Jelzett turistaútvonalak Békéscsaba zöldövezetében:

SÁRGA KERESZT

Sikkony - Fácános-erdei elágazás - Fácános-erdő - Kettős-Körös dobozi hídja

(Közreadja a Körösök Völgye Turista Egyesület, Békéscsaba)

Sikkony - Fácános-erdő - Kettős-Körös dobozi hídja: Békéscsabáról a piros sáv (P), Békésről a piros vagy a sárga sáv (P, S) jelzéseken juthatunk el Sikkonyba. A kiindulási helytől még néhány km-en át közös útvonalon halad a sárga sáv (S) és a sárga kereszt (S+) jelzés. Rövid vízparti szakasz után jobbra, majd balra tanyák és szántók között haladunk a Gerlát Békéssel összekötő útig. Az úton jobbra menve 2-3 km után a (S) jel tovább vezet az úton, a (S+) egy balra tartó szántóföldi úton a közeli Fácános-erdőhöz vezet.

Kissé jobbra találjuk meg a fák között kanyargó jelzést. Egy szép idős fánál útelágezást találunk. Menjünk jobbra, D-DK felé a hosszú, egyenes nyiladékon! Figyelmesen szemlélődve sok vaddal találkozunk ebben az eldugott erdőben. Több keresztező nyiladék után balra újabb egyenes szakasz. Fiatolos rész után kiérünk az erdő szélére. Jobbra fordulva a csatorna parján a Kettös - Körös gátjának látványa kísér. A magasles után hamarosan elérjük az utolsó fát. Szántók között vezet egyenesen tovább az út.

Elágazáshoz érünk ; enyhén jobbra fordulva nemsokára a Békéscsaba - Doboz közti műútra érünk. Nehezebb dolga van a másik irányból érkezőknek: a műútról letérve kb. 1 km után az elágazásnál kissé balra, az erdő közelebbi sarka felé menjenek. Ha netán egyenesen folytatná valaki, az az út nemsokára véget ér.

A műúton balra forduljunk. Fokozott óvatosságal közlekedjünk: néha nagy a forgalom. A Marói-erdő szélén 1,5 km múlva érjük el a Kettős-Körös hídját. Innen a piros sáv (P) jelen Póstelekre vagy Dobozon át Szanazugba jutunk. Ha elfáradtunk, a Békéscsaba vagy Gyula felé közlekedő buszokkal térhetünk vissza.


Jelzett turistaútvonalak Békéscsaba zöldövezetében
A Magyar Természetbarát Szövetség honlapja

Készítők - Szerzői jogok - Kérdések - Megjegyzések >Megjegyzések >Megjegyzések >Megjegyzések