KIRÁNDUL A CSALÁD

Pilis és Visegrádi-hegység

PILISMARÓT - SZAKÓ NYEREG - HOFFMANN-FORRÁS - KÉTBÜKKFA-NYEREG

Jelzése zöld sáv zöld sáv, zöld kereszt kereszt, zöld négyzet négyzet
Táv 8 km, szintemelkedés 450 m (menetidő 4 óra)

Pilismarótra autóbusszal mehetünk Esztergomból, vagy Szentendréről. Vállalkozó kedvű autósok az előző túrával kombinálva a kettőt össze is vonhatják, ekkor akár a Hoffmann Fogadónál, akár Pilismaróton lehet parkolni. Ha a Fogadónál parkolnak, akkor a zöld kereszt jelzésen menjenek az Égett-hárshoz. Ez a jelzés északnyugati irányban, a műút lefelé vezető ágával párhuzamosan indul; akik Pilismaróton parkolnak azok is erre térjenek rá az előző útvonalleírás szerint. Pilismarót központjából a Malom-völgyben indulunk. Erre vezet az előző túra piros sáv jelzése és a zöld sáv zöld sáv is. A község végénél elválnak az utak. A piros jobbra a Hamvaskői-rétre vezető, a zöld balra a Hoffmann Fogadóhoz vezető aszfaltúton megy. Nemsokára elhagyjuk a szilárd burkolatot és balra, az erdőben megindulunk felfelé.

Elérve a Király-kúti nyeregbe vezető erdészeti aszfaltutat, néhány métert azon megyünk balra, majd letérve jobbra, a kerítés mellett nagyjából déli irányt követve, jobbról egy nyiladékot kísérünk. Ahol először átmegyünk rajta, ott egy széles nyeregbe jutunk. Itt a derékszögben kiágazó erdei útra térünk, majd újra déli irányba fordulunk. A gerincvonal alatt felmegyünk a Hosszú-hegy 480 méter magasságban lévő platójára. Egy újabb nem burkolt, széles feltáró út után, ismét erőteljesen kapaszkodunk, egészen a Szakó-hegy 570 méteres csúcsáig.

(Ha nem akarunk olyan magasra felmászni, akkor menjünk a feltáró úton jobbra, így megtakaríthatunk egy kis emelkedőt.) Leereszkedve a Szakó- nyeregbe, turistaút-csomóponthoz jutunk. Ide érkezik a Dobogókőről Dömösre tartó piros sáv jelzés (azaz a Téry-út); és innen megy a Makó-réten, valamint a Rám-szakadékon át az eddig követett zöld sáv Dömösre, és itt ágazik ki belőle a zöld kereszt jelzés amely a Hoffmann Fogadó érintésével az Égett-hárshoz vezet. Mi is ez utóbbi jelzésen indulunk, jobbra.

Elérve a már említett erdészeti utat, azon balra megyünk néhány métert, majd az út túloldalán leereszkedünk a Hoffmann-forráshoz, illetve a Fogadóhoz.

(Pilismarótra a zöld kereszt, majd a piros sáv jelzéseken mehetünk.) A zöld négyzet zöld négyzet jelzést követve, kb. negyed óra alatt elérjük a zöld sáv zöld sáv jelzést, amelyen balra fordulva a Két-bükkfa-nyereghez érünk.

Bélyegzési lehetőség: Pilismarót, Hoffmann FogadóKirándul a család
Úton: rövid túraleírások, élménybeszámolók
A Magyar Természetbarát Szövetség honlapja
>A Magyar Természetbarát Szövetség honlapja
>A Magyar Természetbarát Szövetség honlapja
>A Magyar Természetbarát Szövetség honlapja