Jelzett turistaútvonalak Békéscsaba zöldövezetében:

PIROS KÖRSÉTAÚT

Szanazug, Ifjúsági tábor - Holt-Körös meder - Szanazug, Ifjúsági tábor

(Közreadja a Körösök Völgye Turista Egyesület, Békéscsaba)

A körsétaút a szanazugi üdülőteleptől 10 perces sétával közelíthető meg a piros sáv jelen Doboz felé. Az Ifjúsági tábor főkapujától balra indulunk el a nyiladékon. A drótkerítést elhagyva szép, vadban rendkívül gazdag erdőben haladunk. Pár perces séta után egy irtásföldet elhagyva érjük el az üdülők felől érkező piros sáv jelet. Balra fordulva rövid közös szakasz után jelünk kissé jobbra leereszkedik a régi folyómederbe.

Ebben a rendkívül kicsi és kanyargós mederben folyt az 1850-es évekig a Fekete-Körös. Akkor készült el az az óriási munka, melynek erdményeképpen a két Körös nem Békésnél, hanem Szanazugnál találkozik. A felhagyott medrek egy részében még ma is víz van.

Az útvonal néhol nehezen járható, de ha csendben figyelünk, sok ritka fajjal találkozunk és feltűnően sok rókalyukat látunk a homokos partfalban. A jel csak néhol halad ösvényen, szabadon improvizálhatunk. Egy-másfél km után balra a töltésre felmászva a piros sáv jelhez csatlakozunk. Néhány percig együtt halad a két jel. Egy keresztező földúton a piros sáv jobbra, mi balra tartunk. Enyhe jobbkanyar után 200 m múlva a tábor hátsó kapujához érkezünk. Akik az üdülőktől indultak, a tábor főbejáratától menjenek a piros sáv jelig és azon vissza Szanazugba.


Jelzett turistaútvonalak Békéscsaba zöldövezetében
A Magyar Természetbarát Szövetség honlapja

Készítők - Szerzői jogok - Kérdések - Megjegyzések >Megjegyzések >Megjegyzések >Megjegyzések