KIRÁNDUL A CSALÁD

Gerecse

PUSZTAMARÓT - VÍZVÁLASZTÓ - SANDL-HÁRS - BÁNYAHEGY - HÉREG - VÍZVÁLASZTÓ - PUSZTAMARÓT

Jelzése: kék sáv kék, zöld sáv zöld és piros sáv piros sáv
Táv 15 km, szintemelkedés 300 m (menetidő 6 óra)

Pusztamarót buszállomásáról a fonódó kék sáv kék és piros sáv piros sáv jelzésen indulunk nyugati irányba, a Vízválasztó nyereg felé az erdészeti úton. A nyeregben elválik egymástól a két jelzés, mi a kék sáv kéket követjük. megkerülve a Kis-Gerecse 497 m magas bozótos csúcsát, és a Gyermeküdülő kerítéséhez érünk.

Továbbmegyünk a Nagy-Gerecse 633 m magas tömbjét északnyugatról megkerülő jelzésen. Balra, a jellegzetes Sandl-hárs után ereszkedni kezdünk. Két és fél kilométer után elérjük a régi erdei vasút nyomvonalát. Itt ágazik ki a kék kereszt jelzés, amely levezet a közeli Tardosra.

Az Országos Kéktúra útvonala balra (délkeleti irányban) megy a sínek helyén néhány métert. A rozzant híd előtt jobbra erdei útra térünk és a Bányahegyi Erdészházhoz érünk. Itt találkozunk a Tardosról műúton érkező zöld sáv jelzéssel, amely a későbbiekben a kalauzunk lesz.

Az erdészháztól mehetünk a zöld és a kék jelzésen is, mert nemsokára találkoznak. Innen viszont a zöld sáv zöldet követjük Héregig. Kezdetben határozottan keletnek, majd délkeletnek vezet az út. Átmegyünk egy bekerített részen, és a falu szélére jutunk. A balról jövő piros sáv piros sáv jelzésre térünk, amely elvezet a Király-kútnál lévő tisztásra, ahol padokat, esőbeállót, és tűzrakóhelyet találunk. Innen továbbemelkedünk a Nagy-Gerecse oldalában, majd újabb kerítés következik. A túloldalán erdészeti út hajtűkanyarjában az alsó ágon megyünk tovább a Vízválasztó-nyeregig. Innen már ismerős az út visszafelé.

Bélyegzési lehetőség: Pusztamarót, Gerecse üdülő, Bányahegy erdészház.Kirándul a család
Úton: rövid túraleírások, élménybeszámolók
A Magyar Természetbarát Szövetség honlapja
Magyar Természetbarát Szövetség honlapja
Magyar Természetbarát Szövetség honlapja
Magyar Természetbarát Szövetség honlapja