ERZSÉBETVÁROSI TERMÉSZETBARÁT

A Budapest VII. kerület Erzsébetváros Természetbarát Sportszövetség lapja.

IV. évfolyam, 1. szám

1998. I. negyedév

-----

TARTALOM

Közlemények
1997. évi kerületi létszámadatok
Tíz éve már
Hírek
Erzsébetvárosi napok
Tanfolyamok:
   Ingyenes alapismereti és térképolvasási oktatás
   Magashegyi túravezetői tanfolyam
Versenyek:
   IV. TUTI Kupa
Teljesítménytúrák:
   Budai 75/50/25
Túravezetők továbbképző találkozója
Programajánló:
   Világjáró klub
Szakosztályi élet
Bemutatkozik a TEK
Viteldíj táblázatok

-----

KÖZLEMÉNYEK

Vezetőségi ülések, 1998.

Január 8. Elnökségi tagok, bizottsági és szakosztályvezetők
Február 5. Elnökségi ülés
Március 5. közgyűlés
Április 2. Elnökségi tagok, bizottsági és szakosztályvezetők
Május 7. Elnökségi ülés
Június 4. Elnökségi ülés
Július, augusztus nyári szünet!
Szeptember 3. Elnökségi ülés
Október 1. Elnökségi ülés
November 4. Elnökségi tagok, bizottsági és szakosztályvezetők
December 3. Elnökségi ülés
December 10. Évzáró

A szakosztályok 1997. évi értékeléséhez a szakosztályi túranaplók, túrajelentések és írásos beszámolók leadási határideje 1998. január 8. volt.

*

Az idén február 5-ig kellett leadni 2 példányban a kerületi szövetség részére a szakosztályok idei túraterveit. Amelyik tagszervezet elmaradt ezzel, kérjük sürgősen pótolja.

*

1998-ban is megrendezésre kerül a természetvédelmisek hagyományos találkozója, melyet a Csongrád megyeiek vállaltak magukra. A 33. Tesz találkozó május 1-2-án lesz Szegeden.

*

Kerületi szövetségünk továbbra is kéri a szakosztályok vezetőit és túravezetőit, hogy nyílt túrák programjaival segítsék Erzsébetváros lakosságának egészségmegőrző törekvéseit. Elsősorban egy napos gyalogos túrákra gondoltunk, melyek valamennyi jelentkező számára elérhetőek és nem kívánnak drága sporteszközöket. A nyílt túrák terveit a kerületi szövetségünkben kérjük leadni, az összesítést követően továbbítani fogjuk a kerületi kábel TV, valamint napilapok számára is.

*

1997. évi kerületi létszámadatok

Egyesület ifjúsági aktív nyugdíjas összesen
BKV Előre SC 68 116 138 322
Erzsébetvárosi SE 50 220 30 300
ÁPISZ SE 99 47 53 199
VII. k. Bástya SE 29 97 36 162
Ruhaipari SE 9 48 76 133
Csemege Meinl 100 - - 100
Nagycsaládos SE 38 21 - 59
Nyugdíjas SE 5 - 45 50
Verőczei Ernő SE 4 5 6 15
VILLÉRT SE 2 16 3 15
Könnyűipari SE 20 16 17 53
Összesen 424 580 404 1408

-----

Tíz éve már...

Rockenbauer Pál

Tíz éve már, hogy nincs közöttünk! Még részt vett az "...és még egymillió lépés" felvételein. A filmet már kollégái fejezték be.

Nevét le sem kell írni, hiszen mindenki jól ismerte. Ő volt a magyar Cousteau, aki szívügyének érezte a természet védelmét, a film eszközével igyekezett megmutatni Földünk természeti szépségeit, hazánk tájait, kultúráját, építészeti, népművészeti hagyományait. Nagyon szerette a természetet.

Járt a világ számos pontján, az Antarktisztól a Pamírig, Ausztráliától Dél-Amerikáig, de a nagy áttörést mégis csak Magyarország bemutatása hozta meg számára. A "Másfél millió lépés Magyarországon" sorozat nagy visszhangot váltott ki a hazai nézők között. Rengeteg szimpatizánst, de ellenséget is szerzett vele. Amikor a települések-közeli erdőrészeken a feltornyosuló szeméthalmokat kifogásolta, sok tanácselnök felhorkant, ahelyett, hogy megszívlelték volna a kritikát. Sok felől érték támadások. Munkahelyén sem értették meg őt főnökei.

