MECSEK HÍRADÓ54. szám 1997. decemberPécs Városismereti Verseny 1997.
Esti Mecsek, Mecsek éjszakai teljesítménytúrák
Nyílt túra a dencsházai erdőben
A Komlói Bányász SK természetjárói a Dél-dunántúli Piros Túrán (2. rész)
Rockenbauer Pálra emlékezve
Erdőfigyelő program
Hírek
Nyílt túrák


PÉCS VÁROSISMERETI VERSENY, 1997

A Pécs Városi Természetbarát Szövetség november 8-án második olyan városismereti versenyét rendezte meg, amelynek útvonala nem a történelmi belvárosban vezetett. Úgy gondoltuk, városunk - mint megyeszékhely és mint az ország egyik nagyvárosa - "megérdemli", hogy a belváros mellett más városrészeket is bemutassunk. Az 1997. évi verseny a pécsi parkerdőn és a Tettye környéki, középkori eredetű városrészen "kalauzolta végig" a résztvevőket.

Szándékunk az volt, hogy a műemlékek mellett bemutassuk azokat a kilátókat, pihenőket és sétautakat is, melyek mellett és amelyeken sokszor sétálunk az erdőben, nem is gondolva arra, kik, mikor és miért építették azokat.

Versenyünkkel egyúttal tisztelegni kívántunk elődeink, a múlt század végén alakult Mecsek Egyesület tagjai és a régi Pécs polgárai előtt, akik annak idején oly sokat tettek azért, hogy a Mecsek déli lejtőit - és később más részeit is - kellemes pihenőhellyé alakítsák a város lakói számára. Munkájuk gyümölcsét élvezzük ma is. Hogy "mennyire" óvjuk és becsüljük, annak sajnos egyre több szomorú jelét láthatjuk az erdőben és a városban egyaránt.

Kellemes meglepetésként a versenyen az eddigi 40-50 helyett ezúttal 75 csapat indult, 250 versenyzővel. A pécsiek mellett érkeztek Kaposvárról, Komlóról, Sellyéről és Székesfehérvárról is. A verseny során a Tettye fölötti "Vándor" kulcsosházban a résztvevőket meleg teával várták Vámos Mihály szakosztályának tagjai. Valamennyi kategória első helyezett csapatai serleget (nem vándorserleg), az első három helyezett csapat oklevelet, valamennyi tagjuk pedig értékes könyvutalványt kaptak díjazásul, valamint az összes résztvevő névre szóló emléklapot kapott.

Eredmények:

Általános iskola alsó tagozat (4 csapat):

 1. Hebrencsek, Rácvárosi Ált. Isk, Pécs (Bakány Dénes-Horváth András-Horzsa Gergely);
 2. TV torony, Mátyás király u. Ált. Isk., Pécs (Dávid András-Jurdik Dániel-Bede Lilla-Bede Noémi);
 3. Herman Ottó utódai, Ágoston téri Ált. Isk., Pécs (Rab Kristóf-Pintér Gergő-Heindl Zsombor-Kovács Krisztián).

Általános iskola felső tagozat (38 csapat):

 1. Scarabeus, KTTE;Gyakorló Ált. Isk. és Gimn., Kaposvár (Molnár Bence-Dávid András-Koltai Péter-Terlaky András);
 2. Bánki Alattvalói, Bánki Donát u. Ált. Isk., Pécs (Horváth Éva-Lázár Veronika-Strasser Éva);
 3. The 2nd twins, KTTE;Gyakorló Ált. Isk. és Gimn., Kaposvár (Burpich Boglárka-Hollós Gabriella-Csernák Judit-Gyugyi Adrienn).

Középiskolás-felnőtt kategória (26 csapat):

 1. P.I.T.E., Pécs (Földesi Ágnes-Márton Zoltán-Csuport András-Jillek Rita);
 2. Meteor SE II., Székesfehérvár (Nagy Lajos, Krisztián Gabriella, Gráczer Richárd);
 3. Anyu és Társai, KTTE, Gyakorló Ált. Isk. és Gimn., Kaposvár ( Terlaky Edit-Kósa Eszter-Nagy Péter-Hollós Szilvia).

Családi kategória (7 csapat):

 1. Meteor SE I., Székesfehérvár (Babirák Balázs-Güray Erdal);
 2. Teperünk a terepen, Pécs (Makk István-Makkné Takács Katalin-Jéki Mária-ifj. Makk István);
 3. Cseppkő, Kaposvár (Fábián Enikő-Miklós Ákos-Miklós Mátyás-Szalai Csaba).

