Sosem lehet biztosra menni

Egy túraversenyző történetei

Horváth T. Csaba

Az egyik első tavaszi versenyünkre úgy indultunk el, hogy nyernünk kell. Nem az első helyezésért járó nyeremény miatt, hanem csak úgy, magáért a győzelemért. Igaz, most sem tudtunk ugyanabban az összeállításban versenyezni, mint mikor - három évvel korábban - elnyertük a kupát, de azért bizakodtunk.

Alig kezdtük meg a versenyt - talán az első és a második bója között voltunk -, amikor az egyik csapattagunknak eleredt az orravére. Erősen és kitartóan vérzett. Vagy tíz percig türelmesen vártunk, de csak nem akart elállni. Közben érkezett egy csapat és egy régi ismerős felajánlotta: visszakiséri versenyzőnket a rajtba, hogy mi tudjuk tovább folytatni a versenyt. Szép volt ez a sportszerű gesztus, de sportszerűtlen lett volna elfogadni (Egyébként ismerősünk harmadik lett a seniorok között...). De nem cak ezért nem fogadtuk el a felajánlást, hanem azért sem, mert bíztunk benne, hogy együtt tudjuk folytatni. Szerencsénkre néhány perccel később elállt a vérzés és újra útnak indulhattunk, természetesen jókora késéssel.

A baj azonban ritkán jár egyedül. Nem sokkal később, egy domb tetején vettük észre, hogy elveszett a menetkartonunk. Le kellett menni a dombról, vissza kellett menni néhány száz métert, mire megtaláltuk. Ez újabb időveszteséget jelentett. Beleerősítettünk, hogy csökkentsük a késést és főként talán ennek tulajdonítható, hogy lekaptunk 2-3 álbóját és figyelmetlenül olvastuk el a menetutasítást, aminek következtében újabb pontveszteséget szenvedtünk el.

Az már csak ráadás volt, hogy az értékelésnél egy olyan ponton számoltak el nekünk pontkihagyást, ahol a menetutasítás szerint nem kellett lyukasztani, mert időmérő pont volt. Ezzel együtt is a mezőny első harmadában-negyedében - a hatodik helyen - végeztünk.

Hogy mi volt a tanulság? Nem is tudom... Új tanulság talán semmi, hacsak az nem, hogy a kiadott menetutasítást mindig figyelmesen kell elolvasni; hiszen minden versenyen találkozhatunk valami újítással, ami meglepetést okozhat, ha kellően nem készülünk fel rá.

Azt már korábban megtanultuk - de úgy látszik, nem eléggé -, hogy adott esetben inkább késsünk néhány percet, de ne kapkodjunk; egy álbója sokkal nagyobb veszteséget jelent, mint néhány perc késés...

Az egészet - úgy, ahogy történt- egy jelzésként kellett, hogy értékeljük a jól sikerült előző (őszi) szezon után (sorozatban három győzelem rangos versenyeken!): talán egy kicsit nagy lett a mellényünk... Pedig tudjuk - mindenkinek tudnia kell -, hogy ebben a sportban sokkal több a bizonytalanságot okozó tényező, mint sok másikban: itt sosem lehet biztosra menni...

Folytatás: Egy furcsa találós kérdés


Kudarcok, emlékek, tanulságok - egy túraversenyző emlékei
Versenyek
A Magyar Természetbarát Szövetség honlapja
Magyar Természetbarát Szövetség honlapja
Magyar Természetbarát Szövetség honlapja
Magyar Természetbarát Szövetség honlapja