Természetjárás
1997

Természetjáró Fiatalok Szövetségének lapja

--------

Újra indul a Természetjárás
Táborozási és honismereti pályázat
Küldöttközgyűlésre készülünk
III. Megyei Ifjusági Vezetők Értekezlete
Munkaértekezlet Pusztamaróton 1997. november 22-23.
Környezetgyógyítás, avagy a borúra derű
A kék mélység birodalma
Mi kell egy sikeres pályázati anyaghoz
A két túrista - vidám vers
Tűzpiros vadvirág - a dal kottája és szövege
A TEGYOT - TEDOT versenyeinek eredménylistája
Bemutatkozik a TermészetBÚVÁR
Outward Bound - Kalandpedagógia
A sípályák Tízparancsolata
A TFSZ 1998 évi tervezett eseménynaptára
Táboroztatók Országos Konferenciája

A lap a nyomtatott példányhoz képest hiányos. A hiányzó cikkek:

TEGYOT - TEDOT Sárospatak, 1997 - beszámolók
Erdők, mezők vadjai 2 - rejtvény

--------

Kedves Barátunk !

Újra indul a "Természetjárás", a Természetjáró Fiatalok Szövetsége lapja !

Mert újra kell indulnia ! Mert van rá igény, mert van funkciója, mert e nélkül a TFSZ nem tud működni.

Fontossági sorrendben volt ennek anyagi, vezetési, személyi és koncepcionális oka is. Már egy is elég lett volna, hát még így halmozottan!

Rendszeres, színvonalas szövetségi újság és hírlevél ! Demeter Bálint főszerkesztő, és Dorogi András (aki régi motoros nálunk), mint polgári szolgálatos titkárságvezető teljes tudásával és igyekezetével szolgálja a Szövetség, ill. az újság érdekeit.

Ezért kérjük, hogy segítsetek a szerkesztésben! Bármilyen információ fontos lehet Szövetségünk életében.

Szeretnénk, ha lapunk terjedelmének felét a tagszervezetek írnák! Csak így lehet a Természetjárás feladatának megfelelő sajtóorgánum. Ugyanis szükséges, hogy az információ kétirányú legyen.

Ha eddig megorroltatok ránk a lap meg nem jelenéséért, elnézéseteket kérjük! Szándékaink szerint ez nem fordul elő többet.
Íme az első bizonyíték: a mostani lap! Fogadjátok szeretettel!

Németh Imre

--------

Készüljetek ! Pályázat lesz !

A Gyermek és Ifjúsági Alapprogram táborozási ( a tavalyi paraméterek mentén) és honismereti (az 1848-49-es polgári forradalom és szabadságharc 150 éves évfordulója alkalmából) pályázat kiírására készül összesen 130 millió forint értékben. Már most érdemes a programot kidolgozni. A kiírás várhatóan december első felében történik meg a Népszava és Magyar Hírlap, illetve a Sansz, a Pályázati Figyelő és a Köznevelés lapjain. A szükséges adatlap a megyei önkormányzatok hivatalában lesz beszerezhető.

Sikeres pályázást kívánunk !

--------

Küldöttközgyűlésre készülünk

1997. november 8-ára összehívott küldöttközgyűlés elmaradt. Minden részvételi szándékát lejelentő tagszervezetünktől elnézést kérünk. 1998. március 28-i dátummal ismételten összehívjuk. A közgyűlésen azon szervezetek vehetnek részt, akik 1998. március 3-ig a TFSZ-hez eljutatják csatlakozási nyilatkozatukat, illetve megerősítek azt.

--------

III. Megyei Ifjúsági Vezetők Értekezlete
Csillebérc 1997. november 8-9.

Nagy örömünkre szolgált, hogy 12 megye küldte el képviselőjét. Ebben biztosan fontos szerepet játszott az MTSZ elnökségének határozata és döntése.

Az MTSZ Elnökségének EH-2. (1997.04.05.) határozatában felkérte a Természetjáró Fiatalok Szövetség Elnökségét, hogy lássa el az MTSZ Ifjúsági Bizottságának feladatait, képviselje és koordinálja az ifjúsági ügyeket. (Egyhangú igen szavazattal elfogadva)

Az MTSZ Elnökségének ED-40. (1997.04.05.) döntése értelmében az MTSZ elnöksége a következő ajánlást tette az Ifjúsági Bizottság részére: "MTSZ 4 pont"

Címszavakban az értekezlet témáiból:

--------

Munkaértekezlet Pusztamaróton
1997. november 22-23.

