MECSEK HÍRADÓ58. szám 1998. április

Tavaszi Kupa 1998 - eredmények

Természetjáró Fiatalok Megyei Találkozója
TEGYOT - TEDOT
Baranya Megyei Természetbarát Találkozó

Túravezetők a Tavaszi Kupán
15. Csokonay Sándor Emléktúra
Vízzel-lélekkel Pécsi Vízmű Rt. gyalogtúra

Eső - Baumann József verse

Hírek
Rendezvények
Nyílt túrákTAVASZI KUPA 1998

Március 28-án Fehérkút térségében került megrendezésre a hagyományos tavaszi tájékozódási túraverseny. Öt kategóriában 166 csapat 488 versenyzője indult.

Eredmények:

"A" kategória (34 csapat):

"A 50" kategória (15 csapat):

"A 60" kategória (3 csapat):

"B" kategória (51 csapat):

"C" kategória (63 csapat):


PROGRAMAJÁNLÓ

Természetjáró Fiatalok Megyei Találkozója

Helyszín: Mindszentgodisa

Időpont: június 15-17 (általános iskolások); június 18-20 (középiskolások).

Elhelyezés: saját sátrakkal.

Tervezett programok: nappali túraverseny, tájékozódási verseny, Zselic tájegységismertető verseny, "mini" teljesítménytúra, tájékozódási játék, elméleti turisztikai verseny, közös gyalogtúra. A versenyekre 2-5 fős csapatokkal lehet nevezni. A versenyek 1-3. helyezettjei oklevél és tárgyjutalomban részesülnek.

Részvételi költség: étkezéssel 1400 Ft/fő, étkezés igénybevétele nélkül (saját megoldással) 600 Ft/fő.

Jelentkezési határidő: május 25. Jelentkezni lehet írásban, vagy telefonon, ill. személyesen keddenként a szövetségben.

A találkozókról információt ad Strasser Péter (tel.: 72/311-387), Schóber József (tel.: 72/378-045), illetve Börcsök György (tel.: 72/239-651).


TEGYOT-TEDOT

A Természetjáró Gyerekek és Diákok Országos Találkozóját idén a Budapesti Természetbarát Sportszövetség rendezi meg Esztergomban, a sípolóhegyi Gyopár Kempingben.

A találkozók időpontjai: június 22-26 (TEGYOT), június 29-július 3 (TEDOT).

A programból: természetjáró nappali akadályverseny, éjszakai tájékozódási verseny, turisztikai elméleti verseny, Esztergom városismereti verseny, teljesítménytúra, igény esetén tájékozódási futóverseny, sportversenyek, közös túrák, barlangász és túlélési bemutató, íjászbemutató. A versenyekre 5 fős csapatokkal lehet nevezni.

Szállás: 2 ágyas, komfort nélküli faházakban 850 Ft/nap/ház, saját sátorban 250 Ft/nap/fő. Étkezés igényelhető a következő árakon: reggeli 150 Ft, ebéd 200 Ft, vacsora 350 Ft/fő.

Részvételi díj: 1500 Ft/fő.

Jelentkezési határidő: május 30. Nevezési cím: Budapesti Természetbarát Sportszövetség, 1053 Budapest, Curia u. 3.

Információ a találkozókról: szerdánként 17-19 óra között az (1) 118-0933/138, valamint munkaidőben az (1) 117-9466-os telefonszámokon.

Részletes kiírás és nevezési lap a szövetségben (Pécs, Rákóczi u. 34) kérhető.


BARANYA MEGYEI TERMÉSZETBARÁT TALÁLKOZÓ

Szövetségünk régi hagyományt szeretne felújítani e nyári találkozó újbóli megrendezésével. Úgy gondoljuk, a természetjáráshoz éppúgy hozzátartoznak a táborozások, találkozók is, mint a túrák, versenyek stb. A találkozó Pusztabányán lesz július 24-26-a között, melyre a baranyai természetbarátok mellett szeretettel várjuk a szomszéd megyék természetjáróit is.

Elhelyezés saját sátrakkal; az étkezésről mindenki saját maga gondoskodik. A táborozás időtartama alatt a táborhoz tetszés szerint lehet csatlakozni. A részvétel díjmentes. A táborozás során a szervezők programokról gondoskodnak: tájékozódási verseny, túrázás, labdajátékok, esti tábortűz, vetélkedők stb.

