KIRÁNDUL A CSALÁD

Zalai-dombság

VINDORNYASZŐLŐS - KOVÁCSI-HEGY - SÜMEGCSEHI

Jelzése: sárga sáv sárga sáv, kék kereszt kék kerszt, kék sáv kék sáv és zöld sáv zöld sáv
Táv: 16 km, szintkülönbség: 250 m
(a Zalai-dombság (kelet) turistatérképen található).

Vindornyaszőlősre autóbusszal juthatunk Sümegről vagy Keszthelyről.

A sárga sáv sárga jelzésen indulunk el kelet felé. A falut elhagyva balra, majd kb. 1,5 km után jobbra fordulunk, és elérjük a bazaltbányába vivő aszfaltutat. Ezen jobbra megyünk addig, amíg az aszfaltút el nem kanyarodik jobbra. Mi viszont balra letérünk, és egy villanyvezeték mentén felmegyünk a "Bazalt utcáig". Ez kb. 800 m hosszúságú, több párhuzamosan futó bazaltfolyosó. Itt sziklás terep következik, ezért nagyon óvatosan haladjunk. A 10-15 m magasságú sziklák között sok kis barlang található.

A kék kereszt jelzés még a sziklafolyosó elején ágazik ki, de érdemes megjárni oda-vissza a Bazalt utcát és utána rátérni a kék kereszt kék kereszt jelzésre, ami felvisz a hegy fennsíkjára.

Nyílt terepen megyünk K felé két kőbánya között. Kb. 600 m után az erdőnél jobbra kanyarodva elérünk egy makadámutat. A makadámútról letérve egyenesen megyünk tovább, míg el nem érjük az kék sáv Országos Kék jelzést. Itt e jelzés mentén elfordulunk jobra, majd a második nyiladékban balra. Előbb azonban tegyünk egy újabb - oda-vissza 500 m-es - kitérőt a Hollókőre a kék háromszög jelzésen. A 20, 25 m magas szikláról szép a kilátás a Keszthelyi-hegységre.

Visszatérve a kék jelzésre, továbbmegyünk kelet felé, majd jobbra fordulunk és egy erősen hullámző bükkösön keresztül térünk rá a buddhista sztupához vivő makadámútra. Itt találkozunk a kék kereszt jelzésssel, de előbb továbbmegyünk a sztupáig. Majd visszatérünk a kék kereszt kék kereszt jelzésre, és ezen ereszkedünk le a hegyről a kék sáv másik ágáig. Itt balra megy el a kék, de mi továbbmegyünk a zöld sávz öld jelzésen a makadámúton. A szép bükkösökön keresztül érünk a sümeg-csehi-i szőlőhegyre, majd Sümegcsehire, ahonnan Sümeg vagy Zalaszentgrót felé utazhatunk autóbusszal.

Bélyegzés: Vindornyaszőlős, Sümegcsehi.


Kirándul a család
Úton: rövid túraleírások, élménybeszámolók
A Magyar Természetbarát Szövetség honlapja
honlapja
honlapja
honlapja