KIRÁNDUL A CSALÁD

Zalai-dombság

ZALAKOPPÁNY - TILAJÚJHEGY - TILAJ

Jelzése: zöld sáv zöld sáv, piros sáv piros sáv, Táv: 15 km, szintkülönbség 200 méter
(a Zalai-dombság (kelet) turistatérképen található).

Zalakoppányt Zalaszentgrót felől érhetjük el autóbusszal.

A falu végén levő autóbuszfordulóból indulunk a zöld sáv zöld sáv jelzésen. Jó minőségű úton haladunk, egy keresztnél elfordulunk balra és a falutól kb. 2 km-re a szőlőhegyre érünk. További kb. 1 km-t gyalogolva térünk le balra, majd egy szép bükkösön keresztül jutuk fel a Békássy-kastély romjaihoz.

A zöld sáv hamarosan keresztezi a piros sáv piros jelzést. Ezen indulunk el balra, egy aszfaltúton. A Szabad Nép Telepet elhagyva, balra egy földútra térünk. Újabb 1 km után egy makadámúton balra fordulunk. A piros jelzés közel 6 km-en keresztül a kanyargós út mentén megy szép erdők között. A jelzés csak egy nagyobb kanyart vág le. Ez az erdei út a 76-os főútba torkollik. Balra megyünk kb. 800 métert, majd jobbra lekanyarodunk Tilajújhegyre. Keresztül megyünk a falun, majd szántóföldek között emelkedve elérünk egy magasfeszültségű távvezetéket. Ha továbbmegyünk a vezeték mentén, kb. 1,5 km után Tilajba érünk.

A piros jelzés azonban a távvezetéknél jobbra fordul és a Remetekert búcsújáróhelyet érintve kb. 4 km-es kerülővel megy le a tilaji bekötőútra, ahol balra fordulva érünk a faluba.

Tilajból Zalaegerszegre vagy Keszthelyre mehetünk. Ha a bekötőúton kigyalogolunk a 76-os útra, ott is találunk buszmegállót, ahol sűrűbben járnak a buszok.

Bélyegzés: Zalakoppány, Tilajújhegy, TilajKirándul a család
Úton: rövid túraleírások, élménybeszámolók
A Magyar Természetbarát Szövetség honlapja