A verseny megrendezésében nyújtott segítségért, támogatásért köszönetet mondunk az Ágoston téri Általános Iskolának, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóságnak és személy szerint Nagy Gábornak, a Karmelita Szerzetesrendnek, Lőrincz Sándor atyának, a havihegyi kápolna lelkészének, a mecseki kemping vezetőségének, a PTTE Vándorsport Szakosztálynak és személy szerint Vámos Mihálynak, valamint Zoltány Gábornénak, a Dömörkapu Büfé üzemeltetőjének.

A Pécs Városi Természetbarát Szövetség szeretettel vár mindenkit az 1998. évi városismereti versenyén is.
Strasser Péter
rendező"Esti Mecsek", "Mecsek éjszakai" teljesítménytúrák

A Nyugati- és Közép-Mecsek térségében november 8-9-én a "Fekete Bárány" Természetjáró Egyesület rendezésében második alkalommal került lebonyolításra a "Mecsek éjszakai" teljesítménytúra (39 km, 1270 m szintemelkedés). Most először "Esti Mecsek" elnevezéssel rövidebb túrát is szerveztünk (17 km, 530 m szintemelkedés), így mindenki kedvére választhatott egy könnyebb és egy nehezebb útvonalból.

A hosszú távra 107 fő nevezett, ebből 69 volt az eredményes teljesítő, míg 26-an szintidőn túl érkeztek a célba, 12-en pedig feladták a túrát. A rövidebb távon a 42 indulóból csupán 6 fő ért be időn túl. A két táv összes résztvevője közül 115 volt a férfiú, míg a hölgyek 34-en képviseltették magukat.

A rajt és a cél a most már hagyományosnak mondható éger-völgyi Teca mama kisvendéglője volt. A jól felfestett jelzéseket több helyütt szalagozással is megerősítettük. Ennek ellenére - általában figyelmetlenségből - jó néhány elkeverés is akadt, pl. volt, aki Abaligeten kötött ki Orfű helyett. A Sas-fészek meredélye, a Szuadó, a Nagy-kő-oldal és a Zsidó-völgy sziklái-patakátkelései alaposan megnehezítették a túrázók dolgát. A túra nehézségét bizonyítja, hogy a teljesítők aránya hajszálra megegyezett az előző évivel, azaz 65 %-os volt.

Az időjárás most is kegyeibe fogadta a résztvevőket: kellemes, enyhe őszi időben, jó hangulatban túrázott idős és fiatal. A helyi erőkön kívül 9 megye 29 helységéből és Budapestről érkeztek túratársak.

Az Esti Mecsek teljesítői kitűzőt, csokoládét, teát kaptak, míg a Mecsek éjszakai túra résztvevői Lórinál vajas kenyeret és almát fogyaszthattak, a célban pedig Teca mama finom krumplilevesét ízlelhették, s természetesen ők is kaptak teát és kitűzőt. Ezenkívül minden célba érkezőt egy reklámtollal, a legidősebb és a legfiatalabb női és férfi indulót pedig mindkét távon baseball-sapkával jutalmaztunk a szponzorok jóvoltából.

Egyesületünk legközelebbi teljesítménytúráját, a "Téli Mecsek 30"-at január 11-én, vasárnap (!) rendezzük, melyre ezúton is hívunk minden érdeklődőt!
Szabó László Attila,
Fekete Bárány TENyílt túra a dencsházai erdőben

November 9-én a nyílt túra Szigetvár-Dencsházára vezetett. A főpályaudvaron, a vonaton, majd a rövid buszozás alatt ismerős és új túrázó egyaránt találgatta, milyen lesz ez az erdei séta. Amikor a hamuházi elágazónál leszálltunk a buszról, a gondos szervezésnek köszönhetően már várt ránk az erdész testvérpár, akik vezetni fogják a túrát. Ugyanakkor érkezett terepjáróján a kerületvezető erdész is.

Rövid bemutatkozás, eligazítás után elindultunk. A vezetőink a sok kérdésre válaszolva (ilyenkor vannak!) elmondták az erdőgazdálkodással, a vadászattal kapcsolatos tudnivalókat, bemutatták az erdő növényzetét. Az erdő vadban gazdag, a faállomány szép. Ez látszott is, mert nem lehetett találni elhagyott, kidőlt fákat. Azok a szép, egyenes nyiladékok, utak...! Itt fiatal gyertyános, amott bükk, tölgy, kőris, és - rend!

