KIRÁNDUL A CSALÁD

Zalai-dombság

SALOMVÁR-ZALACSÉB VÁ. - SALOMVÁR - AGÁNPUSZTA - BERTALAN-CSER - SZILVÁGY
(PONGRÁCZ JÁNOS ÚT)

Jelzése: kék kereszt kék kereszt, táv: 14,2 km, 125 m szintemelkedés,
(a Göcsej turistatérképen található)

Az egykori, ismert természetbarát megyei titkárról elnevezett útvonal Salomvárig együtt halad a piros háromszöggel jelzett úttal.

A faluból kiérve emelkedő terepen érünk a Szarka-hegy nevű szőlőhegyre, majd mezei úton a Szuszmánd nevű dűlőben haladunk, melynek legmagasabb pontja 269 méter. Csakhamar a pár házból álló Cigányhegyre érünk. A mezei út innen erdőfoltok között vezet tovább a nem mindennapi nevű Akasztott-asszony-parton. Erdeifalunál keresztezzük a Rockenbauer-kéktúra útvonalát. Innen bő kilométer után Ragánpusztára érünk. A pár házból álló településen többnyire csak hétvégeken találkozhatunk lakókkal. Utunkat összefüggő, nagy erdőn keresztül folytatjuk. A főleg lomblevelű fákat itt-ott fenyők tarkítják. Az 5-6 km erdei út után keskeny nyomtávú erdei vasutat és a Medesi-patakot keresztezve Szilvágyra érkezünk. A vasútvonal segítségével látják el feldolgozandó fával a lenti fűrészüzemet. Személyszállítás sajnos nincs a vonalon.

Szilvágy jelentése valószínűlegleg kiszáradt, vagy időnként kiszáradó folyóág, vagy vízmeder. Talán a falucska nyugati részén csordogáló Medesi pataknak is van szerepe ebben. A középkorban Alsó- és Felső Szilvágyot különböztettek meg és ekkor már temploma is volt (ma nincs). Az Alsólendvai Bánffy család birtoka, majd az újabb időben a herceg Eszterházy hitbizomány tulajdona volt. Különösen híres volt néprajzi értékeiről. Sajnos faragott fakeresztek, zsúptetős házak ma már nem díszítik a falucskát.

A falun vezet át a Göcsejt Zalaegerszeg-Csonkahegyhát-Becs-völgye útvonalon átszelő közút, hogy Pórszombatnál találkozzon a 86. sz., ún. borostyánkő (Rédics-Szombathely) útvonallal.

Bélyegzési lehetőség: vasútállomás; Szilvágy bolt, italboltKirándul a család
Úton: rövid túraleírások, élménybeszámolók
A Magyar Természetbarát Szövetség honlapja
Magyar Természetbarát Szövetség honlapja
Magyar Természetbarát Szövetség honlapja
Magyar Természetbarát Szövetség honlapja