Több évtizedes szélmalomharca a hivatalnokokkal és ostoba emberekkel szemben teljesen felőrölte idegeit. 1987. november 26-án, Katalinpuszta mellett elbúcsúzott tőlünk.

A Kék-túra Dél-dunántúli szakaszának forgatásakor mutatta meg kollégáinak Zengővárkony mellett azt a helyet, ahová halála után eltemetését kérte. Akkor még senki sem gondolta komolyan....

Kedvenc fája a szelídgesztenyésben, földig érő ágával

Végakaratának megfelelően, csendben, szűk baráti körben temették el a zengővárkonyi szelídgesztenyésben, ahol annyi kellemes órát töltött el. A gesztenyefák is érzik hiányát, azóta szép lassan elsorvadnak ők is.

Volt munkatársai, a Magyar Televízió Natura szerkesztőségének tagjai, minden évben kegyeleti túrát tartanak, halálának napjához legközelebb eső szombati napon.

A borongós idő sem riasztotta el az embereket, hogy az ország különböző részeiből fölkeressék a sírt és elhelyezzék a kegyelet virágait a sziklatömb lábánál.

Családtagjai, közvetlen hozzátartozói köszönik mindazok fáradozását, akik e helyet kegyelettel felkeresik.

-----

HÍREK

Kerületünk természetjáró mozgalmát nagy kitüntetés érte. Bakonyi Karola polgármester január 30-án, a Dob utcai Általános iskolában megtartott bensőséges ünnepség keretében adta át dr. Balogh Istvánnénak (képünkön), kerületi szövetségünk elnökének az Erzsébetváros testnevelés és sport érdekében kifejtett eredményes, kiemelkedő tevékenységéért az "Erzsébetváros Sportjáért" emlékplakettet.

*

December 1-én ünnepelte a Ruhaipari Szakszervezet Természetbarát Szakosztálya fennállásának 60. évfordulóját. A jeles ünnep alkalmából megemlékezést tartottak az Almásy téri székház dísztermében, ahová hivatalos volt kerületi szövetségünk is. Szövetségünket dr. Balogh Istvánné elnök és Háncs Péter elnökhelyettes képviselte.

Az ünnepség keretében dr. Balogh Istvánné elnök (a képen jobbra) adta át a szövetség díszplakettjét Stern Lajosnénak, a szakosztály vezetőjének.

*

Megjelent Németh Géza könyve Szendrő Szabolcs hegymászóról, aki életfilozófiájával, természetszeretetével, méltó példaképe a magyar hegymászó sportnak. A "Fél lábbal a csúcson" című könyv korlátozott számban kapható a hegymászó boltokban, 700.- Ft körüli áron.

*

A BKV Előre SC Természetbarát Zöldsport Szakosztálya 1997. őszén is megrendezte a már hagyományos Köztársasági csillagtúráját. Most Törökmező volt a cél. A 14 órakor kezdődő ünnepségre a túratársak több irányból érkeztek fel.

dr. Szűcs Miklós beszédét tartja

Először dr. Szűcs Miklós a szakosztály elnöke méltatta a napot, majd Borsos Gábor, a szakosztály vezetője osztotta ki a jutalmakat a szakosztály legjobb túravezetőinek.

A legtöbb túrát Almásy Valéria vezette, így ő vehette át a serleget

*

Az Erzsébetvárosi Sportcsarnokban tartotta meg a TeSz Budapesti Intézőbizottsága az év végi záróünnepségét, mely egyben a szervezet utolsó összejövetele is volt. Az eseményre december 10-én került sor, amikor is dr. Szűcs Miklós, Szűcs Endre, Háncs Péter, Ferenczi Éva, Frankenberger Ferenc és Fülöp Mihályné elismerő oklevelet kapott kiemelkedő természetvédelmi munkája elismeréseképpen.

*

December 11-én került sor kerületi szövetségünk "fehér asztal" évzáró találkozójára, ahova meghívást kapott Vámosi Béla, az előző kerületi bizottság elnöke, felesége Tóth Ilona, aki a gazdasági ügyeket intézte és Németh Ákos, volt bizottsági elnökhelyettes.

