95. szám

2000. február

A TERMÉSZETNEK IS SZÜKSÉGE VAN BARÁTOKRA!Vers

Káldi Géza: Jégcsap

Állásfoglalása a tiszai ökológiai katasztrófa ügyében

Elnökségi hírek

Hírcsokor

Természetbarátok elismerése Veszprémben
Túravezetői tanfolyam a Gutin hegységben
Közgyűlés a Bakonyban
A Dél-Dunántúli Kektúra teljesítői
Kiváló természetjárók 1999-ben
Változások a nemzeti parkok élén
Aranyjelvénys túravezetők klubja
Emlékeztető - javaslatok kitüntetésre
A baltás őrrült újra munkában
Múltunkon át a jövőbe

Megjelent

TTT eseménynaptár
Kullancs
Turistautak propaganda térképeken
Visszapillantó

2000 évi zöld napok
Új jelvényszerző túramozgalmak

Jegyzet: Rekviem egy szakosztály emlékezetére

Ifjusági oldal

Kerékpáros oldalak

MÁV kerékpárjegy árak
Kerékpárút avatás a Dráva mellett
Szigetközi kerékpáros útvonalak

Úton az Európai Únió felé - természetvédelem

Úton

Egy régi Karácsony
A harmadik Sella-torony (2. rész)

VisszatekintőA MTSz állásfoglalása a tiszai ökológiai katasztrófa ügyében - lásd külön lapon.


ELNÖKSÉGI  HÍREK

2000. január 29-én tartotta soros ülését az elnökség.

Jelen voltak: Horváth Zoltán alelnök, Georgiades Gábor alelnök, Szabó Imre főtitkár; Baronek Jenő, Bükiné Törő Ágnes, Dr. Dénes György, Hluchány József, dr. Juhász Ágnes, Kiss Gyula, Kovács Dezső, Kovács Tamás, Németh Imre, Pálmai Vencel, Quitt András, Rakaczky István, Szilágyi László, Tholt Albert elnökségi tagok; Bittó Sándor, a Számvizsgáló Bizottság elnöke, Bognár Mária, Kalmár László és Kárpáti Tímea a központ munkatársai. A 6. napirendi pont tárgyalásánál meghívottként jelen volt Márton István a TFSZ elnöke.

Napirenden volt:Hírcsokor

Természetbarátok elismerése

Pro Meritis érmet, Veszprém város kitüntetését - több más sportvezetővel együtt - ünnepség keretében Dióssy László polgármester adta át Nemere Józsefnek, Veszprém Városi Természetbarát Szövetség egykori elnökének - aki 87 évesen ma is tevékeny túravezető - és Simon Ágostonnénak a Megyei Szövetség Kék-túra Bizottság vezetőjének.ÚJ KEZDEMÉNYEZÉS

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Természetbarát Szövetség és az Erdélyi Kárpát Egyesület Gutin Osztálya Nagybánya, közösen szervez gyalogos bronzjelvényes túravezetői tanfolyamot. A tanfolyam 7 éjszakás, bentlakásos tábor keretében Nagybánya közelében a Gutin-hegységben (Románia), Forrásligeten (Izvora) lesz.

A helyszínt mindenkinek egyénileg kell elérnie - ehhez térképvázlatot és ajánlott útvonalat a SZSZB Megyei Szövetség biztosít. A táborozáshoz saját sátor szükséges. A tervezett közös költség 10.000 Ft, amely a napi háromszori étkezést, a területhasználati díjat, a túravezetői jelvény árát és szervezési költségeket tartalmazza.

A túravezetőképző tábor 2000. 07. 09-16. között lesz.

Jelentkezni lehet április 30-ig a SZSZB Megyei Természetbarát Szövetségnél (Postacím: 4401 Nyíregyháza Pf. 136).KÖZGYŰLÉS A BAKONYBAN

A Bakony Természetbarát Egyesület januárban tartotta meg az éves közgyűlését.

