Magyar Természetbarát Szövetség
Barlang Bizottsága

 
  
 
English
  
 
 
*Bevezető és ismertető *Idegenforgalmi barlangok
*Túra információk *Vezetett túrák (overallos)
*Fotók Bővítve!  *Lezárt barlangok, kulcs
*Térképek Bővítve! *Szállások 
*Barlangász csoportok és magánzók *Tudomány
*Címek és honlapok www @ *Könyvtár
*Hírek *Új Kordos: Mo. barlangjai ! 
 
 
MKBT
MKBT
 
Volánbusz menetrend
Volánbusz menetrend
 
Tájékoztató a barlangok iránt csak érdeklődő (véletlenül ide tévedt) részére.   
 
Ismertető aktív barlangászrészére.    
 
 Ismertetés

Miben tudunk segítséget nyújtani?

Miben tudsz segíteni?

Mikor találhatsz meg bennünket?

Vezetőség és tagok

 --------

A Magyar Természetbarát Szövetség - amely országosan összefogja a különböző természeti sportokat űzők táborát (hegymászók, gyalogosok, evezősök, barlangosok stb.) - Barlang Bizottsága a magyar barlangászok sporttevékenységének elősegítésére jött létre. Régebben a - a régi "rendszer" alatt - felszerelések behozatalát, külföldi túrák megszervezését (valutakeret, vízum stb.) segítette. Elindította a magyar "barlangjáró iskolát" azaz a Technikai-, és a Túravezetői tanfolyamot.

A "határok" megnyílásával megváltoztak a barlangászás feltételei. A folyamatos tanfolyami oktatásnak köszönhetően a barlangászok technikai felkészültsége fokozatosan nő és a könnyebb utazást kihasználva egyre több csoport túrázik külföldi barlangokban. Ma már a felszerelések megvásárlása sem okoz nehézséget.

A megváltozott körülményeket figyelemmel kisérve a MTSZ BB is időről-időre megújul. Ennek egyik kézzelfogható példája ez az Internetes megjelenés is.

Vissza

Miben tudunk segítséget nyújtani?

Könyvtár

Évek óta gyűjtögetjük a hazai és a külföldi túrák leírását. Ezek lehetnek külföldi könyvek, vagy az adott területen túrázók leírásai, élménybeszámolói, beszerelési vázlatai. Ezek megtalálhatók a Túrainformációk címszó alatt, a Könyvtárban táblázatos formában, és a Térkép lapon. Természetesen ez nem a teljes anyag, bővebben személyesen a Szövetségben.

Oktatás

Továbbra is fő tevékenységünk a barlangász képzés elősegítése, különböző tanfolyamok szervezése.

A tanfolyamok oktatói mindannyian aktív barlangászok expedíciós tapasztalatokkal, ezenkívül többségük már külföldi szakmai képzésen is részt vett. Mindezek együtt biztosítják az oktatás fejlődését, az új eredményeknek tanfolyamokba való beépítését, naprakészségét.

Esetenként lehetőségünk van külföldi szaktanfolyamokra magyar barlangászt is kiküldeni kölcsönösség alapján, természetesen azért itt előnyben részesítjük azokat, akik maguk is részt vesznek a MTSZ BB társadalmi munkájában, elsősorban az oktatásban és így tapasztalataikat széles körben adhatják tovább. Ezen tanfolyamok párjaként francia oktatók látogatnak nyári bentlakásos technikai tanfolyamunkra, amin oktatóként maguk is részt vesznek. A hallgatók így közvetlenül nyerhetnek betekintést a külföldi barlangász-képzésbe és alakíthatnak ki kapcsolatot francia barlangászokkal.

Vissza

Miben tudsz segíteni?

MTSZ BB vezetősége és segítő tagjai társadalmi munkában végzik tevékenységüket a hét minden napján, de így is csak kevés idő jut a különböző szerteágazó feladatokra. Úgy gondoljuk befektetett energiánk nem haszontalan és munkánkkal mind jobban elősegítjük a barlangászást.

Mindehhez elkél a segítség! Elsősorban a Könyvtárunk bővítéséhez, naprakészségéhez várjuk segítségeteket. Minden információ jól jöhet barlangász társainknak. Ezek lehetnek külföldi könyvek, térképek, saját készítésű túraleírások, beszerelési-, és képvázlatok. Könyvtárunk eddig is bővült ilyen leírásokkal és ezek egy része az MKBT Műsorfüzetében meg is jelent. Jelentős anyagunk van Szlovákia és Bihar barlangjairól, melyek a megközelítéstől, táborhelyeken keresztül beszerelési vázlatokig igen sok tájékoztatást ad. Tervünk a magyarországi barlangok átfogó ismertetése is túrázás szempontjából (térkép, kulcs, beszerelés stb.). Minden hasonló anyagodat elküldheted címünkre (MTSZ BB, 1065 Budapest, Bajcsy Zsilinszky út 31.), eljuttathatod személyesen, vagy dróton BB-nek vagy Szeminek.

Új szolgáltatásunk a Hírek rovat melyben tanfolyamokról, előadásokról, véleményekről tudósítunk, valamint Te is elhelyezheted észrevételeid, vagy mindazt, amit másokkal is meg szeretnél osztani.

Vissza

Mikor találhatsz meg bennünket?

Ügyeleti napunk keddenként 1800 és 1900 között az MTSZ-ben van (Budapest, Bajcsy Zsilinszky út 31. II. emelet telefon (1) 311-9289, Fax353-1930). Ezen kívül otthoni telefonon, vagy egyéb csatornákon keresztül máskor is megtalálhatsz (BB: 8-1400 között telefon 2030-832, 2047-923 e-mail: bajnab@interware.hu  . 

Vissza

A Barlang Bizottság vezetői

 
Vezetőség
 
Elnök: Dr. Dénes György  telefon (1) 329-3908
Titkár: Bajna Bálint telefon  mh. tel/fax (1) 203-0832, (1) 204-7923 bajnab@mail.interware.hu
Oktatás: Nagy András telefon 06 (20) 9 672-910
Könyvtár, irodalom ... Szemerédi Ferenc      szemeredif@volanbusz.hu
 
 

 
--------

A Magyar Természetbarát Szövetség honlapja


 
A honlapot szerkeszti: Bajna Bálint bajnab@interware.hu