Kibővített elnökségi ülésen központi téma volt a " Természetjárás " megjelenése. Ennek értelmében ezentúl minden nálunk érvényesítő szervezet, a megyei ifjúsági vezetők és azon régi előfizetőink, ( akiknek a 96/2 szám után járt volna le az előfizetésük, 1 évig ) ingyen fogják megkapni. Hozzájárulást kell fizetnie azon szervezeteknek, akik csak bejelentkeznek/tek a TFSZ-hez, illetve mindenki másnak, akik magánúton szeretnék az újságot megkapni. Ez jelen pillanatban 300 Ft/év.

Ezenkívül megbeszéltük 1998-as eseménynaptárunkat ( amit a hátsó boríton megtalálhatok ), küldöttközgyűlésünk új időpontját, a közgyűlésig előttünk álló feladatokat, az alapszabályunk változtatásának sarkallatos pontjait.

--------

Környezetgyógyítás, avagy a borúra derű

A pályázat célja: új környezeti nevelési szemlélet kialakítása (a gyermekek tevékenyen ismerjék meg környezetüket).

Pályázók köre:

A feladat: a pályázók írják le

A leírást tartalmazza a következőket:

Nyeremények:

A kiemelkedő pályázók könyv- és tárgyjutalmat (kerékpár, fényképezőgép, távcső stb.) a legjobbak pedig jutalomtáborba szólómeghívást kapnak. (A tábor várható időpontja: 1998. augusztus utolsó hete.)

A pályázat követelményei:

Pályázni lehetőleg az e célra szolgáló űrlap kitöltésével lehet, amelyen a részletes pályázati követmények megtalálhatók.

A pályamunkákat nem lehet benyújtani, amelyek egyszerűen csak az adott terület megtisztításáról (szemétszedés, parlagfűirtás stb.) szólnak, s ennél nem lépnek tovább.

Beküldési határidő: 1998. május 10.

A pályázati döntésekról szóló értesítés várható határideje: 1998. június 30.

További információ és pályázati kérdőív kérhető a pályázó nevére megcímzett és felbélyegzett közepes méretű válaszboríték megküldésével postai úton: Soros Alapítvány, 1525 Budapest, Pf. 34. (Tel: 315-0303 fax: 315-0201) személyesen: Budapest, II., Bolyai u. 14., valamint a megyei pedagógiai intézetekben.

A Soros Alapítvány részletes tájékoztatója a www.soros.hu címen megtalálható az interneten.

--------

A KÉK MÉLYSÉG BIRODALMA

1993..., vajon nektek mit mond ez az évszám? Ne törjétek tovább a fejeteket, mert nem szerepel (egyenlőre még) a történelemkönyvekben. Ez az év nekem nevezetes, ugyanis ekkor kezdtem el a vizek mélyének a titkait felderíteni. Ma már persze más a helyzet, több száz merülés és több búvár-végzettséget adó tanfolyam után ma már én indíthatom a kezdő búvárokat ugyanezen az úton.

