Ha már véletlenül ide tévedtél...

Mi a barlang és a barlangászat?

Barlangnak nevezzük a Föld szilárd kérgében, természetes úton keletkezett, az ember számára is járható méretű üreget. Ezek szerint nem barlang a bánya és a pince (még ha közel is áll szívünkhöz, pl. a borospince) a közfelfogás ellenére sem. Hazánkban a minimális méret 2 m, de ez csak "statisztikai adat", esetleg esőbeálló. Minket sportbarlangászokat a nagyobb méretű barlangok vonzanak. Hogy miért? Elsősorban a kalandvágy hajt; itt kipróbálhatjuk ügyességünket, bátorságunkat, erőnlétünket a kürtők-, aknák leküzdésében és nem egy unalmas futópályán, vagy úszómedencében sportolunk. A barlang csak kevesek számára ismert különleges szépségeket rejteget, akárcsak a cseppkövekre, kristálydíszekre gondolunk, vagy a lenyűgöző folyosókra, dübörgő vízesésekre, hatalmas termekre, hol elvész lámpánk fénye.
A barlangok egy része leginkább vízszintes folyosók sorozata, pl. Baradla-, Béke-barlang, amelyet a bennük folyó patakok alakítottak ki.

 

Néha (hazánkban elég gyakran) a mélyből feláramló melegvíz oldott ki labirintusos barlangokat, melyek különös ásványkiválásokat hagytak maguk után.

 

Gyakran a barlangok inkább függőleges aknák sorozata, melyeken speciális és eszközök kötelek segítségével juthatunk le.
 


Hogyan juthatsz el ilyen barlangokba, miképp válhatsz barlangásszá?

 
MTSZ BB >    Magyar Természetbarát Szövetség Barlangi Bizottsága e-mail bajnab@interware.hu 
e-mailszemeredif@volanbusz.hu 
 

MKBT       Magyar Karszt és Barlangkutató Társulat telefon/fax: 346-0495. e-mail: mkbt@mail.matav.hu
 


Természet és barlangvédelem

Magyarországon minden barlang védett! Barlangba csak KTM engedélyjel szabad bemenni. Engedélyt csak barlangi túravezető, vagy barlangi kutatásvezető kaphat. Barlangba a tiltáson kívűl, biztonságunk érdekében is célszerű a barlangot és a barlangjárás technikáját jól ismerő vezetővel menni.

A legalapvetőbb szabályok:


home>>>