MECSEK HÍRADÓ64. szám 1998. december


Őszi Kupa 1998
Pécs városismereti verseny 1998
Kulcsosházkezelők tanácskozása
Nyugdíjas hegymászók a Pilisben
Mázától Bodáig
Nyílik a kankalin
Bronzjelvényes túravezetői tanfolyam
Hírek
Nyílt túrákelSant ŐSZI KUPA 1998

Az 1998. október 31-iki tájékozódási túraversenyen 51 csapat 128 fővel vett részt. A csapatok 15 helységből érkeztek. A rendezvényen a felsőfokú kategóriák az Országos Természetjáró Tájékozódási Csapatbajnokság XV. *utolsó) fordulójaként kerültek megrendezésre.

A verseny hűvös (reggel hideg), szeles, de napsütéses, versenyzésre alkalmas időben zajlott, az erdő talaj és az utak a hét közepén történt esőzések és vihar miatt sárosak, de szinte mindenhol járhatóak voltak. Az értékelést és az eredményhirdetést folyamatosan, kategóriánként megtartottuk. Az utolsó eredményhirdetésre du. 15 órakor került sor. A verseny lső három helyezett csapata oklevél és érem díjazásban részesült, valamint az elsők egy évig őrizhetik a - nevükkel bevésett - kupát.

Akinek tetszett a verseny, azokkal együtt örülünk, akiknek nem tetszett, azoktól elnézést kérünk ... Az elért eredményekhez gratulálunk, és mindenkinek köszönjük a részvételt.

Eredmények:

"A" kategória (21 csapat)

"A50" kategória (8 csapat)

"B" kategória (13 csapat)

"C" kategória (9 csapat)

Benczes GáborPÉCS VÁROSISMERETI VERSENY, 1998

A Pécs Városi Természetbarát Szövetség november 7-én, szombaton rendezte meg a hagyományos városismereti versenyt, amelynek útvonala - immár harmadik alkalommal - Pécs történelmi belvárosához kapcsolódva, de nagyrészt azon kívül vezetett. Ezúttal a belváros déli része, a 48-as tér - Rákóczi út - Hungária út - Szigeti út által északról és a Mártírok útja által délről határolt terület képezte a verseny anyagát.

Előzetes várakozásunkat idén is felülmúlva, 94 csapat indult a versenyen, nem kis munkát adva ezzel a rendezőknek a feladatlapok javításakor. A pécsieken kívül érkeztek Kaposvárról, Mindszentgodisáról, Sellyéről, Szegedről, Szentlászlóról és Székesfehérvárról.

A nagyszámú résztvevőnek "köszönhetően" az eredményhirdetéskor csak a legjobban szereplő csapatok eredményeit írhattuk ki, és több - a verseny során később beérkezett, és láthatóan több hibapontot elért - csapat eredményét csak a hivatalos eredménylistában tudtuk közzétenni, mert a helyszíni javításra nem volt idő. Az eredményhirdetés így is du. 16 órakor ért véget, másfél órával később a tervezettnél. Az új rendszerű verseny három éve alatt kétszeresére emelkedett a résztvevők száma, bizonyítva ezzel a verseny népszerűségét. A célban és az utólag kapott visszajelzések egyértelműen pozitívak voltak, örömünkre. A nevezésekből befolyt bevétel és a pályázat útján nyert támogatás együttesen értékes díjazást tett lehetővé.

Ezúton köszönjük valamennyi csapatnak, hogy megtisztelték versenyünket, városunkat részvételükkel. Reméljük, sikerült bemutatni Pécsnek e szép és sok érdekességet rejtegető városrészét, és új élményekkel, ismeretekkel fejezték be a versenyt.

Eredmények

"Általános iskola alsó tagozat" kategória (6 csapat):

1. Meszes, Fehérhegyi Általános Iskola, Pécs (Bagi Zita, Domonkos Anna, Kelemen Kata, Tasi Tímea); 2. Pécs felfedezői, Fehérhegyi Általános Iskola, Pécs (Bagi Judit, Horváth Bálint, Horváth Hajnalka, Balatoni Brigitta); 3. Goofyék, Árpád fejedelem Gimnázium és Általános Iskola, Pécs (Bereczki Róbert, Budai Bence, Német András).