Fülöp Mihályné, Vámosi Béla, Németh Ákos és Szűcs Endre az ünnepségen

Baráti beszélgetés a résztvevők között

*

Az év végi találkozók sorát december 18-án a kerületi TeSz bizottságunk összejövetele zárta. Fülöp Mihályné, a bizottság vezetője, a tagság és a meghívott vendégek előtt beszámolt a kerület természetvédelmiseinek éves munkájáról. A két - általunk felügyelt - területen, a Kevélyeken és a Vadaskert környékén, jelentős számú járőrszolgálattal segítettük a rend fenntartását. A több, mint negyedszáz tagból a legtöbb szolgálatot Fülöp Mihályné és Szűcs Endre adta. Munkájukat a budapesti szervezet oklevéllel is elismerte.

Bárdos József és Telek György

A meghívott vendégek részéről Telek György, a budapesti intézőbizottság vezetője tájékoztatta a hallgatóságot a jövő munkájáról, lehetőségeiről. Az új szervezet, amely a TeSz utódszervezeteként jött létre, önálló jogi személyként, egyesületi formában viszi tovább a természetvédelem társadalmi feladatainak szervezését, végrehajtását. Kérte tagjainkat, minél nagyobb számban folytassák tovább tevékenységüket.

*

Első ízben került megrendezésre a Budai Vár vetélkedő. Az október 5-én lezajlott megmérettetés során a versenyzőknek 49 kérdésre kellett válaszolniuk. Ezek megoldásához nélkülözhetetlen volt a várnegyed bejárása, az emlékművek, emléktáblák feliratainak elolvasása. Így nem csak szellemi, de fizikai megpróbáltatással is szembe kellet nézniük a lelkes csapattagoknak.

A vetélkedőre 10 csapat és egy egyéni versenyző jelentkezett. Valamennyien jól szerepeltek. Jutalmul könyveket, videó- és magnókazettákat, valamint kabalababákat vihettek haza.

A színvonalas rendezésért köszönetet mondunk mindazoknak, akik a helyszínen és azt megelőzően a munkában részt vettek, de elsősorban dr. Szűcs Miklósnak, aki a vetélkedőt kitalálta és a kérdéseket összeállította.

*

Kerületi szövetségünk és a BKV Előre SC Természetbarát Zöldsport Szakosztály Köztársasági Kupa Tájékozódási Túraversenyt rendezett október 23-án a Budai hegyekben.

Kilenc csapat, összesen 45 fővel vett részt. Az eredmények:

menetidő késés pontkihagyás
1. Csanádi csapat 21' - -
2. HoBorTeam 27' - -
3. Kurinszki csapat 37' - -
4-5.     + -
6-9.     + +

Díjazás: I. 6000.-, II. 5000.-, III. 4000.-, IV. 3000.-,
V. 2000.-, VI. 1000.- Ft volt sportszervásárlásra.

-----

ERZSÉBETVÁROSI NAPOK

Az Erzsébetvárosi Napok (ERNA) keretében november 10-én nyílt meg a sport és természetjáró kiállítás. A nagy eseményt hosszú elékészítő munka előzte meg. A szakosztályok tagjai hosszú heteken keresztül készítették tablóikat, majd a megnyitót megelőző hétvégén a sportcsarnok körfolyosójának és a klubszobának díszítése történt meg.

A díszítésben résztvevők egy csoportja

A hivatalos megnyitó november 10-én délután négy órakor kezdődött, amikor dr. Balogh Istvánné bevezető szavai után Gyurisné Braunsteiner Márta, a kerületi önkormányzat Oktatási Bizottságának elnöke nyitotta meg a kiállítást. Vendégként jelen volt Farkas Ferenc kerületi sportfelügyelő, valamint az MTSz és a BTSSZ képviselői is.

dr. Balogh Istvánné bevezetőjét mondja

A kiállítás részlete

A serlegekkel és oklevelekkel teli szekrény

A hangulatos és szép kivitelezésű kiállítás több hónapon keresztül volt látható az Erzsébetvárosi Sportcsarnokban.

Azon olvasóink számára, akik nem tudták megtekinteni a kiállítást, vagy akik szeretnék emlékül megtartani az élményt maguk és barátaik részére, néhány képben felidézzük a kiállítás néhány részletét.

A fali tablók egy részlete a klubszobában

A kiállítás megnyitásának napján több, mit száz érdeklődő tekintette meg a szakosztályok által készített tablókat. Sokan meghatottan nézték a régi fényképeket, felidézve magukban az emlékeket. A siker adta az ötletet, hogy a kiállítást évente, jellegében változó kialakításban mindig megrendezzük.

A Ruhaipari Szakszervezet természetjárói a tabló előtt

Az ÁPISZ SE tablója

*

Az Erzsébetvárosi Napok rendezvényeinek keretében zajlott le a városrészismereti vetélkedő. Ezen 6 csapat vett részt, ebből 5 ifjúsági és 1 nyugdíjas.