Az éves munkáról Simon Ágoston elnök tartott beszámolót, majd Tüskés Endre a megyei Sportigazgató elismeréseket, különböző teljesítmények után járó jelvényeket, jutalmakat adott át. 19-en a túravezetői vizsga sikeres megszerzéséért könyvjutalomban részesültek. 31 személy túramozgalmak teljesítéséért járó, 9-en pedig IVV túraverseny teljesítéséért kapták meg a jelvényeket. Végül 13-an az elmúlt évben végzett munkáért kaptak jutalmat.

Az ünnepi közgyűlést jó hangulatban vidám vetélkedővel és tombolával zárta az egyesület.
Simon Gusztáv
Bakony TE elnökeA Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúra 1999. évi teljesítői

161. Czibula György Budapest
162. Nagy Zoltán Szentes
163. Arató Csongor Pécs
164. Koncsek János Budapest
165. Koncsek Jánosné Budapest
166. Balabás László Miskolc
167. Dalecker Ibolya Pécs
168. Lakatosné Novotny Sarolta Pécs
169. Nagy Ferenc Pécs
170. Szabó Sándor Pécs
171. Varga István Pécs
172. Vass Koppány Pécs
173. Szabó Szilárd Budapest
174. Kristóf Márta Tiszakécske
175. Varga Gábor Budapest
176. Balatonyi László Pécs
177. Gőbölös István Pécs
178. Papp Lászlóné Pécs
179. Vass Aranka Pécs
180. Becze László Pécs
181. Váradi Zsófia Miskolc
182. Dr. Rosztóczy András Szeged

 

1999. KIVÁLÓ TERMÉSZETJÁRÓK NÉVJEGYZÉKE

118. Pásztor Istvánné MVSC (hatodszor)
119. Marosi Miklós MÁV Rt. Vezérigazgatóság SC.
120. Dr. Lopussny István  Hegyek Vándorai T. E.
121. Kisvári Gyula "Petőfi" DSK Csabdi
122. Kurinszki József BKV ELŐRE SC
123. Szabó László Attila "Fekete Bárány" TE. Pécs
124. Hárs István ÓBUDAI SE. T. Szo.
125. Dr. Garay Dénes Lajosmizsei SC. T. Szo.
126. Koncsek János VASAS SC. (másodszor)
127. Matécz Péter Fekete Bárány T. E. Pécs (másodszor)
128. Becze László Fekete Bárány T. E. Pécs
129. Zsurek József Fekete Bárány T. E. Pécs
130. Turcsányi Árpádné Zöld Út TE. Salgótarján
131. Balabás László MVSC
132. Héjj Erzsébet VASAS SC. (másodszor)Változások a nemzeti parkok élén

Az előző számban közöltekhez képest sajnálatos módon több változás is történt a Nemzeti Park Igazgatóságok vezetésében. Amint arról a napi sajtóból is értesülhettünk, a FVM élén Torgyán József Miniszter úrral politikai hajszát indított a Nemzeti Park Igazgatóságok ellen, aminek az eredménye, hogy két igazgató: Aradi Csaba (Hortobágy) és Márkus Ferenc (Balaton) is távozott posztjáról.


ARANYJELVÉNYES TÚRAVEZETŐK KLUBJA

Korábban hírt adtunk arról, hogy a múlt év végén újáalakult az Aranyjelvényes Turavzetők Klubjának vezetősége, amely elhatározta hogy megpróbálja aktivizálni tagjait.

E célkitűzés eredményeként került sor február 7-én délután az első összejövetelre az MTSZ központjában, ahol Horváth Zoltán klubelnök köszöntötte a megjelent "aranyosokat", majd Dr.Tóth József elnökhelyettes adott tájékoztatót a vezetőség terveiről. Ezek között szerepelt további klubnapok rendezése, egy arany aranyjelvényes "kalendárium" összeállítása - amelyben tagtársaink egy-egy írását, útiélményét, versét, rajzát, stb örökítenénk meg - egy őszi túratalálkozó és a hagyogányos évzáró ebéd. Bemutatta továbbá a most megjelent "Túravezetők Általános Ismeretei"-c MTSZ-kiadványt - 13 év óta az első túravezető könyvet - valamint az úttörő szövetség "Ezeréves emlékeink nyomában" c. milleneumi jelvényszerző túramozgalmának igazolófüzetét.

