Jelzett turistaútvonalak Békéscsaba zöldövezetében:

SÁRGA SÁV

(Közreadja a Körösök Völgye Turista Egyesület, Békéscsaba)

Békés vasútállomás - Malomasszony-kertek - Sikkony - Fácános-erdei elágazás - Gerla-monostor - Gerla - Póstelek

Békés - Sikkony: A békési vasútállomásról indulunk a városközpont felé, az autóbuszpályaudvar érintésével. A főúton kanyarogva az Élővíz-csatorna hídja után jobbra, a parton folytatjuk az utat. Hangulatos szakasz végén elérve a 47-es utat a hídon át jobbra, majd az első keresztutcán balra tartunk. Kertes családi házak után a körgátat elérve a csatorna partján húzódó töltésre megyünk fel, enyhén balra. A Malomasszony - kertek között járunk.

Másfél km után Dánfok felől egy hídon át csatlakozik hozzánk a piros sáv jel. A két jelzés több km-en át, Sikkonyig közösen halad. A gyümölcsösből kiérve nyílt terepen haladva 1 km-t, elérjük Békés és Békéscsaba városok határát, Sikkonyt. A hídon átmenve jobbra indul a piros sáv Csabára, balra a sárga sáv (S) és a sárga kereszt (S+). Ez utóbbi jel innen indul, hogy a gyönyörű Fácános-erdőn át a dobozi hídnál érje el a Mályvád - túra útvonalát.

Sikkony - Gerla-monostor - Gerla: A csatorna túlpartján megyünk a sárga sáv és sárga kereszt jeleken. A partmenti töltésről nemsokára jobbra letérünk a tanyák közé. Alig 100 m múlva a háztáji kertek mögött, szántóföldek mellé balra kanyarodunk. Ez a földút kivezet minket a békés - gerlai összekötő útra. Előbb jobbra fordulva az út mellett, később az út töltésén, aszfalton folytatjuk a túrát. Néhány lassan fogyó km után a sárga kereszt jelzés egy földúton balra tér a Fácános-erdőbe.

Előttünk a Gerla - környéki erdők sötétje. Lassan elérjük az útmenti erdőfoltot. Egy rövid szakaszon jobbról fák kísérnek. A kanyar (és az ott lévő tanya) előtt nem sokkal a jelzés jobbra letér a fák közé. Sajnos, a jel most következő 4-500 m-es szakaszán - főleg nyáron - rengeteg csalán van. Aki nem bírja a gyűrődést, inkább menjen tovább a műúton, nemsokára ismét látja a jelet.

Akik vállalják a kockázatot, induljanak el a jelen, az útra merőlegesen. A Fehér - Körös egyik régi medrén kell rögtön átkelni, és egy kisebb magaslatra érnek.

Ezen a helyen 3, víz által közrefogott magaslaton terült el a középkori Gerla és monostora. A régészeti feltárás után mindent visszatemettek, a felszínen semmi sem látszik. Az írások alapján a középkori Békés legjelentősebb egyházi épületének vélik. Ennek ismeretében különösen lehangoló a terület elhanyagolt állapota.

Újabb magaslat, majd innen balra fordulva ismét át kell menni a medren, nagyjából az úttal párhuzamosan. A fiatal fák között igen fárasztó az előrejutás. 100 m után elérve a kis töltést, annak vonalában haladunk jobbra. Ahol tudunk menjünk a töltés tetején, mert az út annak túlsó oldalán folytatódik majd. Nemsokára a vadetetőnél balra tartó nyiladékhoz jutunk. Rátérünk, és az erdő szélénél balra kimegyünk a műútra. Jobbra fordulunk.

Akik nem vállalták a kitérőt, itt találkoznak ismét a jellel. Az aszfalton 1 km után elérjük a békéscsaba - dobozi utat, ahol balra térünk. A buszmegállónál a fasorral övezett bekötőúton jobbra elérjük Gerlát. Egyenesen haladva a központba, a buszfordulóhoz jutunk.

Gerla - Póstelek: Az 1984-ben Békéscsabához csatolt dinamikusan fejlődő község központjában áll a gróf Wenckheim család kastélya, amelyben ma iskola működik. A kastély 1854-1860 között épült Ybl Miklós tervei szerint romantikus - koraeklektikus stílusban. Asszimetrikus, " U " alakú udvarának középtengelyében 1869-ben kápolnát is építtettek. Az udvart tiszafával ültették körbe, és parkot is telepítettek. A kastély mellé nagyméretű magtár épült.

A kastélyt balra megkerülve érünk ki a falu szélére. A körtöltésen jobbra érjük el a Póstelekre vezető utat, balra fordulunk. Balra szántó, jobbra erdő. Egy irtásnál enyhén jobbra, gyalogösvényre térünk. Az erdőben megkerülünk egy hatalmas bombatölcsért és a kastély érintésével megérkezünk Póstelekre.


Jelzett turistaútvonalak Békéscsaba zöldövezetében
A Magyar Természetbarát Szövetség honlapja

Készítők - Szerzői jogok - Kérdések - Megjegyzések
>Megjegyzések
>Megjegyzések
>Megjegyzések