A helyezettek több, mint 5000.- Ft értékben videokazetta, hangkazetta és könyvjutalomban részesültek.

A városrészismereti vetélkedő résztvevői

-----

TANFOLYAMOK

A TUTI Egyesület ingyenes alapismereti és térképolvasási oktatásának kiírását lásd külön lapon.

*

Az MTSZ Gyalogtúra Bizottsága által szervezett Magashegyi túravezetői tanfolyam meghirdetése.

*

VERSENYEK

A IV. TUTI Kupa kiírását lásd külön lapon.

*

TELJESÍTMÉNYTÚRÁK

A Budai 75/50/25 teljesítménytúrák kiírását lásd a "Hazai Teljesítménytúrák 1998" kiadvány lapján.

*

TALÁLKOZÓK

a Budapesti Természetbarát Sportszövetség Oktatási és Módszertani Bizottsága idén is megrendezi a Túravezetők továbbképző találkozóját a Janda Vilmos kulcsosházban, 1998. június 6-7-én. Jelentkezni lehet május 4-ig a bizottság ügyeleti napján, hétfőként 17-18 óra között, a Curia u. 3. 1 1/2 emelet 2-es szobában, a kitöltött jelentkezési lappal. Nyomtatvány ugyanitt igényelhető. A találkozó ingyenes. További felvilágosítás a (20) 555-751 telefonszámon.

A tavalyi találkozó résztvevőinek egy csoportja

-----

PROGRAMAJÁNLÓ

VILÁGJÁRÓ KLUB

A Világjáró klub 1998. első félévi programja. Belépődíj: 150.- Ft.

március 6. péntek 18.00 Madarászkalandok. Zsoldos Árpád ornitológus madárhangok gyűjtése közben számos érdekes, izgalmas esemény részese volt. Madarászkalandjairól mesél a diavetítéses előadáson.

március 13. péntek 18.00 Gál József előadása, ki családjával körbehajózta a Földet.

március 20. péntek 18.00 Kalandok Indiában. A rejtelmes India múltjában történő kalandozás számos világhírű történelmi emléket fűz egy csokorra a Delhi - Bombay - Kajuraho - Agra - Delhi útvonalon, melyet Balogh Géza 1990-ben járt be.

március 27. péntek 18.00 A kék Adria. Balogh Géza vitorláskalandjai az Isztriai félsziget és a Dalmát-szigetek világában, egy kis velencei kalanddal fűszerezve.

április 3. péntek 18.00 Hongkong-Challenge a Föld körüli vitorlásverseny. A győztes magyar csapat tagjai ( Bartha András, dr. Fürstner József, Sükösd Balázs, Weöres Szabolcs) elevenítik fel a videóvetítéses előadáson a verseny izgalmas pillanatait, személyes élményeiket.

április 10. péntek 18.00 dr. Balogh János akadémikus, a "Bioszféra-expedíció" vezetője kalauzol a természet csodálatos világában, "a napsugár nyomában".

április 17. péntek 18.00 A Hévízi tavasbarlang megmentése. Kovács György búvár sokszor felkeresi a gyógyvizéről ismert tó mélyén lévő, titokzatos barlangot, mely napjainkban már védelemre szorul. Diavetítéses előadása e víz alatti munkáról szól.

április 24. péntek 18.00 Michele Gortani barlang. Börcsök Péter és barlangász társai 1997 tavaszán felfedezték az olaszországi barlang egy újabb szakaszát. Március elején újra felkerekednek, s friss élményeikről számolnak be a diavetítéses előadáson.

május l. péntek 18.00 Hatezres csúcsokon. Varga György hegymászó bolíviai, chilei útján kalauzol minket a diaképek segítségével. Végigvezet az Atacama-sivatag, a Titicaca-tó, az őserdő szép tájain.

május 8. péntek 18.00 Tágabb hazánk, a Naprendszer. Zombori Ottó csillagász kedélyes utazást ígér a résztvevőknek az Univerzum világába.

május 15. péntek 18.00 Csavargások a Magas-Tátrában. E közeli hegység télen-nyáron új felfedezésre csábítja látogatóit. Balogh Géza tíz éves tátrai kalandozásaiból állította össze élménybeszámolóját.

május 22. péntek 18.00 Föld körüli csavargásaim... II. rész. Németh Géza könyve remek olvasmány. Öt kontinens 28 országát hátizsákos turistaként járta be. A Természet Világa szerkesztőjének képei kalandos barangolást ígérnek bolygónk szép és érdekes tájain.

május 29. péntek 18.00 Mentőexpedíciók. Adamkó Péter - karszt- és barlangszakértő; barlangkutató, ipari alpinista, búvár. A Magyar Barlangi Mentőszolgálat riasztásvezetőjeként sok kalandot ért meg, melyekből jó párat megismerhetünk a diavetítéses előadásán.

