KIRÁNDUL A CSALÁD

Velencei-hegység

Sukoró - Angelika-forrás - Nadap

Jelzése: piros háromszög, piros sáv
Táv: 7 km, szintemelkedés: 125 m

Székesfehérvárról autóbusszal érkezhetünk Sukoróra. A buszmegállótól a piros háromszög jelzésen jobbra fordulva a község templomát keressük fel. Az előző túránál leírtak miatt tekintsük meg.

A piros háromszög jelzésre térjünk vissza és elhagyjuk Sukorót. Az emelkedőn a piros háromszög jelzés kétszer is elágazik, mindkétszer a bal oldali ágon folytathatjuk utunkat. A jobbról becsatlakozó piros kereszt jelzés kiért az erdőből, majd az egykori kőbánya mellett elhaladva az Angelika-forráshoz vezet. Itt kiépített erdei pihenőhelyet találunk, vízről pedig a forrás gondoskodik.

Pihenő után a piros sáv sáv jelzésen északra, majd keletre kanyarodunk, a Nagylegelő-dűlőn. Jobbra leágazik a zöld kereszt jelzés, de mi a piros sáv haladunk tovább. A fenyveserdőből kiérve Nadap községet látjuk, keresztezzük a sárga kereszt jelzést, majd a sportpályánál balra vissza a piros sáv a jelzésünk. Néhány perc múlva a szintezési ősjegyhez érünk. Ez a vasráccsal körülvett kőobeliszk a hazai magasságmérés fix pontjának tekinthető. (Bár néhány évtized alatt emelkedett 32 mm-t.) A falu templomában keresztelték Vörösmarty Mihályt 1800-ban.

Visszautazási lehetőség autóbusszal Székesfehérvárra.

Bélyegzés: Sukoró, NadapKirándul a család
Úton: rövid túraleírások, élménybeszámolók
A Magyar Természetbarát Szövetség honlapja
honlapja
honlapja
honlapja