Természetbarát Híradó

78. szám

1998. szeptember

Gábriel: Melegmányi-völgyKÖLTEMÉNY

Pödör György: Szeptember

IN MEMORIAM

Sáfár József (1927 - 1998)
László Jenő (1919 - 1998)

JEGYZETEK

Eltűnt egy tábla
Kivágtak egy eperfát

HÍRCSOKOR

Kitüntetettjeink
Elkészült az E7 Mindszent-Nagylak szakasza
Sportdiplomáciai siker Londonban
Jubileumi emlékezés Írottkőn
  Írottkő 1998 - képriport
Hírek Fejérből
Vértes 50
Hírek a Dél-Dunántúlról: Kopjafa avatás a Hármashatárnál
Elismerés Aradról
Kitettek magukért a rendezők:
    Kerékpáros Túrázók Országos Találkozója
Zalánál a vándorbot
A TFSZ Országos Természetjáró Vetélkedőt hirdet

MEGJELENT

Madarak és fák a költészetben
Két hézagpótló utikalauz

LITERATÚRA

Kertész István: Az ózdi lány

ÚTON

Egy túra viszontagságai - Gánas hegy (152 m)
Nyári kalandozások gyalogszerrel és kerékpáron
Melegmány

TÚRISTA DAL

Pakolj frissen ...


In Memoriam

SÁFÁR JÓZSEF
1927- 1998

71 éves korában Kecskeméten elhunyt Sáfár József tanár, aranyjelvényes túravezető, a Bács Kiskun Megyei Természetbarát Bizottság vezetőségi tagja.

A természetjárással a Piarista Gimnázium Cserkészcsapatában ismerkedett meg és jegyezte el magát egy életre. A II. Világháborúban amerikai fogságba került. Szabadulása után otthon gazdálkodott.

1959-ben kapcsolódott be újra a természetjáró közéletbe. Ekkor a Budapesten a Vasas TE tagja, majd Kecskeméten a Vörös Meteor Természetbarátok elnöke lett.

Meghatározó szerepe volt a Megyei Természetbarát Szövetség létrehozásában, annak alapító titkára. (1960-1973). Az önálló Tájfutó Szövetség létjöttekor annak lett titkára (1973-75). De a természetbarátoktól sem szakadt el. Szervezte és vezette a túravezető képző tanfolyamokat. 1975-86-ig a megyei szövetség Oktatási bizottságának vezetője. Rendszeresen jelentek meg a természetjárást népszerűsítő írásai a Petőfi Népe című megyei lapban. A TESZ-ben végzett kiemelkedő munkájáért megkapta az "Erdők védelmezője" kitüntető jelvényt.

Tevékenyen részt vett az Alföldi Kéktúra megyei szakaszának kialakításában.

Mindazok, akik ismerték szerény, mindig segítőkész személyiségét, a természet iránti elkötelezettségét, örökre megőrzik emlékét.

- KL -

LÁSZLÓ JENŐ
1919 - 1998

Az ezüstjelvényes túravezetőt május 22-én kísérték utolsó útjára családja, rokonai, ismerősei, volt túratársai.

Amíg egészsége engedte, a Bakony Természetbarát Egyesület tagja- és lelkes híveként sok éven át járta a Bakony erdőit, de kedvence a Balaton-felvidék volt, ahová egyedül is szívesen eljárt.

Lelkesen foglalkozott a kezdő túratársakkal. Téli időszakban is rendszeresen kijárt az erdőre és etette a madarakat. Szeretett festeni. Főleg erdei tájképeket festett.

A Társadalmi Erdei Szolgálat mozgalom lelkes tagja volt. Kiemelkedő munkájáért 1981-ben kitüntetést kapott.

Kövessük példáját, szeressük a természetet, a fákat, az állatokat, mint ahogy Ő szerette.

