZOLÓFÜZETE

Az A/4 méretű, tíz oldalas füzetből nyolc oldal tulajdonképpen ismertető. Harmincnégy építményről tudhatunk meg hol többet, hol kevesebbet.

Ebből a kinálatból kell tizennyolcat felkeresni ahhoz, hogy a kitűzőt kiérdemeljük. Két oldal (vagyi egy betétlap) szolgál a túramozgalom feltételeinek ismertetésére, a különféle adatok feltüntetésére és az igazolást szolgáló pecsétek begyűjtésére.

Az igazoló füzet beszerezhető a túramozgalmat szervező egysületnél, a Cserhát Baráti TársaságnálAz MTSZ elnöksége felkérte a TFSZ elnökségét, azaz a Szövetség Ifjúsági Bizottságát, hogy vizsgálja meg az ifjúsági korosztálynak szóló természetjáró szakirodalom helyzetét. Az előterjesztés megállapította, hogy helyzet van, de szakirodalom nincs. Ezért az előterjesztő TFSZ-IB vállalta, hogy a meglévő szakirodalmat értékeli, elsősorban aszerint, hogy az mennyire használható a gyermek- és ifjúsági korosztály oktatásában, képzésében. Ezt az alábbi szövegben "alapfokú" jelzővel jelezzük.

ERDŐK, HEGYEK SPORTJAI

(Szerkesztő: Dosek Ágoston)

A Magyar Testnevelési Egyetem Tankönyve

Neves, 24 fős szerzőgárda garantálja a mű jó színvonalát. Ez tagadhatatlan. Sajnos az is, hogy a homogenitás már nem erőssége a könyvnek. Ez elsősorban a didaktikai, módszertani elemekre vonatkozik, de igaz az anyag terjedelmi és mélységi viszonyaira is. Elég nagy hiba ez egy tankönyvnél, bár a többnyire könnyed, olvasmányos, és mégis szakszerű stílus sokat segít a fenti nehézségeken. Miután korszerű szemléletű- és tartalmú könyv, minden természetbarát oktatónak és vezetőnek merem javasolni.

Természetesen eddigi, és ezutáni észrevételeim is természetbarát szemszögből történnek. Így máris ki kell emelnem, hogy a könyv nem említi (sportként) a természetjárást: a teljesítménytúrákat, a természetjáró versenyeket, a teljesítménytúrákat sem. Ebből is következik, hogy az a szerkesztési koncepció, mely az autó- és motorsportot, az országúti kerékpározást, a műfalmászást, az öttusát és a repülősportokat tárgyalja, mint erdők, hegyek sportját, de nem említi a gyalogos túrázást, a hegymászást (csak a sziklamászást), az evezést, a sítúrázást és sífutást, az természetjáró logikával elfogadhatatlan.

Ennek ellenére, el kell ismerni, hogy az első rész, a "Sportágak bemutatása" jól sikerült. A szakági alapok megismertetésére mi is tudjuk használni e modern szemléletű, élvezetes stílusú részeket az alapfokú képzésben.

A második nagy rész, mely az "Erdőkkel, hegyekkel kapcsolatos hasznos ismeretek"-et tárgyalja, érezhetően nem koherens.( Nagyon részletes és igen elnagyolt fejezetek váltakoznak. A fő súly - a szerkesztő személyéből adódóan - a tájékozódáson van.) Számunkra mégis ez a leghasznosabb fejezet. Ezért ezt részletesen kell áttekintenünk.


Göcsejtől Mohácsig

GÖCSEJTŐL MOHÁCSIG

A sorozat utolsó kötete. Még az a szerencse, hogy nem késett további éveket, mert akkor megfizethetetlen lenne. Az évtizede napvilágot látott első kötet (Kis-kunságtól a Sárrétig) - írd és mondd 79 Ft-ba került. Igaz ez még az "átkosban" volt. A terjedelmében kevesebb mai ára 1350 Ft és állítólag ezt a Központi Környezetvédelmi Alap már támogatta... Így nehezen érhető el a szerkesztő azon szándéka, amelyről az útószóban ír: "Ennek a könyvsorozatnak egyetlen célja volt: a lakosság minél nagyobb részének megnyerése a természet megvédésére".

