KIRÁNDUL A CSALÁD

Budai hegység

NORMAFA - HÁROM KATONA SÍRJA - CSACSI-RÉT - VIRÁG-VÖLGY - JÁNOS-HEGYI-NYEREG (a Libegő felső végállomása)

Jelzés: sárga sáv sárga sáv és piros sáv piros sáv.
Táv 4 km, szintemelkedés 150 m (menetidő 1,5-2 óra)

A 21-es autóbuszról leszállunk és átmegyünk az út túloldalára. A büfé mellett lefelé vezető sétaúton indulunk el. Ezen a szakaszon nincs turista útjelzés, de az út egyértelmű és jól kitaposott. Nemsokára átmegyünk a Gyermekvasút nyomvonalán, majd egy útkereszteződéshez érkezünk. Jobbra Anna-rétre, balra Makkosmáriára vezet az út. Mi továbbmegyünk az eddig követett irányba, mígnem kövekkel körberakott sírkereszthez, a "Három katona sírjához" érünk. A második világháborúban elesetthonvédek nyugszanak itt.

Utunk itt kettéválik, a jobb oldali ágat válasszuk. Egy enyhe ívű kanyar után a Csacsi-rétre érkezünk, amely kellemes pihenőhely, esőbeállóval.

A kis rét túloldalán útcsomópont van. Az eddig követett jelzetlen sétaút jobb oldali folytatása a volt makkosmáriai turistaház közelébe, a bal oldali a templomhoz vezet. Mi a sárga sáv sárga sáv jelzés jobb oldali ágán folytatjuk a sétát. Egy közeli horhosban félig földbevájt kunyhót, előtte tűzrakóhelyet és egy táblát találunk, amelyen elolvashatjuk az "Erdő fohászá"-t.

A piros sáv piros sáv jelzést is hordozó sétaútig a Virág-völgy meredek peremén kacskaringózunk. Egy rövid szakaszon együtt halad a két jelzés, majd jobbra, a piros sávon megyünk tovább, folyamatos emelkedőn. Balra kanyarodunk, a János-hegy megálló mellett átmegyünk a Gyermekvasút sínpárján és egyenletes emelkedőn érünk a János-hegyi-nyeregbe, a Libegő felső végállomásához.

Ahol a jelzésünk felér, balra van egy kis dombocska, rajta egy emlékmű Szánthó Gyula emlékére, aki a Természetbarátok Turista Egyesületének egyik vezetője volt.

Bélyegzési lehetőség: Normafa Síház, LibegőKirándul a család
Úton: rövid túraleírások, élménybeszámolók
A Magyar Természetbarát Szövetség honlapja