Nyugodjék békében.
Szilágyi László
aranyjelvényes túravezetőJegyzetJEGYZETEK

Eltűnt egy tábla

Június 20-án ismét megtartottuk a Tarnai-emléktúrát a Nagy-Kopasz alatti pihenőnkhöz. A Ráski-teleptől piros kereszt, majd a piros háromszög jeleken még nyáron is hűs lombok alatt kanyarog a virágpompás ösvény. Egy irtásréten rengeteg szamóca piroslott, majd a fekete-hegyek dolomitja következett gyönyörű fenyves koszorúval és panorámával.

Van itt egy fa, melynek lombkoronája alatt szinte az egész csapat elfér. Jobban mondva Tarnai Laci megmaradt csapata... és az újak, akik azóta jöttek.

Mióta is?

Bizony már hetedik éve.

Az ellopott táblát már nem pótoljuk, csak virágot teszünk a helyére. Ha lesz új tábla, az már a Gázművek Klubjának a falára kerül.

Miközben lefelé haladunk, Nagykovácsi irányába, elhagyjuk idővel a jelzést. mintha ők 18-an fentről irányítanának némi búfelejtésre a "Szipirtyóhoz".

Különösen furcsa hangulata van ennek a túrának számomra, hiszen én a gyermekemet vesztettem el. Ez pedig nem gyógyul, legfeljebb néhány órára enyhet ad, ha jó társak közt vagyok.

Az élet pedig megy tovább...

Új és új tanulságok jönnek.

GyP

KIVÁGTAK EGY EPERFÁT
AVAGY, KI PÓTOLJA AZ ÖREG FÁKAT?

Kivágtak egy öreg eperfát...

Na és akkor mi van?

De ez a már második. Tavaly "elment" az első.

A harmadikat most csonkolták. "Ő" már sorára vár, habár még kis ágakat növesztett. Küzd az életért, de napjai meg vannak számlálva.

Ha jól tudom, egy nyolcvanéves fa lombkoronája, egy ember évi oxigén szükségletét termeli meg.

100 éves fa volt amit most kivágtak. ketten sem értük volna át a törzsét...

Vajon 100 év múlva lesz-e itt olyan fa ami köré, ha ketten oda állunk, nem ér majd össze a kezünk?

Örök optimista vagyok, reménykedem abban hogy lesz...

Molnár JózsefHírcsokor

KITÜNTETETTJEINK

Természetjárók Napja
1998. Szeptember 26., Dobogókő


TERMÉSZETJÁRÁS FEJLESZTÉSÉÉRT ARANY FOKOZAT
 
Marosi Miklós MÁV Igazgatóság SE. Budapest
Németh Gyula Pénzintézetek Meteor Székesfehérvár
Taródi Péter MTSZ Barlang Bizottság Budapest

TERMÉSZETJÁRÁS FEJLESZTÉSÉÉRT EZÜST FOKOZAT
 
Hír Istvánné Jész-Nagykun-Szolnok megye
Izsépi Béla Nyíregyháza
Németh Tamás BEAC Budapest

TERMÉSZETJÁRÁS FEJLESZTÉSÉÉRT BRONZ FOKOZAT
 
Bálint János Nyíregyháza
Csihi Pál Budapest
Dániel István Makó
Kiss László Miskolc
Koncz Dezső Balatonkenese
Lukács Gyuláné Miskolc
Máthé Sándor Újlengyel
Németh Pál Sárbogárd
Vígh Rudolfné Szeged

TÉRY ÖDÖN EMLÉKÉREM
 
Dr. Balogh Istvánné Budapest
Börcsök Péter Barlangi Mentőszolgálat Budapest
Farkas Lajos Szentes
Kovács Szabó János Mecsek Egyesület Pécs
Dr. Nyíri László Nógrád Megyei TB. Salgótarján

THIRRING GUSZTÁV EMLÉKÉREM
 
Baronek Jenő Baranya Megyei TSz. Pécs

CZÁRÁN GYULA EMLÉKÉREM
 
Kovács Ferenc Fejér Megyei TSz. Székesfehérvár

GÁBOR IGNÁC EMLÉKÉREM
 
Császár Andrásné Martfű
Kustor Gyula Ózd
Szilágyi Tiborné Budapest


Valamennyi kitüntetettnek ezúton is gratulálunk!