- KL -VILÁGÖRÖKSÉGÜNK


Nagyszerű ajándék lehet minden turistának az Officina Nova kiadásában megjelent színes album, "AZ EMBERISÉG KINCSEI: VILÁGÖRÖKSÉGÜNK".
A világörökség számunkra azért is időszerű téma, hiszen a budai Vár és Hollókő után Pannonhalma és az Aggteleki-karszt is felkerült a jegyzékre. Ezzel kapcsolatban érdemes emlékeztetni arra, hogy 1972-ben 136 ország csatlakozott ahhoz az egyezményhez, amely a világon lévő különösen értékes természeti és kulturális objektumok számba vételét és fokozott védelmét célozza. Jelenleg már több mint 400 tételből áll ez a jegyzék. Az album földrészenként és országonként mutatja be ezeket az egyedülálló látnivalókat, amelyeket megismerni minden turista álma... A távoli világcsodák mellett arra is rádöbbenhetünk, hogy itt a "szomszédban", a vén Európában is több mint 150 olyan érték van, amelyeket érdemes majdani túracélként is számontartani. Addig pedig legalább gondolatban utazzunk el, és ismerkedjünk meg velük e könyv segítségével.

- T.J. -


"Azoknak ajánlom ezt a könyvet, akik arról álmodoznak, hogy a szabadidő vagy a vakáció egy izgalmas, tennivalókban gazdag, nagy közös kaland legyen, amelyben a család minden tagjának öröme telik."
(Claude Lux)

KALANDOZÁSOK ÉS FELFEDEZÉSEK A TERMÉSZETBEN


(Claude Lux)

A könyvre úgy bukkantam, hogy egy cserkészújság ajánlotta azzal, hogy ebben minden benne van, amit egy cserkésznek tudnia kell. A fenti állítás a gyönyörű kiadványra biztos nem igaz, de érdemes mégis megszerezni könyvespolcunk és főleg tudásunk számára. A Magyar Könyvklub kiadványa közel kétezer forintos áron csodálatos esztétikai és tartalmas ismeretbeli élményt ígér. És azt be is váltja. Ez a francia szerző és a magyar fordító, Takács Márta érdeme. Sajnos ma már az a feltűnő, ha az átültető nem követ el súlyos hibát. Ettől e könyv mentes. A tartalom a címet nem igazán fedi le, legalábbis természetjáró szemmel, de lehetővé teszi a kaland feltételeinek megteremtését, és felkelti a megfigyelés iránti igényt. A könyv szerkezete jól tagolt, így tartalma is áttekinthető.

Az első nagy fejezet az "Építés és barkácsolás" címet viseli. Talán ez a legeredetibb, legsikeresebb rész. Egyszerű, ám mégis hasznos gyakorlati ismereteket nyújt a laikusok számára is. Ezek kirándulás, táborozás során jól hasznosíthatók, elsősorban táborépítéskor. Itt a legfeltűnőbb az ábrák kiváló, gyakorlatias illusztráló jellege. Sajnos pont ebben a "természetátalakító" részben a leggyengébb a környezetvédelmi szemlélet. A gazdag fejezet többek között kunyhó és menedékhely építést és annak berendezését, vízi játékok készítését, napóra állítást, fafaragást, bőrmunkákat, hangszerkészítést ..... mutat be.

A második fejezet az "Éljük együtt a természettel" cím alatt a tájékozódás és térképismeret, a meteorológia, a világítás, a horgászat, a tábori főzés és a jelbeszéd titkaiba avat be szakszerű módon. A tudnivalók egy része játékos, míg másik része tartalmas, jól tanulható (tájékozódás, meteorológia, főzőcske). Utóbbi részek az alapfokú képzésben jól használhatók, bár a térképjelek magyar megfeleltetését meg kell tenni.