Sós Mari - szervező, Marczibányi Téri Művelődési Központ
1022 Budapest, Marczibányi tér 5/a., tel.: 212-0803, 212-2820, fax: 212-4885

-----

SZAKOSZTÁLYI ÉLET

A Ruházati Szakszervezet Természetjáró Szakosztálya szeretne bemutatkozni az alábbiak szerint: 60 évesek vagyunk. Túratársaink többsége már az égi túrautakról figyel bennünket.

Az 1997-es taglétszámunk 132 fő. Ebből: nyugdíjas 75 fő, dolgozó 51 fő, fiatal 6 fő, összes létszámból nő: 88 fő.

Az unokákat sajnos még nem lajstromolhatjuk legnagyobb bánatunkra.

A kora év elején sétáink edző jellegűek, a budai hegyekben készülve az Eger, Pécs, Visegrád, Bükkfürdő, Galyatető komolyabb túráira.

A nyári balatonszéplaki fürdőzés hozzátartozik a szakosztály szórakozásához. A Hajdúszoboszlói gyógyvizű üdüléseink a fáradt láb, térd, derék és vállak frissességét adják vissza. Ezúton adjuk tudtára minden kedves olvasónak, hogy a Béke és Hőforrás gyógyfürdőiben ingyenes orvosi ellátást, fürdőjegyet igényelhetett minden magyar állampolgár.

A tavaszi és őszi munkatúrákat a Kevélyre teljesítettük. Sajnálattal állapítottuk meg, hogy a pihenőkben tönkretették a padokat, asztalokat. Az út mentén a hulladékgyűjtőket törték össze. Elég sok gondatlanul eldobált konzervdoboz stb., ami nem nevezhető biohulladéknak.

Egy-egy túra után hangulatos lilahagymás zsíros kenyér partival pihenjük ki a kellemes fáradságot.

Az 1997-es év záróját március végén tartjuk, ahol a pénzügyi elszámolás és tisztújítás is szerepel a napirendi pontokban.

Szeretettel várunk és hívunk mindenkit akinek megtetszett szakosztályunkról szóló rövid ismertetésünk és kiránduló életünk.

R. L. a szakosztály tagja

-----

Bemutatjuk a Pilisi Parkerdő Rt.
Természetvédelmi és Erdővédelmi
Központját (TEK)

A Pilisi Parkerdő Rt., illetve jogelődje a Parkgazdaság megalakulása óta foglalkozik természet- és madárvédelemmel, természetvédelmi táboroztatással, tájékoztatással és szemléletformálással. Tevékenységét 1984-től, mint önálló erdőgazdasági egység - erdészet -, a visegrádi székhelyű Természetvédelmi-Erdővédelmi Központként végzi. Terepi egységei:

A Dunakanyar Erdei Általános Iskolával, mint az Oktatóközpont gyakorló általános iskolájával a környezeti nevelési programban együttműködünk a tanártovábbképzés, tapasztalatcsere és a környezeti nevelés terén.

Kiemelt tevékenysége az ifjúság, a pedagógusok táboroztatása, természet- és erdővédelmi programszolgáltatással, május elejétől szeptember végéig. Az évtizedes tapasztalatokra épülő, jórészt terepi programok során évente 4-5 ezer gyermek szerez személyes élmények útján olyan ismereteket, amelyeket az iskolapadban nem tud elsajátítani. A hatékonyabb munka érdekében a TEK évek óta foglalkozik pedagógus továbbképzéssel.

Alapprogramok:

Programkínálatunkat folyamatosan fejlesztjük, figyelembe véve a nálunk táborozók igényeit. Az erdőgazdálkodás szélesebb körű megismertetése mellett a gyermekek számára aktív részvételt biztosító programok arányát kívánjuk növelni. Az egyre gyakoribb visszatérő csoportok számára egymásra épülő, a folyamatos fejlődést szolgáló programcsomagokat dolgozunk ki.

