KIRÁNDUL A CSALÁD

Budai hegység:

HÁRMASHATÁR, 90-ES AUTÓBUSZ VÁ. - KOLACSKOVSZKY TURISTAHÁZ - PIKTORTÉGLA ÜREGEK - SZEKRÉNYES-HEGY - KIES-VÖLGY - SORRENTÓ - HÁRMASHATÁR

Jelzése: piros kereszt piros kereszt, sárga körút sárga körút, piros sáv piros sáv, sárga sáv sárga sáv, sárga kereszt sárga kereszt..
Táv 12 km, szintemelkedés 150 m (menetidő 4-5 óra)

Budapest - Budaörs - Budakeszi határainak volt itt egykor a találkozó pontja, innen ered a Hármashatár elnevezés.

Leszállunk az autóbuszról és az erdő felé, nagyjából déli irányba indulunk a piros négyzet jelzésen. Néhány méter után megjelenik a sárga körút jel is. A négyzet és körút jelzés együtt halad egy széles erdei úton, erre megyünk. A Kakukk-hegy és Frank-hegy alig észrevehető nyerge után a jobbra (kelet felé) forduló négyzet jelzésen pár perc alatt a Kolacskovszky Turistaházhoz érünk.

A turistaházat a Természetbarátok Turista Egyesülete (TTE) Budai Osztálya építette 1912-ben. Ma az Auróra SE tulajdona. Névadója Kolacskovszky Lajos (1841-1954) turisztikai szakíró, a TTE tagja volt.

A kis menedékháztól visszaballaghatunk a sárga körút elágazásáig, vagy eddigi útirányunkhoz képest jobbra (nyugat felé) tartva, az erdőszélen vezető jelzetlen úton is elérhetjük a sárga körutat. Irányunkat tartva - de már erdőben - ezt a jelzést követjük. Nemsokára jobbról-balról mesterséges barlangok, úgynevezett Piktortégla-üregek láthatók. A negyvenes-ötvenes évekig súroláshoz használt kőport bányásztak ezekből. Bármennyire kíváncsiak vagyunk, egyikbe se menjük be! Mint ahogy a felszínen több helyen is látszik, sok a beomlott járat, a meglévőkben nagy az omlásveszély.

Egy felhagyott külszíni bánya közelében jól járt, folyamatos meredekségű út derékszögű kanyarulatához érünk. Ezen az úton vezet Budaörsről a János-hegyen és a Vörös-pocsolyáson át Pilisbe a piros sáv jelzés, amelyen most balra (dél felé) indulunk.

Mielőtt kiérnénk az erdőből, a sáv jelzés újabb derékszöggel balra (kelet felé) fordul és leereszkedik Budörsre. Mi nem erre, hanem déli irányban a piros kereszt jezésen kimegyünk egy köves útra, és ott balra tovább. Az út két oldalán kisebb fenyves, majd nyílt füves tér következik. A repülős emlékhelytől jól látszik a Szekrényes-hegy sziklás csúcsa és rajta a vitorlázó repülők egykori "kilövésére" szolgáló építmény. Az út jelzetlen és meredek, de érdemes felkapaszkodni, mert csodálatos a kilátás. Ha kigyönyörködtük magunkat a panorámában, akkor ereszkedjük arrafelé vissza, amerről feljöttünk. A nyeregből még mindig jelzés nélküli úton balra (észak felé), a repülőgépek felé vesszük az irányt, de nem megyünk el a kerítésig, hanem jóval előtte balra, a Kies-völgy felső szakaszába fordulunk. A viszonylag szűk völgyet két oldalt meredek, fenyőkkel kontyolt hegyek övezik. A völgy a Szekrényes-hegyet megkerülve ívesen fordul nyugati irányból dél felé. Az ív legerősebb hajlatában egy tisztáson találkozunk a sárga sáv jelzéssel. A Csíki Csárdától érkezik, és tart a Pilisbe. Egy darabon követjük. Derékszögben jobbra (észak felé) felkapaszkodunk a fenyőkkel ékesített nyeregbe, amely látványos, érdekes hely. Nem csak a táj, az elnevezése is a mediterránt idézi: Sorrentó. Szűk szintösvényen megyünk tovább. Hirtelen lejtő után, egy völgyecskébe érve, utunk egy széles földútba torkollik. Ezen jobbra, felfelé tartva elhaladunk egy érdekes, lépcsőzetes sziklaformáció mellett és a közeli hétvégi telkekhez vezető, erdei úthoz érünk, amelyen hajtűszerűen balra fordulunk és megteszünk néhány métert. A közeli, enyhe ívű kanyarban elhagyjuk a széles utat és felkapaszkodunk a telkek széléhez. Itt újra jobbra, egy kitaposott erdei úton felfelé megyünk kb. ötszáz métert és jól járt útra találunk. Ezen vezet a piros és ezen megy tovább a sárga sáv is. A sárga kereszt, szemben, kitaposott ösvényen továbbra is felfelé vezet. Nemsokára köves útra és a KFKI kerítéséhez érünk. Még száz méter és az autóbusz végállomásánál vagyunk.

Bélyegzési lehetőség: Kolacskovszky TuristaházKirándul a család
Úton: rövid túraleírások, élménybeszámolók
A Magyar Természetbarát Szövetség honlapja
Magyar Természetbarát Szövetség honlapja
Magyar Természetbarát Szövetség honlapja
Magyar Természetbarát Szövetség honlapja