Az "Ismerd meg az élővilágot!" fejezetben csalódni kell. Már a rövid, de ügyes ökológiai részben is van szakmai hiba: a növények között ott vannak a gombák, melyek a szöveg szerint a Nap energiájának felhasználásával termelnek szerves tápanyagot. Nem szerencsés az idegen, hazánkban elő nem forduló fajok szerepeltetése: kaktusz, zergeboglár, petymeg stb. Hiba az állatfajok helyenként antropomorf jellemzése: a róka "ravasz", a csuka "nem fél senkitől" stb. A hitelességet rontja néhány szakmai tévedés, áltudományos információ: "Mindig moss kezet, ha mérges gombát érintettél!". Ugye, a gombákban nincsen kontakt méreg. Vagy: "Magyarországon a kertipele még nem került elő." Már vagy húsz éve! A fajok bemutatása során a védettség megemlítése nem következetes, csak alig néhány helyen jelzik, holott a felsorolt fajok döntő része védettséget élvez.

A negyedik fejezet a "Szerszámok és technikák" bemutatásával foglalkozik nonprofit módon, mégis közérthetően. A kiadvány kézikönyvszerű használatát segíti a függelék sokféle, hasznos segédlete. Innen csak a szómagyarázat két oldala tűnik ki gyengeségével. A fentiek alapján a II. és III. fejezet alapképzésen, míg az I. és IV. fejezet továbbképzésen, önképzésen lehet hasznos társunk. A gyönyörű kiállítás és közérthetőség ideális ajándékká minősíti a könyvet a gyermek- és ifjúsági korosztály számára. A szerzővel együtt vallom, hogy "Nem kell a világ végére menni, hogy ... az álmok megvalósuljanak, hiszen a titkokat rejtő, természet itt van egy lépésnyire tőlünk. És tárt karokkal vár minden felfedezőt, aki titkaira kíváncsi." S ebben segít e könyv.

- Németh Imre -


Mester Zsolt:

KÖRNYEZETISMERETI TÁBOROK, TÚRÁK, TEREPMUNKÁK

(Segédlet táborvezetők számára)

A kiadvány értéke, hogy tartalma tényleg a címről szól, s mindezt a megtapasztalt tanulságok segítségével teszi. Tehát igen gyakorlatias. Igazi kis "mester"-munka a környezeti nevelés, a természet megfigyelése és megértése szolgálatában. A szerény külső gazdag tartalmat rejt, ám ennek ellenére csak alapfokú ismereteket Tartalmaz egy-két középszintű részlet kivételével. A tartalom valóban lefedi a címet, legfeljebb az arányok nem ideálisak számunkra, ám minden részből tudunk tanulni. Mester Zsolt az első 15 oldalon (a természetbarátoknak) evidenciákat sorol, de azokat jól rendszerezi, és ügyesen, röviden foglalja össze. Itt nekünk a "Távcső" és a "Természetfotó" című hasznos fejezete nyújt többletet. Nagyon praktikus a "Nomád táborozás" rész: az természetjárók által szemérmesen agyonhallgatott táborozási formát (és tartalmat) segíti hasznosan a másfél oldal. Az "Alapvető táborprogramok" módszertani rész szerencsés, rövid összegzése egy tábor formai-tartalmi kellékeinek.
Számunkra az igazi értéket a "Szaktábori, szakköri, erdei iskolai programok" jelenthetik a jövőben. A gyermek és ifjúsági korosztály által elvégezhető, tanulságos terepi gyakorlatokat ismertet, melyek fontos eszközei lehetnek a környezettudatos nevelésnek. Ezek felölelik a növénytan, éghajlattan, talajtan, madártan és vízvizsgálat témaköreinek alapvető terepi gyakorlatait. Közülük a természetjárók leginkább a botanikai részt tudják használni.
Az "Ajánlott irodalom"-ban felsorolt könyvek döntő része az élővilág ismeretét segítheti. A "Függelék és címjegyzék" rész első fele a könyv talán legkevésbé szerencsés része, míg a második egy igen hasznos összeállítás.
A mű a szerző szándéka szerint azoknak segít, "akik még nem szereztek nagy tapasztalatokat a természetjárásban, táborozásban, táboroztatásban... egyes szakmai részletek másoknak is hasznosak lehetnek." S ez igaz is. Vagyis a kiadványt kezdőknek ajánljuk elsősorban, de Nekik meleg szívvel. Ám tudnunk kell, hogy a túravezetői ismereteknek csak tört részét tartalmazza e hasznos könyvecske.

