MEGHÍVÓ A RETYEZÁTBA

Retyezát a Déli-Kárpátok egyik látványos, ezért turisták által sűrűn látogatott hegysége. Több mint 750 km2 területén égbenyúló csúcsok, óriás katlanok, cirkuszvölgyek váltogatják egymást. A Fogarasi Havasokkal együtt itt vannak a Déli Kárpátok legmagasabb gerincei. A több mint 80 tengerszem a Hohe Tauernhez, illetve Pirinhez teszi hasonlatossá.

Ez az óriási kő citadella, a Vulkán-hegység, a Szörényi-havasok és a Hátszegi-medence közé ékelődik. Keleti határa a Barbat folyócska, amely a Valea Reaval és a Fogarasi Havasokból induló Vilsan völggyel a Kárpátok talán legszebb völgyei. Nyugaton és északon a Riul Mare, délkeleten a Zsil (Jiul választja el a Vulkán hegyeitől.

Kelet-nyugati hosszúsága több mint 35 km, észak-déli szélessége 25 km. E területen több mint 90 csúcs található, amely meghaladja a 2000 métert. 30 csúcs 2300-2400 m közötti, 15 van 2400 m felett. A hegység zömét egy "H" betűre emlékeztető gerinc pár teszi ki, amely óriási sziklatömeget alkot. A legmagasabb csúcsok az északi gerincen találhatók: a Peleága 2509 m, a Nagy Papusa (Papusa Mare) 2500 m, a névadó Retyezát csúcs "csak" 2485 m, a Virful Mare (Nagy-csúcs) 2455 m, a Bucura 2439 m, a Judele 2410 m, és 2408 méterével a Capul Vaii Rele zárja a 2400 m felettiek sorát.
A déli gerinc valamivel alacsonyabb. Itt a Crusturi a legmagasabb, 2457 m, ezt a Gruniul 2300, a Lazarul 2290 és a Ciumfu 2238 méterével követi.

A 2000 m körüli magasságokban található az a számtalan szebbnél-szebb, kristálytiszta tengerszem, amelyek oly feledhetetlenné varázsolják e tájat. Legnagyobb a Bukura-tó, felülete 8.86 ha., mélysége meghaladja a 15 métert. A Peleága és a Bukura csúcsok alatt, 2041 m magaságban található. Legalább ilyen szép a fő tömeg nyugati szélen lévő Zanoága-tó, amely 1997 m magasan van, felülete 6.5 ha. Az összes közül a legmélyebb a Galesi-tó, 29 m, ez a Valea Rea csúcsa alatt pompázik.

Valamennyi felsorolásához e cikk kerete kevés. Nagyon szeretem a Kis és Nagy-Kusztura (Custura Mica-, Mare) tavakat, az előbbi 2250, az utóbbi 2270 m magasan van. Ugyancsak a Riul Barbat völgyében található a bájos Adinc-tó és a romantikus Ţapului-tó, amely a Kárpátokban az egyetlen olyan tengerszem, amelyik közepén kis, természetes sziget található. De meg kell említeni a Reaban völgy hét tavát is, és azokat is amelyek a Bucura völgyhöz tartoznak. A hegység vizeit egyébként a Riu Mare (Nagy-patak), a Zlata (Aranyos-patak), a Lăpoşnicu Mare (Nagy-Lápos patak), a Riu Bărbat (Berbécs patak és a Jiu (Zsil) gyűjtik össze.

Azoknak, akik vasúton szeretnének a legrövidebb úton eljutni a Retyezátba, a Bp- Lökösháza - Arad - Piski (Simeria) útvonalat javaslom. Itt át kell szállni a Petrozsény felé menő személyvonatra. Ezzel Ohaba de sub Piatră megállóig megyünk (a gyors itt nem áll meg). Tovább gyalog vagy alkalmi járművel, Nucsoara falun át Cirnic-ig. A vonattól 18 km, ebből 11 km aszfalt.