A tájékoztató után került sor Meuser Iván. aje. túravezető társunk zenés diavetítésére, amelynek felvételei az MTSZ által 1986-ban szervezett "Prielbrusz"-trán készültek.

A vad szépségű Kaukázusról készített csodálatos felvételeket hangulatos zenei aláfestés és Iván barátunk szakszerű szövege kísérte - gyakran finom humorral fűszerezve.

Lenyűgözve néztük és hallgattuk végig a vetítést, amely több jelenlévőnek a túra egykori résztvevőinek a 14 évvel ezelőtti élmenyek felidézését is jelentette. Csak sajnálni tudtuk, hogy már évek óta véres harcok dulnak egykori túráink színhelyén...

A klub következő összejövetelét március 6-án ugyancsak 16 órai kezdettel tervezzük az MTSZ-központjában. Ekkor Gáspár József klubtársunk diavetítése során utazunk - gondolatban - Karintia festői tájaira.

Erre a rendezvényünkre is szeretettel várjuk az érdeklődőket

- Dr. Tóth József -


EMLÉKEZTETŐ

Az ez évi MTSZ kitüntetési javaslatok beérkezési határideke 2000. március 31.


A BALTÁS ŐRÜLT ÚJRA MUNKÁBAN

Amint arról már korábban hírt adtunk a Budai-hegyek, Hármashatárhegy térségében valaki vagy valakik barbár módon elpusztították a turistajelzéseket. Feltehetően ugyanaz az eszement alak, vagy banda nemrég a Vadaskertől a Határnyeregig a sárga sáv jelzést és jó darabon az Országos Kék jelzését is kivéste oly módon, hogy a fák is megsérültek. Ugyanakkor több pihenőhelyet és padot is baltáikkal megrongáltak, tönkretettek.

Kezdeményezésünkre a Pilisi Parkerdő RT. ismeretlen tettes ellen rendőrségi feljelentést tett.

Kérjük, hogyha valaki baltás embert(eket) lát a Budai-hegyekben, vagy más területen is hasonló rongálást tapasztal jelezze az MTSZ Gyalogtúra Bizottságának.


"MÚLTUNKON ÁT A JÖVŐBE
TÚRÁZZ ÁT A HARMADIK ÉVEZREDBE!"

A BAZ Megyei Természetjáró Szövetség a fenti címen két éves turisztikai játékot hírdetett meg. A játék során a résztvevők megismerkedhetnek a megye múltjával, mű-, ipar- és turistatörténeti emlékeivel. 50 meghatározott hely közül 15 igazolt felkeresése után kitűzőt, újabb 15 felkeresése után sorszámozott jelvényt kap a teljesítő. Végül a fennmaradó 20 helyből szabadon választott 10 felkeresésével névre szoló "antik" oklevél tulajdonosa lesz a teljesítő.

Kétszáznál is többen voltak a nyitótúrán

A program február 5-én közös nyitótúrával indult. Diósgyőrből LÁEV megerősített különvonata az Őkohóig szállította a kétszáznál is több túrázót. Innen az út a Turista Pantheon (lásd a fenti képet) felkeresése után a Szentléleki kolostor romokhoz vezetett. A túra Ómassa érintésével a garadnai Erdészeti Múzeumban fejeződött be, majd a résztvevők kisvonattal visszautaztak Miskolcra. A megyei érdeklődőkön kivűl Debrecenből is érkezett egy autóbusznyi társaság. örvendetesen sok volt a gyerek és a fiatal.

A turisztikai játékon bárki részt vehet. A díjmentes Ismertető, igazolófüzet a BAZ Megyei Természetjáró Szövetségtől igényelhető, a tervek szerint korlátozott számban az MTSZ központjában is beszerezhető.

- KL -TTT eseménynaptár, Kullancs, Turistautak propaganda térképeken: az ismertetőket lásd Megjelent rovatunkban.


Visszapillantó 1999.

