KIRÁNDUL A CSALÁD

Pilis és Visegrádi-hegység

LAJOS-FORRÁS - KÖRÖSI CSOMA EMLÉK - BÜKKÖS-PATAK - LOM-HEGYI-NYEREG - LAJOS-FORRÁS

Jelzése: zöld háromszög zöld háromszög, zöld kereszt zöld kereszt, kék kereszt kék kereszt és kék sáv sáv, piros forrás piros kör és piros sáv sáv, sárga sáv sárga sáv
Táv 8 km, 100 m szintemelkedés (menetidő 3 óra)

Megkeressük a zöld háromszög zöld háromszög jelzést (a szállórésznél indul előbb szintben, majd folyamatosan lefelé). Egy nyiladék keresztezése után hamarosan a Körösi Csoma-emlékhez jutunk, ahol a jelzés derékszögben jobbra fordul és a dömörkapui felhagyott kőbánya fejtései mellett vezet el.

A villanyvezetéknél balra fordulunk és a dömörkapui buszmegállóhoz jutunk. (A nagyon ritka járat Szentendrére visz). Az egykori vízesésnek csak a torzója maradt meg a Bükkös-patak felett átívelő híd alatt. Erre megyünk, vagyis a völgyön felfelé.

Egy darabon az erdészeti műúton vezet a zöld kereszt zöld kereszt jelzés, amely hamarosan balra átmegy a patakon és a Lajos-forrástól érkező kék kereszt jelzésbe torkollik.

Egyenlőre még nem megyünk vissza a kiinduló helyünkre, hanem a völgyet és a kék kereszt kék kereszt jelzést követjük (hol a patak egyik, majd másik oldalán, hol a műúton) az Országos Kéktúra kék sáv sáv jelzésig. Az Országos Kéktúra útvonala jobbról, az Öregnyílás-völgyben érkezik Pilisszentlászlóról és a Bükkös-patak mellett vezet tovább Sikároson át Dobogókőre. Előbb érintjük a Kárpát-forrást (sajnos olyan kevés a vize, hogy nem iható), később közvetlenül a Lenkó-emléket.

Lenkó Ede a Természetbarátok Turista Egyesületének volt a tagja és 1917-ben egy téli túra közben itt hunyt el. Az emléket túratársai állították 1921-ben.

A Sikárosi Erdészház után az eddigi összefüggő erdőket rétek szakítják meg. Az egyik rét sarkánál pihenőhely, a patak túlfelén a Szilágyi Bernát-forrás található.

Innen indul a piros forrás piros kör jel, amelyik a réten balra, az egykori Bükkipuszta helyénél csatlakozik a piros sáv piros sáv jelzésbe. Ezen a jelzésen indulunk balra, a fenyves szélén.

Lassan végetér a rét, jelzésünk jobbra tartva előbb egy mélyútban, majd annak a bal szélén kapaszkodik a Tölgyikrekhez, a Lom-hegyi-nyeregben. Ez fontos útcsomópont, itt vezet át a Dobogókőt Lajos-forrással összekötő sárga sáv és a Csikóvári-nyeregbe vezető piros kereszt jelzésű útvonal is. A nyereg északi oldalán, a Lom-hegyet és a Bölcső-hegyet északról kerülő sárga sáv sárga sáv jelre váltunk. A kis nyeregtől néhány perc alatt a Lajos-forráshoz érünk.

Bélyegzési lehetőség: Lajos-forrás, turistaházKirándul a család
Úton: rövid túraleírások, élménybeszámolók
A Magyar Természetbarát Szövetség honlapja
Magyar Természetbarát Szövetség honlapja
Magyar Természetbarát Szövetség honlapja
Magyar Természetbarát Szövetség honlapja