A HOLLÓKŐI VÁRROM HELYREÁLLÍTÁSA

A vár főbb befoglaló méretei: az É-D-i tengely mentén 68 méter, K-Ny-i tengely mentén 51 méter. A főkapu bejárati szintje és a torony utolsó járószintje között 122 métert kell hosszúságban, 27,5 métert magasságban leküzdenünk.

Az öregtorony

Hollókő várának régészeti feltárása, tervezése, helyreállítása az 1966-os esztendőtől harminc évet ölelt át. A romjaiban is impozáns építmény minden építési periódusából megőrzött részletet, de a vízszintes teherhordó szerkezetek, merevítők szinte teljesen elpusztultak, a várfalak bekötések nélkül, életveszélyesen meredeztek. Ezért már a régészeti feltárások ideje alatt is állagmegóvási munkálatok folytak, igen fontos feladatot jelentett a vár statikai biztosítása.

A vár belső udvara a lépcsőházzal

Ezért az eredeti födémek rétegeibe rejtett kialakítással vasbeton koszorús megfogást alkalmaztunk. A kevés helyre korlátozott vasbeton födémmel és a hajdani fafödémek padlószintjét is jelölő körüljárókkal folyamatossá tettük a vízszintes teherhordó rendszert. A szintkülönbségek áthidalására fagerendás lépcsőket, a rekonstruálható kapukra, ajtókra, ablakokra nyílászárókat helyeztünk el.

A palota keleti szárnyának első emeleti helysége

Noha rövid ideig szó volt a teljes körű rekonstrukcióról, végül a várromot nem teljes tömegében, de teljes kiépítettségét jelezve, a 13. századi toronytól a 17. századi épületmaradványig kívántuk bemutatni. Az eredeti útvonalon, kapukon, farkasvermek felett, falszorosokon keresztül jutunk egy olyan várromba, amely hiteles tereket mutat, hiteles magasságokat jelez.

A vár teljes körű régészeti feltárását Mezősiné dr. Kozák Éva (OMvH) végezte, a helyreállítási terveket Mendele Ferenc (OMvH) és Komjáthyné Kremnicsán Ilona (Mérték Építészeti Stúdió Kft.) építészek, a statikai terveket pedig Vándor András (ÁMRK) készítette. A kivitelezést - nem mindennapi körülmények között - az Országos Műemléki Felügyelőség egri kirendeltsége végezte.

Komjáthyné Kremnicsán Ilona

Folytatás: A hollókői vár térképeA hollókői vár
Erzsébetvárosi Természetbarát III. évf. 3. szám
Úton: rövid túraleírások, élménybeszámolók
A Magyar Természetbarát Szövetség honlapja
Természetbarát Szövetség honlapja
Természetbarát Szövetség honlapja
Természetbarát Szövetség honlapja