Egy szép kis vadászkastélynál - melyet a Biedermanok építettek - pihentünk; jól esett a magunkkal hozott elemózsia. Oldott hangulatú beszélgetés után folytattuk utunkat. Az alsóligeti erdőrésznél még kerítést is "bontottunk", hogy láthassuk a gyönyörű bükkfákat. Síkvidéken csoda, hogy ilyen szép szál, egészséges kérgű fák megmaradnak. Szép tartásúak, magasságuk tekintélyt parancsoló.

Tovább kellett mennünk. Nemsokára a szentegáti Biederman-kastélyt - s a közelében lévő kápolnát - csodálhattuk meg. A sok szobát látva elgondolni sem lehet, milyen pezsgő élet volt itt egykoron. A kirándulás további részén még lovakat is etettünk - igaz, szőlőcukor volt csak... megették. Azután a presszóban eltöltött rövid "erősítő" pihenés után a régi kisvasút nyomvonalán mentünk Szigetvárra.

A túra résztvevőit - érthetően - nem sorolom fel, egy kivételt azonban mégis teszek (magam is "gyakorló nagyapa" lévén): GERGŐ, a hétéves kisfiú jó hangulatával, vidám természetével derítette jókedvre a csapatot. Összeszedett tücsköt-bogarat, s - a Nagyi örömére - végiggyalogolta a 21 km-es távot.

A kellemes, jól szervezett túráért köszönet Tarnóczai Mária túravezetőnek.

Baranyai Rudolf


A Komlói Bányász SK természetjárói a Dél-dunántúli Piros Túrán (2. rész) - lásd az élménybeszámoló külön lapján.


Rockenbauer Pálra emlékezve

10 évvel ezelőtt hunyt el Rockenbauer Pál, televíziós rendező, természetbarát, aki a "Másfél millió lépés Magyarországon" című, az Országos Kék Túrát bemutató filmjével sok-sok hívet szerzett a természetjáró mozgalomnak, és sok embert indított el a kék jelzésen és más útvonalakon. A film folytatása, az "Újabb egymillió lépés Magyarországon" forgatása során Baranyába, a Mecsekbe is eljutott, ahol a baranyi természetjárók közül többel személyes barátságot is kötött. Váratlan halála fájdalmasan érintette a természetbarátokat; alakja azóta legendássá vált, sírja pedig a zengővárkonyi gesztenyésben - ahova akaratának megfelelően temették - a természetjárók zarándokhelyévé. Halálának tizedik évfordulóján Plaszauer István barátunk róla készített grafikájának közreadásával emlékezünk rá.

Strasser Péter


Erdőfigyelő program

A Világ Természetvédelmi Alap (WWF) Magyarországi Képviselete - több más programja mellett - elindít egy országos erdőfigyelő programot, melyhez a témában érintett társadalmi szervezetek, így a Baranya Megyei Természetbarát Szövetség Természetvédelmi Szolgálata támogatását is kéri. Az együttműködés lehetséges területei:

Kérjük azon természetbarát társainkat, akik e programban szívesen közreműködnének, jelentkezzenek a szövetségben Andirkó Sándornál, aki a munkáról bővebb felvilágosítást is ad.


HÍREK

NYÍLT TÚRÁK

A Komlói Bányász Természetjáró Szakosztályának túrája, melyre mindenkit szeretettel várnak (komlói kiindulással):


Békés ünnepeket és jövőre is szép túrákat kívánunk minden természetbarát társunknak!


Mecsek Híradó. A Baranya Megyei és a Pécs Városi Természetbarát Szövetség információs kiadványa. Szerkeszti az elnökség. A közlésre szánt anyagokat minden hónap 20-ig kérjük a szövetséghez eljuttatni. (7623 Pécs, Rákóczi ú. 34, 72/310-226; fax: 72/312-019. Ügyeleti idő: kedd 16-19 óra)


Természetjáró folyóiratok
A Magyar Természetbarát Szövetség honlapja Magyar Természetbarát Szövetség honlapja Magyar Természetbarát Szövetség honlapja Magyar Természetbarát Szövetség honlapja