Tizenegyedik évfolyamába lépett a Soproni Postás-Távközlési Természetjáró Szakosztály éves krónikája. Hagyományos statisztikákkal, túrabeszámolókkal és gazdag képanyaggal, 44 A/4 oldalon jelentkezett a "Visszapillantó 1999."

Az összeállításból kiderül, hogy milyen sokrétű és gazdag a szakaosztály élete, széleskörű a nemzetközi kapcsolata.

Jó lenne, ha minél több természetbarát szervezet kiadna hasonló összeállításokat és azokból egyet-egyet eljuttatna a Híradó szerkesztőségébe.


2000 ÉVI ZÖLD NAPOK

 

Február 2. A Vizes Élőhelyek Világnapja
Március 22. A Víz Világnapja
Március 23. Meteorológiai Világnap
Április 22. A Föld Napja
Május 10. Madarak és Fák Napja
Május 24. Az Európai Nemzeti Parkok Napja
Június 5. Környezetvédelmi Világnap
Szeptember 16. Az Ózon Világnapja
(harmadik szombat) Takarítási Világnap
Október 5. Habitat Világnap
Október 5. Az Állatok Világnapja
Október 21. Földünkért Világnap
December 29. Biodiverzitás Védelmének VilágnapjaÚJ JELVÉNYSZERZŐ TÚRAMOZGALMAK

A Tiszaújvárosi SC legújabb jelvényszerző túramozgalma során fokozatonként 20-20 magyar várat kell felkeresni. Az újabb fokozatokba a már érintett várak nem számítanak be.

MILLENNEUMI EMLÉKTÚRÁK

A magyar áIlamalapítás ezredik évfordulója aIkalmából hirdette meg a legújabb túramozgalmát a Magyar Úttörők Szövetsége. Ennek keretében javasolják a középkori (X - XVI. századi) magyar emlékhelyek, valamint két legendás nemzeti ereklyénk - a Szentkorona és a Lehel kürtje - felkeresését. 1999 december - 2001 november között minden érdeklődő, hagyománytisztelő gyermek és felnőtt folyamatosan teljesítheti. Az igazolófüzet megyénként sorolja fel azokat az ismertebb emlékhelyeket, amelyek a X-XVI. századi magyar történelemben szerepet játszottak, illetve ekkor épültek. Külön is kiemeli (vékony kerettel) azt a 10 országos jelentőségű emlékhelyet, amely közül legalább 5 felkeresése az aranyjelvény teljesítésének feltétele.

A füzetben helyet hagytak olyan emlékhelyek bejegyzésére is, amelyek a megyei felsorolásban nem szerepelnek Emlékhelyenként 1-1 pontot lehet szerezni. 10 pont bronzjelvény, 30 pont ezüstjelvény, 40 pont aranyjelvény megszerzését jelenti. A kiemelkedő teljesítményeket külön jutalmazzák. Az igazolófüzet beszerezhető 100 Ft/db áron a Magyar Úttörők Szövetségénél (1121 Bp. Konkoly Thege u 21.)JegyzetJEGYZET


Gyenes Péter:

Rekviem egy szakosztály emlékezetére

Botcsinálta túrával zártam gázműves pályafutásomat. Mintha a borús, ködös novemberi reggel is e patinás csapatot gyászolta volna. Behúzott nyakkal, goromba hangulatban léptem ki az utcára. Első túravezetésemen összesen egy - azaz egy - vendégem volt, igaz a mai napig is jár a túráimra az illető sporttársnő. Pedig az volt neki a legelső és mindjárt 24 km.

Most az utolsó túravezetésemen - ebben az időben - vajon eljön e valaki?

Mint egy filmtekercsen, úgy peregnek az emlékek. Szép napok voltak...

Puff! Valaki jól hátba vág a Metrón.

Hát te hová mész? - kérdem kelletlen. A túrádra te pupák, jó reggelt... Nem ragoznám, mire magamhoz tértem 27-en voltunk.

Megérezték, hogy nehéz lesz számomra? Lehet, mert olyan spori is eljött, aki mindig fennen hangoztatta: "a Budai-hegyekbe majd akkor megyek, ha valaki bearanyozza a bakancsom..."