A részvételi szándékot levélben vagy telefonon kérjük jelezni Kiss Lajosnak július 1-ig (7633 Pécs, Pollack Mihály u. 7, tel.: (72) 254-567 (20 órától), ill. (72) 253-120 (napközben).


TÚRAVEZETŐK A TAVASZI KUPÁN

Reggel fél nyolc, a leheletünk fehéren száll fel a fák koronái közé. A Fehér-kúti turistaház körül mint egy megbolygatott hangyaboly, úgy szorgoskodnak versenyzők és rendezők egyaránt. Kis csoportok indulnak a szélrózsa minden irányába. Kint a terepen szokatlan virágok nyílnak ezen a napon. Piros-fehér szirmuk szinte felvidítja az erdőt. Mindenki ezeknek a ritka virágoknak a titkos helyét keresi a térképen megadott helyen. Sokfelé zörög az avar, a gyakorlott turista füle mindjárt jelez és a tekintet hamar megtalálja a zaj forrását. Kisebb csoportokban mint valami vaddisznócsorda, akkora zajjal szaladnak a verseny résztvevői. A környék állatai most átengedték a terepet nekik. A madarak a magasból figyelik a megbolydult erdőt.

Király László túratársammal szintén résztvevői vagyunk a versenynek, és sorban érintjük a megadott és szerkesztett pontokat. Időnként elszalad mellettünk egy-két csapat, arcuk kipirulva a futástól. Kissé irigykedve nézek utánuk, eszembe jutnak az elmúlt évtizedek túraversenyei. Sok Országos Bányász Természetbarát Találkozón és versenyen vettünk részt túratársaimmal. Rajtam most is a már tüskéktől megszabdalt régi melegítő van, "Ércbányász Pécs" felirattal.

Haladunk tovább a feladatok megoldásában és pillantásaink körbejárják a tavaszi virágoktól pompázó erdőt. A völgyek gyöngyként fűzik fel a sok víznyelőt, melyekben most a verseny bójái bújnak meg. A medvehagymák megtaposott levelei ontják magukból a számomra kellemes fokhagyma illatot. Az előttünk haladó csapat tekintélyes hosszúságú mérőszalaggal és tájolóval méri be a következő bójákat. Elhaladunk mellettük és lépéstávolság méréssel oldjuk meg ezt a feladatot. Az általunk kimért bójánál az elhelyezett lyukasztó segítségével igazoljuk ottlétünket. A bükkfák alatt a szárazság ellenére gyönyörűen zöldellnek a mohaszőnyegek, mellettük az odvas keltikék nagy csoportja pompázik lilásan. A kék eget fürkészve a hegygerincen feltűnik az új tubesi kilátó betonhengere. Szinte figyeli a verseny alakulását, mert tudja és érzi, hogy befejezéséhez ezekre a befizetett nevezési díjakra is szüksége van.

Lábaink alatt recsegnek a kiszáradt faágak, lépteink nehezülnek. Még két pontot kell érintenünk, és beérünk a célba. A Fehér-kúti turistaház közelében autóbuszok és gépkocsik sorakoznak az útpadkán. Hátunkon izzadtságcseppek gurulnak lefelé, de már az utolsók, mivel teljesítettük a feladatot. Leadva a versenyzőkartont igyekszünk a büfé felé, hogy az elvesztett folyadékot pótoljuk.

Egy nagyon alaposan előkészített, jó hangulatú versenynek voltunk lelkes résztvevői. Köszönjük a verseny rendezőségének.

Baumann József


15. Csokonay Sándor Emléktúra

Március 21-én, szombaton ismét nagyon jól sikerült az immár 15. alkalommal megrendezett emléktúra. Két helyi járatú autóbusszal "kaptatott fel a hegyre" a 82 résztvevő. Volt közöttünk négy éves, de a 80. életévéhez közeledő túrázó is. Nem csak Pécsről, de jöttek Komlóról, Dombóvárról is, emlékezni a nagy mesterre. Magható volt, ahogy örültünk egymásnak a találkozáskor.