ELKÉSZÜLT AZ EURÓPAI HOSSZÚ TÁVÚ VÁNDORÚT (E7) MINDSZENT-NAGYLAK KÖZÖTTI SZAKASZA

Fontos állomáshoz érkeztünk a Magyarországon áthaladó Európai Hosszútávú Vándorutak kialakítása során, hiszen elkészült az E7 út teljes magyarországi szakasza.

Augusztus 29-én került sor a Csongrád megyei Mindszent és Nagylak közötti, mintegy 87 km-es új útvonal ünnepélyes átadására. 1000 órakor a mindszenti révnél Fekete Emil úr, Mindszent város alpolgármestere elvágta a gáton kifeszített nemzeti színű szalagot. Rövid ünnepi beszédében hangsúlyozta a természetjárás fontosságát és azt, hogy Mindszent további fejlődésében egyre nagyobb szerepet kap a turizmus, ezen belül pedig a gyalogos, vízi és kerékpáros természetjárás. Az ünnepi eseményen részt vett Frank Schlienzig úr az Európai Vándor Szövetség útvonal bizottságának elnöke, aki a természetjárás népek közötti barátságmélyítő szerepét emelte ki beszédében.

Ezután a mintegy harminc fős csapat különbbusszal a nagylaki határátkelőhöz utazott. Itt - az ünnepi eseményen végig résztvevő - Maria Teodora Pop, a szegedi román főkonzulátus konzulja, szintén a turizmus népek közötti kapcsolatmélyítő szerepéről szólt. A következőkben Pálmai Vencel röviden összefoglalta a magyarországi "E" utak történetét, majd a masnira kötött magyar és román nemzeti színű szalagok átvágása után "átadta" az útvonalat és egy román-angol-német nyelvű "E7" tájékoztató táblát a Romániai Természetbarátok Kárpát Ligája és az Aradi Turista Klub kép-viseletében megjelent Marinkas Ludovic, Stefanov Titusz és Zehe István, akik ígéretet tettek az útvonal romániai szakaszának mielőbbi kialakítására.

Végül, de nem utolsó sorban ki kell emelni a Csongrád Megyei Természetbarát Szövetség munkáját, hiszen egy nagyon jól sikerült Phare pályázatuk tette lehetővé az új jelzett út kialakítását, valamint az útvonal leírását és térképeit tartalmazó igen mutatós igazoló füzet kiadását. Köszönet érte!

A füzet a megyei szövetség címén szerezhető be.

Pálmai Vencel

SPORTDIPLOMÁCIAI SIKER LONDONBAN

A Nemzetközi Népsport Szövetség (IVV) Londonban tartotta XXX. konferenciáját, amelyen a tagországok küldöttei vettek részt. Hazánkat a Komárom-Esztergom Megyei Természetbarát Szövetség - az IVV teljes jogú magyarországi tagja - képviselte.

Horváth Zoltán - az MTSZ alelnöke, a megyei szövetség elnöke - küldöttségvezető elmondta, hogy szoros küzdelemben Magyarország, közelebbről Tata város nyerte el a jövő évi IVV konferencia rendezési jogát. Az 1999. szeptember 9-12 között sorra kerülő rendezvényen várhatóan 30 ország - köztük az idén IVV taggá vált Izland, Izrael és Dél-Korea - IVV elnöke és küldöttségei vesznek részt.