A mag együtt marad és 2000-ben már papíron is együtt lélegzünk a vegyiművesekkel. Így tervezzük a jövő csapatát, miközben a Pasarét feletti T.V.T. barlangjához érünk.

Kiakasztott száradók, fazék, lavór, egyebek. Visszaintem kíváncsiskodóimat. Csak az új évezred Európája, mondom nekik.

A Komjádi-uszodáig levezető jelzés csak a Ferenc-halom területén érint némi terepet. Utunkat az új évezredhez máris pompásan alkalmazkodni tudók villasorai szegélyezik. A Szemlő-hegy apró kőkilátója csaknem életveszélyes. Nem is tudom miért kell erre turistajelzés. Az 56-os villamos "viaduktjától" a 17-es megállójáig végtelen betondzsungel rejti a jelzések itt-ott felbukkanó példányait.

A hőskor emlékeit eltüntette az idő, miként a Gázművek M.T.E. emlékezetét is el fogja tüntetni. Néhány év múltán már senki nem fog emlékezni, nemhogy a nagy elődökre, de a flaszterkoptató utódokra sem.

Talán nem is baj, ez a dolgok rendje. Mi még elbotorkálunk egy ideig, azután jöjjenek az utódok - ha igénylik az "effajta" életmódit. Mert remélhetően a természet nem fog teljesen feledésbe merülni...

Ja és még valami.

Autóbuszbalesetünk utáni éveket, munkátoknak, kitartó lelkesedéseteknek köszönhetően megőrzi a tagság. Nem kell zavarba jönni; rólatok van szó: Cseh Éva és Pákozdi Jóska. Köszönet mindkettőtöknek, bár odafenn is mindenki így tenné a dolgát...


Mesélő - gyerekszáj, vidám túrista történetek - új rovatunk bevezető cikkét lásd külön lapon.


IFJÚSÁGI OLDAL

Rovatvezető: Dorogi András

Értesítjük Kedves Ügyfeleinket, hogy Természetjáró Információs Irodánk a kiadottól eltérően az alábbi időpontokban zárva tart:

Megértéseteket köszönjük!

Pályázati felhívás

A Természetjáró Fiatalok Szövetsége a 2001. évi Természetjáró Gyerekek és Diákok Országos Találkozójának (TEGYOT-TEDOT) megrendezésére pályázatot hirdet.

A pályázat célja: a jelentkező szervezetek pályázatai közül kiválasztani azt az egyet, amely a megjelölt szempontok alapján a legkedvezőbb feltételekkel tudja biztosítani a két rendezvény megszervezését. Szeretnénk, ha a rendezést vállaló szem előtt tartaná az eddig kialakult jó hagyományokat, szokásokat és ugyanakkor bátran élnének a helyszín adta kedvező, új lehetőségekkel.

Szempontjaink:

A találkozó teljes finanszírozása a rendezők feladata. A rendezés jogát csak jogi személy nyerheti el.

A pályázatokat a Természetjáró Fiatalok Szövetségének címére kérjük (1396 Budapest Pf.: 483) 2000. június 08-ig eljuttatni.

A nyertes pályázó az 2000. évi Vekeri-tavi találkozón kerül kihirdetésre.


KERÉKPÁROS TURISTA

rovatvezető: Somodi Mária

Ki ne szeretné nyeregben érezni magát?

Már csak ezért is érdemes kerékpározni avagy biciklizni. Ki-ki megszállottsága és vérmérséklete szerint. A kerékpár szónak jónéhány kifejezése létezik a magyar nyelvben. Legalább ennyi ágazata és módozata van a kerékpározásnak.

  1. Lehet űzni versenyszerűen - lásd Tour de France.
  2. Ha lelked mélyén szeretnél kerékpárversenyző lenni, de időd vagy a tüdőd nem engedi, ott vannak az amatőr kupák és szabadidő-versenyek.
  3. Ha szívesen járod az ország-világot - válaszd a túrakerékpárosokat!
  4. Ha utálod a forgalmat - irány a hegyi- és a terepkerékpározás.
  5. Ha nem veted meg a térképet és ki is tudsz rajta igazodni - egy új sportágnak hódolhatsza a tájékozódási bringázásnak.