"Általános iskola felső tagozat" kategória (61 csapat)

1. 2x fut a comb, Táncsics DSE, Kaposvár (Farkas Roland, Kurdi Péter); 2-4. /holtversenyben/: Pécs szépei, Egyetem u. Általános Iskola, Pécs (Baranyai Veronika, Könyves János Zsolt, Schnell Ágnes); Éllyen November 7 (Volt Árpádosok), Árpád fejedelem Gimnázium és Általános Iskola (Cselik Péter, Hanzli Roland); Vadócok, Testvérvárosok terei Általános Iskola (Balog Brigitta, Budás Krisztina, Kocsi Márta, Menyhei Csilla).

"Középiskolás" kategória (18 csapat)

1-2. /holtversenyben/: Aranycsapat, KTTE Gyakorló Iskola, Kaposvár (Csima Zoltán, Rudas Lajos); Áfonyák, Kodály Zoltán Gimnázium, Pécs (Antal Tibor, Gajer Sarolta); 3. Scarabeus, KTTE Gyakorló Iskola, Kaposvár (Dávid András, Kátai Kornél, Koltai Péter, Miklós Ákos).

"Felnőtt-családi" kategória (9 csapat)

1. Kaposvári szerencsevadászok, KTTE Gyakorló Iskola, Kaposvár (Huszár Mónika, Kósa Eszter, Körte Dóra); 2. Mátrai család, Pécs (Mátrai Gábor, Mátrai Attila); 3-5. ANGELI, Kodály Zoltán Gimnázium, Pécs (Bayer Ildikó, Boros Tímea, Horváth Eszter); METEOR SE I., Székesfehérvár (Bizderi András, Nagy Lajos, Tolnner Márió); Táncsics, Táncsics DSE, Kaposvár (Horváth Zita, Lassu Ferenc, Terlaky Edit).
Strasser Péter
rendezőKulcsosházkezelők tanácskozása

A Baranya Megyei Természetbarát Szövetség elnöksége 1998. november 14-én a nagymányoki kulcsosházban rendezte meg a kulcsosházakat kezelők tanácskozását. A megbeszélésen részt vettek a Büdös-kúti, a Fehér-kúti, a Vörösfenyő, a Majláthpusztai, a terecsenyi Zrínyi, a Villányi-hegységben található Írisz, a PTTE Vándorsport, a Gubacsos, a Koszonyatetői és a Pusztabányai Kulcsosházak kezelői, valamint a Tolna megye területére eső, vagy Tolna megyei szervezetek kezelésében lévő mecseki kulcsosházak képviseletében Mányoki Zoltán, a nagymányoki kulcsosház kezelője és Dománszky Zoltán Tolna megyei elnök. A tanácskozás vendége volt Székely Tamás, a Magyar Természetbarát Szövetség Házbizottsága elnöke, valamint Tóth István Zsolt, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság Keleti-Mecsek Tájvédelmi Körzet természetvédelmi őre.

A megbeszélésen a résztvevők megvitatták a kulcsosházak üzemeltetésével kapcsolatos aktuális kérdéseket, illetve ismertették az 1998. évi fejlesztéseket az egyes házaknál. Tóth István Zsolt tájékoztatta a természetvédelmi területeken lévő házak kezelőit a természetvédelmi törvény vonatkozó részeiről (táborozások stb.), valamint kérte a házkezelőket, hogy a vendégeket is tájékoztassák a természetvédelmi területeken érvényes szabályokról, az esetleges problémákat elkerülendő. Székely Tamás elhozta az MTSZ kiadásában immár negyedik alkalommal megjelent "Természetbarát szálláshelyek" c. kiadványt, mely a mecseki és baranyai szálláshelyeket is tartalmazza. A kötet szerkesztői kérik a folyamatos tájékoztatást az adatokban bekövetkezett esetleges változásokról.

Az 1999. évi tanácskozást a szövetség a Dráva TSE majláthpusztai kulcsosházában rendezi meg, Gida Tibornak, a Dráva TSE vezetőjének meghívására. A szövetség elnöksége ezúton is megköszöni Mányoki László és Dománszky Zoltán "házigazdáknak" és segítőiknek a meghívást és a szívélyes vendéglátást.

