Természetbarát Híradó

87. szám

1999.júniusKÖLTEMÉNY

Igmándi Szűcs István: A tátrai tóhoz ballagok

HÍRCSOKOR

Elnökségi hírek
Gyalogos találkozó '99 Velence
Nyári szünet az MTSZ központban
Román és bolgár útdíjak
A tubesi János-kilátó
Újabb nevek az Augusztin Tanya kopjafáján
PVMSE - névváltozás
A TFSZ első Országos Természetjáró Vetélkedőjéről
Vasúti hírek

ÉLETKÉPEK

Boroszlán Természetbarát Kör
50 éves az OTP Természetbarát Szo.

TURISTA ISMERETEK

Szerencsés kimenetelű vízitúra baleset a Répcén

ÚTON

A Pilisi Állami Parkerdőgazdaság megalakítása
1998-ban a Mosoni-Dunán (Rajka-Győr)
Szász-Svájc, 1998 - 2. rész
Megjártuk a Hoverlát

VisszatekintőELNÖKSÉGI HÍREK

Az Elnökség 1999. június 12-én Ósükösdön, a turistaházban kihelyezett ülést tarott. Jelen volt: Bubla Gyula és Georgiades Gábor alelnök, Szabó Imre főtitkár, Baronek Jenő, Bükiné Törő Ágnes, Csávás István, dr. Juhász Ágnes, Kiss Gyula, Kovács Dezső, Kovács Tamás, Németh Imre, Pálmai Vencel, Quitt András, Szilágyi László, elnökségi tagok; Bittó Sándor, a Számvizsgáló Bizottság elnöke; Bohák Kálmánné a Számviszgáló Bizottság tagja, Bognár Mária, Kalmár László a központ munkatársai.

Napirenden volt :

Az Elnökség az előterjesztéseket tudomásul vette, a döntéseket egyhangúlag, illetve az 1999. évi kitüntetések odaítélését egy ellenszavazattal elfogadta.

Az Alföldi Kéktúra igazoló füzetének és jelvényének elkészítésére a szeptemberi ülésre megvalósítási ütemtervet kell készíteni.

A Magyar Természetbarát Szövetség Természetvédelmi Bizottságának vezetésével Maulis Jánost bízta meg, helyettese Németh Imre. A további tagokat - az eddigi gyakorlatnak megfelelően - a bizottság elnöke kéri fel.

Az oktatási-képzési szabályzat módosításait, az elnökség II. félévi munkatervét, az 1999. évi kitüntettek névsorát és a Számvizsgáló Bizottság ellenőrzéséről szóló összefoglaló tájékoztatást a következő - július-augusztus havi összevont - számban közöljük.

Az elnökség az alábbi szervezetek különböző jubileumaihoz kapcsolódó Természetbarát Emlékérmek adományozását jóváhagyta: Makói Természetbarát SE (10 év), Muttyánszky SZKI. DSK, Pilisvörösvár és az Alba Regia SC., Székesfehérvár (25 év), OTP SC. és Lokomotív SE (50 év) Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Természetbarát Szövetség (75 év).

Az elnökség Borsos Gábor (BKV Előre SC. Természetbarát Zöldsport Szakosztály) aranyjelvényes túravezetői pályázatát jóváhagyólag tudomásul vette.Hírcsokor

GYALOGOS TALÁLKOZÓ '99 VELENCE

Gazdag program, rekord létszámú részvétel, elhelyezés döccenőkkel, változatos korösszetétel. Távirati stílusban összefoglalva talán ezek voltak a találkozó főbb jellemzői.

A rendezők a kínálat tekintetében kitettek magukért. Különféle versenyek, vetélkedők mellett autóbuszos megyejárás, hajókázás és természetesen fakultatív gyalogtúra lehetőségei között lehetett válogatni.

Az első két nap késő délutáni záporai sem riasztották meg találkozó résztvevőit. Csupán az éppen ekkor - a település Orbán napi rendvényeihez kapcsolódó és kitűnő látványosságnak ígérkező - "borrendek és mazsorettek" felvonulását mosta el az eső.

Örvendetes, hogy sokkal többen voltak sátorral, mint korábban, és újabb öröm: meglepően sok volt a kisgyermekes család is. Szép számmal volt induló az éjszakai tájékozódási versenyen. Aki nem ismerte még a Velencei-hegységet, az "Ingókő Kupán" - a nappali tájékozódási versenyen - megtapasztalhatta, hogy a bájos hajlatok mellett mennyire szabdalt részei is vannak e tájnak.