Ha a környezetbarát közlekedési mód elkötelezettje vagy legyél városi biciklis, vagy csak egyszerűen kerékpáros közlekedő.

A Tour de France-t csak nézzük. A többi ágazat, módozat gyakorlásához viszont rengeteg alkalmat kínálnak a természetjáró-, természetvédő-, közlekedő-, kulturális-, szabadidő- és sportszervezetek. Sokszor már az az érzésem, több kerékpáros esemény van, mint kerékpáros... Nehogy így legyen! Ezen az oldalon biciklis programokról és élménybeszámolókról olvashatsz.

Gyere el - oszd meg velünk élményeidet!

Közérdeklődésre számot tartó rövld híranyagokat, beszámolókat a következő e-mail címen várom: Somodi.mari@mail.matav.hu vagy az MTSZ címén levélben.
Somodi Mária
ezüstjelvényes kerékpáros túravezető

MÁV kerékpárjegy árak

 

KM FT KM FT
0.0 - 50 72 200.1 - 220 377
50.1 - 60 92 220.1 - 240 406
60.1 - 70 113 240.1 - 260 435
70.1 - 80 133 260.1 - 280 464
80.1 - 100 153 280.1 - 300 493
100.1 - 120 209 300.1 - 350 529
120.1 - 140 244 350.1 - 400 564
140.1 - 160 278 400.1 - 450 599
160.1 - 180 313 450.1 - 500 634
180.1 - 200 348    Megjelent az Országos Kerékpáros Körtúra igazolófüzete, beszerezhető az MKTSZ-nél.


Kerékpárút avatás a Dráva mellett

A Vízügyi Igazgatóság és a helyi önkormányzatok összefogásával a Drávasztára: Révfalu közötti védőtöltés-magasítás föld munkáját kihasználva kerékpárút épült a gát tetején kb. 3,5 km hosszan. Ez egyben Révfalu egyetlen megközelítési lehetősége szilárd burkolatú úton. Az avatás ünnepélyes keretek között történt. Először Horváth Ferenc Drávasztára polgármestere, majd Kékkői Zoltán országgyűlési képviselő beszélt. Mindketten a turizmus és ezen belül a kerékpáros turizmus megindulásában látják ezen elmaradott terület fejlődésének lehetőségét. A helybéli plébános megáldotta az utat, ő az emberek egymásra találásának eszközét látja az elkészült útban. Az iskola népi együttese horvát és magyar népdalainak meghallgatása után a polgármester úr vezetésével néhányan bringára ültünk (a képviselő úr, és Szappanos Ferenc vízügyi igazgató is) és elindultunk az új úton. A hivatalos ünnepség után finom drávai halászlével és vadpecsenyével vendégelték meg a megjelenteket. Az útépítést jövőre folytatják Szentborbásig kb. 6 km hosszan.

(Kerékváros V.1. Dr. Novotny Iván)


SZIGETKÖZI KERÉKPÁROS ÚTVONALAK

Tovább épül Mosonmagyaróvár felé a jelenleg Győrtől Hédervárig használható, a Szigetköz "gerincén" vezető elkülönített kerékpárút. Ez a nyomvonal, amelyen tovább Feketeerdő, Dunakiliti érintésével a rajkai határátkelőhelyig biciklizhetünk, része az EuroVelo® nemzetközi kerékpáros útvonalnak is.

Kitáblázásra került a Szigetközben a másik, a Nagy-Dunához közeli kerékpáros túraútvonal is, amely rövidebb-hosszabb szakaszokon gátakon vezet és a part menti kistelepüléseket fűzi fel. Az egyre-másra megjelenő (új és felújított) térképek, atlaszok, útikönyvek és az internet is segíteni, ösztönözni fogják az ide irányuló hazai és nemzetközi kerékpáros turizmust. Az EU támogatását is elnyert térségi kerékpárút építési- és kitáblázási program a tapasztalatok és elegendő szakember hiányába azonban lassan valósul meg. Pedig a távolsági és a kishatármenti kerékpározás egyre népszerűbbé válik és ebből a szempontból Győr-Moson-Sopron megye lakói előnyös helyzetben vannak.

