TVO SE

TÚRAVEZETŐ OKTATÓK SPORTEGYESÜLETE

 

Bemutatkozás
Cím, telefonszám ...

Általunk szervezett események:

Középfokú, bronzjelvényes gyalogos túravezetői tanfolyam
Felsőfokú, ezüstjelvényes gyalogos túravezetői tanfolyam
Túravezetők Továbbképző Találkozója

Partner egyesületek programjai:

Turista alapismereti és térképolvasó tanfolyam (TUTI)

Kiadványok:

A túravezetés általános ismeretei (jegyzet a középfokú
túravezetői tanfolyamok hallgatói számára)Szeretettel köszöntjük a Kedves Olvasót!

Egyesületünket tizenhat lelkes túravezető oktató alapította 1998. február 16-án, országos hatáskörrel. Alapító tagjainknak sokéves, sőt évtizedes oktatói múltja van. Néhányan a '80-as években kezdték tanítani, nevelni a jövő túrázó és túravezető nemzedékét, majd hozzájuk kapcsolódott az 1994-ben újjáalakult Budapesti Természetbarát Sportszövetség (BTSSz) Oktatási és Módszertani Bizottságának oktatói gárdája, valamint a kiegészítő szakterületek előadójaként meghívott "külsős" előadók.

Az alapító tagok szakmai összetételére jellemző, hogy kilencen a Magyar Természetbarát Szövetség (MTSZ) vizsgabiztosai, egy aranyjelvényes, 11 ezüstjelvényes és négy bronzjelvényes túravezetői képesítéssel rendelkezik. A szaktantárgyak esetén természetesen követelmény az adott szakterület kiemelt ismerete, a felsőfokú végzettség. Így jelentős a diplomásaink száma, többen pedagógusként, egyetemi oktatóként, kutatóként dolgoznak főállású munkahelyeiken.

Az alapítás óta eltelt egy évben szakoktató tagjaink száma nőtt. Ezzel a személyi háttérrel egyedülállóak vagyunk az országban. Oktatási színvonalunk - volt hallgatóink, kollégáink véleménye szerint - meghaladja az eddigi tanfolyamok szintjét, mert oktatóink kiválasztásánál nagy gondot fordítunk a magas színvonalú képzettségre. Ezt tovább segíti az egyesület által biztosított szakmai fórum, ahol az oktatók egymással konzultálva bővíthetik, felfrissíthetik és korszerűsíthetik előadásaik anyagait, és javíthatják előadói stílusukat. Ez előnyt jelent az oktatás minőségének emelésében, mely egyesületünk kiemelt célkitűzése, ugyanakkor nagy súlyt helyezünk a hallgatóink véleményére is.

Jelentős előrelépés történt az oktatási háttérbázis megteremtésében. Az állandó oktatói tantermünk biztosított, az oktatási segédeszközeink és számítógépes háttérbázisunk színvonalas és modern képzést tesznek lehetővé. Felhasználjuk a technika nyújtotta korszerű távközlési szolgáltatásoknak, az internetet, e-mail-t, a vezetékes és mobil telefonrendszereket, valamint a rádió adó-vevőket.

Egyesületünk a magyar természetbarát mozgalom tagja, szervezetileg a budapesti VII. kerületi szövetséghez kapcsolódik, így az oktatásunkat a Magyar Természetbarát Szövetség által kiadott oktatási-képzési szabályzata alapján végezzük.

A Túravezető Oktatók Sportegyesülete kettős céllal jött létre. Egyik célkitűzésünk a túravezető oktatók szervezetbe tömörítése, szakmai fejlődésük biztosítása, érdekvédelme, a túravezetőképző és továbbképző tanfolyamok megszervezése, lebonyolítása. Másik feladatunk - mint minden sportegyesületben - a sporttevékenység, a túrázás.

Alapszabályunk és Szervezeti és Működési Szabályzatunk értelmében lehetőségünk van szakosztályok létrehozására, ezzel a szakági természetjáró tevékenységek biztosítottak. Tagjaink minden szakágban tevékenyen sportolnak, a gyalogos, magashegyi, hegymászó, túrakerékpáros, vízitúra és túravitorlás szakágakban túravezetői képesítéssel, illetve hatósági vezetői engedéllyel, valamint gyakorlattal és tapasztalattal rendelkeznek.

E mellett - állandó jelleggel - Oktatási Bizottságot hoztunk létre képzési feladataink irányítására, melynek vezetője egyik nagy tapasztalatú aranyjelvényes túravezető oktatónk.

Megalakulásunk első évi tevékenységei közül megemlítjük sikeres sport és oktatási eredményünket. Egyesületünk egyik tagja részt vett Bolíviában, az Ancohuma '98 hegymászó expedícióban, melynek keretében az Andok 6552 m-es Ancohuma csúcsán és a Licancabur 5960 m-es vulkánkúpján most állt először magyar hegymászó. Az 1998. év tavaszán rendezett középfokú (bronzjelvényes) gyalogos túravezetői tanfolyamunkon 48 fő sikerrel vizsgázott.

Az elmúlt évben jó kapcsolatokat alakítottunk ki a Magyar Természetbarát Szövetség bizottságaival, területi szerveivel, sportegyesületekkel és szakosztályokkal, mert egyesületünk tagsága megtartotta más természetbarát egyesületekben, szakosztályokban is eredeti tagságát. Látható, hogy kapcsolatrendszerünk szerteágazó, nyitottak vagyunk a több, mint 42 ezer tagot számláló Magyar Természetbarát Szövetség (MTSZ), de a szabadidősportban tevékenykedő többi szövetség, egyesület számára is, rendezvényeinkre szívesen várjuk az alkalmi érdeklődőket is.

Cím, telefonszám ...

Túravezető Oktatók Sportegyesülete (TVO SE)
Postacím: 1076 Budapest, Százház u. 9-23.
Fogadóóra: minden csütörtökön 17.00 - 18.00
Telefon: (20) 9555-751, (1) 351-7460; Fax: (1) 322-3812, (1) 347-2168
E-mail: tvo_se@freemail.c3.huAz MTSZ, mint szervezet
A Magyar Természetbarát Szövetség honlapja
Szövetség honlapja