A hegység legszebb látnivalóit gyűjtötte csokorba a Velence 25 teljesítménytúra, amelyen az előzetes 350 nevezéssel szemben több mint 850 indultak - nem csekély gondot okozva a rendezőknek.

KLNYÁRI SZÜNET

A központ, munkatársainak szabadságolás miatt - az elmúlt évek gyakorlatához hasonlóan - 1999 június 28-tól augusztus 29-ig nem tart ügyeletet. Érdemi ügyintézés hétfőtől csütörtökig kizárólag 8-1630 között, pénteken 14 óráig.


ROMÁN ÉS BOLGÁR ÚTDÍJAK

Romániában a turistabuszoknak hétfőtől péntekig 17 és 7 óra között 12 USA dollárt, szombaton, vasárnap és munkaszüneti napokon 62 $ -t kell fizetni. A parkolási díj buszoknak és a személyautóknak egységesen 12 $ . A Giurgiu-Russze híd használata buszoknak 44-, az autóknak 10 $ .

Bulgáriában az autóbuszok és személykocsik részére belépési díj van (60-, illetve 10 $ ), amelyet a magyar állampolgároknak nem kell megfizetni.

Az autópálya díjak: személykocsinaj 0,10 $ /km (de legalább 5 $ ) + hidak használatáért 1 $ . Az autóbusznak 0,20 $ /km (de legalább 10 $ ), híd használat 6 $ /híd. A Russze-Gurgevo híd használati díja személykocsinak 7, az autóbusznak (5-16 t között) 36 $ .

Komp díjak ($ ) Vidin-Kalafat Orjahovo-Beket Russze-Gurgevo
autóbusz 40 40 36
személykocsi 15 15 7
Szgk.+utánfutó 30 30 15
+személyenként 3 3 3

A kapott papírokat (jegyeket) legalább a határokig őrizzük meg, mert ha nem tudjuk igazolni a befizetést, az országból való kilépéskor bírságot is kell fizetni.A TUBESI JÁNOS-KILÁTÓ

Amint arról korábban már többször is hírt adtunk, épül-szépül a tubesi János-kilátó. 1998-ban üzembe helyezték a toronyba épített transzformátor-állomást. Ez év elején lebontották az oszlopokon álló, környezetét csúfító régi trafót. Május 20-ára elkészült a lépcső és a korlát a második kilátószintig.

A "Mecsek Híradó" nyomán


ÚJABB NEVEK

kerültek az Augusztin Tanya kulcsosház udvarán álló kopjafára.

A Veszprém Megyei Természetbarát Szövetség korábban állította ezt a kegyeleti helyet, amelyen a megye életében szerepet játszó és elhunyt természetbarátok nevét örökítik meg.

A júnus 5-én ünnepség keretében az elmúlt öt év halottai közül Timár Jenő (1913-1995), Szobanya Károly(1927-1996), Mendl Gyula (1925-1997), Hartmann Aladár (1929-1997) és Kanizsay István (1920-1998) kerültek fel a kopjafára.

A "Bakony" nyomán


NÉV VÁLTOZÁS

A székesfehérvári Pénzintézetek Vörös Meteor SE. a közhasznúsági bejegyzéssel egyidőben nevet változatatott. Az új név: Pénzintézetek VÉRTES Meteor SE Természetbarát Egyesület (PVMSE).


A TFSZ Első Országos Természetjáró Vetélkedőjéről

Lezárult a Természetjáró Fiatalok Szövetsége által meghirdetett 6 hónapon keresztül tartó vetélkedősorozat. Az eredményhirdetésre, a díjak kiosztására és az azt követő fórumra ünnepi műsor keretében június 4-én került sor.

A 10-14 éves korosztály részére meghirdetett versenyre 90 településről 164 csapat, 1757 kisdiák részvételével nevezett.

További helyezettek:

  1. Kenderföldi Barangolók (Komló) 562 pont
  2. Törperősök (Keszthely) 552 pont
  3. Filudzsi (Keszthely) 551 pont
  4. Rohamkukacok (Tatabánya) 545 pont
  5. Túrateknőc Természetjárók (Ajka) 545 pont
  6. Sárkányfű (Kazincbarcika) 539 pont
  7. Természetjáró Társulat (Tiszakécske) 529 pont
  8. Csempiön (Budapest) 528 pont
  9. Bzmot (Veszprém) 527 pont
  10. Szegedi Petőfisek (Szeged) 519 pont
  11. Természetjáró-fotó Szakkör (Hencida) 519 pont
  12. Hétbé (Nagykanizsa) 516 pont

Különdíjasok:

Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani a vetélkedő megálmodójának Strasser Péter tanár úrnak, a támogatóknak, a Pesti Barnabás Élelmiszeripari Szakközépiskolának a díjátadás helyszínének és programjának biztosításáért.