A terület látogatottságából kiindulva az Erdei Művelődés Házának funkcióit bővíteni kívánjuk a turisták, érdeklődők számára természetvédelmi-, erdővédelmi információ szolgáltatással is. Ezt a remélhetőleg hamarosan megalakuló Duna-Ipoly Nemzeti Park és az ennek hatására újra a helyére kerülő "közjóléti erdőgazdálkodás", parkerdő-gazdálkodás is igényli és anyagilag is támogatja majd (KTM Természetvédelmi Hivatal, FM Erdészeti Hivatal).

Távlati célunk a tábor megvalósítása. Ezáltal az egész évet minden aspektust átfogó, teljes körű komplex természetismereti szolgáltatást tudunk nyújtani táborozóinknak. Egyben jobban kapcsolódva a napi iskolai oktatáshoz is. Tevékenységünk finanszírozása részben saját forrásból, azaz bevételeinkből, részben pályázatokból, támogatásokból történik. Mérlegeredményünk is mutatja, hogy tevékenységünk egyik alapfeltétele az FM, illetve egyéb pályázati támogatások. Ezek reálértéke és lehetősége azonban évek óta csökkenő. Hiányuk esetén a táboroztatásból eredő szakmai bevételek, és a saját vállalkozásainkból (étterem, kemping, sípályabérlet) származó többletbevételek együttesen sem tudják fedezni tevékenységünk forrás oldalát.

A szakmai munkánkhoz kapcsolódó költségek tovább nem redukálhatók a tevékenység színvonalvesztése nélkül. A táboroztatás bevétel oldala, - ismerve a hazai fizetőképes keresletet, de még inkább a hasonló tevékenységet folytató vállalkozások kínálati árait - lényegesen már nem emelhető. A fenti problémák mellett viszont a tábor megépítése óta eltelt idő az intenzív igénybevétel, a folyamatos karbantartó munka ellenére oda vezetett, hogy jelentősebb felújítási munkák lennének szükségesek ahhoz, hogy hosszú távon tudjuk működtetni egységeinket.

A Természetvédelmi-Erdővédelmi Központ megállapodás alapján szorosan együttműködik a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel, valamint a Környezet- és Természetvédelmi Oktatóközpontok Országos Szövetsége Szervezési Központjával, melynek egyben legjelentősebb terepbázisa. Jó együttműködésre törekszünk mind az állami természetvédelmet és oktatást végző, mind a környezeti nevelést is felvállaló társadalmi szervezetekkel is. Kollégáink több szervezetben dolgoznak, így a Magyar Természetvédők Szövetségével is igyekszünk a lehetőségeink mértékéig együttműködni. Meggyőződésünk, hogy csak közös munkával és közös összefogással - a szűkös, kevés anyagi kondíciók miatt is - feltétlenül szükséges jobb koordinációval, munkamegosztással és az állam nagyobb áldozatvállalásával lehet eredményt elérni. Ehhez viszont feltétlenül szükség van az egész társadalomnak az ügy mellé állítására, annak beláttatására, hogy szemléletváltásra van szükség és e nélkül a viszonylagos jólétünk sem tartható fenn sokáig. A szemléletváltás kulcsa pedig a környezeti nevelés, mégpedig minden korosztály számára!

Szentendrei Géza, TEK

-----

Új vasúti és autóbusz tarifák - lásd külön lapon.

-----

Erzsébetvárosi Természetbarát
A Budapest VII. kerületi Természetbarát Sportszövetség lapja

Szerkesztőség: Erzsébetvárosi Sportcsarnok, 1076 Budapest Százház u. 9-23.
Ügyeleti telefon: (20) 555-751 csütörtökön 16-18 óra között.
E-mail: phancs@cc.matav.hu
Sportfelügyelőség: Telefon: 351-7460, 322-7804, Fax: 322-3812
Felelős kiadó: dr. Balogh Istvánné elnök.
Felelős szerkesztő: Háncs Péter.
A Web változatot készíti: Szabó Zoltán
Megjelenik negyedévenként.
Kéziratot nem őrzünk meg és nem küldünk vissza.
Terjeszti a sportszövetség.
Kereskedelmi forgalomba nem hozható!

A sportszövetség fogadóórája:
Erzsébetvárosi Sportcsarnok 1076 Budapest Százház u. 9-23. I. em. csütörtökön 16-18 óra között.Természetjáró folyóiratok, kiadványok
A Magyar Természetbarát Szövetség honlapja
Szövetség honlapja
Szövetség honlapja
Szövetség honlapja