1998-ban a Mosoni-Dunán

(Rajka-Győr)

Az idei évben a magyarországi folyók áradása miatt sok vízitúrázó változtatta meg terveit és választotta céljául a Mosoni-Dunát.

Mi eredetileg is ide terveztük a túrát, ez azonban nem könnyítette meg az előkészületeket, mert erről a folyószakaszról igen kevés információt találtunk.

A túrához a következő segédanyagokat sikerült beszerezni:

A helybeliek elmondása szerint egy-két éve a vízszint kb. egy méterrel megemelkedett. Ennek megfelelően a régebbi leírásokban szereplő adatok egy része (vízsebesség, vízmélység) jelenleg nem felel meg a valóságnak.

A Mosoni-Duna partjai növényzettel erősen benőttek ezért főleg a felső szakaszon nehéz alkalmas táborhelyet találni.

A felső szakaszon (kb. Mosonmagyaróvárig) a folyó sodrása meglehetősen erős, a meder hajózható része gyakran leszűkül akár 10-15 méterre is, a haladást belógó növényzet, behajló fák, faágak nehezítik, melyek borulásveszélyt is jelentenek. Ezekben a szűkületekben a folyó sebessége (becslésünk szerint) akár 8-10 km/h is lehet. A vízmélység a sodorvonalban kb. 1,5-3 méter. A meder szélessége kb. 15-60 méter.

Az idei sikeres szúnyogirtásnak köszönhetően a vérszívók mennyisége elviselhető volt (ez nem mindig van így), a túra során összesen egy kullanccsal találkoztunk. A víz meglepően tiszta (legalábbis szemre).

A tájékozódást nehezíti, hogy ez a folyószakasz nincs ellátva folyamkilométer mutató táblákkal. Ottjártunkkor azt hallotuk, hogy tervezik a táblák felállítását.

A vízitúra kiindulópontja a rajkai híd lehet. A híd a vasútállomástól 4-5 kilométerre van, tömegközlekedési eszközzel nem közelíthető meg, így a csomagok szállításáról és saját odajutásunkról magunknak kell gondoskodni.

A híd a zsilippel van egybeépítve, ha a helybeliektől érdeklődünk holléte felől, említsük "műtárgyként". Hivatalos neve az emléktábla szerint Víg zsilip (építette Víg Zoltán) - Mosoni-Duna tápláló zsilip. A hajókat a szomszédos öreghíd alatt lehet vízretenni. A híd környékén több táborozásra alkalmas hely található. Bolt, vendéglátóhely, nyilvános vízvételezési lehetőség legközelebb Rajkán van.

Feketerdőig a folyó sebes, kanyargós, gyakran összeszűkül és a haladást belógó fák, ágak nehezítik. Ezen a szakaszon táborhelyet nem láttunk. Feketeerdőnél táborozni (vagy csak megállni) nem egyszerű. Az általunk használt térképen nem látszott, hogy a közúti híd előtti kanyar egy holtág. Megállással kísérletezhetünk a híd felett a bal oldalon, a kanyar által bezárt félszigeten, vagy közvetlenül a hídnál ill. a híd alatt a jobb oldalon. Ez utóbbi helyeken a partrajutást sűrű növényzet nehezíti. A híd alatt a bal oldalon kis horgászházak vannak, az előttük levő telkek magánterületek. Az érdekesség kedvéért érdemes megemlíteni, hogy a holtág alsó vége egy "kürtővel" kapcsolódik a Dunához. A kürtő egy betoncső, amely átvezet az út alatt. Néhány éve ezen a kürtőn át lehetett evezni és tábort lehetett verni a félszigeten a híd és a hosszúkás épület közti réten. A jelenlegi vízállásnál a kürtő teteje kb. 50 cm-re van a víz felett.

Feketeerdő alatt kb. 2 km-re a jobb parton kikötőhely és kisebb, nomád táborhely van. 2-3 km-rel tovább a bal parton legelő húzódik, több kikötésre alkalmas hellyel.

Halásziban a hídtól néhány száz méterre, a Party Csárdánál találjuk a füves szabadstrandot és a kempinget.

Mosonmagyaróvárnál (ha jól figyelünk), jobbra találjuk a Lajta torkolatát. Ha az óvári várat vízen kívánjuk megközelíteni, kb. 2 km-t kell feleveznünk a Lajtán. A híd felett 100-150 méterre találunk olyan helyett, ahol kisebb nehézségek árán ki tudunk szállni és a vár(os)nézés idejére a hajókat ki tudjuk kötni egy kis zsilipszerű alkalmatossághoz. A hajók kiemelése a meredek parton nem könnyű. Ez a felevezés az erős sodrás miatt szép sportteljesítmény.

A Lajta torkolat után 1 km-el, a játszótér, a szabadstrand és a büfé alatt közvetlenül nagyobb méretű füves táborozóhelyet találunk, hagyományos fa illemhellyel.

A Mosonmagyaróvár alatti zsilipnél a hajókat könnyen át tudjuk emelni.

Kimléig a növényzettel benőtt partokon ismét nem találtunk megfelelő táborhelyet. Magyarkimle elején/előtt, a "KOCSMA 200m" táblánál van táborozóhely. Ha ez foglalt, felette 50 méterrel próbálkozhatunk, de ez sokkal kisebb és rosszabb. A horgászok elmondása szerint a kimlei kanyarban levő szigeten is lehet táborozni a szigetet jobbról kerülve, de ezt a helyet nehéz megtalálni. A kanyar után Horvátkimle 10-es úthoz közeli szélén -Új telep- kis kempinget találunk (Cvika büfé és kemping).