Strasser Péter


NYUGDÍJAS "HEGYMÁSZÓK" A PILISBEN

A PTTE Nyugdíjas Szakosztálya 1998. nyarán, július 20-tól 26-ig 15 fővel a Pilisben túrázott. A somhegyi Hóvirág kulcsosházban laktunk, s a nagy meleg ellenére minden nap volt programunk. Jártunk Dobogókőn, a Holdvilág-árokban, a Bükkfa-nyeregnél, a Szurdokban, és teljesítményünk csúcsa volt a Vaskapu. Jelöletlen úton mentünk, és mikor már az út háromnegyed részét megtettük, akkor fedeztük fel a hegymászók útjelzését. De ez sem riasztotta vissza a társaságot (pedig jó egypáran 70 körüliek voltunk, de volt köztünk 84 éves (!) is), és egészen a Vaskapuig mentünk. Igaz, volt amikor négykézláb, de megérte, mert nagyon szép kilátásban volt részünk.

Egyik nap Gödöllőre látogattunk, ahol megnéztük a kastélyt, a hozzá tartozó kertészetet és az egyetem kongresszusi termét. Sok szép emlékkel jöttünk haza.
Petrovits Márta
túravezetőMázától Bodáig

I.

No nem egy nap alatt tettük meg ezt a Mecseket északkelettől délnyugatig átszelő utat, hanem két szép hétvégén.

Már régóta készültünk "aranyásásra", de valahogy nem jött össze. A készülődésből tett lett, és egy derűs őszi reggelen Mázán találtuk magunkat és innen indultunk el az "aranyvölgybe". Mázát elhagyva kaptattunk fel a hegyre. Egy lovaskocsit vezető erdésszel és annak kutyájával találkoztunk, ő igyekezett bennünket lebeszélni a Farkas-árokról, de mi kitartottunk mellette.

A váraljai erdészháztól nem messze van a Farkas-árok északkeleti bejárata. A patak mellett haladva néztük-néztük a medret, kotortuk a patak hordalékát, de semmi sárga szín nem jött elő. A sárga arany helyett utunkat sártenger követte, de mi annak maradásra késztető voltát legyőztük. Sehol egy gombát nem láttunk, madárdalt nem hallottunk. Láttuk viszont a Jágerok-kútját, a Kalán Miska-kutat, a Vadvirág és a Lendület forrást. Belőlük igen gyéren folydogált a víz. Meredeken haladva értünk fel a Dögkút-tetőre, ahol már sok-sok turistával találkoztunk. Itt kb. fél óráig pihentünk, majd a Cigány hegyet érintve a sárga sáv jelzésen haladtunk a Diós-kút felé, majd a Zengő oldalában Pécsváradra.

Sajnáljuk, hogy az "aranykeresést" szorgalmazó Lengyelné, Margitkánk nem tudott velünk jönni, de reméljük, legközelebb vele nem csak sárga agyagot, de sárga aranyat is fogunk találni. Talán a Farkas-árok nyáron kellemesebb, a nagy melegben ki kellene próbálni ott a hűsölést.

II.

Bodán keresztül vezetett a nyílt túra Kővágószőlős végcéllal. Szőlőhegyeken, szántóterületen, majd a Meleg-mál oldalban kidőlt fák között, később pedig egy kedves patakot követve folytattuk utunkat a Vár-völgybe. Megnéztük a Vár-kutat, majd rövidesen a Sás-völgyben találtuk magunkat. Innen felmásztunk a Cserma oldalba, érintettük az V-ös, majd a IV-es légaknát (avagy Viganvárat). Itt ebédeltünk, majd túravezetőnk, Jankovics Béla a résztvevőknek autós térképet osztogatott, "zsákbamacska" útján. Igen kedves gesztus volt tőle, utólag is köszönjük.

Gyönyörű színes volt az erdő, a táj vadregényes. Reméljük, hogy máskor is lesz részünk ilyen fajta túrázásban. A Babásszerkövek alatt haladva, gyönyörű napsütésben értünk el Kővágószőlősre.