A vetélkedő összeállítói és lebonyolítói: Ditzendyné Frank Marianna, Dorogi András, Kádár Jenő, Márton István, Molnár Zoltán, Németh Imre. Külön köszönet családtagjaiknak, akik megértéssel viseltettek az átvirrasztott éjszakákért.

TFSZ elnöksége

A vetélkedő támogatói: Compass-Sport, JEKA, MTSZ, Természet Magazin, Zöld Kalandra Fel Bizottság.

A vetélkedő értékeléséről a következő számban részletesen beszámolunk.


ÚJ MENETREND - ÚJ KEDVEZMÉNYEK A MÁV-NÁL

Utasbarát intézkedések az új menetrend életbelépésétől

A Magyar Államvasutak május végén életbeléptetett új menetrendjében több kedvező változást találnak az utasak. Általánosságban elmondható, hogy javultak a csatlakozási feltételek a vonatok egymás közti forgalmában, de kedvezőbben alakult az autóbuszokra való átszállás kapcsolatrendszere is.

Egyes útvonalakon a korábbiakhoz képest több vonat közlekedik. Budapest és Pécs között az eddigi öt pár helyett hatra emelkedik az Inter City-járatok száma. A Keleti pályaudvarról 8.15-kor naponta indul sebesvonat Miskolcra, a délután 16 órakor induló Inter City pedig ezentúl Nyíregyházán át Debrecenig jár! A főváros Eger viszonylatban a nyári főidényben hétvégén kettő, egyébként pedig egy Inter City vonatot állított be a MÁV. A nyári idényben a balatonparti forgalomban is emelkedik a közlekedő vonatok száma: az északi oldalon eggyel, a délin pedig kettővel több a mentesítő vonat. Tovább bővül az Inter City-halózat is; a Budapest-Kaposvár járat már Somogyszob, Csurgó érintésével Nagykanizsáig közlekedik. Gyarapodott az Inter Pici-vonatok útvonala is és száma is: ma már 12 irányban 20 motorvonat ingázik, bekapcsolva eddig e járatokkal nem érintett településeket is. Jó ha tudjuk, hogy az Esztergomba naponta háromszor közlekedő gyorsmotorvonatot ezentúl csak 90 forintos pótjeggyel lehet igénybe venni, sőt aki olyan helyen száll fel, ahol nincs pénztár, annak 200 forintba kerül a kiegészítő jegy! Alapvető gond, hogy az új menetrendkönyvben nem hívják fel az utasok figyelmét a Nyugati pályaudvar átépítésvel kapcsolatos korlátozásokra. A már említett esztergomi vonatok döntő része és a veresegyházi járatok közül is több csak a Rákosrendezőig vagy a Rákospalota-Újpest állomásig jár! A szobi vonalon pedig ideiglenes menetrend van érvényben. A csatlakozó börzsönyi autóbuszjáratokról a VOLÁN Rt. külön menetrendi pótfüzetet adott ki.

A Kecskemétről induló kisvasutak közlekedése is teljesen eltér a könyvben kinyomtatottól. A fenti hiányosságról csak az 1-es számú belső terjesztésű menetrendi értesítőből szerezhetünk tudomást.

A mozgássérülteknek ezentúl további 32 vasútállomáson áll rendelkezésre mobil emelő.

A MÁV több rendezvényt is támogat félárú utazási kedvezménnyel: az eseményekhez kötötten Kisvárdára, a Hortobágyra, Tatára és Gyulára juthatunk ily módon, egész éven át ugyanilyen mértékű kedvezményben részesülnek a Fővárosi Állat- és Növénykert vidéki látogatói is. Talán a legjelentősebb kedvezmény a Nemzeti Üdülési Szolgálattal kötött megállapodás alapján igénybe vehető, szintén félárú menettérti jegy. A felhasználására azok jogosultak, akik az üdülési csekket igénybe véve utaznak el a 764 csekkelfogadóhely valameIyikére.