JUBILEUMI EMLÉKEZÉS ÍROTTKŐN

Az 1988-as "vasfüggöny" bontásának 10 éves évfordulója alkalmából augusztus 22-én, Szent István Napi Túra keretében emlékezett meg szövetségünk a jeles eseményről. A kora reggeli komoly esőzés ellenére igen sokan zarándokoltak el a Kőszegi-hegységbe, s Ők tették jól, hiszen 10 órakor már verőfényes napsütésben élvezhettük a természetet. Déli 12 órakor az írottkői kilátónál Thuróczy Lajos, szövetségünk tiszteletbeli elnöke mondott ünnepi beszédet mintegy 600 főnyi résztvevő előtt, hangsúlyozva a Magyar Természetbarát Szövetség történelmi tettét, melynek következtében 1988-ban Írottkőn bontották le először a "vasfüggöny" egy szakaszát. A fellobogózott kilátótól a túrázók közösen sétáltak el a 2 km-re - már osztrák területen - álló hősi emlékműhöz, illetve az étteremhez, ahol rendezvényünk védnökei és az osztrák turisták képviselői mondták el köszöntő beszédüket. A nap kedves színfoltja volt a szombathelyi gyermekek ugróköteles csoportjának bemutatója, amely nagy tetszést aratott a nézők körében.

A jó hangulatú népes rendezvény kora délután Pálmai Vencel titkár zárszavával ért véget.

- PV -

Kovács Tamás képriportját lásd külön lapon!

HÍREK FEJÉRBŐL

A Fejér Megyei Természetbarát Szövetség (Székesfehérvár, Ady E. u. 19-21.) köszöni mindazoknak, akik személyi jövedelemadójuk 1 %-át a megyei szövetségnek utalták. Az Elnökségünk döntése alapján az összeget az 1998. szeptember 18-19. között Kisgyón Természetbarát Telepen megrendezésre kerülő Megyei Természetbarát Találkozó költségeire fordítjuk.

Kérjük, hogy támogatásukkal a jövőben is tiszteljék meg Szövetségünket !
Adószámunk: 18480799-1-07;
Számlaszámunk: OTP Bank Rt. 11736116-20279840

A VÉRTES 50

1998. augusztus 22-én, mostoha időjárási körülmények között került megrendezésre a XIV. Vértes 50 és IVV Gánt teljesítménytúrák a Fejér Megyei Természetbarát Szövetség szervezésében. Az esős idő ellenére 373-an teljesítették a -10, - 20, - 25, - 30, - -40, vagy 50 kilométeres távot. A résztvevők biztonságáról a Szövetségen kívül az Alba Rádiósok gondoskodtak, amely szolgáltatás az országban egyedülálló a számtalan teljesítménytúra között. A szolgáltatások sorát a Kenyérgyár friss kenyere és az Alba Minerál ásványvize gazdagította.

A székesfehérvári Sporthivatal és a FEMSZISZ által felajánlott kupákat a következők vehették át:

A Vértes 50-en résztvevő legnagyobb létszámú csapat a Csabdi Petőfi DSK Kőhányásról, az újonnan alakult Kincsesbányai Kazinczy DSK Mórról indult. Az IVV túrán résztvevő legnagyobb létszámú csapat a Gyöngyvirág SE, a legidősebb IVV és a legfiatalabb Vértes 50 teljesítő - Fehérvár TE - Gántról indult, és a célhelyen szerény ünnepség keretében vehették át a kupákat.

Bükiné Törő Ágnes

...és a DÉL-DUNÁNTÚLRÓL
Kopjafa avatás a Hármashatárnál

1998. június 18-án Baranya, Somogy és Tolna megye határainak találkozásánál (északi szélesség 46o17'40''; keleti hosszúság 18o03'20'') - az összefogás jelképeként - kopjafát avatott a három megye önkormányzatának elnöke: dr. Tóth Sándor, dr. Kolber István és Bach József. A kopjafát Tóth László, a vásárosdombói iskola igazgatója faragta akácfából. Az álló négy oldalú hasáb három oldalán a "Baranya", "Somogy" és "Tolna" felirat, míg a negyedik oldalán a fentebb leírt földrajzi helymeghatározás adatai olvashatók. A kopjafán megtalálható a készítőjének neve is. A kopjafa mellett egy magaslesre emlékeztető kilátót építettek.