- Németh Imre -


Görgényi-havasok Görgényi-havasok A Pallas-Akadémia új útikalauz sorozatot indított. ERDÉLY HEGYEI elnevezéssel. Csíkszeredán megjelent az első kötet GÖRGÉNYI HAVASOK címmmel. A korábbi "Mi hegyeink" (Muntii Nostri) kiadványokhoz hasonló formátumban, 1:11.000 méretarányú színes térképpel kiegészitve készült. Ára Magyarországon 1200 Ft. (Irreális ár! A kiadó talán azt kívánja igazolni vele, hogy ilyen könyvekre nincs kereslet?) Egyébként kapható a térképboltokban. Erdélyben 600 Ft-nak megfelelő lei körül van az ára.Pádis A "Szent Anna-tó és környéke" után újabb, régen várt térképet adott ki a DIMAP Bt. és a kolozsvári ERFATUR Kft.

Az 1:30 000 méretarányú, szép kiállítású, kellemes összhatású térkép magyar feliratokkal, az útjelzések színének és formájának feltüntetésével készült.

A szintvonalak távolsága 50 m. 1 km-es négyzetháló segíti a távolság-érzékelést.

Az egyes különleges látnivalók (Csodavár, Szamosbazár, Galbena kitörés) külön kinagyítva is megtalálhatók.

Talán, ha a címlapot a bal felső sarokba helyezték volna, ahol kevésbé értékes területeket fedett volna le, akkor a Szegyesdi-völgy nagy része is látható lenne.

Kapható az MTSz-ben. Ára 350 Ft


Fedezd fel a természetetFEDEZD FEL TERMÉSZETET

"Ez a nagyszerű zsebkönyv nélkülözhetetlen útitárs a kirándulásokon, táborokban, segít felfedezni a természet apró csodáit, segít a tájékozódásban, a tábori életben."

A fenti - könyvből vett- ajánlás enyhén szólva túlzó. A kis kiadvány színvonalban jóval alatta marad az "átkos" időszak úttörő zsebkönyveinek. A szándék dicséretes, az eredmény nem. Csak három erőssége van: a fiataloknak szóló, egyszerű nyelvezet, a sok magyarázó ábra és a környezetbarát papír. A többi felejthető. Illetve, az igénytelenség nem. Az Alexandra Kiadó terméke német fordítás alapján készült. Rosszul. S maga a forrás is gyenge lehetett, ha ilyen igénytelenül ír gyermekeknek, fiataloknak. A tartalom - teljesen esetlegesen - a következő témakörökből merít: növények, állatok, megfigyelések, táborozás, tájékozódás.

Lássuk a témákat!

A "Növénypréselés" oldalainál nem említik, hogy a védett növények miatt ez ma már nem korszerű megfigyelési és gyűjtési mód. A "levél-alakzatok" rész a levél száráról beszél, pedig annak nyele van. De az igazán nagy hibák ezután jönnek: a mezei virágok levele tojásdad, a makk levél tenyeresen karéjos, stb.! A "Fény és árnyék" kísérletnél hiányzik a magyarázat. Akkor mit ér az egész? A "Párolgás" (2l.) oldalon egyaránt szerepel makk- és tölgyfa, fenyő és erdei fenyő! A "Mekkorára nőnek a fák?" táblázata 6 méteres bükk-"óriásokról" ír. Ugye ez csak tréfa?