A Szentendrei HÉV vonalán a nyár folyamán a pálya állapota, illetve felújítása miatt hosszabb a vonatok menetideje. A Pomázról és Szentendréről induló autóbuszok indulási ideje, ennek megfelelően általában néhány perccel később van.
Kertész István
Budapest ÚjságÉLETKÉPEK EGYESÜLETEK, SZAKOSZTÁLYOK ÉLETÉBŐL

BOROSZLÁN TERMÉSZETBARÁT KÖR

A "Boroszlános" bakancsosok `99-ben is folytatják túráikat. Februárban a tapolcaföi források környékét jártuk körbe, s feIhasználva WölIer István vízimalmokról írt könyvét, megpróbáltuk felidézni a régi malmok helyét. Majd tovább koptatva bakancsainkat a Töpéri-kőfejtőhöz bandukoltunk, ahol a régi bánya magasan meredező sziklafala előtti befagyott kis tavon átkelve megtekintettük a fal aljában meghúzódó kis barlangot (amely kb. 26 méter hosszú vízszintes járat). Érdekessége, hogy egy rövid száraz szakasz utáni vizes rész vízmagassága mindig megegyezik a nádassal felruházott kis tó vízszintjével. Hátizsákban hozott fa segítségével a hó tetején szalonnasütéssel színesítettük a programot. Még egy érdekességet mondanék el. A barlangtól kis távolságra a sziklafal oldalában egy zsoboly is található. Érdemes a sziklafalon felkapaszkodni és betekinteni a viznyelőbe, melyet a természet alakított ki. A túrán 31-en vettek részt.

A márciusi túránkon a veszprémi országút (83-as) mellett vadkacsás - halastavat tápláló Kalapács-éri források környékén jártunk. Majd az országutat keresztezve a járiföldi autóspihenő mellett húzódó Hangyálos- és Bendes erdőben barangolva - érintve több gyökérkutat és az erdő közepén meghúzódó Pap-kutat - érkeztünk Szarvaskő várához. Rövid vártörténeti ismertetés után búcsúzva a vár festőien szép falmaradványától és a már leáldozó bársonyos napsütéstől, ültünk a buszra. Egy kicsit elfáradva, de jókedvűen értünk haza és vártuk a következö túrát. Ezen a túrán huszonhárman voltak.

Legutóbb pedig a romantikus, vadregényes Cuha völgyben kirándultunk. Busszal érkeztűnk Bakonyszentlászlóra, innen indult gyalogtúránk. Az Ördögrétnél megnéztük a Remete-barlangot majd átkelve a Cuha-patakon felkapaszkodtunk a Zsivány- barlanghoz. Szemet gyönyörködtető szép, zegzugos a völgynek e felső szakasza. Kis pihenő után következett a Vinye környékének a bebarangolása. Pince-források (itt szalonnasütés és napfürdőzés volt a program), a Savanyú Jóska-barlang érintésével és megtekintésével haladtunk tovább a patak mellett. Kissé távolabb a sok hangszínt muzsikáló patak felett megbúvó Betyár-barlanghoz kúsztunk fel, majd következett az ország talán legszebb vasútvonalának azon szakasza, mely a kolosszus sziklákba vájt alagutak, viadukt, amely több mint 100 éves és olasz vasútpítők keze munkáját dicséri. Ugyanezt az utat visszafalé a vonaton tettük meg.

A túra április 10-én volt és ötvenhárman vettek rajta részt A pápai Ezüst Nyíl Természetjáró Egyesület szervezte különbusszal - a "Boroszlán"-osok 28-an voltak.

Terebesi József
 


Május 1-2-án tartotta jubileumi közgyűlését a az OTP Természetbarát Szakosztálya.

Erre az ünnepi alkalomra - és az ehhez kapcsolódó programokra - a vállalat a balatoni üdülőit és egy autóbuszt bocsájtott a küldöttek rendelkezésére.

A közgyűlés előtt Külső-Somogy néhány nevezetességével (Karád, Andocs, Göle) ismerkedtek a résztvevők. Ezt vacsora gyanánt bográcsban főtt - Góczán László túravezető főszakács kitűnő remeke - babgulyás követte, majd a közgyűlés. Aki valami száraz, megszokott protokoll eseményre számított annak komoly csalódást okozott a sok humorral fűszerezett, ugyanakkor minden részletre kiterjedő félévszázados beszámoló. Nagy Sándor szakosztályvezető és munkatársai bebizonyították, hogy komoly ügyekről nem csak unalmas, "pléh-pofával", hanem vidáman is lehet beszélni. A vendégek között ott volt Nagy Ferenc ügyvezető igazgató, Faludi László az SK gazdasági vezetője, Kallós Gyula a Meteor Szövetség elnöke és Kalmár László MTSZ titkár a Híradó főszerkesztője.

A jó hangulatot csak fokozta a közgyűlés utáni "Ki-mit-tud" és végül a tánc.