Délután 17 órakor kezdődött az avatóünnepség népitáncos és fúvószenés műsorral, a környező falvak mintegy 250-300 fős nézőserege jelenlétében. A három megye természetjáróit Dománszky Zoltán Tolna-, Vukov Péter Somogy megyei elnök, valamint jómagam képviseltük. A Tolna megyei sporttársak Dombóvár-Gólya-vártól a Kopjafa - Kerecse-liget útvonalon felfestették a piros sáv turistajelzést. A turistaút mentén egy új fakeresztet állítottak, melyet a közeli falu plébánosa szentelt fel. A kereszt felirata: HIKOS-ÚTI / FAKERESZT/ AZ EREDETIT / ÁLLÍTTATTA / PINTÉR ISTVÁN /1920-BAN /FELÚJÍTVA / 1998-BAN

A kopjafát a környező három falu plébánosa áldotta meg.

Baronek Jenő

Elismerés Aradról

A magyar - román természetjáró kapcsolatok fejlesztése terén kifejtett szakmai munkája elismeréséül Pálmai Vencelnek, az MTSZ titkárának, 1998 augusztus 28-án, Budapesten Stefanov Titusz, az Aradi Turista Klub nevében EZÜST GYOPÁR "kitüntető jelvényt" adott át.TALÁLKOZÓRÓL TALÁLKOZÓRA

KITETTEK MAGUKÉRT A RENDEZŐK

Még az időjárás is kegyes volt a Kerékpáros Túrázók Országos Találkozójához, pedig előtte jócskán zuhogott. Ezt elsősorban a kerékpáros tájékozódási verseny, valamint a ralley résztvevői bánták, mert erősen felázott a terep. Némi zápor közben is volt és ha nem is mosta el, de kicsit késleltette a záró ünnepséget is. Valószínűleg még sem ezekre emlékezik majd vissza a résztvevők többsége. Bár felejthetetlen színeket festett az égre a természet a záró zápor előtt és után. Mégis a helyszínen megkapott - mindenki személyes fényképével ellátott - emléklapról először a kitűnő rendezés, az információban dolgozó lányok kedvessége, a helybéliek vendégszerette jut eszébe. No meg a sok a GYEREK. Nem iskolás csoportok, bár ilyenek voltak most is, de ilyenek voltak régen is, hanem a kisgyermekes családok nagy száma. Öröm volt nézni a sok apróságot. Úgy tűnik, hogy nemcsak felnőtt és családot alapított egy túrakerékpáros nemzedék, egy olyan nemzedék, amelyik ma már a gyermekeibe plántálja a turista szenvedélyt. Biztos vagyok abban, hogy amint én is örömmel emlékszem a gyermekkori nagy túráimra, ugyan úgy az ő emlékezetükben is felnőtt korukig megmarad Bázakerettye és a Kistolmácsi-tó szép emléke...

És abban is biztos vagyok, hogy majd saját gyermekeiket, ők is hasonló módon hasonló élményekben részesítik.

Kalmár László

ZALÁNÁL A VÁNDORBOT

Balatonalmádi, Budatava adott otthont a Dunántúli Megyei Vezetők ez évi Tanácskozásának. A jó hangulatú, tartalmas beszélgetések és éjszakába nyúló tisztázó viták egészítették ki a hivatalos programot, amelyből külön ki kell emelni Tüskés Endrének, a Veszprém Megyei Sporthivatal vezetőjének, a megye sportéletét vázoló, jó humorú, őszinte - inkább baráti beszélgetésnek, mint sem tájékoztatónak ható - péntek esti előadását.

A másnapi autóbuszos tájbemutató során felkeresték a Balaton-felvidéki Nemzeti Park által újonnan létesített geológiai bemutatóhelyet a Hegyestűn és a kőtengert Szentbékállán. A Szentgyörgyhegyen, a Kisapáti Önkormányzat által szépen rendbe- hozott és újra üzemelő turistaháznál Horváth József tapolcai tanár, ODK vezető saját termésű - kitűnő - borával, friss szőlővel és egy kis zsíros kenyérrel vendégelte meg a résztvevőket. Hazafelé még a Baláca-pusztai római kori villa megtekintésére is jutott idő. Este a Balaton és a Veszprém megye látnivalóiból láthattunk diákat, két csokorra valót.