Novákpusztánál a Szigetköz kemping közvetlenül a sziget végénél van, alatta 50-100 méterrel kis méretű, végszükségletben vadkempingezésre alkalmas hely a házak között.

Hédervár előtt

A Máriamajor és Lickópuszta közti kanyarban enyhén lejtős, náddal és sással kissé benőtt part van. A lickópusztai híd felett levő sziget előtt a jobb parton szimpatikus, valószínűleg nomád táborhely.

A Hédervári kastély

Ha meg szeretnénk állni Hédervárnál, figyelnünk kell a kikötésnél. Csak a sziget végétől 50 méteren belül tudunk kiszállni, a horgászcsónakok kikötőhelyeinél. Nincs sok hely és a hajókat sem lehet kiemelni. A Héderváry kastély jelenleg szépen felújítva, szállodaként üzemel. Az udvar és a park megtekinthető. Érdemes felkeresni a temetőkápolnát, kertjében a védett "Árpád fájának" nevezett 700 éves tölgyfával. A zárt temetőkertbe a kápolna bal oldalán levő házban kérhetünk bebocsátást.

Mecsérnél a híd felett a jobb oldalon van a füves szabadstrand, ahol tilos táborozni. Közvetlenül a híd felett a jobb oldalon van a nagyon kicsi kemping (ottjártunkkor nem vízitúrázók népesítették be). A híd alatt 800 méterrel találunk egy alkalmas táborhelyet, a horgásztó magasságában, a falu szélétől 200 méterre. Ha ez foglalt, felette 50 méterrel próbálkozhatunk, a fák mögött 10 méterre van sátorverésre alkalmas rész.

Mecsér alatt, a szigettől kissé lejebb a jobb parton enyhén lejtős, füves part nomád táborozásra.

Dunaszentpálnál a bal parton felbukkanó mezőgazdasági épületek alatt 200 méterrel füves, fás táborhely padokkal, asztalokkal. Lejjebb 200 méterrel, a faluba vezető út végénél kis, iszapos öbölben találjuk a Strand büfét, a toalettet és egy másik, az előbbinél forgalmasabbnak tűnő táborhelyet.

Dunaszentpál után 1,5 km-re a bal parton hosszú, füves tehénlegelő. Utána kevéssel a jobb oldalon szintén füves part (itt nem láttunk teheneket), majd füves part vízparti fákkal, kevés vízinövényzettel. A Dunaszentpál és Dunaszeg közti híd után kb. 1km-re a bal parton 1 méter magas, hajókiemelésre még alkalmas füves part, ritkás fákkal, mögötte rét.

Dunaszegnél nagyobb méretű kavicsos partot találunk a töltés és a víz között. A part szabadstrandként is működik, sok helybeli látogatja. A kemény, kavicsos parton a sátorverés komoly erőfeszítést igényel. A szabad terület szélei erősen el vannak aknásítva, melynek orral és lábbal fogható jelei vannak. A töltés túlsó oldalán nagy teljesítményű diszkó üzemel, ahol szombaton van a csúcs. A többi napon csupán hajnalig tartó, füldugón is áthatoló dübörgést élvezhetünk.

Kunszigetnél találjuk az egyik legszebb táborozóhelyet. A jobb parton a hosszú füves rét után, a horgászcsónakok kikötőhelyénél következik a gyönyörű, fás táborhely. Érdemes megtekinteni a falu szélén levő Szent-Antal kápolnát. Bebocsátást az egyik szemközti házban kérhetünk.

Győrzámolynál a szabadstrand utáni keskeny partszakaszon lehet táborozni, ha feltétlenül szükséges.

Ha Győr előtt akarunk táborozni, a Duna-Rábca csatorna zsilipénél a jobb parton vagy a Püspök erdői holtág beeresztő zsilipénél a bal parton tudjuk nomád körülmények közt megtenni.

A túra végállomása Győrben az első híd előtt, a bal oldalon levő szabadstrandnál, közvetlenül a strand alatti parton lehet. Innen szokták a hajókat is elszállítani. Sátorozni a parti parkban lehet.

 

Bal part Jobb part fkm
  Rajka [117,5]
Feketeerdő: közúti híd   [98,6]
Halászi: közúti híd   [90,4]
Halászi: Party szabadidőközpont   ?89,6?
  Mosonmagyaróvár: Lajta torkolat [85,9]
  Mosonmagyaróvár: Szabadstrand [84,9]
  Mosonmagyaróvár: Duzzasztómű [82,1]
Máriakálnok   ?78,5?
Magyarkimle: táborhely   ?65,5?
  Horvátkimle: Cvika kemping ?61,5?
Kimle: közúti híd   [60,2]
Novákpuszta: kemping   ?57,7?
  Lickópuszta: híd [51,3]
Hédervár   ?50?
  Mecsér: kemping, híd [45,6]
Dunaszentpál   ?41,8?
Bolgánypuszta: híd   [33]
Dunaszeg   ?31,5?
Győrladamér   ?30,5?
  Kunsziget ?28,5?
Győrzámoly   ?25,5?
  Rábca csatorna zsilip [19,7]
Győr: strand,táborhely   [15,2]
  Győr: Rába torkolat [14,6]

A [] -ben levő adatok Bokody József: Magyarország folyóinak kilométer-mutatójából származnak, a ?..? közöttiek tőlem.

Budapest, 1998 november 2.
Jakab Gyula
(huligánok)Vizitúrázók információi
A Magyar Természetbarát Szövetség honlapja>A Magyar Természetbarát Szövetség honlapja