A lisztkukac, mint talajlakó a nem szakembereket is meglepte a "Hasznos vagy káros ?" fejezetben. Ráadásul ez a cím igencsak szakszerűtlen, antropomorf, a természet ezt a kategóriát nem ismeri, a természetbarát pedig nem használja.

Legalább ekkora hiba kijelenteni, hogy a hernyók szeretik a csalánt. A lepkék lárvái általában monofágok, vagyis csak egy növényfaj egyedeit fogyasztják. (Lásd: kutyatejszender, káposztalepke, stb.)

A "Levélnehezék" oldal végre említi, hogy vannak védett rovarok is. A 80. oldal "tüskés hala" a tüskés pikó védett, így ajánlott befogása tilos! A "Nyomgyűjtés" rész csak a módszer felét ismertei, melynek eredményeként természetellenesen, pozitív, domború nyomot kapunk.

A tengerparti dűnéket taglaló 96-97. oldal tartalma hazánkban nem igazán praktikus.
Jól megrajzolt a "Megfelelő csomók" három oldala, de felhasználhatóságuk ismertetése nem megfelelő, hiányos, így veszélyes.

Talán a táborhelyekről és a tájékozódásról szóló oldalak már hozzák a megkívánt minőséget.

Összegezve - bár a Kiadó ezt ajánlja - ne ez a könyvecske legyen, amit elsőül a hátizsákunkba teszünk. Esetleg ki is maradhat.

- Németh Imre -Püspökszentlászló az Arborétum és a Zengő Baronek Jenő legújabb könyve:

Püspökszentlászló, az arborétum és a Zengő

A szerzőtől megszokott gondos munka, számos helytörténeti érdekességgel, kislexikonnal és sok fekete-fehér és szines képpel, az arborétum térképével újabb hézagpótló kis könyv. Az A/5 formátumú 60 oldalalas kiadvány korlátozott számban a Baranya Megyei Természetbarát Szövetségnél szerezhető be.Képek a Kárpátokból

Képek a Kárpátokból

32 szebbnél-szebb színes fényképet tartalmazó képeslap méretű zsebalbum bemutatja a Kárpátok tájait és élővilágát.

Ajánljuk mindazoknak akik már járták a Kárpátok hegyvidékét, és azoknak is akik csak most készülnek bejárni.Tollas, lombos bűvöletMadarak és fák a költészetben

Nem képzési könyv, nem turistakalauz, és mégis azt ajánlom: minden természetbarát szerezze be könyvespolca és szíve számára!

Végre egy könyvm amit csak dícsérni lehet! Tényleg arról szól, amit sugall. Esztétikus, gyönyörű és mégis olcsó. S a tartalma ?

Elég a szerzőket megnézni: Arany Jánostól Váci Mihályig és Áprily Lajostól Zelk Zoltánig tart a nemes, rangos sor. Nagyon jó és kellemes dolog a bennünk túrák alatt felbukkanó érzéseket megfogalmazva látni. Illusztrációul álljon itt egy Fekete István részlet:

"Fürödtél-e már csendben és fényben,
este, ha lobban a néma tűz,
s a nádas felett átszáll az álom,
s rád sóhajt, lágyan a puha fűz ?...

Álmod, ha őrzi millió nádszál
és takarja feletted az eget,
neked adja a csillagos békét
s megcsókolja a szívedet."

A másik garancia az ismert környezeti nevelő Nádai Magda, aki válogatta és rendezte a gyönyörű anyagot. Ő írt hozzájuk érdekes, tanulságos magyarázatokat, amelyek segítenek alaposabban megérteni és mélyebben megérezni a költők és a természet nyújtotta szépségeket.

