Mozaikok a 100 éves Természetbarát Mozgalom történetéből:

"Hand in Hand durch Berg und Land"
(Kéz a kézben, hegyen-völgyön)

(Természetbarát Híradó, 1995. június)

hirdette címlapján a "Der Naturfreund" újság. De mivel ekkor még fizetett szabadság nem volt és a szombati munkaidő és még 16 óráig tartott, a többnapos ünnepek jelentették a nagyobb kirándulások, túrák lehetőségét. A Südbahnon (Délivasút) hamarosan megkapták a félárú vasúti kedvezményt, de a tagok többségének még ennek igénybevétele is nehézséget jelentett. Ezért szervezték meg a lényegesen nagyobb kedvezényt nyújtó különvonatokat. Először 1898 augusztus 14-én indítanak ilyet Salzburgba. Az 500 utas megérkezvén a célállomásra csoportokra bomlott. Legtöbben a városban maradtak, de voltak, akik Halleinbe utaztak, hogy onnan másszák meg a Watzman-t, mások Gollingig utaztak a vízeséshez és a Salzachhoz. A legnépesebb csoport, 195 ember, közte 45 hölgy a Torren hágón át Bajorországba, a Königsee-hez ment, ahol találkoztak a Watzmann mászókkal.

Az első különvonat sikerén felbuzdulva 1899-ben Zell am See-be, 1900-ban pedig Innsbruckba szerveztek különvonatot. Az év többi részében maradtak a vasárnapi fél vagy egész napos környékbeli kirándulások. Happisch egy visszaemlékezésében igen kritikusan szól ezekről a "bécsi családi kirándulásokról", igazat adva Schopehauernek, hogy "egy kirándulás a szabadba nem más, mint kerülő út a kocsmához".

Magyarországon ekkor még nem volt szervezett munkásturista egyesület. Majálisok, juniálisok voltak divatban, amelyeket a szakegyletek szerveztek. A nyomdászok jártak ebben az élen. Kedvelt célpont volt a budai Virányos, amely ekkor még beépítetlen szabad terület volt. A hagyományos majális programokon kívül sokan itt a kézilabda ősét, a "hazéna"-t játszották.

A Természetbarát Egyesület egyéb társas kapcsolatoknak is teret biztosytott. A munkások részére a polgári szalonok, kávéházak, bálak nem csak a pénzszűke miatt voltak elérhetetlenek. Ezért voltak igen kedveltek a "Természetbarát teák", tulajdonképpeni táncestélyek. 1899-ben a harmadik ilyen "teát" Bécs legnagyobb termében rendezték, és ennek ellenére kilenc órakor rendőrségi zárást rendeltek el.


1. rész: Az előidőkről
3. rész: Berg frei!
Mozaikok a száz éves Természetbarát Mozgalom történetéből
A Magyar Természetbarát Szövetség honlapja

Készítők - Szerzői jogok - Kérdések - Megjegyzések