Expedíció a kumari földjére

6. rész. Hazautazás - India

- Indiában mi volt a programotok?

Mivel elég kevés időnk volt szétnézni, a logika azt sugallta, hogy fizessünk be néhány hivatalos városnézésre. Így nem nekünk kell rohangálni, hanem busszal visznek és közben magyaráznak is. Bár az angol nyelv az indiai akcentussal nehezen volt érthető. Jelentkeztünk két félnapos Delhi városnézésre, és - mindenki anyagi lehetősége függvényében - egy egy napos agrai illetve három napos Delhi - Agra - Jaipur - Delhi körutazásra. Öten az utóbbi programot választottuk. Nem volt drága. Az 52.- USD tartalmazott két éjszakát középkategóriájú szállodában, a belépőjegyek árát a műemlékekbe, az idegenvezető díját és az autóbuszos szállítás költségeit. Amiért külön kellett fizetni az az élelem, a fényképezőgép és a videókamera használat voltak.


Már Indiában...a Taj Mahal

- Milyen nevezetességeket sikerült megnéznetek?

Ezt még felsorolni is sok, de azért megpróbálom. Megérkezésünket követő délután megtekintettük Delhi óvárosi részében a Vörös Erődöt, a Rajghatot és a Humayun´s Tomb-ot. Az autóbusszal elhaladtunk a Jama Masjid mellett. Másnap reggel indultunk öten a három napos körútra. Első megálló Sikandrában volt. Itt látható az Akbar´s Tomb. A tomb magyarul temetkezési helyet, sírkövet jelent. Bár ezek az építmények palota méretűek. Ezt követően megérkeztünk Agrába. Hosszú sorban állás után megtekinthettük a híres Taj Mahalt. Majd az agrai Vörös Erődöt. Innen gyönyörű rálátás nyílt a Taj Mahalra.


Az agrai Vörös Erőd

Az éjszakát Sikriben töltöttük, egy kellemes átriumos építésű szállodában. Reggel megtekintettük a halott várost, Fatehpur Sikrit. Ennek rövid története: Mughal császár hálából építette ezt a várost, miután fia született 1569-ben. De néhány évtized múltán az ivóvíz elfogyott és a lakosság elhagyta. A műemlékek felkeresése közben akadt egy kis idő a természetben való gyönyörködésben is. Ugyanis Jaipur felé útba ejtettük a Bharatpur madárrezervátumot. Erre mondják: ezt látni kell. Madárfajok tucatjaitól bivalyokig sokféle állatban és izgalmas tájban gyönyörködhet az idelátogató.


Fatehpur Sikri, a halott város


A Szelek Palotája Jaipurban

A következő nap már Jaipurban talált minket. Lencsevégre kaptuk a Szelek Palotáját (Hawa Mahal), majd körsétát tettünk a palotában, a City Palace-ban. Jelenleg is lakott. Az Arab Emirátusokban nagykövetként tevékenykedő maharadzsa lakóhelye. Ezt követően a szinte teljes épségben fennmaradt csillagvizsgálót (Jantar Mantar) vehettük szemügyre. A most is működő napórától kezdve a horoszkópokig és a régi csillagászati eszközökig mindent megtekinthettünk.

Útban Delhi felé pedig megálltunk az Amer erődnél, amelyre csak terepjáróval lehetett felmenni a meredek szerpentinen.


A City Palace

Még maradt egy délelőtti programunk Delhiben. Ekkor tekintettük meg az itteni csillagvizsgálót, amely közel sem maradt meg olyan épen, mint másik társa. Szép látványt nyújtott az 1937-ben épült Lakshmi Narayan templom, akárcsak az ultramodern Bahai´s House of Worship templom, amelyből összesen nyolc van a világon. Hivatalos városnéző programunkat a híres Qutub minarettnél fejeztük be, ahol kíváncsian tekintettük meg a sohasem rozsdásodó vasoszlopot, a világ egyik csodáját.


A világ egyik csodája, a nem rozsdásodó vasoszlop Delhiben

- Hát ennyi érdekesség hallatán szívesen vettem volna részt én is ezen az úton. De, mint mindennek, ennek is végeszakadt egyszer. Mikor érkeztetek haza?

November 24-én landolt Ferihegyen velünk a MALÉV gépe. Nagyon megható volt számomra, amikor kiléptünk a várócsarnokba. Több tucat családtag, barát, kolléga, sporttárs várt minket. Nagyon jól esett a figyelmességük. Újból köszönöm a szép fogadtatást.

- Ők egészen a hazaérkezésetekig nem tudtak felőletek semmit sem?

Kialakítottunk egy itthoni hírláncot. Bármelyikünk telefonált vagy faxolt haza, az itthoni hozzátartozó a kiosztott címlista alapján körbe tudta értesíteni a többieket. Így minden lépésünkről tudtak. Csak a hegyen való tartózkodás idejére szakadt meg a kapcsolat.

- További terveid?

Ha lehet egy szóval válaszolni: visszamegyünk!

- Ismét Nepálba? Milyen tervekkel és mikor?

Valóban Nepál az úticél. Talán jövőre. A programról pedig még korai lenne nyilatkozni.

- Köszönöm a beszélgetést és kívánok sok sikert a további vállalkozásaidhoz.


Pashupatinath, ahol a halottakat égetik KathmandubanExpedíció a kumari földjére
Erzsébetvárosi Természetbarát, 1997. 1. szám
Úton: rövid túraleírások, élménybeszámolók
Hegymászó információk
A Magyar Természetbarát Szövetség honlapja
Természetbarát Szövetség honlapja
Természetbarát Szövetség honlapja
Természetbarát Szövetség honlapja