"Ez a könyvecske csupán Ábécé hozzá..." vallja Nádai. Én bátran hozzáteszem: arany Ábécé.

Németh ImreA Cserehát turistakalauzaKÉT HÉZAGPÓTLÓ ÚTIKALAUZ

Két, kétszeresen is új turista-kalauzzal lepte meg az idei ősz a természetjárás és a honismeret iránt érdeklődőket.

Nemcsak abban új a két kalauz, hogy egy-egy tájról friss feldolgozást nyújtanak, hanem abban is, hogy mind a kettő úttörő munka. Eddig sem az Őrségről, sem a Cserehátról nem jelent meg még ilyen jellegű kiadvány.

Mind a két szerzőgárdának őszinte örömmel gratulálunk.

A kalauzok könyvárusi forgalomban kaphatók, illetve beszerezhetők a Szövetség központjában ára 840 Ft.

A Szövetségnél természetbarát kedvezménnyel 750 Ft.ERDŐPEDAGÓGIA

(Szerk.: Kovátsné Németh Mária)

"A kötet változatos tematikája reményeink szerint hozzájárul az erdőt ismerő, a túrát kedvelő, a népszokásokat gyűjtő, az iskolakertet építő, az egészségmegőzésre törekvő, a kiváncsi-érdeklődő kollégák, tanítójelöltek gyakorlati munkájának tervezéséhez." (a könyv szerkesztője.)

A könyv előszavából idézett szándék megvalósult, sőt nekünk természetbarátoknak is sok új gondolatot és ismeretet tartogat az "Erdőpedagógia ".

A "Környezeti nevelés-életmód" című első rész első fele az, ami újszerűen nekünk és rólunk is szól. Tudományosan és mégis közérthetően a természetbarát értékrend tiszta és korszerű megfogalmazását adja az életmód és a nevelés kapcsán. Arra az elvre alapoz, hogy az embernek harmóniában kell lennie önmagával, embertársaival és a természettel. Ezután hosszabb történelmi áttekintés következik a pedagógia ez irányú történéseiről. Végezetül a könyvet kiadó győri Apáczai Csere János Tanítóképző Főiskola "Erdőpedagógia" programjának vázolása következik, melynek szellemiségét és egyes elemeit a természetbarátok is hasznosíthatják.

A most következő "Természet" című témakör az igazi kincs.

Ennek első része a magyar erdőgazdálkodásról szól szakszerűen. A általános jellemzéstől jut el a nevelési program megvalósítási helyszínéig, a Ravaszdi Erdészet bemutatásáig. Eközben bemutatja Magyarország fontosabb erdőtársulásait. Jól használhatóan írja le túráink gyakoribb erdőtársulásainak legjellemzőbb növényfajait, a tájegység állatait.

A témakör második része igazából hiánypótló turistaföldrajzi leírás a Pannonhalmi-dombság térségéről.

"A természet megismertetése és megszerettetése" részt dr. Csóka Géza sporttárs írta ügyesen, hasznosan. Ez a rész az alapvető turistaismereteket mutatja be a tájékozódástól a játékokig. Így a tárgyi tudás és a motiváció megfelel a korosztályi igényeknek. Sok jó ötletet meríthetünk innen túráinkhoz, táborainkhoz.

A témakör utolsó része a népi természetismeret gazdag tárháza.

A harmadik témakör talán - a belső arányok alapján- aránytalanul nagyra sikerült. Címe: "Egészség".

A záró egység a bajorországi környezeti nevelést mutatja be.

A kiadvány elsősorban szemléleténél fogva elsőrangú. Ám tartalma is korszerűen tárja fel a nevelés-természet-egészség hármas összefüggését.