Másnap kisebb séta volt a soron. A Balaton--berény és Balatonszentgyörgy közötti Cifra-kaputól kezdetben piros háromszögön, majd pi-ros sávon a Csillagvár volt a cél. A jelzések az első kanyarig megvoltak, de a következő elágazásnál már semmi, pedig itt még erdőlirtás, vagy útszélesítés sem volt, mint később. Node semmi vész azért vannak a túravezetők, hogy vezessenek. Végül is ha nem is a jelzett útvonalon, de nagyon szép úton, helyenként inkább csak csapáson a térképen sajnálatos módon egyáltalán nem szereplő Berzsenyi emlékútba torkolva (kék négyzet) időben célhoz ért a csapat. minden esetre e rövid - alig 5-6 km-nyi szakaszra - csak az vállalkozzon, aki jártas a térképolvasásban. Délután Zalán a Zichy kiállítás, illetve Dégen a kastélypark és a "Hollandi-ház" megtekintése szerepelt. Sajnos csak kivülről sikerült megézni, mert a kis sziget, amelyen áll, víz alatt volt.

KLSzerencsés kimenetelű vízitúra baleset a Répcén - Dr. Garay Dénes tanulságos beszámolóját lásd külön lapon.

A Pilisi Állami Parkerdőgazdaság megalakítása - Dr. Madas László 10 éve megjelent cikkét a Parkerdő megalakításának 30. évfordulója alkalmából közöljük - külön lapon.

1998-ban a Mosoni-Dunán (Rajka-Győr) - Jakab Gyula túrabeszámolóját lásd külön lapon.

Szász-Svájc, 1998 - Koncsek János túrabeszámolójának 3., befejező részét lásd külön lapon.

Megjártuk a Hoverlát - Vrazsovits Gáborné Kárpátaljai túrabeszámolóját lásd külön lapon.


VISSZATEKINTŐ

165 éve

1834. VI. 6-án született Dessewffy Sándor
Kassai kanonok (1884), székesegyházi főesperes (1866), megyés püspök (1890). A Magyarországi Kárpát Egyesület Keleti Kárpátok osztály, Kassa-Abauj-Torna vidéki választmány tagja

150 éve

1849. VI. 17-én . Szentivánon született Ágyán Béla dr.
Orvos, balneológus, egyetemi magántanár, a Rókus kórház főorvosa, a Munkásbiztosító Orvosi Tanácsa, és a Közkórházi Orvos Társulata elnöke, a Balneológiai Egyesület alelnöke. A Magyarországi Kárpát Egyesület Budapesti osztály egyik alapítója.

140 éve

1859. VI. 2-án Alsóságon született Békefi (Berkovics) Elek
Elemi iskolai igazgató Zalakoppányban. A Magyar Tanítók Turista Egyesület választmányi tagja (1895-7-).

95 éve

1914. VI. 6-án Egerben elhunyt Zalár József
Jogász, költő a Petőfi társaság tagja, a Szabadságharc önkéntese, Damjanich tábori historikusa. Bujdosása után nevelő, majd Heves megye al- és főjegyzője, később alispán. A Magyar Turista Egyesület Mátra osztály elnöke (-1893- 96.).
M: A honvéd világból 1898 Bp., Zalár József költeményei 1902 Bp.

55 éve

1944-ben, 82 éves korában hunyt el Széky István dr.
mennyiségtan tanár. Az iskolai természetjárás egyik úttörője. A Magyar Turista Egyesület választmányi tagja (1911-), a Mátra osztály ügyvezető alelnöke (1901- 1911.). a Turisták Lapja szerkesztője (1917). Az Mátra Egylet képviselője az MTSZ megalakításánál (1913)
M: Gyöngyös város és a Mátra kalauza (társszerző)
I: Sujtó Béla: Sz.I. Turisták Lapja 1944.

25 éve

1974-ben 87 éves korában hunyt el Rokfalusy Lajos
Iglói, majd salgótarjáni tanító. neves hegymászó a Magyar Kárpát Egyesület vezetőügyi bizottság jegyzője, az építőbizottság tagja (1913-), a Zöld-tavi ház gondnoka (1913-) , a Tátrai Önkéntes Mentő Bizottság végrehajtó bizottsági tagja. (-1914-). A Salgótarjáni osztály titkára ( -1923-).


A Természetbarát Híradó (ISSN 1217-0194) a Magyar Természetbarát Szövetség tájékoztatója.
Kiadja: a Szövetség Elnöksége.
Postacím: 1396 Budapest, Pf. 483. Telefon: (1) 311-2467 Fax: (1) 353-1930
Felelős kiadó: Szabó Imre
Felelős szerkesztő: Kalmár László Telefon: (1) 302-7990
(A Web változatot készíti: Szabó Zoltán)
A Természetbarát Híradó nyomtatott példánya előfizethető a kiadónál.
Megjelenik havonta.Természetjáró folyóiratok
A Magyar Természetbarát Szövetség honlapja
Szövetség honlapja