Amikor még csak kóstolgatják a merülés "ízét". Még rettegve gondolnak egy esetleges cápatámadásra, aminek az esélye vajmi kevés (sajnos még nekem sem sikerült közelebbi kapcsolatba kerülni velük, de még nem adtam fel) Egyszóval a vadonatúj búvárvégzettségeket birtokló boldog búvárok, meg sem várva a képzeletbeli tinta száradását összepakolnak mindent ami egy jó búvárkodáshoz kell és elutaznak a tengerpart mellé, mert, hogy a Magyar Tenger (lásd Balaton) nem alkalmas a célnak. Megmutatják újdonsült tudásukat baráti körüknek és szeretteiknek lelkesen szigonyozva (a helyi törvények a legtöbb helyen tiltják a készülékes szigonyozást) a vízben gyönyörű, de a parton csak dögként szereplő állatokat, kihordanak mindent: csigát, rákot, tengeri sünt stb. ami csak az útjukba kerül. Néha talán rémlik neki mintha az oktatáson mondták volna, amit bevittünk hozzuk is ki, és ami a tengeré az a tengeré. A zsákmányok nagy része ugyan a szemétbe kerül, de mégis csak valami kézzel fogható dolog, amit meg lehet mutatni, hogy nézd, ezt neked hoztam. Azonban, mint ahogy a letépett erdei virág is elveszti szépségét, ugyanúgy a tenger kincsei is csak a tenger mélyén értékesek, szépek, a parton hasznavehetetlenek. A zsákmányszerzés boldog izgalma persze mindent feledtet, kivétel talán az a meglepődés, amit lelkes búváraink következő búvárkalandjaik során élnek át, amikor szembetalálkoznak az ismert, pár éve még élettől nyüzsgő dokkokkal, partszakaszokkal és már legföljebb üres pillepalackokra vadászhatnak (rajtuk "visszaváltható") felirattal. Természetesen ők lesznek a legjobban felháborodva a pusztítás láttán, amelyet rejtélyes erők, vagy talán a halászok vittek végbe, de sajnos nem. Talán még nem késő, hogy az előbb - utóbb bekövetkező végkifejletet megállítsuk. Bízom benne, hogy a végző búvárok még élvezeteseket fognak tudni merülni a tengerek partjainál. Természetesen elnézést kérek mindazon búvároktól, akikre a fent leírtak nem érvényesek, bízva abban, hogy ez a tábor csak gyarapodni fog.

Tisztelettel:
Bárdy Péter
búvároktató

Búvároktatás

Kezdőtől az oktatói szintig.
Bentlakásos tanfolyamok is.
PDI, NAUI, CMAS továbbképzés.
Nemzetközi búvárminősítés.
Felfedező tanfolyamok már 8000.- Ft-tól.

Jelentkezés a TFSZ telefonszámain ügyeleti időben.

--------

Vegyük most sorba, mi kell egy sikeres pályázati anyaghoz.

1. A pályázati adatlap kitöltését célszerű a kitöltési útmutató átolvasásával kezdeni. Ebben megtaláljuk a legfontosabb információkat. Ilyenek például a pályázat témakörei, a formai követelmények, az önerő szükségessége, a kizáró körülmények, a beadási határidő, a pályázható keretösszeg, a szükséges kísérő dokumentumok és mellékletek felsorolása.

Ha úgy látjuk, hogy ezt a pályázatot nekünk írták ki, akkor fogjunk hozzá az elkészítéséhez!

2. A jó pályázatnak két alapvető követelménynek kell megfelelnie. Az egyik tartalmi, a másik formai.

A formai követelmények egy része bennfoglaltatik a kiírásban, a másik része nem, de érdemes megszívlelni azt a figyelmeztetést, hogy a pályázat bírálója is ember! Ha lehet, ne kézzel írjuk a pályázatot!

A pályamű legyen jól felépített szerkezetű, világos, logikus. Mindenben feleljen meg a kiírásnak, tegye könnyen megérthetővé és követhetővé mondanivalónkat, azért is, hogy az értékelők munkáját megkönnyítsük.

A tartalmi követelmény teljesítése sem ördöngösség. A megvalósítandó cél, az elérése érdekében folytatott tevékenység, a program helyszíne, időpontja és a várható eredmény rövid, tömör leírása különösen fontos.

A költségvetés tervezésekor reális tervezést kérünk. Természetesen előnyt élvezhetnek azok a pénzügyi tervek, amelyek feltüntetnek saját részt vagy egyéb forrást.

3. A pályázatok elbírálásakor előnyben részesülhetnek:

4. Nem pályázhat az a szervezet, amely nem számol el határidőre az előző évi támogatással.

5. Védett területen vagy annak közvetlen közelében szervezett táborok esetében a pályázathoz csatolni kell az illetékes nemzeti park igazgatóság, illetve természetvédelmi igazgatóság (helyi védettségű természetvédelmi terület esetén az illetékes jegyző) előzetes engedélyét.

Mellékletek: a kiírásban előírt mellékletek (ha vannak) mellett érdemes néhány más dologgal is kiegészítenünk anyagunkat. Egy-két fénykép, a szervezetünk munkájáról, néhány újságcikk színesítheti a pályázatot.

Sikeres pályázatot kívánunk!

