KIRÁNDUL A CSALÁD

Zalai-dombság

ZALABÉR-BATYK VÁ. - ZALABÉR - SZENT ANTAL KÁPOLNA - ZALASZENTGRÓT

Jelzése: zöld sáv zöld sáv, táv: 11 km, szintemelkedés: 280 m
(a Zalai dombság (kelet) turistatérképen található)

Zalabér-Batyk vasútállomásról nyugat felé indulunk az állomás bekötő útján. Kb. 600 m után a Batyk és Zalabér közötti utnál, balra fordulunk. Itt elérjük a zöld sáv zöld jelzést (amit kb. 8 km-en át követünk), átmegyünk a vasúti felüljáró alatt és kb. 1 km után balra letérve Zalabérbe érünk. A templomnál jobbra kanyarodunk és az utolsó házat elhagyva rövidesen balra fordul a jelzés. Egy mélyúton haladva szőlők között jutunk fel a gerincre, ahol a Szent Antal kápolnát találjuk.

A gerincről szép kilátás van, tiszta időben még az Alpokat is láthatjuk.

A kápolnát elhagyva továbbmegyünk felfelé a gerincen egy horhosban. A kápolna után kb. fél km-re a zöld jelzés balra kanyarodik a szőlők közé, majd leereszkedve a szőlőhegyről keresztezünk egy völgyet és pincék között felérünk egy újabb dombhátra, ahol jobbra fordulunk. Kb. 100 m-re egy nyárfacsoportnál találkozik a sárga és a zöld jelzés, innen a két együttfutó jelzést követjük. Egy kis akácosnál enyhén balra haladva felérünk egy dombtetőre, ami után élesen újra balra fordulva leereszkedünk, majd ültetett fenyves között megyünk tovább felfelé.

A dombra felérve jobbra fordulunk és balról újabb fenyves tűnik fel, amit elhagyva balra egy horhos következik. Jobbról fenyők mellett ereszkedünk le, és egy nagyobb pincénél éles szögben megyünk balra, megkerülve egy fát, amin mindkét végén nyílban végződő jelzés van.

Újabb pincékhez jutunk, és szőlők között nemsokára elérjük a sárga jelzést, ami balra ágazik ki a sárga-zöld jelzésből. Ezt követve leérünk Aranyodra, majd a Batthyány-kastély mellett elhaladva Zalaszentgrótra.

Bélyegzés: Zalabér-Batyk vá., Zalabér, ZalaszentgrótKirándul a család
Úton: rövid túraleírások, élménybeszámolók
A Magyar Természetbarát Szövetség honlapja
Magyar Természetbarát Szövetség honlapja
Magyar Természetbarát Szövetség honlapja
Magyar Természetbarát Szövetség honlapja