KIRÁNDUL A CSALÁD

Budai hegység

SZÉPJUHÁSZNÉ - HÁRS-HEGY /KAÁN KÁROLY-KILÁTÓ/ - HÁRS-HEGYI KÖRÚT - FEKETEFEJ - ADY-LIGET

Jelzése: sárga sáv sárga sáv és piros sáv piros sáv.
Táv 7 km, szintemelkedés 200 m (menetidő 3-3,5 óra)

A 22-es autóbusz megállójából együtt indul a sárga és a piros sáv jelzés. A sínek után a piros nagyjából szintben, a hegy oldalában kanyarog tovább. Mi a sárga sáv sárga sáv jelzést követjük és felkapaszkodunk a Nagy-Hárs-hegy tetejére. Jobbra elhagyunk egy kőfejtőt, amelyből a jellegzetes hárshegyi homokkövet bányászták.

A hegycsúcson 1989 óta áll a Pilisi Parkerdőgazdaság által épített kilátó, melyből csodálatos körpanoráma tárul elénk.

A kilátó névadója Kaán Károly (1867-1940) akadémikus, a hazai természetvédelem egyik úttörője, egykori földművelésügyi államtitkár, aki a Magyar Turista Szövetség társelnöke, a Természetvédelmi Bizottság vezetője volt.

A kilátóból lejövünk, és még mindig a sárga sáv sárga sáv jelzést követve, elmegyünk a Bátori-barlang mellett. (A barlangot megfelelő felszereléssel és barlangjáró gyakorlattal rendelkezők is csak engedéllyel és szakvezetővel látogathatják!)

Leereszkedünk a Kis- és Nagy-Hárs-hegy közötti nyeregbe. (Jobbra, kelet felé kiágazik egy jelzetlen út, amelyen alig több mint száz méterre, a Kis-Hárs-hegy csúcsán álló kilátóhoz mehetünk.)

A sárga sáv jelzés a nyeregből északi irányba, a Hárs-hegy megálló érintésével leereszkedik Hűvösvölgybe. Mi azonban a hárs-hegyi körútnak nevezett, jelzetlen sétaúton balra (észak-nyugat felé) megyünk.

A szintben vezető, széles úton kb. negyedóra alatt elérjünk a szemből érkező piros sáv piros sáv jelzést. Ezen jobbra, lemegyünk a Kis-Ördög-árok völgyébe. A völgy aljában a Szépjuhászné út jellegzetes nagy kanyarjához érkezünk. A kanyar alsó végénél folytatódik a jelzés meredeken felfelé.

A Fekete-fejre való felkapaszkodás megéri a fáradtságot. Az egykori kilátónak ugyan már csak a romjai vannak meg, de így is érdekes a panoráma. A kb. másfél méter magas, öntöttvas magassági pont, ma már térképészeti emlék.

A hegy túloldalán leereszkedünk az Ady-liget szélén a Feketefej útra. Elhagyjuk a piros jelzést, amely a Vörös-pocsolyáson át Nagykovácsiba vezet és jobbra, a házak mellett besétálunk a 63-as autóbusz ady-ligeti megállójához. A busszal Hűvösvölgybe mehetünk.

Bélyegzési lehetőség: Szépjuhászné, GyermekvasútKirándul a család
Úton: rövid túraleírások, élménybeszámolók
A Magyar Természetbarát Szövetség honlapja
honlapja
honlapja
honlapja