Gyenes Péter:

VADASKERTI KEREKEZÉS ÉS...

Van egy Szombathely-Pécs viszonylatban közlekedő vonat - kerékpárszállító kocsival, amelyre Fonyódon szálltam fel és Dombóvárig utaztam. Sajnos csak délben ért célállomásomra, így kerékpártúrámat elég későn kezdtem. Országúton Kocsolára kerekeztem. E szépfekvésű falucska keleti végéből indul ki az a széles erdészeti földút, amely az atlasz szerint a Budapest-Pécs vasútvonal Szakály-Hőgyész állomásig kanyarog. Kocsola határában, az út alatt jobb kézre egy mélyedésben csinos kis kápolna látható, ősi fák között bújik meg. Annak ellenére, hogy erősen romló az állaga, idilli látvány.

Kocsolától kb. 6 km-re - balkézre - fenyőkkel ékes dombtetőn erdészeti telep található. A lombok alatt hosszú padsorok vannak, ahol megpihenhettem. Szerencsémre épp egy társaság piknikezett, így a pihenőhőz engedélyt sem kellett kérnem. Innen remek kövesút kanyarog lefelé egy rendkívül hangulatos tóvidék lapályára. A kövesúton - lombos fák alatt - Tamásiba lehet kerekezni, majd tovább - országúton - a Kaposvár-Siófok vasútvonal Daránypuszta megállóig.
A fenti túra alig több 60 kilométernél, ám sietve megjegyzem, hogy a terület Kocsola kivételével sorompóval lezárt. Tamási határában őrbódé is van. A túrázáshoz célszerű jóelőre engedélyt kérni a Támási Erdészettől. Vadászidényben nem célszerű idejönni, de nyáron sok a vendég és a csoportoknak vezetőt is adnak.

A gyönyörű erdőkön és tavakon túl a dámvadak, őzek, ritka madarak, valamint a sáfrány (crocus) lelőhelye a fő látnivalók. Sok éve, még Tarnai Laciival gyalogtúráztunk erre - vezető kíséretében - autóbusznyian. Itt szabadjon megjegyeznem, hogy a nyáron nyolcadszor kerestük fel a hagyományos Tarnai Emlékhelyet a Fekete-hegyek déli letörésén...

Az idő múlik és egyre inkább kiderül vannak pótolhatatlan emberek... Hármunk erőfeszítése sem ér fel az ő munkabírásával, így lehet, hogy jövőre már fuzionálni kényszerül a Gázművek megmaradt csoportja.

Úgy gondolom a Gyulaji Dámvadas Kocsola felöli megközelítése kapcsán nem árt egy gyakorlati dologra felhívnom az odalátogató turista társaim figyelmét. A vonat Lepsénytől csak Mezőhidvégig jár, onnan Tamásin át Dombóvárig autóbuszok közlekednek, így ezen a vonalon kerékpárral nem lehet odautazni.

Most következik az a címben jelzett és, persze ez is "útközben" úgyis mondhatom, hogy szakmai ártalom. Mint fogadatlan prókátor megint csak a Balaton környékének turistajelzéseivel  foglalkozom. Amikor kerékpárral túrázom, persze csak a metszéspontokon, falvak környékén. A kép nagyon vegyes, mert vannak frissen festett jó, régi, alig követhető, netalán követhetetlen és elprivatizált útvonalak egyaránt. Az utóbbiakról csak a Somogyi Hírlapból értesültem, a kaposváriak jóvoltából. A jelzések általában már a településeken hibádzanak. Így van ez Bélatelepen és Cserszegtomajon is. A Balatonfelvidék Nemzeti Park területén feltűntek az ákom-bákom jelzések, melyek helyett a meglévő - és az országosan forgalomba hozott térképek alapján kialakult - jelzéshálózatot kellett volna inkább felújítani, kiegészíteni. A Reziből Vállusra tartó kék keresztre ráférne egy felújítás, a Várvölgy felől Keszthelyre tartó zöld sáv a Rózsamező - Sátormagasa környékén meg jószerivel alig tűnik fel. A Balatonlelle-Kishegy jelzés gyakorlatilag nem létezik, de az eredeti nyomvonal is megkérdőjelezhető a városból ki-vezető sivár betonút okán.

Az olaszos hangulatú Szepezdről kopott, halovány zöld sáv vezet ki. Az Öreg-hegy gyümölcsösei között el-elvész, pontosan kell tájolni, nehogy kerítésbe ütközzön a turista. A házikók feletti tölgyesben már követhető a jelzés, bár igen halovány. Az erdőben kb. 10 perces tűrhető kaptatót követően keletre forduló ősvényen, hamar elérhető a hegy-tó. A Bálint-hegy csúcsától nyugatra eső mélyedésben ezúttal nyílt vízre is leltünk. Új tábla jelzi, hogy időszakos "vizenyőt" látunk. Remélem, hogy a vad, kies területen feltűnt új zöld sáv és négyzet jelek nyomvonalát valaki egyeztette a nemzeti park illetékesével... A Nyálas-tónál is új tábla van, de a Küszöborra környéke igencsak bozótos.

Végül a Sümeg környékén kerekezőknek, ha defektet kapnának. Nyírádon "él még az öreg cigány"... megjavítja a biciklit, csak a kocsmában kell szólni, oda is hívják.


Termeszetbarát Híradó 89. szám, 1999. szeptember
Kerékpáros információk
Úton: rövid túraleírások, élménybeszámolók
A Magyar Természetbarát Szövetség honlapja
honlapja