Másnap délelőtt a megyék adtak rövid tájékoztatást gondjaikról eredményeikről, majd a rendezők nevében a házigazda Simon Ágoston átadta Jakabfy Rudolfnak, Zala megye elnökének - a jövő évi tanácskozás rendezőjének - azt a vándorbotot, amelyet Tolna megye indított útjára 1996-ban Lengyelben.

- KL -


MegjelentMegjelent - Madarak és fák a költészetben, Két hézagpótló utikalauz - a két ismertetőt lásd külön lapon.


TFSZ

A TFSZ Országos Természetjáró
Vetélkedőt hirdet

TFSZ

Az oktatási intézmények, társadalmi szervezetek általános iskolás korú (negyedik-nyolcadik osztályos), legalább 5 fős csoportjai részére.

Jelentkezni: jelentkezési lap kitöltésével, a részvételi díj (szervezett Természetbarát csoportoknak 1.000 Ft; egyéb esetekben 1.500 Ft) csekken történő befizetésével és a természetbarát értékrend vállalásával lehet.

Nevezési határidő: 1998. november 15.

I. díj: 50.000 Ft-os táborozási hozzájárulás, (melyhez további 20.000 Ft járul, ha a díj a TEGYOT 1999 évi rendezvényén kerül felhasználásra) illetve serleg.

II. díj: Értékes sportfelszerelések.

III. díj: Térképek, turisztikai kiadványok.

Különdíjak, és minden - a feladatokat elvégző - csapat emléklapot kap.

A részvételi díjat befizető csapatok a verseny indulása előtt egységcsomagot kapnak, mely a következőket tartalmazza: Hardi András: Tájékozódás, természetjárás, tájfutás (szakkönyv), MTSZ minősítési szabályzat, túrajelentés és túranapló, TFSZ embléma és egy tekercs film a feladatok dokumentálására, az értékelés szempontjai, versenyszabályzat, Természetjárás című kéthavilap aktuális száma.

Érdeklődni lehet, valamint részletes kiírás és jelentkezési lap igényelhető:

Természetjáró Fiatalok Szövetsége (TFSZ)
1065 Budapest Bajcsy-Zs. út 31. II. 3. Tel: (1) 311-2467 Fax: (1) 353-1930 Postacím: 1396 Budapest Pf.: 483
Ügyeleti idő: minden kedden 14 és 18.30 közöttKertész István: Az ózdi lány - az alkalmanként jelentkező új rovatunk, a LiteraTúra első cikkét - amely a hagyományos leírások helyett elbeszélő írás - lásd külön lapon.

Úton rovatunk cikkeit: hagyományosan külön lapokon közöljük:
  Gyenes Péter: Nyári kalandozások gyalogszerrel és kerékpáron
  Dr. Gábriel András: Melegmány

Búcsúzóul az e havi túrista dal: Pakolj frissen ...


A Természetbarát Híradó (ISSN 1217-0194) a Magyar Természetbarát Szövetség tájékoztatója.
Kiadja: a Szövetség Elnöksége.
Postacím: 1396 Budapest, Pf. 483. Telefon: (1) 311-2467 Fax:: (1) 353-1930
Felelős kiadó: Szabó Imre
Felelős szerkesztő: Kalmár László Telefon: (1) 302-7990
(A Web változatot készíti: Szabó Zoltán)
A Természetbarát Híradó nyomtatott példánya előfizethető a kiadónál.
Ára egy évre 1440 Ft, - tagszervezeteknek kedvezményesen 960 Ft.
Megjelenik havonta.Természetjáró folyóiratok
A Magyar Természetbarát Szövetség honlapja

>A Magyar Természetbarát Szövetség honlapja

>A Magyar Természetbarát Szövetség honlapja

>A Magyar Természetbarát Szövetség honlapja