A Misina-tetőn, majd a Tubesen, a új János-kilátó déli oldalán molyhos tölgyeket ültettünk, ezzel is szeretnénk fákat hagyni az utókornak. Reméljük, hogy a fák nem nőnek nagyra, mire a János-kilátó teljesen felépül! Itt nem csak az elültetett fákat öntöztük be, de nekünk is jutott abból a ki nem apadó üvegből, amelyet a túrát 15. alkalommal is vezető Kiss Lajos hozott magával.

Felkerestük a Lapison lévő és a Mecsek hegység hét kőzetéből felépült erdész-emlékművet, majd a Sós-hegyi kilátó érintésével mentünk le a Remeterétre. A csapat itt két felé vált. A rövidebb utat választók a Szentkút érintésével mentek le túratársunk, Kremling Lajos pincéjéhez, míg a csapat másik fele - sötét felhők gyülekezése közepette - felment a Cinke-tanya romjaihoz. Itt nagy örömünkre szolgált az a bejelentés, miszerint tervezik a Cinke-tanya újbóli felépítését. Természetesen ennek szorgalmazása is Kiss Lajos nevéhez fűződik.

A téli erdőpusztulás következtében nem tudtunk a közeli Vörös-hegyen lévő fenyvesen átmenni, mert a fák teljesen kidőltek. A Vörös-hegyen elkapott bennünket egy hózápor, de sebaj - minden gond nélkül letaláltunk mi is Kremling Lajos hétvégi házához, ahol zsíros kenyér, pogácsa, sokféle ital és nem utolsósorban nagy szeretettel való fogadtatás várt bennünket. Jó hangulat, sok anekdotázás és nótázás következett, melyben élen járt Feri túratársunk.

Köszönet a természetnek, hogy ismét gyönyörködhettünk benne, Kiss Lajosnak, amiért ismét nagy gondossággal készítette elő és vezette az emléktúrát, és Kremling Lajosnak, vendéglátónknak a fogadtatásért. Ők voltak azok, akik megajándékoztak bennünket egy szép és felejthetetlen nappal.

dr. Koncz Eszter


"VÍZZEL-LÉLEKKEL" Pécsi Vízmű Rt. gyalogtúra

Immár hagyományosan, a Víz Világnapja alkalmából rendeztük meg "A víz az élet" rendezvénysorozat március 21-i gyalogtúráját. A télies idő ellenére is 412-en vágtak neki a 8 km-es (353 fő), illetve a 25 km-es (59 fő) távnak. A legaktívabb a szabadszentkirályi (59 fő) és az abaligeti (45 fő) általános iskola volt. Ezen kívül többen jöttek a szentlőrinci Ifjúság úti, a kozármislenyi, az orfűi és a pécsi Bártfa utcai általános iskolából. A gyalogtúra után újabb "megpróbáltatás" várt a résztvevőkre: helyesen kitölteni a "Víz Napja '98" totót. Természetesen a vajas zsemle, a csokoládé és a tea ezúttal sem maradhatott el. A résztvevőknek emblémás tollat adott a Pécsi Vízmű Rt, valamint az első 200 induló további ajándékot kapott. Hogy a totó helyes megfejtői közül ki kapja a tíz darab esőkabátot, a cikk írásakor még nem tudjuk.

"A víz az élet" akció futással folytatódik, április 25-én, Bicsérden.
Papp Csaba
a Baranya Megyei Szabadisősport Szövetség elnökeEső - Baumann József verse - lásd külön lapon.


HÍREK

RENDEZVÉNYEK

NYÍLT TÚRÁK

A Komlói Bányász Természetjáró Szakosztályának nyílt túrái, komlói kiindulással:


Mecsek Híradó. A Baranya Megyei és a Pécs Városi Természetbarát Szövetség információs kiadványa. Szerkeszti az elnökség. A közlésre szánt anyagokat minden hónap 20-ig kérjük a szövetséghez eljuttatni. (7623 Pécs, Rákóczi ú. 34, Telefon: (72) 310-226; fax: (72) 312-019. Ügyeleti idő: kedd 16-19 óra)

Természetjáró folyóiratok
A Magyar Természetbarát Szövetség honlapja
>A Magyar Természetbarát Szövetség honlapja
>A Magyar Természetbarát Szövetség honlapja
>A Magyar Természetbarát Szövetség honlapja