Ennyi dicséret után engedjenek meg egy kritikai észrevételt. Az "erdőpedagógia" tantárgy vagy nevelési terület még jó egynéhány szakterület (testkultúra, művészet, esztétika, filozófia-világnézet, ökológia, stb.) értékrendjét, ismeretanyagát felvállalhatta volna a minél komplexebb oktatási-nevelési hatás elérése végett.

Elsősorban felnőtteknek, túravezetőknek javasolható a könyv, mert a "XX. század végén "... különös aktualitása van annak, hogy "a tanulás során megszerzett ismeretekkel, mit kezd az ember, mire használja a tudást: jóra vagy rosszra, ön- és természetpusztításra, vagy az egyén és a természet harmóniájának kiteljesítésére."

A könyv ez utóbbira ad egy lehetséges választ.

Tanuljunk belőle!

Németh Imre


A Káli-medence részletes utikalauz

Gyalogos és kerékpározó természetjáróknak, terepi gyakorlatokhoz régóta várt, részletes, hasznos információkat, túraútvonalakat ismertető 52 oldalas, térképvázlatokkal, színes fotókkal ellátott útikalauzt jelentetett meg a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága Dr. Sonnevend Imre tollából. Füzetszerű formája kedvező méret hátizsákosoknak is. A szerző a Káli-medence természeti, történeti, építészeti értékeit 79 tételben sorolja fel. A címlapról kihajtható térképes oldalon bőséges jelkulcs, számozott ikonszerű jelzések, számozott túraútvonalak és kerékpárutak segítik a tájékozódást. A könyv leíró részében azonos számozással megtalálhatók az építészeti értékek, geológiai értékek, természeti értékek, kilátópontok, temetők többé-kevésbé részletes leírásai. Tartalmaz még: általános ismertetőt a Balaton-fel-vidéki Nemzeti Parkról, a Káli-medencéről. Ismerteti a szokványostól eltérő túraútvonalak jelzéseit. A gyalogtúrák szellemes és ötletes elnevezésükkel figyelemfelkeltőek, kedvcsinálóak.

Körtúrában vezeti a 27 km hosszú 3~4 napra (?) ajánlott 1. Kál Harka körportya gyalogtúrát, amely a szerző szerint teljes keresztmetszetet nyújt a szelíd pannon tájból. Sorszámozott oklevelet és jelvényt ígér a teljesítőknek...

Alföldről indít, népi építészeti emlékek kőzött invitál a nemzeti park majorjába, ahol régi magyar háziállatokat is tenyésztenek. A falu határában Európában egyedülálló geológiai értékűnek determinálni a kőtengert - túlzó, megállapítását talán megbocsáthatjuk, a tájképi látvány, s az érdekes formák szerezte élmény kárpótolja földtani várakozásunkat. (Az egyedülálló jelző szinte kizárólag geológiai értékeket illet meg ezen a tájon... Vajon miért nem kérdezik meg a területen dolgozó geológusokat, hogy valóban mit tart ma a kutatatás egyedülállónak, olykor világhírűnek?)

