KIRÁNDUL A CSALÁD

BALATON-FELVIDÉK

Hegyesd - Csobánc - Csobáncvára - Diszel

Jelzés: sárga sáv, sárga rom, zöld sáv, zöld rom, kék sáv
Táv: 12 km, szintemelkedés: 180 m

A hegyesdi autóbusz megállóba Veszprémből vagy Tapolcáról megérkezve, a sárga sáv jelzésen az autóúton a községbe megyünk. A jelzést követve, a 281 m-es bazalthegy felé kanyarodunk. A sárga sáv jelzésről a sárga rom jelzésre térünk. A szerpentin úton felérve szép kilátásban lesz részünk,. láthatjuk az egész Tapolcai-medencét. A várat az okiratok 1329-től említik. Később a Peleskei családé, majd sűrűn cserélve gazdát, 1561-ben elfoglalta a török. 1562-ben Gyulaffy László és Magyar Bálint csapataival visszafoglalta. Salm győri főkapitány földig romboltatta. A vár közepén több emeletes lakóépület magasodott, melyet lejjebb védőtornyokkal erősített fal övezett. A vár csak gyalogság befogadására volt alkalmas. Ma már az alapfalak is csak helyenként láthatók.
A sárga sáv jelzésig leereszkedve jobbra indulunk tovább az Eger-víz völgyében, és beérünk Diszelbe. A Derkovits utcában érdemes megnézni az Első Magyar Látványtárat. Ez különböző társadalmi rétegekben élő emberek használati tárgyait mutatja be sajátos nézőpontból.

Beérve a faluközpontba, balra a zöld sáv jelzést keressük, ez az egykori királyi hadiút nyomvonalán halad. Átkelünk az Eger-patakon. A híd szoborfülkével ellátott, egyedülálló alkotás. A Miklós utcában a zöld sáv jelzést követve hagyjuk el a falut, majd a műútról jobbra lekanyarodva felfelé kapaszkodunk. A Rossz-templom romjainál érdemes megállni. Itt állt valamikor Csobánszög középkori temploma, alatta borospince van. A romtemplommal szemben egy pince udvarán visz fel a zöld rom jelzés a várhoz, meredek kaptató utcán. Közben páratlan panoráma tárul a szemünk elé. Láthatjuk az egész medencét az összes vulkanikus tagjával. Távolabb a Somló, a Sümegi várhegy is látszik. Közelebb a Hegyesd, a Haláp maradványa a Szent György-hegy, a Badacsony, a Gulács és a Tóti-hegy. A hegytetőre felérve a nyugati oldalon találjuk Csobánc várának romjait. A Rátóti Gyulffyak 1255-72 között építették a várat. A török csapatok egy alkalommal merték megostromolni, de bevenni nem tudták. A kuruc háborúk során a császári csapatok is hiába ostromolták. A XVIII. sz. közepétől az elhanyagolt vár pusztulásnak indult.

A hegy déli oldalán kanyarog lefelé a kék sáv jelzés, először jobbra tart, majd balra kanyarodik. Hamarosan a várkúthoz jutunk. Kiérve az autóútra, balra kell menni. A kék jelzés jobbra megy tovább, de mi a jelzetlen műúton, a temető mellett visszaérünk Diszelbe. A falu központjából vagy a főútról induló autóbusszal utazhatunk haza.

Bélyegzési lehetőség: Hegyesd, DiszelKirándul a család
Úton: rövid túraleírások, élménybeszámolók
A Magyar Természetbarát Szövetség honlapja
honlapja
honlapja
honlapja