SOMOGYORSZÁG TÁJAIN

(Gyalogszerrel a Dél-Dunántúli Piroson)

Ismét autóbusznyian voltunk Somogyban. Ezúttal Törekiből indult a csapat. Az általam már méltatott Cinegei-pihenőt érintve, ezúttal délkelet felé jártuk a Dél-Dunántúli Piros jelzését. A Cinegei-erdő hatalmas tölgyeseiben követtük a ritkás jeleket. A kaposváriaktól kapott vázlat segített, némileg.

Egyébiránt Siófoktól Törekiig nem nagyon érdemes gyalog menni, a városi busz is elég ritkán jár. Ezért Széplak-alsó vm. kiágazó - kisforgalmú - műutat ajánlom. Lehet Balatonendrédről is indulni, ahová Zamárdiból megy ki busz.

A községből keletre tartó széles földút a Balaton térképen is követhető. Ha jól emlékszem a második keresztirányú nyiladékban vezet a piros sáv. Két iránytörésre kell figyelni amíg elérünk az Ali-réti vadászházakhoz. Idilli szépségű kis pagony, mely mellett maradjunk a kövesúton. A másik út a fenyvesbe csalogat, de morognak az idegenre... A gátnál csendben megpihenhetünk.

Tovább megyünk a kövesúton, majd a Jaba-patak hídjánál átkelve jobbra fordulunk. Aki a Jaba-völgyben balra tér, cirka másfél óra alatt Ságvárra gyalogolhat. (Ritkás sárga sáv).

Rövidesen balra - a lomboktól alig látható - szekérúton felfelé megyünk. Egy irtásnál érdemes visszanézni, mert remek panoráma nyílik az erdős hegyoldalakra és a Balaton tükrére. Fent, az erdőt elérve jobbra fordulunk. (Tábla: "Öreg Disznó-hát" és távolsági adatok.) Az út lassan balra fordul és felvezet a kopár gerinc tetején álló geodéziai mérőtoronyhoz. (Térképem nem lévén a Flóra-hegyre tippelek, melyről csodálatos körkép kínálkozik, alant Lulla házaival.)

Innen Bábonymegyerig a jelzés sok helyütt el-eltűnik, vagy félreérthető. Egy lapra leérve ismét balra kell menni, rövid kaptató után be az erdőbe. Itt előbb nagyjából keletnek, majd délkeleti irányt vesz fel és lefelé ereszkedik az út. A jelleghatárnál keletre felvezető úton - balra térünk. Itt két jelzés is van, irányt nem mutatnak. Az út lassan kivezet az erdőből és lapos gerincúton, művelt területen levezet Bábonymegyerre.

Rudnay Gyula festőművész emlékházának megtekintése után a toroköblögetést is itt - templom túloldalán vezető, párhuzamos utcában - kell megejteni, mert az innen jó 20 percre eső vasútállomáson nincs ivó. A vonattal Siófokra vagy Kaposvárra lehet utazni.

A jelzés a vasútvonalat átvágva kapaszkodik fel a szembeni gerincre, hogy Tab irányába csábítsa a vándort.

Törekitől idáig a túra cca. 18 km.

Gyenes Péter


Természetbarát Híradó 77. szám, 1998. július-augusztus
Úton: rövid túraleírások, élménybeszámolók
A Magyar Természetbarát Szövetség honlapja Magyar Természetbarát Szövetség honlapja