Amennyire gazdag, színes útikalauzunk minden természeti érték leírásában, sajnos olyan szegény a földtani értékeket illetően. Nem is tartja természeti értéknek, hiszen megkülönbözteti "geológiai"-ként. De portyázzunk tovább! 2. sz. Klastrom-túrán a szépen rendezett, bozóttalanított, salföldi pálos kolostorromhoz juthatunk el. Nemrégiben, szeptember elején a Népszabadság igaztalan cikket írt gazos kolostorromokról, mintegy példaként hozta fel a salföldit... Valahogy ellenőrizetlenek ezek az állítások... Szeptember 17-én a kolostorrom tiszta aljú, gyönyörű tölgyligetben várta minden vendégét. A 3. sz. Csarab túra szintén salföldről indul a csodálatos nevű Kütyü-dombi csaraboson át tart Kékkút-Kővágóörs felé. Sajnos nyomdahiba csúszott a kütyüi kőzettanba, kavicsos koglomerált sziklák helyett konglomerátumot írnék. Ez a hely a Balaton-felvidéki Homokkő Formáció konglomerátum kifejlődésének egyik legszebb feltárása. A 4. sz. út körtúra: Medence-alji. Kővágóörs, Keleti kőhát, Dani-kút, Tódi-kút, Köveskál, Kornyi-tó, Kövágóörs. A tó partján kis szerencsével a természetvédelem címerállatát a nemeskócsagot is megfigyelhetjük utunk során. Mindjárt feledni tudjuk az elkeserítő szoborkonstrukciót, ha a tájban gyönyörködünk. Vörös köves hegyek túrája névvel az 5.sz. a Cserszömörce a 6. útvonal leírás. A Rizling túra: Kövekálról indul körbe, Dobogó-völgy, Balatonhenye, Öreg-hegy, Vakapui-árok, Nagy-Cserekút és - az 1993-ban év fája Európában - egy ritka, régi gyümölcsfa, a berkenyefa után visszaérkezünk. 8. ösvényünk az Erdei csend túrája: Kapolcs, Kálomisz-tó, Almád, Apátság romja, Boncsos-tető, Monostotapáti, Füzes-tó, Szentbékálla. 9. Sátorma kőtenger túra nevével is jelzi kőtengerbe, vezet. Mindszetkállán keresztül - Szentbékállára. (Ahol a szerző figyelmét elkerülte a faluszéli szabadtéri színpad földtani vonatkozásai. Kőzetzárványos tufitfeltárás ad hírt néhány millió éves tűzhányóműködésről, s a magmaolvadék anyagáról! Jelentős földtani természeti érték!). Hangulatos a 10. sz. Csobánci végvári túra, Mindszent-kálláról kalauzol a "végekre". megtartva az Országos Kéktúra jelzés prioritását, s ennek örülni kell! 11. sz. a Káli romok körtúrája, Köveskálról és vissza a tötös-káli, és a kerekikáli romokat látogatja meg.

Ezután három kerékpártúrát, utat ismertet: Révfülöp, Diszel, Mindszentkálla, Kornyi-tó, Kővágóörs, Köveskál, hegyestű, Balatonhenye, Kapolcs útvonalakon.

Értékes része a kalauznak a 10 települést ismertető falulexikon. Tovább növelné értékét e kiadványnak, ha a 79 látnivaló tárgymutatója is elkészült volna. örömmel láttam, hogy a kalauz egységes szerkezetét sehol sem bontották meg - a ma alig nélkülözhető - reklámok. (A nyomtatásba került szövegben sajnos bosszantó elválasztójelek maradtak, ennek kigyomlálására még egy kis figyelmet fordíthatott volna a technikai szerkesztő.)

A Kiadványról érdeklődhetünk - gondolom ugyanitt megrendelhető: 8200 Vár u. 31.

A puding próbája az evés! keljünk útra, s próbáljuk ki az új jelzéseket, az új ösvényeket, s forgassuk haszonnal az útikalauzt! Sok szép élmény, természeti érték vár ránk a Káli-medencében! Vigyünk magunkkal azért hagyományos turista térképet is, szállásról a Polgármesteri Hivatalokban tájékozódjunk...

Ui: Minden morgásomat csakis a jobbítás szándéka vezérli. Tiszteletreméltó, hatalmas munkát végzett a szerző, értékes anyagot gyűjtött egybe, valóban meggyőzően reprezentálja a Káli-medence természeti és környezeti értékeit! Hasonló útikalauzt bármely természetvédelmi területen áthaladó ösvényről szívesen olvasnék.

GM


Természetjáró folyóiratok
A Magyar Természetbarát Szövetség honlapja
>A Magyar Természetbarát Szövetség honlapja
>A Magyar Természetbarát Szövetség honlapja
>A Magyar Természetbarát Szövetség honlapja