MTSZ

Beköszöntő

 

Szeretettel köszöntjük az érdeklődőket a Magyar Természetbarát Szövetség honlapján. Az MTSZ Web lapjait két, az MTSZ sajtószolgálatánál meglévő anyaggal indítottuk útjára: az MTSZ-t bemutató általános ismertetővel, és a Természetbarát hírek (a szövetség sajtószolgálata havi tájékoztatója) 1996 szeptemberi számával, amely rövid formában, a teljesség igénye nélkül tájékoztat a havi eseményekről: találkozókról, versenyekről, teljesítménytúrákról, nyílt túrákról. Azóta rendszeresen olvasható a szövetség havonta megjelenő folyóirata, a Természetbarát Híradó is az 1996 július-augusztusi számtól. Az MTSZ 1999 évi eseménynaptára tartalmazza a Szövetség "hivatalos" eseménynaptárát, a havi - és a nagy méret miatt heti bontásban is - megjelentetett részletesebb adatok ezen kívül a megyei, városi szövetségek, egyesületek, szakosztályok, valamint egyéb, nem MTSZ tagszervezetek által meghirdetett nyílt események adatait is tartalmazzák. Ezt a rovatot folyamatosan frissítjük, egyes események adatai csak később jutnak el hozzánk, mások (pl. tájékozódási túraversenyek) pontos helye a versenyt megelőző egy-két hétig titkos. Egyenlőre átlag egy-két hetente kerülnek fel új anyagok:

A Magyar Természetbarát Szövetség Web lapjai rendelkezésre állnak minden szakági és területi szervezet, valamint a tagegyesületek, szakosztályok számára is, ha be kívánnak mutatkozni, vagy közerdekű információkat kívánnak közreadni.(Kérem, vegyék figyelembe a szerzőinknek szóló tudnivalókat)

Továbbra is - ahogy időnk engedi - bövíteni fogjuk a Web lapokat, hogy minél jobban eleget tudjunk tenni céljainknak:

Abban a hitben bocsájtjuk útjára az MTSZ Web lapjait, hogy ez az új eszköz segíteni fogja a minél gyorsabb kétirányú információáramlást, és ezáltal közelebb hoz minket egymással és a természettel.

Természetbarát üdvözlettel:

Kalmár László
titkár

Szabó Zoltán
A Web lapok karbantartójaInformációk a szerzőinknek
(hogyan küldjünk anyagot az Interneten való megjelentetésre)

A Magyar Természetbarát Szövetség Web lapjai nyitva állnak minden olyan természetbarát szervezet (területi, szakági szervezetek, egyesületek, szakosztályok) számára, akik be kívánnak mutatkozni, illetve közérdekű információkat kívánnak közzétenni.

A Természetbarát Híradóban megjelenő minden cikk egyben felkerül az MTSZ Web lapjaira is, ezért aki nem óhajt az Interneten többet látni az eseményéről, mint a korlátozott terjedelmű Híradóban, annak nincs további tennivalója.

A hosszabb anyagokat - teljesítménytúrák, versenyek, oktatások, találkozók stb. részletes kiírását, információkat jelvényszerző túramozgalmakról, szabályzatokat, versenyértesítőket, új utak bemutatását stb. - amennyiben azok számítógépes formában teljesen vagy részben (pl. szöveg igen, képek nem) rendelkezésre állnak, kérjük, hogy gépi formában is juttassák el.

Az adatformátumról: természetesen a megszerkesztett HTML formátum lenne az ideális, de nem azt várjuk el a nekünk anyagot küldőktől, hogy plusz munkát végezzenek, hanem csak azt, hogy amilyük már megvan, azt ne kelljen nekünk fáradságos munkával megismételni. Tehát szívesen látunk bármely közismert PC-s szövegszerkesztővel készült anyagot (Legegyszerűbb számunkra a Word 6.0-val vagy Word 2.0-val készített anyag átvétele). Ha az ábrák, képek nem a gépen készültek, hanem ollóval - ragasztóval kerültek a kéziratba, akkor azokat papíron kérjük. Célszerű, ha a floppyn leadott vagy beküldött anyagok mellett van egy nyomtatott példány is: a papírról rögtön látjuk, hogy mit kaptunk, és ellenőrizni is tudjuk az esetleges konverziókat, hogy hasonlít-e még az anyag arra, amit a szerzője megálmodott.