Ezért a térségben, amely egyúttal a Fertő-tó közelségén túl három országot is érint, u.n. "3határ-menti" kerékpározási együttműködési program bontakozott ki. Az Ökotárs Alapítvány támogatásával a térség magyar kerékpáros szervezetei (pl. a CASTANEA/Sopron) olyan koordinációs tevékenységet vállaltak és folytatnak, amelynek keretében a fenti lehetőségek jobb kihasználása elősegíthető. A kerékpáros infrastruktúrát ugyanis - főleg hazánkban és Szlovákiában - a mainál jóval magasabb színvonalon kell létrehozni és működtetni (pl. kerékpáros útvonalak építése, kitáblázása, állapotuk ellenőrzése, kerékpárbarát szállások és a szervizek hálózatának, valamint az ezekhez kapcsolódó kommunikációs és a marketing munka fejlesztése).

(BringaInfo)


Úton az Európai Únió felé - természetvédelem - a cikket lás külön lapon.

Egy régi Karácsony - Szádeczky-Kardoss Géza emlékeit lásd külön lapon.

A harmadik Sella-torony - Plivelic Iván visszaemlékezésének második részét lásd külön lapon.


Visszatekintő

175 éve

1825. II. 21- én Késmárkon született Görgei (Görgey) István
Közjegyző. A Szabadságharcban bátyja Artúr segédtisztje, majd az 51. Honvéd zászlóalj 4. Századának parancsnoka. Az MKE (- 1879 -), a Budapesti osztály (1889-91), a Kirándulás Bizottság (1891 -), az MTE központi választmányi tagja (1895 - 98 -).

155 éve

1845-ben kerekiben született K Nagy Sándor
Alügyész, majd táblabíró. Az EKE választmányi tagja. "Biharország" címen jelent meg háromkötetes monográfiája. Ebben ismerteti először a szegyesteli völgyben felfedezett József főherceg barlangot, aCsetátye és Zapogye barlangjait.
M: Biharország I-II (1883, 1885, 1888), Székelyföldön és az Al-Dunán (1883), A régi Bihar megyéről (1885), A váradi színészet története 1779-1884-ig (1884), Bihar-vármegye földrajza (1886), A pákász története (1888).

90 éve

1910 II. 8-án elhunyt Bartsch Gusztáv dr.
Feketehegy fürdőorvosa, a szepes megyei törvényhatóság tagja, országgyűlési képviselő. Az MKE központi választmányi tagja,, Hadusfalva, (1887 - 1903 -)

85 éve

1915. II. 17. Piotrkow tábori kórházában orvosként szolgáló Mervay Sándor meghalt tífuszban. Orvostanhallgató, orvos. A BETE titkára (1912 -), majd főtitkára.

70 éve

1930. II. 1.-én elhunyt Weninger László dr.
Főreáliskolai igazgató. Az MTE Budapesti osztály (1904 -), központi választmányi tagja (1911 -)

1930. II. 11-én Budapesten elhunyt Bartoniek Géza
A Budapesti egyetemen Eötvös tanársegédje, majd polgári tanítóképző tanára, illetve igazgatója. Az Eötvös kollégium igazgatója. Az MKE Budapesti osztály választmányi tag (- 1889 -).

55 éve

1945. II. 16-án elhunyt Ditrói Mór
A Vígszínház alapító igazgatója. Az EKE Székesfővárosi Osztály választmányi tagja (1902 -)


ISSN 1217-0194
Kiadja a Magyar Természetbarát Szövetség Felelős kiadó: Szabó Imre
Előfizetési ügyekben: Telefon: (1) 311-2467, (1) 332-7177 fax: (1) 353-1930 Postacím: 1396 Budapest, Pf.: 483.
Szerkesztette: Kalmár László Telefon: 302-7990 e-mail: mtszhir@c3.hu
A Web változatot készíti: Szabó ZoltánTermészetjáró folyóiratok
A Magyar Természetbarát Szövetség honlapja Természetbarát Szövetség honlapja