Etlerné Nagy Erzsébet
kuratóriumi tag

--------

A két túrista

Peti, Laci, két jó barát, nagy turisták mind a ketten,
elindultak hát vasárnap egy túrára a hegyekben.

Hátizsákjuk élelemmel volt színültig teletöltve,
másztak hát a hegycsúcs felé, néha bizony nyelvet öltve.

Nehéz volt a hátizsákjuk, Peti így szólt - megpihenünk,
könnyebb lesz a cipelés, ha néhány falatot megeszünk.

Megettek hát uzsonnára néhány zsemlét finom mézzel,
kolbászt, sajtot, zöldpaprikát, friss kenyeret majonézzel.

Indulnának, de a zsák csak húzza válluk, húzza egyre,
együnk talán még valamit, könnyebben jutunk a hegyre.

Ettek egy kis disznósajtot, almát, körtét, teavajat,
faljunk mindent - szólt a Laci, nem baj, hogyha nem is marad.

Üres lett a hátizsákjuk, pehelykönnyű már a súlya,
irány hát a hegy teteje, nekivágnak ketten újra.

Imbolyognak mint a szamár, ha megrakják nehéz vassal,
zsákkal nehéz hegyet mászni, még nehezebb teli hassal!

--------

Tűzpiros vadvirág - a dal kottáját és szövegét lásd külön lapon.

--------

A TEGYOT - TEDOT versenyeinek eredménylistáját lásd külön lapon.

--------

Bemutatkozik a TermészetBÚVÁR

Mélán bámészkodó síkvidéki gorilla tekint a TermészetBÚVÁR magazin most megjelent számának címlapjáról.

Akár találós kérdés is lehetne. Melyik állat az, amelyiknek kicsi a feje, aránytalanul hosszú a lába, nyúlánk a teste és idétlenül vastag a farka? Kis segítség: groteszk külseje ellenére a szavannák leggyorsabb vadásza e nagymacska. A helyes válasz: a gepárd. A nyílként száguldó vadállat a szavanna villáma. Életének különös titkait ismerhetjük meg a kitűnő képekkel gazdagon illusztrált cikkből.

A hazai fotóstársadalom egyik megbecsült személyisége, Eifert János fotóművésznek egyedülálló pályaívét villantja fel a pillanat varázsa összeállítás.

Láng István akadémikus cikke a fél évtizeddel ezelőtti Rióban megtartott környezet- és fejlődés világkongresszust követő New York-i tanácskozás értékelését adja. Siker vagy kudarc? A többi között erre a kérdésre ad választ a szerző.

Schmidt Egon ismert természetíró Zúzmara az ágakon címmel A kora téli természet megannyi titkáról lebbenti fel a fátylat. Minden természetbúvár különös érdeklődéssel olvashatja milyen is a télelő a folyók és tavak mentén, a réteken, a legelőkön és kultúrtájakon, az erdőkben, a parkok és arborétumok mélyén.

Natúrpark rangot kapott az Alpok kapujában emelkedő Kőszegi-hegység. Az alpesi és pannon jelleg, az erdőtársulások sokfélesége, a napfényes tölgyesek és a sötét bükkösök, a sziklaerdők és a tőzegmoha lápok növény és állatvilágát ismerhetjük meg e gazdag információkat felvonultató cikkből.

A TermészetBÚVÁR olvasói a hazai tél idején az Egyenlítő tájékéra, a forró Kongó-medencébe expedícióra indulhatnak - gondolatban. Dr. Vojnits András és Sáfrány József vállalja a szakértő vezetést.

Tunézia víz alatti korallkertjébe nyerhetünk bepillantást azoknak a merész könnyűbúvároknak köszönhetően, akik e szépséges sportot tudományos kutatással kötik össze.

Ön mit gondol: kik is lehetnek a rovarvilág futóbajnokai? A futrinkák. Lehetnek húsevők és "vegetáriánusok", vörös könyvesek és "túlnépesedettek".

A TermészetBÚVÁR télelői számában is hasznos tanácsok sorjáznak az akvaristáknak, a terraristáknak, a szobakertészetet kedvelőknek, meg a bélyeggyűjtőknek. Kővirágok ékesítik a "virágkalendárium"-ot. A poszteren keresztcsőrűvel találkozhatunk.