A Szövetségben lehetőség van jóminőségű nyomtatott (papíron érkező) anyagról is szövegfelismerő programmal szövegfile-t előállítanunk. Ezért, aki írógéppel készíti cikkét, azt is kérjük, hogy jó minőségben - új festékszalaggal, fehér papírra írva, az eredetit (és nem halvány fénymásolatot) postázva küldjön nekünk anyagot. Aki a betűk nagyságát is változtatni tudja, az viszonylag nagy (a normál gépírásnak megfelelő - 13 pontos) betűméretet válasszon.

Azt természetesen nem tudjuk garantálni, hogy az anyagok (pl. kiírások) az Interneten is pontosan úgy fognak kinézni, ahogy a nyomtatott formában. Ennek műszaki okai vannak: aki papírra készít valamit, pontosan tudja, mekkora papírra nyomtat, és arra tördeli be a szöveget, az Interneten az anyagok csak a logikai struktúrát tartalmazzák, azt, hogy mekkora ablakban vagy mekkora papírra kel megjeleníteni az anyagot, a "célban" a böngészőprogram (a browser) határozza meg. Ennek ellenére megpróbáljuk az eredeti anyag jellegét, elrendezését megőrizni.

Anyag torlódás esetén a számítógépes formában beküldött anyagnak előnye van a csak papíron beérkezetthez képest (hiszen jóval hamarabb fel tudom dolgozni), rendezvény kiírásának az egyéb anyagokhoz képest, a közeljövő eseményét ismertető anyagnak a távolabbi jövő eseményéről szólóval szemben.

Szabó Zoltán
(e-mail: szabo@fsz.bme.hu)
A Web lapok karbantartójaSzerzőink

A Magyar Természetbarát Szövetség Web lapjait létrehozta, bővíti és karbantartja főleg az MTSZ sajtószolgálata (Kalmár László titkár) által rendelkezésre bocsájtott anyagokból Szabó Zoltán (A Kinizsi Természetbarát Egyesület Encián Szakosztályának tagja), 1998 végétől Koren Tamás segítségével. Az egyes cikkek szerzői a cikknél vannak feltüntetve, a szerzők megtartják a teljes szerzői jogokat.

Önállóan készítik lapjaikat, csak a beillesztést végzem:

A Természetbarát Híradóban megjelent cikkeken kívül közvetlenül kaptam anyagot az alábbi szervezetektől, sporttársaktól - fáradozásukat köszönöm:

Több mint egy évtizedes általános felhatalmazás alapján ("fordítsátok le és közöljétek nyugodtan, de küldjetek nekem is egy példányt") közöljük Ivan Bajo nagyszombati hegymászó-edző, a Krasy Slovenska rendszeres szerzőjének cikkeit, rajzait, Szabó Gábor (Kinizsi Encián) fordításában.

Szerencsésen bővül szerzőink sora - elnézést kérek, ha valakit kifelejtettem.

Szerzői jogok

A Magyar Természetbarát Szövetség Web lapjai egyéni célra készülnek. Az információkat egy példányban személyes használatra, illetve a szakosztályban - egyesületben való kifüggesztésre, körbeadásra ki szabad nyomtatni, azonban kereskedelmi felhasználása tilos. Az anyagok sokszorosítása (akár nyomtatott, akár elektronikus formában) a szerzők és a szerkesztők hozzájárulásához van kötve - vegyék fel velünk a kapcsolatot (címeket lásd alább).

Kérdések, megjegyzések

Egyes eseményekkel, rendezvényekkel kapcsolatos kérdésekkel célszerű közvetlenül a rendezőkhöz fordulni (legtöbbjük címe illetve telefonszáma a rendezvény ismertetéséből elérhető, néhányuk már e-mail címmel is rendelkezik), egyéb, általános kérdésekben pedig az MTSZ központjához. A Soros Alapítvány jóvoltából az MTSZ központja (és a Természetbarát Híradó ott működő szerkesztősége) az mtszhir@c3.hu e-mail címen érhető el. Hegymászó ügyekben Nagy Sándorhoz a nsanyi@hoya.kee.hu vagy Futó Endréhez a Endre.Futo@cern.ch, barlangász ügyekben a Barlang Bizottság titkárához, Bajna Bálinthoz a bajnab@mail.interware.hu címen érdemes fordulni, teljesítménytúrákkal kapcsolatban Sztancsik Györgyöt a ravaszfa@mail.matav.hu címen keressék.

A Web lapokkal kapcsolatos észrevételeket, megjegyzéseket, hibákat és formai, "műszaki" problémákat e-mail-ben lehet számomra elküldeni a szabo@fsz.bme.hu címre. Szintén erre a címre várom a Web lapok számára küldött cikkeket is.


A Magyar Természetbarát Szövetség honlapja
Készítők - Szerzői jogok - Kérdések - Megjegyzések