KIRÁNDUL A CSALÁD

Pilis és Visegrádi-hegység

DÖMÖS - VADÁLLÓKÖVEK - PRÉDIKÁLÓSZÉK - KIRÁLYKÚTI-NYEREG - DÖMÖS (ESETLEG PILISSZENTLÁSZLÓ)

Jelzése: piros sáv piros sáv és piros háromszög háromszög
Táv 12 km, szintemelkedés 450 m (menetidő 6 óra)

Dömösre (személyautón kívül) legbiztosabban a Szentedre-Esztergom között járó autóbusszal juthatunk. A szobi vasúthoz az átkelési lehetőség az utóbbi időben bizonytalan, a vonatok sem igen állnak meg.

Ha autóbusszal érkezünk, akkor a hajóállomás utáni megállónál szálljunk le. Ha gépkocsival jövünk, akkor célszerűen a Lukács-árok bejáratánál parkoljunk. Innen a templom mellett elhaladó piros sáv piros sáv jelzésen indulunk el. Néhány méter után csatlakozik hozzánk a hajóállomástól érkező sárga és zöld sáv jelzés. A Malom-patakban vezet az út.

A Kaincz-forrásnál indul a piros háromszög piros háromszög jelzés, amely a Prédikálószékre vezet fel. hosszú és meredek emelkedő következik, ám a látvány itt is megéri a fáradságot. előbb a Vadálló kövek változatos sziklatornyai és róluk a kilátás, a csúcson pedig a Dunakanyar látványa ejt bámulatba minket. Utunkat a Keserűs-hegy gerincén folytatjuk tovább.

Ezen jobbra (északnyugat felé) a Király-kúti-nyeregbe, s onnan a Szőke-forrás völgyén visszamegyünk Dömösre. A Király-kút gyér vizű forrás. A piros háromszög jelzés a forrástól Dobogókőre, a piros sáv másik ága a Lom-hegyi-nyergen át Kiskovácsiba vezet.

Átmegyünk egy feltáró úton, majd az Akasztó-hegynél jobbra fordulunk (a piros kereszt jelzés a Tüskés-hegyen át Pilisszent-lászlóra vezet) és leereszkedünk a Király-kúthoz, ahol találkozunk a piros sáv piros sáv jelzéssel.

A Király-kúti-nyeregben átmegyünk az erdészeti műúton és folyamatos lejtőn haladunk. Párhuzamosan halad egy erdészeti út is (nem aszfaltos), de csak sáros időben érdemes ezen menni. Jó útviszonyok mellett a patak mellett menjünk, sokkal szebb ez az út. Másfél-két kilométer után balról csatlakozik hozzánk a Rám-szakadék felől érkező zöld sáv, majd nemsokára a Lukács-árok sárga sáv jelzése is, és most már a három jelzés együttesen ér a Kainz-forráshoz és a már ismert úton Dömösre.

Bélyegzési lehetőség: DömösKirándul a család
Úton: rövid túraleírások, élménybeszámolók
A Magyar Természetbarát Szövetség honlapja
>A Magyar Természetbarát Szövetség honlapja
>A Magyar Természetbarát Szövetség honlapja
>A Magyar Természetbarát Szövetség honlapja