Két hétvégén voltunk a Keleti-Mecsek és a Nyugati-Mecsek egy-egy szép táján, ami maradandó emléket hagyott bennünk.

dr. Koncz Eszter


Nyílik a kankalin

Korai kankalin (Primula vulgaris), népies nevei: orvosi kankalin, csókaláb, égikincs, gutaütésfű, istenkesztyű, Isten kulcsa, sárgakökörcsin, Szent Péter kulcsa, tavaszfű, tavaszka.

November 18-án a Büdös-kúti kulcsosház melletti napsütötte tisztáson megakadt a szemem a szép virágon. Láttam már ezt a virágot kora tavasszal virítani, de novemberben a virágzása igazi meglepetés.

Jávorka-Csapodi Erdő-mező virágai c. művében így ír erről a virágról: "Csak a Bakonytól kezdve nyugat és dél felé található. Márciusban, sokszor már az enyhe téli hónapokban is virágzik."

Horváth A. Olivér Képek a Mecsek növényéletéből c. könyvének (1942) 41. oldalán a következőket írja: "A Mecsek meglepetése, ajándéka a botanikusoknak, virágbarátoknak, hogy a korai (v. közönséges) kankalin 1934 decemberében is virágzott.Én a János kilátó körül láttam."

Baronek JenőBRONZJELVÉNYES TÚRAVEZETŐI TANFOLYAM

A Baranya Megyei Természetbarát Szövetség 1999. januárjában bronzjelvényes túravezetői tanfolyamot indít. A tanfolyam időtartama három hónap, az első foglalkozás 1999. január 5-én, kedden 16 órakor kezdődik Pécsett, a János u. 22. sz. alatt, a szövetségben. Részvételi költség: 1000,- Ft/fő, amely magában foglalja a jelvény, valamint az oktatási anyagok árát. Jelentkezni előzetesen december 20-ig lehet az alábbi telefonszámon, ill. címen: Börcsök György, (73) 476-012 (este), vagy december 8-án és 15-én du. 16-18 óráig a szövetségben (Pécs, János u. 22, tel.: 72/310-226). További információ ugyanezeken a telefonszámokon kérhető.


HÍREK

Kérjük a szakosztályokat, egyesületeket, hogy az év végi pontverseny összesítéséhez a szakosztályi - és ezen belül az egyéni - pontszámokat, minősítéseket, a túrajelentéseket, a szakosztályi névsorokat ill. a természetbarát munkákról szóló leírásokat legkésőbb 1999. január 12-ig adják le a szövetségben Lakatosné Novotny Saroltának.


Megjelent Fekete László: Kab-hegytől a Kékesig c. összeallítása. Sporttársunk Magyarország összes 600 méternél magasabb hegycsúcsát gyűjtötte sorrendbe, a vonatkozó turistatérképeket is megnevezve, ill. a térkép-koordinátákat feltüntetve. Az érdekes kiadvány a szövetségben beszerezhető.


SZJA 1%: a Baranya Megyei Természetbarát Szövetség közhasznú szervezetté válásával lehetőség nyílik már 1999-ben a személyi jövedelemadó 1%-ának felajánlására a szövetség javára. Kérjük természetbarát társainkat, időben gondoljanak erre és minél nagyobb körben szorgalmazzák az SZJA felajánlást!


Nyílt túrák

A Komlói Hétdomb Természetbarát Egyesület nyílt túrái, komlói kiindulással:


hóember

Békés ünnepeket és élményekben gazdag boldog új évet kívánunk
minden természetbarát társunknak!Mecsek Híradó. A Baranya Megyei és a Pécs Városi Természetbarát Szövetség információs kiadványa. Szerkeszti a Baranya Megyei Természetbarát Szövetség elnöksége. A közlésre szánt anyagokat minden hónap 20-ig kérjük a szövetséghez eljuttatni. (7621 Pécs, János u. 22. Telefon:: (72) 310-226; fax: (72) 312-019. Ügyeleti idő: kedd 16-19 óra)

Természetjáró folyóiratok
A Magyar Természetbarát Szövetség honlapja
Szövetség honlapja