MEGJELENT A TERMÉSZETBÚVÁR

TERMÉSZETBÚVÁR

1051 Budapest, Arany János u. 25.
Tel.: 269-3750, Fax: 269-3761

Ára 128. forint. Kapható az újságárusoknál.

--------

Outward Bound - Kalandpedagógia - Csáki Roland cikkét lásd külön lapon.

1998 tavaszi OB programok:

--------

TFSZ Sí

A sípályák Tízparancsolata

A tízparancsolatot alapvető magatartásbeli követelményként, a gyakran nagyon zsúfolt sípályák biztonságának fokozására a Nemzetközi Sí Szövetség (FIS) hozta. Vétkes balesetokozás esetén a bíróság ezt veszi figyelembe.
Alapszabály:
  1. Senkit ne veszélyeztessünk és ne károsítsunk meg.
Sízéskor:
  2. Tudásunkhoz és a viszonyokhoz alkalmazzuk sízésünket és sebességűnket. (Látva sízzünk)
  3. Vegyük figyelembe az előttünk haladó nyomvonalát.
  4. Csak megfelelő térközzel előzzünk.
  5. Indulás és kereszteződés előtt nézzünk felfelé is.
Fontos: ez a szabály azonban nem követel elsőbbséget a felülről érkezőnek!
Megállás:
  6. Megállni csak a pálya szélén vagy jól áttekinthető helyen szabad.
Haladás felfelé:
  7. Gyalogosan csak a pálya szélén haladhatunk.
Jelzések:
  8. Vegyük figyelembe a jelzéseket.
Balesetnél:
  9. Az elsősegélynyújtás kötelező, a mentőszolgálat értesítendő.
  10. A tanúknak meg kell adni személyi adataikat.

--------

Szövetségünk 1998. évi tervezett eseménynaptára:

1998. január közepe Kibővített elnökségi ülés, fő téma: ifjúsági túravezetőképzés
1998. február 21-22. MTSZ elnök-főtitkári értekezletén megyei ifjúsági vezetők konferenciája
1998. március 28. Közgyűlés
1998. április 3-5. VI. Kézműves hétvége fiataloknak Hatvanban
1998. tavasz 3 nap Kerékpártúra a Bükk-fennsíkon
1998. tavasz 3 nap Túravezetők Módszertani Továbbképző Tábora I.
1998. tavaszi szünet Ifjúsági túravezetőképző tábor
1998. május 8-10. Bodrog-ártér vizitura
1998. május 23-24. Kibővített elnökségi ülés, fő téma: ifjúsági természetjárással foglalkozó kiadványok
1998. június 22-26. Természetjáró Gyerekek Országos Találkozója Esztergom-Sípolóhegy
1998. június 29-július 3. Természetjáró Diákok Országos Találkozója Esztergom-Sípolóhegy
1998. július 6-10. Nemzetközi Természetbarát Fiatalok ( NFJI ) szeminárium Budapesten
1998. nyár 1 hét Dráva nemzetközi vizitura
1998. július vége Túravezetők Módszertani Továbbképző Tábora II.
1998. szeptember Ökológiai túra a Baradla-, Béke barlangban
1998. október vége Városismereti hétvége
1998. november 7-8. Megyei Ifjúsági Vezetők Értekezlete

--------

Táboroztatók Országos Konferenciája (TOK)
Zánka, 1998. február 27-március 1.

A konferencia célja:

A konferencia ajánlott:

Érdeklődni: Bartos Csaba Telefon: (87) 568-577

--------

Impresszum
HU ISSN 1217 - 8101X
VII. évf. 1. szám, 1997.
A Természetjáró Fiatalok Szövetségének lapja
Belső használatra
Megjelenik kéthavonta
Kiadja a TFSZ elnöksége
Felelős kiadó: Dorogi András
Szerkesztő: Demeter Bálint
Iroda: 1065 Budapest, Bajcsy-Zs. út 31. II/3.
Levélcím: 1396 Budapest, Pf. 483.
Telefon: (1) 311-2467, 311-9289, Fax: (1) 153-1930
Ügyelet: kedd délután, 14.00 - 19.00Természetjáró folyóiratok
A Természetjáró Fiatalok Szövetsége hírei
A Magyar Természetbarát Szövetség honlapja
Magyar Természetbarát Szövetség honlapja
Magyar Természetbarát Szövetség honlapja
Magyar Természetbarát Szövetség honlapja