Gépkocsival az útvonal hasonló. Piskitől ugyanúgy Ohaba de sub Piatră, s tovább Nucşoara, Cirnic. Az útolsó 7 km elég jó állapotú, karbantartott, hegyi út (nincs aszfaltozva). Cirnicen turistaház van, ahol biztonsággal ott lehet hagyni az autót. Tovább gyalog másfél-két óra alatt érhető el a Pietrele ház (kék sáv jelzés) és a Gentiana (Encián) turistaház. Ez utóbbi a Természetbarát Kárpát Ligához tartozik és a Petrozsényi Természetbarátok üzemeltetik.

A hegységben 800 km-nyi jelzett turistaút található. A jelzések biztonsággal követhetők. A szálláslehetőségek elég jók. A már említett Cirnic th. 990 m-en van, férőhelyek száma: 30, a Pietrele-házban 90-100 személyre van szállás (1480 m). A Gentiana-házban egy nagy hálóteremben 50-en férnek el. Ezen kívül működik még a Gura Zlata menedékház (770 m.), 30-40 férőhely és a Baleia menedékház (1410 m), 70 férőhely, de csak nyáron üzemel. A Buta menedékház sajnos leégett, már nem használható.

A Retyezát Nemzeti park, ezért a sátorozás csak a Bukura-tó mellett megengedett, mindenütt máshol tilos. A hegység központját, a legnagyobb tengerszemeket rejtő Bukura katlant legjobban a Gentiánatól és a Pietrele -háztól lehet elérni.

Néhány ajánlható útvonal és túracél:

1. Gentiana menedékház - Pietrele-völgy - Bukura nyereg (Curmătura Bucurel) - Bukura tó (Lacul Bucura) 2,5 - 3 óra. A Bukura nyeregből érdemes kitérni a Peleága (2509 m) és a Nagy-Papusa (vf. Papusa, 2508 m) csúcsokra. Nyeregtől nyeregig 3-4 óra. A Bukura-tótól körtúrára mehetünk a Porti tengerszem (Tăul Porti), Agáta tengerszem (Taul Agatat) és a Judele csúcsa felé, vagy Lia-tó, Anna-tó (lacul Ana), Viorica-tó (lacul Viorica) megtekintésére. Az előbbi 1 - 1,5 óra, az utóbbi 2-2,5 óra.

2. Gentiana menedékház - Stînisoara völgy - Retyezát nyereg (Saua Retezat) - Retyezát csúcs (vf. Retezat, 2282 m) - Bukura kapu (Poarta Bucurei) -Bukura-tó - Bukura nyereg - Pietrele völgy. E túra menetideje 7-8 óra.

3. Vállalkozó szelleműeknek, részben jelzetlen úton: Pietricele tavak, Valea Rea nyereg, völgy - Galesi-tó (lacul Gales) - Pietrele-ház útvonalat javaslom, amely 8-9 órát vesz igénybe. Természetesen ez csak apró ízelítő abból a 80 turista-ösvényből amelyik a Retyezátban található. Azokat, akik személyesen is szeretnék megismerni ezt a varázslatos hegyi tájat, szeretettel várják a Romániai Természetbarát egyesületek tagjai. Legyen tél vagy nyár, de bármely évszakban segíteni tudnak útleírásokkal, térképekkel, a túra megszervezésével, igény szerint magyarul beszélő kísérővel, túravezetővel.

Bármely kérdésben (és ez nem csak a Retyezátra, hanem egész Romániára vonatkozik) forduljanak e cikk szerzőjéhez: Lala Marincas, 2900 Arad, Ion Vidu u. 7. III. em. 11. Telefon: +40 (57) 254-837, vagy Nicu Jianu 2700 Déva, Decebal sugárút 22. IV.em. 75. Telefon: +40 (54) 611-171.

Természetbarát üdvözlettel:
- LM -
a Romániai Természetbarát Kárpát Liga tagja

További cikkek a Retyezátról:
Stina din Riu (Retyezát)
Stine din Riutól a Taul Mare al Crustura taváig
A Retyezát hegységTermészetbarát Híradó 71. szám, 1998. február
Úton - rövid túraleírások, élménybeszámolók
A Magyar Természetbarát Szövetség honlapja
honlapja